Drugi del tekmovanja z dvema točkama začenjajo Slovenija, Švedska in Danska, preostale reprezentance so še brez njih. V polfinale se bosta uvrstili dve najboljši ekipi, tretjeuvrščeno čaka tekma za končno peto mesto. Foto: Reuters
Drugi del tekmovanja z dvema točkama začenjajo Slovenija, Švedska in Danska, preostale reprezentance so še brez njih. V polfinale se bosta uvrstili dve najboljši ekipi, tretjeuvrščeno čaka tekma za končno peto mesto. Foto: Reuters

"Morda smo potrebovali klik, ki ga je prinesla zmaga proti Norveški, da lahko enakovredno igramo tudi z velikimi ekipami. Tudi na lanskem svetovnem prvenstvu smo izgubili proti dvema reprezentancama, ki sta na koncu osvojili kolajno, a nas nobena ni nadigrala," je na medijskem druženju v Hamburgu dejal slovenski selektor Uroš Zorman. Slovenija je bila v prvem delu tekmovanja 100-odstotna, premagala je Ferske otoke, Poljsko in Norveško.

Iz Berlina se je reprezentanca z vlakom odpravila dopoldne, zvečer pa jo je tam čakal tudi prvi trening. "Sistem tekmovanja je takšen, kot je, za vse ekipe enak. Morda smo mi nekoliko na slabšem, ker nimamo tako široke rotacije igralcev, a kar sem danes videl v hotelu, so igralci še vedno na vrhuncu moči," je na vprašanje o morebitni utrujenosti igralcev šaljivo odgovoril Zorman.

S 17 zadetki je na letošnjem evropskem prvenstvu najboljši strelec Švedov levokrilni rokometaš Hampus Wanne, pri čemer je deset zadetkov dosegel s sedmih metrov. Foto: EPA
S 17 zadetki je na letošnjem evropskem prvenstvu najboljši strelec Švedov levokrilni rokometaš Hampus Wanne, pri čemer je deset zadetkov dosegel s sedmih metrov. Foto: EPA

Drugi del evropskega prvenstva bo slovenska izbrana vrsta začela proti Švedom, evropskim prvakom iz leta 2022. Proti Švedom so se Slovenci nazadnje pomerili pred slabimi tremi leti v kvalifikacijah za nastop na olimpijskih igrah. Švedi so slavili z 32:25. Pred tem je Slovenija dosegla dve zmagi, na skupno 14 tekmah pa ima štiri zmage ob osmih porazih. "V sredo nas čaka izjemna tekma, ki lahko ogromno prinese. Obe zasedbi imata po dve točki in eden bi lahko ostal praznih rok. Gledamo samo na ta dvoboj, drugi nas še ne zanimajo. Pred nami je nov finale in dali bomo maksimum od sebe, po tekmi pa se bomo znova prešteli," je povedal Zorman.

Zorman je primerjal skandinavske rokometne velesile: "Norveška in Švedska gojita podoben način igre, v določenih zadevah morda Danska nekoliko odstopa. Ustreza jim sistem igre z nasprotnimi napadi. V ponedeljek je bil to ključ do uspeha, saj nismo dopustili preveč takšnih priložnosti za lahke zadetke. Na postavljeno obrambo jim igra steče težje. Recept za sredno tekmo bo torej enak – izgubiti čim manj žog in odigrati čvrsto in agresivno v obrambi. Zaigrali bomo po najboljših močeh, nato pa videli, kaj nam bo to prineslo."

"Pomembno je, da ostanemo na trdnih tleh, ampak mislim, da s tem ne bo težav. V Hamburg smo prišli z lepo popotnico, ampak če ne bomo pravi, nam na koncu to ne bo pomagalo," je opozoril vratar Urban Lesjak.

"Začenja se drugi del evropskega prvenstva, in logično je, da so tekmeci boljši in boljši. Švedska je aktualni evropski prvak, posebne tople vode tu ne gre odkrivati. Mi se ji moramo zoperstaviti z borbeno igro kot proti Norveški, pustiti srce na igrišču in upati, da nam to prinese ugoden razplet," je pred tekmo misli strnil reprezentant Domen Novak.

Rokometaši za zdaj razmišljajo samo o Švedski

Blagotinšek si za 30. rojstni dan želi zmago
Blaž Blagotinšek si v sredo želi peto, tudi zaradi 30. rojstnega dne, ki ga bo praznoval ravno na dan tekme. "Zmago, tako kot vsako leto. Že devet let vsakič praznujem rojstni dan na velikih tekmovanjih, zdaj upam, da bomo prekinili tradicijo in tokrat zmagali." Obremenjenost je ob le malo rotacijah v osrednjem bloku obrambe izjemno velika, se strinja Blagotinšek. "Fizično je kar naporno, sploh proti ekipam, s katerimi smo doslej igrali. Ferci so bili sicer malce nižji, a toliko hitrejši. Poljaki so bili visoki, močni, isto Norvežani. Se kar trošimo, a upam, da ostanemo zdravi čim dlje in da bomo vsi na razpolago," je pristavil na koncu.

Po obračunu s Švedi v skupini 2 Slovence čakajo še tri tekme.

Slovenski rokometaši imajo pravi načrt, da presenetijo Švede

SKUPINA II, Hamburg

Sreda ob 15.30:
NORVEŠKA – PORTUGALSKA

Ob 18.00:
DANSKA – NIZOZEMSKA

Ob 20.30:
SLOVENIJA – ŠVEDSKA


Petek ob 15.30:
SLOVENIJA – PORTUGALSKA

Ob 18.00:
NORVEŠKA – NIZOZEMSKA

Ob 20.30:
DANSKA – ŠVEDSKA


Nedelja ob 15.30:
SLOVENIJA – NIZOZEMSKA

Ob 18.00:
ŠVEDSKA – PORTUGALSKA

Ob 20.30:
NORVEŠKA – DANSKA


Torek, 23. januarja, ob 15.30:
NIZOZEMSKA – PORTUGALSKA

Ob 18.00:
SLOVENIJA – DANSKA

Ob 20.30:
NORVEŠKA – ŠVEDSKA

Vrstni red: Danska, Švedska in Slovenija po 2, Nizozemska, Norveška in Portugalska 0 točk.

V polfinale se uvrstita najboljši dve reprezentanci.