Slovenci so s čvrsto obrambo (in zelo razpoloženim vratarjem Urbanom Lesjakom, sicer tudi igralcem tekme) zaustavili Črnogorce v prvem polčasu, si priigrali lepo prednost, ki so jo v nadaljevanju nato mirno ohranili do konca. Foto: EPA
Slovenci so s čvrsto obrambo (in zelo razpoloženim vratarjem Urbanom Lesjakom, sicer tudi igralcem tekme) zaustavili Črnogorce v prvem polčasu, si priigrali lepo prednost, ki so jo v nadaljevanju nato mirno ohranili do konca. Foto: EPA

Varovanci Uroša Zormana so tako z odliko opravili zadnjo nalogo na prvenstvu, saj so le z zmago nad Črnogorci, ki so Sloveniji na zadnjem evropskem prvenstvu zadali boleč poraz, ohranili upe po uvrstitvi v kvalifikacije za olimpijske igre.

Letošnji svetovni prvak si bo zagotovil nastop pod petimi krogi, tako kot gostiteljica Francija, preboj na enega od treh kvalifikacijskih turnirjev, ki bodo med 11. in 17. marcem 2024, pa si bodo priborile tudi reprezentance do desetega mesta na letošnjem svetovnem prvenstvu.

Končna uvrstitev slovenskih rokometašev na letošnjem svetovnem prvenstvu bo znana po ponedeljkovih tekmah v skupinah 3 in 4 v Katovicah in Malmöju.

Slovenski rokometaši z zmago nad Črno goro še upajo na olimpijske kvalifikacije
Selektor Uroš Zorman je bil s predstavo svojih varovancev na obračunu s Črno goro lahko pod črto zadovoljen. Foto: EPA
Selektor Uroš Zorman je bil s predstavo svojih varovancev na obračunu s Črno goro lahko pod črto zadovoljen. Foto: EPA

Dobra in učinkovita igra Slovencev v prvem polčasu
Slovenci so izvrstno začeli obračun s Črnogorci, v obrambi so nasprotnika silili v napake, še tiste strele, ki so leteli v okvir vrat, pa je mirno krotil vratar Urban Lesjak. Hitro so povedli s 3:0, v uvodnih desetih minutah so prejeli zgolj dva zadetka. Potem ko je Borut Mačkovšek s sredine igrišča žogo poslal v prazna vrata za 7:2, je črnogorski selektor Zoran Roganović zahteval minuto odmora, ki pa ni pretirano pomagala. Tilen Kodrin je najprej zadel s krila, nato je za najvišjo prednost (+7; 9:2) z delnim izidom 5:0 poskrbel še Matej Gaber. Črnogorci so se po nekaj črnih minutah vendarle za kratek čas prebudili, izbranci Uroša Zormana so imeli nekaj težav na postavljeno obrambo nasprotnika, ni bilo več hitre in učinkovite igre v napadu, a še do konca polčasa so se zbrali in z nekaj lahkimi goli znova povedli za sedem zadetkov (15:8).

Slovenci v nadaljevanju nadzorovali potek tekme
Dobra igra Slovenije se je nadaljevala tudi v drugem polčasu, res pa je, da so raven igre dvignili tudi Črnogorci. Razlika je bolj ali manj ostajala ves čas enaka, in sicer med sedmimi in osmimi zadetki. Še vedno je v slovenskih vratih kraljeval Lesjak, ki je navduševal s pomembnimi obrambami, v napadu je Zormanova četa storila dovolj, da je obračun mirno pripeljala do konca. Domen Novak je želel poskrbeti za najvišjo prednost (+9) tik ob koncu, a je mrežo zatresel sekundo po pisku zadnje sirene, tako da se je obračun končal z 31:23. V slovenski izbrani vrsti je bil najučinkovitejši Aleks Vlah s šestimi goli, Novak je prispeval enega manj.

