Foto:
Foto:

Preprosto povedano, kmetijsko ministrstvo se je za ugovor odločilo zato, ker tudi nekateri slovenski proizvajalci proizvajajo proizvod z imenom »slavonski kulen«. Hrvaški proizvajalci so še posebej jezni, ker je Slovenija ugovor poslala zadnji dan, ko je še bila možna pritožba, potem ko je Hrvaška 13 let delala na registraciji in zaščiti slavonskega kulena. Eden najbolj znanih hrvaških proizvajalcev Tomislav Galović je spomnil, da je že pred sedmimi letih od slovenske vlade zahteval, naj edini slovenski proizvajalec "slavonskega kulena" Celjske mesnine, ustavi proizvodnjo izdelka, ker "nima povezave z originalom", a se ni nihče odzval.

»Slovenija se maščuje zaradi kranjske klobase«

Na hrvaškem kmetijskem ministrstvu so dejali, da iz slovenskega ugovora ni jasno, kaj je za Slovenijo problematično v registraciji zemljepisne zaščite porekla kulena. V Jutarnjem listu so danes ocenili, da se Slovenija verjetno maščuje zaradi hrvaškega ugovora na kranjsko klobaso, po katerem je hrvaška mesna industrija dobila še 15 let časa, da bi lahko proizvajala izdelek pod tem imenom. Lahko, da se bo podobno zgodilo z industrijskim slavonskim kulenom iz Slovenije, menijo.

»Teater absurda slovenske politike«

Hrvaški poslanec v Evropske parlamentu Ivan Jakovčić, ki je znan kot rekorder po številu vprašanj evropskim poslancem, je ugovor Ljubljane ocenil kot "teater absurda slovenske politike", kot je bilo to po njegovem mnenju tudi v primerih terana in varaždinskega zelja. Hrvaški proizvajalec kulena Galović pa je dodal: "Spoštovati je treba običajni postopek in zelo kmalu bo jasno, da imamo tisto, kar je najbolj pomembno za zaščito - ozemlje, tradicijo in tipičnost izdelka." Hrvaški strokovnjaki menijo, da zaščita hrvaške suhomesnate delikatese ni ogrožena, temveč zgolj prestavljena, dokler ne bo rešitve ugovora. Slovenska stran ima dva meseca časa, da pojasni svojo zahtevo, na katero bo Hrvaška nato odgovorila.

Foto: FB