Po sponzorskih obveznostih Petra Prevca zdaj čaka dopust, čeprav o počitku še ne razmišlja in pravi, da bi sezona lahko še trajala. Obenem pa verjame, da bo telo kmalu 'sporočilo', da je čas za počitek. Foto: EPA
Po sponzorskih obveznostih Petra Prevca zdaj čaka dopust, čeprav o počitku še ne razmišlja in pravi, da bi sezona lahko še trajala. Obenem pa verjame, da bo telo kmalu 'sporočilo', da je čas za počitek. Foto: EPA
Goran Janus
"Kar se tiče skupne zmage, smo odlično finiširali, ostaja malce grenkega priokusa, a bo kmalu že nekaj ur po tekmi tudi ta izginil. To je pač šport. In to je treba športno sprejeti, pravila so pravila, treba kakšno tekmo več zmagati, glede na to, da je sezona zelo dolga in da so tekmovalci zelo izenačeni," je dramatični zaključek sezone komentiral trener skakalcev Goran Janus. Foto: BoBo
Tepeš nehote prekrižal načrte Prevcu
Gros: Vsi so nas pohvalili
Planico v treh dneh obiskalo 68.000 ljudi
Prevc: Jurij me je žal premagal

Drugo letos zapored sta se Prevc in Freund pod Poncami udarila za uvrstitev v skupnem seštevku. Lani na Bloudkovi velikanki je njun boj odločal o drugem mestu, tokrat pa celo o skupni zmagi. Freund je prišel v Planico s konkretno prednostjo, ki jo je Prevc že v petek več kot razpolovil, ko je prepričljivo zmagal. V soboto je izvrstno formo potrdil z zmago na moštveni tekmi, v nedeljo pa je vodil po prvi seriji, a v finalu zaostal za Jurijem Tepešem. Freund je zasedel sedmo mesto, kar je zadoščalo za 1.729 točk, kolikor jih je imel tudi Prevc, a je Nemec globus osvojil zaradi večjega števila zmag.

Freund je sezono izpeljal popolneje
"Nisem pričakoval, da bo tako tesno. Na skandinavski turneji je bil skoraj nepremagljiv. Le v Lahtiju je zmago prepustil Kraftu, vse drugo pa je bilo njegovo. Nisem bil prepričan, da lahko izničim prednost. Morda bi bilo bolje, če bi že v petek Freund prednost povečal na več kot 100 točk in bi nama za nedeljo obema prihranil kar nekaj živcev. Boj je bil zelo zanimiv. Vidi se, zakaj si je zaslužil globus, in vemo, kaj je meni manjkalo," je boj za zmago opisal Prevc.

Odločilo je torej število zmag. Prevc je letos na najvišjo stopničko stopil trikrat, Freund pa kar devetkrat. Pravila so jasna, čeprav so tudi v nemškem taboru dejali, da bi si v primeru izenačenja števila točk morala tekmovalca enostavno skupno zmago razdeliti. "Zelo hitro sem kritičen do sebe, in če upoštevam dejstvo, zakaj je dobil globus, je jasno. Večkrat je zmagal in se lahko strinjam, da moraš biti za kristalni globus prepričljiv in suveren. Pomeni, da bi moral jaz večkrat zmagati. Torej je vse skupaj izpeljal bolj popolno. Nedvomno si je zaslužil," je o tem dejal Prevc.

"Grenkega priokusa je vedno manj"
Po prvi seriji je s poletom 236,5 metra Prevc vodil, v finalu pa je bil njegov poskus štiri metre krajši. Kot pravi najboljši slovenski skakalec je bil s prvo serijo zadovoljen, finalnega skoka pa še ni analiziral: "Nisem še analiziral in filma zavrtel nazaj, da bi videl, kako se je skok razpletel. Če sem lani končal z najboljšim skokom, tokrat nisem. Vseeno sem lahko zadovoljen z razpletom, saj sem tretji dan zapored slišal himno. Tako sem zelo vesel."

