130 Ognjena ocena: Tekma s Švedsko pokazala pomankljivosti

Slovenska izbrana vrsta je dvoboj bolje odprla in po obrambah Klemna Ferlina in izjemnem zadetku Tilna Kodrina povedla s 3:1 po petih minutah. Kljub temu je bil to polčas z malo zadetki, dobro obrambo in razpoloženima vratarjema.

Sorodna novica Vratar Palicka uročil Slovence, ki so trdo pristali na tleh

Kot je povedal Zarabec za TV Slovenija po tekmi, je bil dober uvod zgolj sreča: "Od prve sekunde nismo začutili tistega in nimamo si kaj lagati. Vsi vemo, da smo si želeli, neverjetno si želimo še kar, ampak preprosto ni nam steklo. Vemo, da v teh elementih, v katerih smo bili prej dobri, danes nismo bili. Ni izgovorov, to ni Slovenija, ki jo poznamo."

"Malo so nas spustili na realna tla, malo smo previsoko leteli. Vsi smo si želeli premagati Švede, videli smo se v polfinalu, ampak ne gre to tako. Za to tekmo smo si res želeli, vse računice smo imeli v glavi, ampak potem sam sebi prekrižaš načrte, ker tudi oni niso bili nič posebnega. Sami sebe smo 'zaklali' z napakami, lahkimi goli. Pozitivno je to, da se vsak pri sebi zaveda, kaj je narobe naredil, in da lahko gremo naprej, danes sklonjene glave, imamo pa dovolj časa, da se pripravimo in da gremo v boj."

Zarabec: Želeli smo si, ampak nič ni steklo

Selektor Zorman je prevzel krivdo za današnji poraz. "Krivda gre na moja ramena, videti je, da ekipe nisem mentalno dobro pripravil." Tudi on je omenil, da je ekipi primanjkovalo energije. "Nimam česa fantom zameriti, dali so vse od sebe. Kot sem že prej poudaril, malo nas je, nimam rotacije. Kot pravim, to gre predvsem na moja pleča."

Kako so Švedi na začetku 2. polčasa pobegnili na +8?

"Začeli smo dobro, vratar nas je držal v igri, nismo izkoristili priložnosti, prepočasni smo bili. Oni so se s hitrimi protinapadi odlepili na tri, štiri gole, malo smo padli, ni bilo energije, da bi se vrnili." Znova je ponovil, da so rokometaši dali vse od sebe: "Lahko bi rekli, da sem bil preslab."

Kako namerava pripraviti ekipo za naslednje tekme? "Vedeli smo, da ne bo lahko. Kot smo povedali že na startu, čez prvi krog moramo iti, kar smo naredili več kot z odliko. V drugem krogu pa smo rekli, da bomo poskušali dati vse od sebe, uživati v rokometu in kar nam bo to prineslo." Za konec je v pogovoru za TV Slovenija dodal: "Mi ne jamramo, smo kot ena družina, en slab dan, slaba tekma. Gremo na zmago proti Portugalski, ni druge."

Zorman: "Poraz gre na moja pleča"

Druge izjave iz slovenskega tabora
Gašper Marguč: "Naša obramba je dobro stala, tudi oni niso prišli zlahka do zadetkov šest na šest. Največ težav smo imeli v napadu, nekako so nas z lahkoto ustavljali. Mogoče smo bili preveč statični, žoga pa prepočasna. Videti je bilo, da ne moremo priti do lepih priložnost. Še takrat, ko nam je to uspelo, pa nismo bili učinkoviti. Mislim, da so oni malce boljši pri ustavljanju igralcev ena na ena, ampak tudi mi nismo bili na nižji ravni kot proti Norvežanom. Ni bilo energije, moči, hitrosti, ne vem, zakaj. Slabi smo bili v napadu. Danes ni bil naš dan, a čakajo nas še tri tekme. Moramo se sestaviti, čim prej pozabiti na to tekmo in se pripraviti na naslednjega tekmeca."

Uroš Zorman je prevzel krivdo za poraz proti Švedom. Foto: Reuters
Uroš Zorman je prevzel krivdo za poraz proti Švedom. Foto: Reuters

Borut Mačkovšek: "Prvih 20 minut je bilo dobrih, borili smo se v obrambi, takrat je bil izid 5:5, potem pa so nam ob koncu prvega dela dali štiri gole iz protinapadov. Tega jim ne smeš pustiti, saj to kaznujejo. Žal mi je, da smo na začetku drugega polčasa popustili. Zadnjih 15, 20 minut smo se borili, vmes pa so imeli napad tudi za plus deset, a smo k sreči to razliko zmanjšali. Palicka je bil v švedskih vratih vrhunski, v prvem polčasu je branil vse. A to moramo pozabiti, imamo še tri tekme, marsikaj se še lahko zgodi, saj so v skupini vrhunske ekipe. Ni konec sveta, čez dva dni nas čaka Portugalska in treba je dati vse od sebe, da jih premagamo."

Rokometna streznitev rokometašev na EP-ju

Dean Bombač: "Treba je čestitati Švedom, zasluženo so zmagali, saj so bili boljši. Ne vem, že na 5:5, ko smo prvič zarotirali, sem imel utrip 200. Bili so fizično in psihično boljši od nas. Ne smemo obupati, prvo tekmo smo izgubili. Če bi nas kdo prej vprašal, ali bomo s sabo nesli dve točki, bi podpisali že napredovanje v drugi del. Smo, kjer smo, ne smemo spustiti glav. Moramo se boriti, danes smo se, a ni šlo."

Tekma proti Portugalski bo v petek ob 15.30.