Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot so zapisali pri CNN-u – Jill Biden bo prva "profesorica FLOTUS", prva prva dama, ki namerava delati zunaj Bele hiše in nadaljevati svojo kariero profesorice angleškega jezika na kolidžu Severne Virginije.

Sorodna novica Melania Trump - izmuzljiva prva dama

Ob tem se bo posvečala še štirim pobudam, ki so ji še posebej blizu – brezplačna ljudska univerza (gre za kolidže za revnejše skupnosti), opora vojaškim družinam, kar je lansirala z Michelle Obama leta 2011, okrepitev raziskav na področju raka in izobraževanje.

Bidnova ob njegovi prvi neuspešni predsedniški kandidaturi. Foto: AP
Bidnova ob njegovi prvi neuspešni predsedniški kandidaturi. Foto: AP

"Kot sem večkrat rekel – sem Jillin mož. Tu ne bi stal brez njene ljubezni in neomajne podpore," je dejal Joe Biden v svojem govoru ob razglasitvi zmage. "Jill je mama – vojaška mama – in vzgojiteljica. Svoje življenje je posvetila izobraževanju, a poučevanje ni samo njena služba, ampak jo definira. To je ona. Za vse učitelje v Ameriki je to krasen dan – v Beli hiši boste imeli enega svojih in Jill bo izjemna prva dama."

"Rada delam. Sem delavna ženska in poučevanje je moja strast. To rada počnem," je povedala pred kratkim v pogovoru za revijo Vogue. "To je moja kariera in osrednji fokus v mojem življenju, zato se mi zdi, da bi mi uspelo še naprej delati, hkrati pa početi vse drugo, kar prve dame pač počno."

Sorodna novica Joe Biden - vzpon (večkrat) odpisanega nazaj v Belo hišo

Nekateri so njeno odločitev že označili za noro, a 69-letna Bidnova, ki ima kar štiri diplome in je v službo še naprej hodila tudi kot druga dama pod Obamo, se zdi neomajna in suverena v svoji odločitvi.

Zakonca Biden z vsemi tremi otroki. Foto: AP
Zakonca Biden z vsemi tremi otroki. Foto: AP

Tista, ki bo vlogo prve dame pripeljala v 21. stoletje

"Večina Američank usklajuje poslovno življenje z zasebnim, ampak prvim damam to nikdar ni bilo dopuščeno," je za USA Today povedala Katherine Jellison, profesorica zgodovine na Univerzi v Ohiu. "Ampak morda pa je napočil čas, da se več Američanov sprijazni s prvo damo, ki ni 24 ur na dan na razpolago v Beli hiši. Jill Biden bo vlogo prve dame pripeljala v 21. stoletje."

Da se javnosti to, da ženska obdrži svojo redno službo, sploh zdi omembe vredno, kaže na to, kako anahronistična je vloga prve dame v ZDA, poudarja CNN. A do zdaj v vseh teh 231 letih še nobena na tem položaju tega ni storila.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nekdanja prva dama Laura Bush, sicer knjižničarka, je v intervjuju za C-SPAN dejala, da je to pravo vprašanje. Ne, ali bi morale prve dame za ta položaj dobivati plačilo (Busheva meni, da ne), ampak ali imajo pravico, da nadaljujejo svoje kariere.

Sorodna novica Joe Biden - ohranjanje ameriškega statusa quo, tudi prek "trupel"

Še posebej, ker so nekatere od njih imele zelo uspešne kariere – tako Michelle Obama kot Hillary Clinton sta pred selitvijo v Belo hišo delali kot odvetnici.

Vloga prve dame sicer ni jasno definirana, nima opisa delovnih nalog, prav tako ne predvideva plače.

Kljub temu pa se od prvih dam pričakuje, da opravljajo določene bolj ali manj trivialne zadolžitve, ki pa vseeno terjajo nekaj časa in energije: božična dekoracija, načrtovanje božičnega sprejema, organizacija iskanja velikonočnih pirhov, izbor jedilnikov za državniške bankete …

Ne ravno opravila za nekoga z dvema magisterijema, vseeno pa opravila, ki so jih do zdaj, z Melanio vred, vestno izpolnjevale vse prve dame.

Da bo najbolj napredna v tem smislu priletna žena enega najmanj progresivnih demokratskih politikov, je, najmanj, ironično. Kot tudi, da bo isti politik najvišje do zdaj popeljal žensko v ameriški politiki, in to še temnopolto, ko je za podpredsednico izbral Kamalo Harris.