"Zelo sem se trudil, da sem ostal miren. Imel sem vizijo in idejo, kako se lotiti skoka. Zato zadnjih sedem tekmovalcev nisem spremljal in nisem vedel, kako so skočili. Čakal sem samo svoj nastop," je Prevc opisal napetost, ki jo je čutil pred skokom v drugi seriji. Po tesnem boju, ko je bila skupna zmaga oddaljena manj kot tri točke, je bil jasno zelo razočaran, a po razmisleku je lažje strnil misli: "Grenkega priokusa je vedno manj. Takoj ga je bilo nekaj, potem pa pogledaš, da si imel 31 tekem na voljo in bi lahko dobil tisto točko več. Vidiš, da je bil problem v tebi, da se morda na kateri tekmi nisi dovolj zbral oziroma dobro odskakal."

"Napredek v tej sezoni je očiten"
Za nami je najuspešnejši planiški konec tedna, ki se je torej končal z nekaj grenkega priokusa. Slovenski orli so na vseh treh tekmah zmagali, na posamični so dosegli celo dve dvojni zmagi. Prevc je bil izvrsten v petek, ko je z 248,5 m poskrbel za rekord nove letalnice bratov Gorišek in je zdaj rekorder obeh skakalnic pod Poncami, saj je lansko sezono sklenil z rekordom Bloudkove velikanke (142,0 m).

Prevc je bil skozi vso sezono izjemno konstanten, boj za veliki kristalni globus pa je Freund dobil po sijajni seriji na skandinavski turneji, ko je pred Planico dobil kar štiri tekme zapored. Vseeno je Prevc s sezono, kot pravi, zelo zadovoljen, čeprav je bila nekoliko manj žlahtna kot lanska, saj na svetovnem prvenstvu v tej zimi ni osvojil odličja: "S sezono sem zadovoljen. Kar nekaj več točk kot lani sva s Freundom nabrala. Mislim, da lani tudi Stoch ni imel toliko točk. Napredek je očiten, čeprav sezona morda ni bila tak 'bum' kot lani, saj nisem z vrhunca sezone, svetovnega prvenstva, prinesel medalje. Se pa vseeno vidi napredek, saj sem bil bolj konstanten. To stabilnost pa bo treba še nadgraditi."

Mali kristalni globus nekakšna tolažba
Korak naprej je Prevc naredil v svetovnem pokalu, ko se je do zadnjega bojeval za skupno zmago, postavil je svetovni rekord ter kot prvi poletel 250 m, izboljšal pa je tudi uvrstitev na novoletni turneji, ki jo je končal na tretjem mestu. V letošnji zimi se je obenem tudi veliko naučil: "Lani sem slabše začel, potem pa se je celo sezono izboljševalo. Vse je bilo nato lažje in smo bili po vsaki tekmi vsi zelo zadovoljni. Letos pa so bile tekme vmes, ko sem bil jezen in razočaran. Iz take sezone, psihično gledano, veliko več lahko potegneš, ko imaš vzpone in padce. Zagotovo sem se naučil, da rezultata ne smem izsiljevati."

Vseeno pa je 22-letni skakalec iz Dolenje vasi sezono končal z globusom. Ubranil je tistega manjšega za zmago v razvrstitvi poletov: "Toliko se je govorilo o velikem, da ta mali globus sploh ni prišel do izraza. Bilo je olajšanje, ko sem videl seštevek v poletih. Vesel sem bil, da mi je uspelo tega osvojiti. Po eni strani se zdi kot tolažilna nagrada, po drugi strani pa je potrditev, da sem nekje najboljši in da je treba vztrajati."

Tepeš nehote prekrižal načrte Prevcu
Gros: Vsi so nas pohvalili
Planico v treh dneh obiskalo 68.000 ljudi
Prevc: Jurij me je žal premagal