Foto:
Foto:

Tri slovenske pravne osebe so poslovalnici Metro v Celovcu julija kupile 17 kilogramov kontaminiranih jajčnih proizvodov. Gre za dva proizvoda, in sicer tekoči jajčni rumenjak in tekoča umešana jajca, pri katerih je bila odkrita povišana vsebnost fipronila. Prodana sta bila preko avstrijske trgovske verige Metro Cash & Carry. Kupci so tri pravne osebe, od katerih pa se samo dve ukvarjata z živilsko dejavnostjo. Tretja je jajčni proizvod kupila za lastno domačo porabo. Nosilca živilske dejavnosti sta jajčne proizvode porabila kot surovino pri pripravi posameznih jedi, kot so slaščice, ki jih nudita gostom v okviru svoje gostinske dejavnosti, in jih nimata več na zalogi. Glede na največjo možno količino dnevno zaužitih končnih izdelkov in upoštevajoč izmerjene vrednosti fipronila v uporabljeni surovini končni izdelki niso predstavljali povečanega tveganja za zdravje potrošnikov, so še zagotovili v Upravi za varno hrano.

Italijanska policija zasegla več kot 90.000 oporečnih jajc

Italijanska policija je sredi tedna zasegla več kot 90.000 jajc, kontaminiranih z insekticidom fipronil. Približno 6000 so jih odkrili pri proizvajalcu blizu Ancone, medtem ko so preostalih 85.000, od tega jih je bilo 32.000 namenjenih za prehrano živali, našli pri proizvajalci v Viterbu. Italija je tako že osemnajsta evropska država, ki jo je prizadel škandal z jajci. Policijska akcija je sledila ponedeljkovi objavi tamkajšnjega ministrstva za zdravje, da sta bila v testiranju 114 jajc dve pozitivni na omenjeni insekticid, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Na policiji so včeraj pojasnili, da preiskujejo vzrok kontaminacije. Lahko bi šlo za "nesrečo" ali pa bi ta lahko bila posledica nelegalne prisotnosti fipronila v hrani za piščance.

Belgija bo zaradi afere z jajci zahtevala odškodnino

Belgijska vlada je sredi meseca sporočila, da bo sprožila pravni postopek za pridobitev odškodnine za podjetja, ki so zaradi afere z okuženimi jajci utrpela finančno škodo. Gre za del napovedanih ukrepov za pomoč prizadetim. Samo v Belgiji so namreč uničili na milijone jajc in zaprli več perutninskih farm. "V primeru goljufij s strani posameznikov je treba na podlagi njihove civilne odgovornosti poskrbeti za povračilo škode, povzročene s kriminalnimi dejanji," so v kabinetu premierja Charlesa Michela zapisali v izjavi.

Kmetijski ministri EU bodo rešitve iskali 5. septembra

Afera kaže na zapletenost dobavne verige na celini, zato bo škandal, ki dobiva vedno večje razsežnosti, tema naslednjega srečanja ministrov EU za kmetijstvo, ki bo 5. septembra v Tallinnu. Cilj srečanja, na katerega so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, povabili tudi evropskega komisarja za zdravje in varnost hrane Vytenisa Andriukaitisa, bo ustaviti medsebojna obtoževanja, predvsem pa iz dogajanja izluščiti lekcije, ki bodo omogočile izboljšanje sistema in preprečitev kriminalnih aktivnosti.

Foto: Reuters