Foto: BoBo
Foto: BoBo

V četrtek je v poskusni seriji grdo padel Daniel Andre Tande. Norveški skakalec je takoj po prihodu z mize izgubil nadzor, nad hrbtiščem naprave ga je obrnilo in z vso silo je z velike višine padel na tla, nato pa ga je srhljivo premetavalo do izteka letalnice. Nemudoma so ga po prvi zdravniški oskrbi s helikopterjem prepeljali v Klinični center v Ljubljano. Glede na to, kako hud je bil padec, so informacije o njegovem stanju spodbudne. Ima zlomljeno ključnico in rebra, predrta pljuča, glava in hrbtenica pa nista poškodovani; 24 ur ga imajo v umetni komi.

"Hvala glavnemu zdravniku organizatorjev in njegovi ekipi, ki ga je oskrbela takoj po padcu, pa tudi zdravniški ekipi v Ljubljani, ki mu je zagotovila nadaljnjo pomoč. Bilo je res težko, zelo slabo je bilo videti takoj po padcu," je povedal še vedno pretresen Braathen. Dodal je: "Najnovejše zdravniške napovedi so dobre, upamo, da bo jutri še boljše in da bo lahko že govoril z nami."

"Tudi tak izjemni letalec lahko naredi napako"

Sorodna novica "Olajšanje, da Tandejeve poškodbe ne ogrožajo njegovega življenja"

"Še zdaj ne morem verjeti, da je od padca Daniela Andreja Tandeja do njegovega prihoda v bolnišnico v Ljubljani minilo le 59 minut. Res izjemno hitro, nemogoče je sploh pomisliti na kaj takega. A je bilo včeraj za nas tako, kot da so minile ure. Vem, da v takih izrednih dogodkih čas zelo počasi teče. Govoril sem z zdravniki na Norveškem, tudi z vodjo našega centra. Dejali so mi, da smo imeli srečo, da se tako slaba stvar ne bi mogla zgoditi na boljšem prizorišču. Ob tem so dodali, da so zdravniki v Ljubljani v samem svetovnem vrhu za tovrstne poškodbe," je dejal nekdanji skakalec, ki zdaj opravlja vlogo športnega direktorja.

"Na Norveškem sta zato vsem Slovenija in Planica zdaj še bolj pri srcu. Hvala tudi Tomiju Trbovcu in njegovim kolegom, da so tako dobro poskrbeli za vse nas v ekipi, saj tudi nam ni bilo lahko. Vseeno smo takoj dobili sprotne informacije o Tandeju, ki smo jih lahko takoj posredovali njegovi mami in sestri," je še pojasnil Braathen. Ob tem pa je dejal še: "Podrobno smo pogledali njegov včerajšnji skok. Izkazalo se je, da ni bilo napake na sami skakalnici, ki je zelo dobro pripravljena, tudi razmere med njegovim nastopom niso bile slabe. Težav z opremo ni imel, smo jo potem vnovič pregledali. Tako lahko rečemo, da je bila to napaka tekmovalca. Daniel je med najboljšimi letalci na svetu, skupaj ima tri zlate medalje s SP-jev v poletih, ampak tudi tak izjemni letalec lahko naredi napako, ki je vzrok za tako hud padec."

Pred tremi leti je na letalnici Heinija Klopferja v Oberstdorfu postal svetovni prvak v poletih. Foto: Reuters
Pred tremi leti je na letalnici Heinija Klopferja v Oberstdorfu postal svetovni prvak v poletih. Foto: Reuters

Svetovni prvak v poletih in olimpijski prvak z ekipo

Do letošnje sezone in prave rezultatske eksplozije Halvorja Egnerja Graneruda, ki je v svetovnem pokalu razred pred konkurenco, je bil Tande najboljši Norvežan zadnjih let. Med skakalno elito je debitiral pred sedmimi leti, v sezonah 2016/17 in 2017/18 pa je skupno razvrstitev končal na tretjem mestu. Do zdaj je zbral sedem zmag, čeprav slovi kot odličen letalec, pa v poletih v svetovnem pokalu še ni zmagal. Je pa zato leta 2018 v Oberstdorfu postal svetovni prvak v poletih.

Na zadnjih treh tovrstnih šampionatih na Kulmu, v Oberstdorfu in decembra v Planici je bil tudi del zlate norveške ekipe. Pred tremi leti je v izjemno uspešni sezoni osvojil zlato kolajno na olimpijski moštveni preizkušnji v Pjongčangu. Istega leta je v Planici postavil osebni rekord, ko je poletel 243,5 m. Takrat je tudi dosegel svojo najboljšo uvrstitev na letalnici bratov Gorišek, ko je bil tretji, je pa pod Poncami še trikrat v svetovnem pokalu stal na najvišji stopnički z ekipo.