Foto:
Foto:

Med njimi je tudi 4-članska družina, ki je več let varčevala za novo stanovanje. A kot pravi Tine, se jim nov izračun ne izide: ''Cena trisobnega stanovanja s teraso, ki bi si ga seveda želela vsaka mlada družina je iz 175 tisoč zdaj narasla na 235 tisoč evrov. Popolnoma isti tloris popolnoma ista porazdelitev, popolnoma isti način gradnje, na slabši lokaciji, stanovanje pa za 60 tisoč evrov dražje''. Razočaranih interesentov, ki so svojo prihodnost videli v soseski Zeleni gaj ni malo. ''Mislil sem, da bo Sklad namenil sredstva temu, da bo več mladih družin lahko prišlo do željene nepremičnine in, kar je za gospodarstvo in narod dolgoročno pomembnejše, otrok, a politika tega ne vidi, saj jim makroekonomska slika ni jasna,'' se huduje Matej. Tine dodaja, da je višja cena nerazumljiva, saj je lokacija slabša: ''Nahaja se bolj na poplavnem območju, precej več je prometa, bližje je železniška proga''.

Stanovanjski sklad: Prav je, da je cena za nadstandard višja

Direktor Stanovanjskega sklada Črtomir Remec pojasnjuje, da so zvišali le ceno terasnih stanovanj, ki so visoko nadstandardna in ''kot taka neustrezna za tak tip prodaje''. Ker pa so v stavbah tudi takšna stanovanja, jih morajo prodati, pri tem pa se jim zdi nekoliko višja cena upravičena. ''Večja pritlična stanovanja imajo nižjo ceno, kot v preteklem razpisu,'' še dodaja Remec. A dejstvo je, da gre za stanovanja, ki so šla v preteklosti slabše v prodajo. Eden od razočaranih kupcev se ob tem huduje: ''Se pravi, da bo Stanovanjski sklad delal za bogate, ne za tiste, ki so jim stanovanja težko dostopna. Boljša stanovanja si bodo lahko privoščili samo premožni. Torej to niso socialna, ampak profitabilna stanovanja''. Na Skladu odgovarjajo, da so stanovanja na Brdu vseeno cenejša, kot tista tržna. Remec ocenjuje, da je cena ugodnejša za okoli 10 odstotkov: ''povprečna cena znaša dobrih 1900 evrov za kvadratni meter in menim, da je to popolnoma ustrezna cena glede na današnje stanje nepremičninskega trga''.

Zvišanje cen bo vplivalo na nepremičninski trg

''Razumel bi, če bi cene dvignil investitor, ki je šele začel z gradnjo in bi se nekako odzival na trg. Ne pa, da to stori Stanovanjski sklad, ki je neprofitna organizacija,'' razmišlja Predrag Todić iz podjetja Ljubljana nepremičnine. Poleg tega je prepričan, da Sklad z gradnjo novih stanovanj ni imel nič višjih stroškov, zato se mu zdi zvišanje neupravičeno. Boji se, da bo to vplivalo na celoten trg nepremičnin: ''Lahko se zgodi, da bodo ceno dvignili tudi drugi prodajalci, kar bo slabo vplivalo na že tako zaspano prodajo nepremičnin''.

Foto: BoBo (fotografija je simbolična)