Zadnje tri minute tekme Slovenija - Črna gora

Izjave po tekmi:

Uroš Zorman, selektor Slovenije: "Prvi polčas je bil dober, drugi pa mi ni bil všeč, saj smo samo nadzorovali izid in ga dobili le za en gol. Želel sem si, da bi moji varovanci malce bolj odločno pohodili stopalko za plin. Mojim varovancem nimam ničesar očitati, na današnji tekmi niso dali svojega maksimuma, so pa dobro opravili svoje delo."

Zorman: Kult reprezentance se je znova vrnil

Domen Novak, reprezentant Slovenije: "Lepo je, da smo z zmago končali svetovno prvenstvo. V prvem polčasu smo bili na naši ravni, v drugem pa nam je malce padla zbranost. Tekmo smo mirno pripeljali do zmage, zmagali z relativno visoko razliko. Lahko smo zadovoljni z današnjo tekmo, a tudi celotnim prvenstvom."

Urban Lesjak, reprezentant Slovenije: "Na današnji tekmi ni bilo vse čisto preprosto, a bili smo dovolj suvereni in kakovostni za zmago nad Črnogorci. Naša motivacija med celotno tekmo ni bila vprašljiva. Od začetka smo narekovali ritem igre in pokazali, kaj želimo, pri tem pa smo vztrajali do konca."

Matej Gaber, reprezentant Slovenije: "Naš prvi cilj je bil zmaga in smo jo tudi dosegli. Želeli smo si zmage s čim višjo razliko. Po naši zmagi z osmimi goli nad Črnogorci naši neposredni tekmeci za deseto mesto Srbi v ponedeljek potrebujejo zmago za 14 golov nad Nizozemci. Mislim, da smo danes naredili dober posel, s kančkom sreče bomo osvojili tudi nastop v kvalifikacijah za olimpijske igre."

Aleks Vlah, reprezentant Slovenije: "Vedeli smo, da potrebujemo čim višjo razliko, da si zagotovimo deseto mesto. Končna razlika bi lahko bila višja, a na zadnji tekmi nismo igrali dovolj sproščeno. Zmaga z osmimi goli nad Črnogorci je lepa. Upam, da bo tudi zadostovala za deseto mesto, ki vodi v kvalifikacije za olimpijske igre v Parizu."


Mačkovšek po zmagi nad Črno goro
Selektor Zorman po zmagi nad Črno goro

SKUPINA I, Krakov:
SLOVENIJA – ČRNA GORA 31:23 (15:8)
Vlah 6, Novak 5, Dolenec 4, Mačkovšek 3, Blagotinšek, Cehte, Gaber, Horžen in Kodrin po 2, Bombač, Mazej in Ovniček po 1; Vujačić 5, Kaluđerović, Lasica, Simić in M. Vujović po 4.

Sedemmetrovke: 2/3; 4/6
Izključitve: 10 min; 4 min
Rdeči karton: /

IRAN – POLJSKA 22:26 (10:16)

ŠPANIJA - FRANCIJA 26:28 (13:13)
D. Fernandez 7, Serdio 4; Briet, Mahe, Mem in Remili po 4.

Lestvica:                            
FRANCIJA             5  5 0 0  +31 10
ŠPANIJA              5  4 0 1  +25  8
-------------------------------------
SLOVENIJA            5  3 0 2  +25  6
POLJSKA              5  2 0 3   -4  4
ČRNA GORA            5  1 0 4  -28  2
IRAN                 5  0 0 5  -50  0

SKUPINA II, Göteborg:
ZELENORTSKI OTOKI – MADŽARSKA 30:42 (15:22)

BRAZILIJA – ISLANDIJA 37:41 (22:18)

ŠVEDSKA – PORTUGALSKA 32:30 (13:14)

Vrstni red: Švedska 10, Madžarska in Islandija po 6, Portugalska 5, Brazilija 3, Zelenortski otoki 0.