Foto: Franko Starc Foto:
Foto: Franko Starc Foto:
VIII. SLOVENSKI DAN V SLATINI
Foto: Franko Starc
VIII. SLOVENSKI DAN V SLATINI
Foto: Franko Starc
VIII. SLOVENSKI DAN V SLATINI
Foto: Franko Starc

Kljub oddaljenosti, je med tamkajšnjimi Slovenci čutiti močno željo po stiku z matično domovino, zato medse radi povabijo rojake iz Slovenije in se vedno izkažejo z veliko srčnostjo ter gostoljubjem.

V Slatini nas je pričakal Darko Mijatović, mnogim poznan gospod, saj je otroštvo in mladost preživel na Kozini. Darko je hkrati glavni pobudnik, da se Slovenskega dne udeležijo tudi društva iz občine Hrpelje - Kozina. V sproščenem pogovoru je povedal, da se »domov« vedno raje vrača, da je s prijatelji iz otroštva zelo povezan, vesel je tudi, da ena od hčera živi na Kozini, kar še dodatno ohranja in krepi vez z našimi kraji.

Na prireditvi so sodelovali tudi Vokalna skupina Urban iz Maribora ter gostitelji z mešanim pevskim zborom in otroško folklorno skupino. V večer nas je zavrtela glasbena skupina Novo mesto, veselo in sproščeno pa so ga ob petju in harmoniki zaključili naši člani.

V nedeljo, 25. 6. 2017, na praznik države Slovenije, so ob razobešeni slovenski zastavi v parku sredi Banja Luke, naši godbeniki izvedli koncert. Društvo Slovencev Triglav Banja Luka je na svojem spletnem profilu takole zapisalo:

»V nedeljo, 25. junija 2017, je Brkinska godba 2000 občine Hrpelje Kozina, gost Društva Slovencev Triglav Banjaluka na VIII. Slovenskem dnevu v Slatini, nastopila v parku Petar Kočić. Za mnoge mimoidoče je bilo igranje pihalne godbe nekaj nevsakdanjega, nekaj, kar se v Banjaluki redko sliši, še posebno v dopoldanskem času. Mladost ne pozna utrujenosti, mladosti je važno, da je vedno igriva, razposajena, včasih neposlušna, vendar tudi odgovorna. Mladost in ljubezen do glasbe sta tokrat na kratek koncert, ki so ga priredili glasbeniki pihalne godbe iz Brkinov, privabili številne poslušalce, ki so zagotovo uživali v njihovi glasbi.«

Po koncertu smo s člani društva Triglav ob tipični lokalni hrani še pokramljali, si ogledali center Banja Luke ter si obljubili, da se še srečamo.

Pri organizaciji gostovanja nam je bila v veliko oporo gospa Marija Grbić, predsednica Društva Slovencev Triglav Banja Luka, našo pot v Slatino pa je podprla Občina Hrpelje-Kozina.

Tanja Trebec Benedejčič