Žiga Jelar se je, tako kot vso sezono, mučil tudi v Planici. Foto: BoBo
Žiga Jelar se je, tako kot vso sezono, mučil tudi v Planici. Foto: BoBo

Na treningu je šel dvakrat lepo več kot 200 m, potem pa je v kvalifikacijah s 184,5 m razočaral in zasedel skromno 44. mesto. "Če bi vedel, kaj je narobe, bi to že spremenil. Ne vem, preprosto se letos stvari niso sestavile, kot sem si želel. Preveč je bilo iskanja pravih materialov. Vse te spremembe so mogoče prinesle malo negotovosti v samozavesti. Težko je. Planica nekako v slogu cele sezone. Potrebne bodo analize vsega skupaj, da ugotovimo, kaj so tiste glavne težave," je dejal 26-letni Besničan.

Če bi ostal v svetovnem pokalu ...

Dvakrat je v tej sezoni dobil točke. V Lillehammerju je bil 26., v Ruki pa 29. Foto: BoBo
Dvakrat je v tej sezoni dobil točke. V Lillehammerju je bil 26., v Ruki pa 29. Foto: BoBo

Pred dvema letoma, ko je dvignil globus za seštevek poletov, je v Planici zmagal, predtem pa na letalnici Heinija Klopferja v Oberstdorfu zasedel drugo mesto. Skupno je bil 20. v svetovnem pokalu, še boljša pa je bila lanska zima, ki jo je v skupni razvrstitvi končal na 17. mestu. Drugi je bil v Rasnovu, vrhunec sezone pa je bilo svetovno prvenstvo nordijskih disciplin v Planici, kjer je skupaj z Anžetom Laniškom, Timijem Zajcem in Lovrom Kosom sestavljal ekipo, ki je na moštveni preizkušnji na Bloudkovi velikanki ujela zlato snežinko.

Z visokimi ambicijami je pričakal tudi letošnjo zimo, ki jo je začel v svetovnem pokalu, toda nastopil je le na dveh postajah. Skakal je v Ruki in Lillehammerju, kjer je na štirih tekmah dvakrat dobil točke. Skupaj jih je zbral sedem, potem pa je Robert Hrgota ob letos zmanjšani kvoti najmočnejših narodov napravil menjavo in v ekipo za tekme med elito uvrstil Kosa, ki ima za sabo vrhunsko sezono: "Mogoče, če bi ostal še naprej v svetovnem pokalu, bi se stvari drugače odvile, ker skoki so bili recimo za med 25 ali vsaj 30. Lani sem tudi tako začel sezono, pa je bila potem najuspešnejša."

Čim prej želi pozabiti vse skupaj

Jelar je bil lani del zlate ekipe na svetovnem prvenstvu nordijskih disciplin v Planici. Foto: Reuters
Jelar je bil lani del zlate ekipe na svetovnem prvenstvu nordijskih disciplin v Planici. Foto: Reuters

Potem je skakal v celinskem pokalu, kjer pa tudi ni bilo presežkov: "Te kvote so naredile svoje. Nikogar ne obsojam. Lovro si je seveda zaslužil mesto, priložnost pa je zelo dobro izkoristil. Ko enkrat padeš v celinski pokal, so tekme organizirane na precej nižji ravni. Včasih s posameznimi skoki že kažeš tisto raven, rezultatsko pa se ne pozna. To te žre, kot bi te nekdo z žerjavico v rebra. Sploh zdaj, ko so tako mile zime, je veliko tekem v celinskem pokalu, ki v svetovnem sploh ne bi bile dovoljene. Potem v takih okoliščinah dobiš strah pred poškodbami. Ko skačeš s strahom, je še težje, saj si takrat negotov."

"Videli smo zdaj, ko so bile v Zakopanah ekstremne daljave. Pred dvema letoma, ko v celinskem pokalu še ni bilo možnosti, da bi trener skakalca spustil z nižjega naleta, je Igor Medved vseeno dal za tri mesta nižje, saj je bilo preprosto prenevarno. Take stvari predstavljajo delčke, ki se začnejo kopičiti. Hočem čim prej pozabiti vse skupaj in začeti s svežimi mislimi. Težave je težko reševati med zimo. Tekme si sledijo vsak konec tedna. Ves čas so prisotna pričakovanja. Mislim, da mi bo premor od skokov koristil, potem pa spet trening moči in vzdržljivosti, kjer bom lahko predelal vse tegobe," je dodal skakalec kranjskega Triglava.

Odhod na Kulm je bil posiljen

Pred dvema letoma je bil najboljši letalec zime. Po Primožu Peterki, Robertu Kranjcu, ki mu je to uspelo dvakrat, in Petru Prevcu, ki mu je uspelo trikrat, je postal četrti Slovenec z zmago v seštevku poletov. Foto: Reuters
Pred dvema letoma je bil najboljši letalec zime. Po Primožu Peterki, Robertu Kranjcu, ki mu je to uspelo dvakrat, in Petru Prevcu, ki mu je uspelo trikrat, je postal četrti Slovenec z zmago v seštevku poletov. Foto: Reuters

Ko se je poškodoval Lanišek, je Hrgota na svetovno prvenstvo v poletih na Kulm odpeljal tudi Jelarja. Na avstrijski napravi je lani poletel 247,5 m, kar tri metre dlje od uradnega rekorda letalnice Petra Prevca, a je padel. Letos pa ni bil konkurenčen za preboj v četverico, ki je potem zastopala slovenske barve na tekmi: "Bil sem razočaran, ko sem izpadel iz svetovnega pokala. Tempiral sem na novoletno turnejo, ki mi veliko pomeni. Težko je reči, kje je bila tista točka preloma. Prva verjetno novoletna turneja, druga pa Kulm, ki je bil zelo posiljen, glede na to, da sem prišel sredi noči iz Japonske, spakiral in se odpeljal. Ta nihanja so naporna za glavo."

Kot poudarja, mu motivacije ne manjka: "Me ne skrbi, v kateri reprezentanci bom, saj vem, da, ni druge izbire, kot da bom v A, če se umirim in sprostim. Že vso sezono imam motivacijo. Na vsako tekmo grem z nekim nabojem, ker to rad počnem in tega ne bom izgubil. Ko bom pa izgubil motivacijo, bom verjetno skupaj z vami novinarji v izteku gledal tekmo. To so življenjske preizkušnje. Najtrdnejši postaneš, ko se prebiješ iz česa takega. Letos mi še ni uspelo, ampak ostajam optimističen, da bom tudi jaz še kdaj na razglasitvi."