Z zakoncema Obama ob selitvi v Belo hišo leta 2009. Foto: Reuters
Z zakoncema Obama ob selitvi v Belo hišo leta 2009. Foto: Reuters

Ljubezen, rojena v tragediji

Bidnova sta poročena 43 let, ves ta čas pa je bila Jill Biden svojemu možu, ki se je pred tem dvakrat neuspešno potegoval za mesto predsednika, steber opore. Redno ga je spremljala na vseh postajah predvolilne kampanje in mu na odru tudi večkrat prišepnila kaj, ko se je on vidno boril s koncentracijo.

Njuna ljubezenska zgodba sicer ne sodi v poglavje tistih pravljičnih romanc, ni se tudi rodila toliko iz strasti, ampak iz tragedije. A jima je uspelo zgraditi trdno zvezo, v kateri se je on vedno lahko zanašal nanjo, ona pa nanj.

Biden je Jill spoznal tri leta po tem, ko je leta 1972 v avtomobilski nesreči tik pred božičem, tik preden bi moral priseči kot senator, izgubil svojo prvo ženo Neilio, ljubezen svojega življenja, in enoletno hčerko Naomi.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sinova Hunter in Beau sta bila hudo ranjena in sta preživela več mesecev v bolnišnici, kjer je nazadnje Biden prisegel kot senator – a pod pogojem, da lahko kadar koli položaj zapusti, če se mu bo zdelo, da zaradi tega zanemarja svoje očetovske dolžnosti.

Petkrat jo je zaprosil

Mamo je dečkoma skušala nadomeščati Bidnova sestra, dokler mu brat ni organiziral zmenka na slepo z devet let mlajšo Jill, takrat še študentko, ki je bila ravno sredi umazane ločitve.

Sorodna novica Kamala Harris - še nobena ženska v ZDA tako visoko

"Bila sem absolventka in sem hodila s fanti v kavbojkah in majicah, on pa pride na vrata v plašču in mokasinih in pomislila sem, moj Bog, to nikakor ne bo šlo! A sva šla v kino gledat film Moški in ženska in se resnično ujela. Ko sva prišla domov, mi je segel v roko, zaželel lahko noč, jaz pa sem ob enih ponoči poklicala svojo mamo in ji sporočila, da sem končno spoznala kavalirja,” je povedala Bidnova za Vogue.

Ob razglasitvi Bidnove zmage – po tretji predsedniški kandidaturi in rekordno dolgem štetju glasov. Foto: Reuters
Ob razglasitvi Bidnove zmage – po tretji predsedniški kandidaturi in rekordno dolgem štetju glasov. Foto: Reuters

Biden je Jill kar petkrat zaprosil za roko, preden je končno privolila. "Govorila sem, ne še, ne še. Ker do takrat sem se že zaljubila v oba fantka in se mi je res zdelo, da mora ta zakon delovati. Ker sta že izgubila mamo, tako da si ne bi oprostila, če bi izgubila še eno, zato sem morala biti 100-odstotno prepričana."

Biden je Jill nazadnje postavil ultimat, češ da jo zadnjič prosi za roko, da mu je vseeno, kdaj se poročita, da pa hoče, da se zaveže, in Jill je privolila.

Poročila sta se leta 1977 v New Yorku, na medene tedne pa sta se odpravila s fantoma vred, ker se je zakoncema zdelo, da "se ne poročata samo ona, ampak se poročajo vsi".

Kako sestaviš zlomljen narod? Kot družino.

Leta 1981 se jima je rodila hči Ashley, Jill pa je uspelo ob vzgajanju otrok dokončati dva magisterija (enega med nosečnostjo) in doktorat s področja izobraževanja.

Možu je stala ob strani ob dveh bolečih porazih v boju za predsedniško nominacijo, predvsem pa mu je bila v oporo, ko je leta 2015 za tumorjem na možganih pri 46 letih umrl njegov sin Beau, na katerega je oče polagal toliko upov in je veljal za vzhajajočo zvezdo demokratske stranke.

“Ona nas je postavila na noge," je dejal Biden o svoji ženi ob sprejemu predsedniške nominacije demokratske stranke. "Neizmerno močna in zvesta je."

Ona pa o njem, da je poln empatije, zaradi česar se lažje poveže z milijoni ameriških družin, ki trpijo zaradi pandemije, množičnih odpuščanj in rasnih napetosti.

"Kako sestaviš zlomljeno družino? Enako, kot sestaviš znova narod. Z ljubeznijo, razumevanjem in malimi dejanji prijaznosti. S pogumom. Z neomajno vero. Tu smo drug za drugega, na velike načine in na male, vedno znova," je zapisala avgusta na Twitterju ob stari fotografiji sebe z malima Hunterjem in Beaujem.