Foto:
Foto:

Direktor Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Posedi je na novinarski konferenci v Ljubljani zagotovil, da je slovenski med na podlagi opravljenih analiz skladen s predpisi, varen in ne predstavlja nobenega tveganja za zdravje ljudi. Njegovega umika s trga zato ni mogoče zahtevati. Da je med slovenskih čebelarjev zaupanja vredno in varno živilo, je poudaril tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) Noč. V zadnjih 10 letih so v interni kontroli analizirali prek 1200 vzorcev medu in niti eden ni bil v neskladju s predpisi. Zagotovil je, da bodo še več pozornosti posvetili osveščanju čebelarjev, da je treba kupovati legalna zdravila. "Naloga vseh skupaj pa je, da ta zdravila zagotovimo in da so njihove cene primerljive, kot so na evropskem trgu," je dejal.

Nadzori se bodo nadaljevali

Na upravi ocenjujejo, da nezakonite proizvodnje zdravil za bolezen čebel varoza v Sloveniji v tem trenutku ni več, lahko pa obstaja v sosednjih državah. Posedi je zato zagotovil, da bodo z nadzori v tej smeri nadaljevali v skladu z razpoložljivimi viri in sredstvi, medu pa bodo posvetili še večjo pozornost, saj je to tudi živilo, ki je lahko ponarejeno. Državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tanja Strniša pa je poudarila, da ostaja varnost hrane njihova prioriteta. Opozorila je, da je šlo v primeru preiskave podjetja APIS M&D z Vrhnike za kršitev pri proizvodnji in prodaji zdravil, ni pa problem v samem medu. "Ne vidim razloga, da bi bil s tem okrnjen ugled kmetijstva ali čebelarstva," je še dodala Tanja Strniša.

Gre za strupene snovi, ki nevarne že v majhnih količinah

Med čebelarjev, ki so za zdravljenje varoze uporabljali insekticida amitraz in rotenon ter pesticid klorfenvinfos, ni varen in ga je treba izločiti iz prometa, pa je včeraj v izjavi za javnost poudaril vodja Centra za zastrupitve UKC Ljubljana Miran Brvar. Opozoril je, da gre za strupene snovi, ki so zdravju nevarne že v majhnih količinah. Kot je še pojasnil, je rotenon ekstrakt tropske rastline, je strupen, zavre celično dihanje in povzroči nastanek prostih kisikovih radikalov, kar kvari predvsem možganske celice, povzroči prezgodnjo demenco, okorelost in tresenje. "Rotenon in klorfenvinfos sta že 20 let prepovedana. Gre za strupene snovi, ki jih v hrani ne sme biti. Med čebelarjev, ki so uporabljali te kemikalije, ni varno živilo in ga je treba odstraniti s trga," je bil jasen Brvar.

Ostanki aktivnih učinkovin tako v medu kot v satju

Veterinarji uprave za varno hrano in veterinarstvo so poleti po ugotovljenih nepravilnostih v družbi APIS M&D z Vrhnike, ki pripravlja pripravke za zdravljenje varoze, z namenom ugotavljanja ostankov aktivnih in pomožnih substanc ter organskih spojin v vosku in medu opravili nadzor pri 20 čebelarjih, ki so jim odvzeli 20 vzorcev medu in 21 vzorcev satja z medom. Uprava je ugotovila, da čebelarji v velikem odstotku uporabljajo neregistrirane preparate za zdravljenje varoje. Ostanke aktivnih učinkovin so ugotovili tako v medu kot v satju. Po navedbah uprave količine ostankov v medu sicer ne predstavljajo tveganja za zdravje potrošnikov, medtem ko izdelki iz medu s satjem, ki se pojavljajo na trgu, lahko predstavljajo tveganje za zdravje ljudi.