Timi Zajc je Gorazda Bertonclja pozval, naj prevzame odgovornost za slabe nastope slovenskih skakalcev. Foto: BoBo
Timi Zajc je Gorazda Bertonclja pozval, naj prevzame odgovornost za slabe nastope slovenskih skakalcev. Foto: BoBo

Če je bila medalja na domačem svetovnem prvenstvu v poletih postavljena kot eden izmed ciljev pred sezono, je bilo že po prvi seriji jasno, da Slovenci na individualni preizkušnji tega ne bodo izpolnili, glede na njihove polete in na moč drugih držav pa je utopično pričakovati kaj takega na nedeljski ekipni tekmi. V drugi seriji je Anže Lanišek z 218,5 m nekoliko popravil svojo uvrstitev, napredoval na 17. mesto, tudi pred Bora Pavlovčiča, ki je bil po prvi seriji 14., zdaj pa je 20. Slovenske daljave so se v prvih dveh serijah boja za žlahtne snežinke gibale med 207 in skromnimi 196 metri.

Planica: V slovenskem taboru veliko slabe volje

Lanišek je v poskusni seriji poskrbel za praktično edino svetlo točko v domačem taboru, ko je z 234,5 m krepko popravil osebni rekord. "Zelo smo razočarani, predvsem po odličnem poletu Laniška v poskusni seriji, ko je opravil najboljši polet v življenju. Očitno je bil kar predober, saj si je zatem želel preveč in je naredil svojo klasično napako. V prvi seriji se mu je poskus ponesrečil. V drugi je bil v težkih razmerah boljši, sicer ne kot v poskusni, a vseeno blizu deseterice v tej seriji. Drugi so si preprosto naložili preveč bremena. Skakali so v krču, čeprav smo rekli, da ni pritiska in da naj se sprostijo ter uživajo, vendar ni bilo tako," je dejal glavni trener Gorazd Bertoncelj.






View this post on Instagram











A post shared by Timi Zajc (@timizajc)

Timi Zajc, ki si je glede na dosedanje predstave na letalnicah od domačega prvenstva veliko obetal, je na skromnem 27. mestu, potem ko je v drugi seriji nazadoval za dve. V petek je bila vsaka njegova naslednja daljava skromnejša. Začel je s solidnimi 217 m v poskusni seriji, nato pa sta sledila poleta, dolga 205 in 199 m, in hitro je bilo jasno, da ni konkurenčen za vidnejšo uvrstitev. Po drugem poletu je v izjavi za TV Slovenija dejal, da "je kar malce izgubljen, saj ne ve čisto točno, kaj bi lahko šlo narobe, in morajo to povedati trenerji, saj ga oni trenirajo".

Poleti Slovencev v drugi seriji

Zajc: Hvala lepa in na svidenje!

Poleti slovenskih skakalcev v prvi seriji SP-ja

"Tipičen odgovor tekmovalca, ko malce nima občutkov. Preprosto ni odskakoval z nogami. Če je v četrtek vsaj malo, tokrat ni nič. Ko je tako, je zakrčen v zgornjem delu in je imel precej nižjo parabolo leta, tudi nič hitrosti in – čeprav je imel dvakrat relativno solidne razmere – sta bila poleta kratka. Timiju je že nekajkrat uspelo to hitro odpraviti. Odvisno je tudi, kakšno je psihološko stanje, koliko je tekmovalec pripravljen spremeniti oziroma si zaupati in iti odločno ter sproščeno. Pri Timiju je bil praktično takšen preobrat iz Ruke v Nižnem Tagilu čez noč, zdaj pa se mu to ponovno dogaja. Preprosto, ko se nekaj zgodi, nima več nobenega zaupanja in je rezultat tak, kot je," je izjavo komentiral Bertoncelj.

"Ne vem čisto točno, kaj je. Po prvi seriji, ko bi se moral dvigniti, ni šlo. Trenerji bodo morali več povedati. Težko rečem, zakaj ni šlo, vem le, da nisem bil sposoben daleč leteti. Če bi bil premalo odločen, se sploh ne bi spustil po letalnici, tako da mislim, da je kakšen drug problem. Forma se je začela podirati in – kot kaže – nisem dobro pripravljen na to prvenstvo. Ni lahko tekmovati, ko se mučiš. Morda smo hoteli preveč stvari spremeniti čez noč, zgleda pa, da se je samo poslabšalo," je še dodal Zajc.

Timi Zajc kritičen do trenerskega štaba

Temu je sledil njegov ostri zapis na Instagramu: "Žal se je danes vse podrlo. Celo poletje sem treniral, da bi danes letel proti zadnji črti. Mislim, da morajo tukaj veliko odgovornost prevzeti trenerji. Žal moraš pri nas tako delati, kot rečejo, drugače si izključen iz reprezentance. Zato hočem, da tukaj glavni trener prevzame odgovornost za slabe nastope vseh slovenskih skakalcev. Vsi si želimo medalje ... Ampak, kot se je izkazalo, v zadnjih dveh letih rezultati pri meni padajo. Rečem lahko samo: Hvala lepa in na svidenje." Zapis so všečkali še nekateri drugi slovenski skakalci.

Domen trenutno le 23., Peter Prevc odhaja domov

Geiger na pol poti do zlata, Slovenci razočarani

Le štiri mesta višje od Timija je Domen Prevc, ki je prav tako v zadnjih letih odlično nastopal na letalnicah, v Planici pa ni konkurenčen vrhunski izid. Tudi on je v drugi seriji poslabšal uvrstitev, saj je s 17. mesta padel na 23. Njegove petkove daljave so znašale 209,5, 206 in 206,5 m. "Okoliščine niso bile idealne, toda – dokler sam nisem tak – se nimam kaj ozirati na to. Dvakrat sem ga 'okronal'. Precej bo treba izboljšati. Vem, kaj in kje se zalomi, potem pa se iz ene napake stopnjuje do konca skoka. V soboto bo treba 'na polno'. Tokrat nisem toliko tvegal, pa se ni izšlo. Zdaj bom napadel do konca, saj nimam česa izgubiti," je neposrečen dan opisal edini udeleženec tega svetovnega prvenstva izmed četverice, ki je pred dvema letoma v Oberstdorfu osvojila srebro.

Sorodna novica Geiger vodi po polovici, zlomljena krila slovenskih orlov

"Domen je šel prvi skok preveč agresivno, po domače povedano – kar podivjano, potem pa preprosto ni bilo nobenega dela nog. Kot pravimo, mu uide podlaga, dobi previsoke smuči takoj na hrbtišču in ni ne višine ne hitrosti," je o Prevcu spregovoril Bertoncelj. Domen bo tudi ostal edini Prevc na uradnih tekmah tega svetovnega prvenstva, saj Peter Prevc, nekdanji svetovni prvak v poletih, ki je bil v petek predskakalec, v soboto zapušča planiški mehurček. Na ekipni tekmi bo letela ista četverica kot na posamični, Bertoncelj pa je ob tem dodal: "Žirija tekmovanja oziroma vodstvo Fis je sprejelo odločitev, da tisti, ki bo skakal kot predskakalec, ne more nastopiti na moštveni preizkušnji."

"Ni mi žal, da sem se odločil za te štiri, saj so v četrtek pokazali največ. Breme je, res je svetovno prvenstvo na domačih tleh pomembno in treba se je izkazati v čim boljši luči. Imeli smo velik žarek upanja po poskusni seriji, a ni rezultata," je še pristavil Bertoncelj.