Foto:
Foto:

Uporabo znaka izbrane kakovosti omogoča zakon o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov. Delno ga bodo financirali iz proračuna, delno pa iz prispevkov posameznih sektorjev oz. pridelovalcev. Za vstop v promocijo so se doslej odločili v mlečnem in mesnem sektorju, in sicer za goveje in perutninsko meso. V triletno promocijo so stopili z letošnjim letom, vendar z zbiranjem sredstev še niso začeli. V skladu s pravili o državnih pomočeh in uredbama, ki določata višino zneska in začetek plačevanja prispevka, vlada pa ju je že sprejela, mora sistem zbiranja prispevka in promocijo najprej potrditi Evropska komisija. Zavezanci bodo prispevek tako začeli plačevati predvidoma v prvi polovici letošnjega leta, ko bo komisija podala dokončno soglasje k shemi zbiranja prispevka in izvedbi promocije.

Potrošnike bodo informirali o prednostih označenih proizvodov

Na ministrstvu trenutno pripravljajo natančnejša navodila za zbiranje prispevka v obeh sektorjih, ki bodo podrobneje opredeljevala način obračunavanja in plačila prispevka v praksi, javno pa jih bodo objavili prek različnih kanalov. V okviru nacionalne sheme izbrane kakovosti bodo dodatno kontrolirali predpisane parametre v posameznem sektorju, npr. parametre, vezane na kakovost, dobrobit živali, način predelave ali predelave. Certificirani pridelovalci in predelovalci bodo lahko izdelke označevali in tržili z znakom Izbrana kakovost - Slovenija ter jih tako dodatno izpostavili potrošniku. V okviru skupne promocije bo oznako promovirala tudi država in poskrbela, da bodo potrošniki informirani o prednostih označenih proizvodov.Proizvodi z oznako izbrane kakovosti bodo tako na policah trgovin bolj prepoznavni, potrošnikom pa bodo s tem zagotavljali kontrolirano kakovost proizvodov, slovensko surovino in jamstvo, da so pridelani in predelani v Sloveniji.

"Smeško", ki asociira na zadovoljstvo ob nakupu

Strokovna žirija je znak izbrala med 32 prispelimi, formalno popolnimi prijavami, pripravila pa ga je agencija Votan komunikacije. »Rjava in zelena barva izražata usmerjenost v naravno, iz slovenske zemlje. Izbrana tipografija vsebuje efekt naravnega odtisa, kar da znaku bolj organski videz. Znak je oblikovan tako, da predstavlja »smeškota«, ki asociira na zadovoljstvo ob nakupu, zapis Slovenija pa je postavljen tako, da odigra vlogo nasmeha. Znak dobro funkcionira tudi pri minimalni velikosti,« je znak opisal njegov avtor Aleš Strajnar. Znak "Izbrana kakovost - Slovenija" bo postal osrednji prepoznavni znak kakovosti slovenske hrane, podobno kot je v Avstriji AMA Gütesiegel, v Franciji Label Rouge, na Bavarskem Geprüfte Qualität – Bayern.

Foto: MKGP