Prvi strelec letošnjega EP-ja je za zdaj Nizozemec Rutger ten Velde z 28 zadetki. Aleks Vlah je četrti s 26 goli. Foto: Reuters
Prvi strelec letošnjega EP-ja je za zdaj Nizozemec Rutger ten Velde z 28 zadetki. Aleks Vlah je četrti s 26 goli. Foto: Reuters

Slovenci so odlično, s tremi zmagami, opravili predtekmovanje, uvodna tekma v Hamburgu pa je bila kot hladna prha. Švedska je prevladovala in zmagala z 28:22. Selektor Uroš Zorman je prevzel odgovornost in s tem razbremenil svoje varovance, misli pa hitro preusmeril proti Portugalcem. "Imajo podoben slog igre kot Skandinavci. So hitri, zanašajo se na igro ena na ena z veliko 'fintiranja', so dobri in izraziti strelci. Obrambo imajo globljo, agresivno, ki prehaja celo v 3-3. Proti Švedom se nam je malo podrlo, a imeli smo čvrsto obrambo, le v napadu smo se malce preveč zapletali."

Sorodna novica Backović: Svenson predal Palicki knjižico obramb

Ko se razletijo po igrišču, jih je težko loviti
Portugalci so v torek premagali Norvežane, vseeno pa ne gre za prvorazredno reprezentanco. "Že zaradi imena nam je bolj pisana na kožo. Vemo, da so Švedi evropski prvaki, to vpliva nate. Portugalska je vrhunska ekipa, a ni 'vau'. Tudi na medsebojnih tekmah smo boljši in je že zato nekoliko lažje." Vseeno: ko se Portugalci razletijo po igrišču, jih je težko loviti, poudarja Zorman. "Igrajo svoj slog, tudi proti Norveški so bili odlični, v nekem trenutku so naredili delni izid 6:0. Na tak način se je težko vrniti. Recept je isti, torej da se skušamo proti globlji obrambi reševati na načine, ki jih imamo. Potrebujemo pa za takšno obrambo še nekoliko več energije, ki nam je že malo zmanjkuje."

Brata Costa bosta največja nevarnost za slovenska vrata

Krivdo za poraz prevzel nase
Če so igralci v sredo v mešani coni v en glas poudarjali, da je manjkala prava energija in da so bili Švedi boljši, je odgovornost Zorman prevzel na svoja pleča. "Povedal sem jim, da je vse na meni in da naj se oni sprostijo. En slab dan še ne prinese drame. Za nazaj tako ne moremo česa spremeniti, za naprej pa lahko marsikaj. Vedno pravim, kar je slabo, je moja krivda, kar je dobrega, pa je zasluga igralcev." Zorman je omenjal tudi vse težave, ki jih je imel pred EP-jem s poškodbami. "Nimamo številčne baze igralcev, iz katere bi lahko igralce menjali vijak za vijak. Mi bolj menjamo vijak za matico, to pa se mora dobro prilegati."

Bolje popoldanska tekma kot poznovečerna
"Teh šest igralcev, ki so ostali doma, je bilo na zadnjih akcijah stalnih v reprezentanci, zdaj moraš pa dodati šest novih, ki jih prej ni bilo zraven. To je težko, a ni izgovor. Vemo, kaj delamo, kaj smo že naredili. Kakor koli obračamo, so to za nas velike stvari," poudarja Zorman. Za konec pogovora s slovenskimi mediji v Hamburgu je pripomnil, da za zdaj ne bo klical novih moči iz Slovenije. "Tukaj imamo še nekaj igralcev, zato bomo skušali kaj zarotirati. Odločil se še nisem, drevi nas čaka še trening in videli bomo, kako bo šlo. Jutri moramo dati vse od sebe, danes pa se mentalno regenerirati." Tekma bo v petek že ob 15.30 (prenos na TV SLO 2): "Precej bolje kot tista večerna, da že čez dan ne porabiš toliko energije."

Slovenske rokometaše čaka popravni izpit proti Portugalski

Skupina II, petek ob 15.30:
SLOVENIJA - PORTUGALSKA

Ob 18.00:
NORVEŠKA - NIZOZEMSKA

Ob 20.30:
DANSKA - ŠVEDSKA

Nedelja ob 15.30 (TV SLO 2/MMC):
SLOVENIJA - NIZOZEMSKA
Ob 18.00:
ŠVEDSKA - PORTUGALSKA
Ob 20.30:
NORVEŠKA - DANSKA

Torek, 23. januarja, ob 15.30:
NIZOZEMSKA - PORTUGALSKA
Ob 18.00 (TV SLO 2/MMC):
SLOVENIJA - DANSKA
Ob 20.30:
NORVEŠKA - ŠVEDSKA

Vrstni red: Danska in Švedska po 4, Slovenija in Portugalska po 2, Nizozemska in Norveška 0 tock.

V polfinale se uvrstita najboljši dve reprezentanci.