Foto:
Foto:

Številni pomisleki in bojazni, povezani s prostotrgovinskim sporazumom, o katerem se pogajata ZDA in EU, so v precejšnji meri neupravičeni, je v DZ včeraj ocenil premier Miro Cerar. "Zadeva se ne bo izmuznila demokratični kontroli," je zagotovil v odgovoru na poslansko vprašanje Mateja T. Vatovca (ZL).

Vatovec je v svojem vprašanju med drugim spomnil na študije, ki kažejo, da čezatlantsko trgovinsko in investicijsko partnerstvo (TTIP) med EU in ZDA, prostotrgovinski sporazum med EU in Kanado (Ceta) in drugi Sloveniji ne prinašajo nobene gospodarske koristi. Kot posebej problematičnega je izpostavil mehanizem za reševanje sporov med investitorjem in državo (ISDS), ki se je znašel tudi v končni različici Cete. Cerar meni, da so bojazni neutemeljene. "Slovenija pogajalski proces podpira pogojno - že od vsega začetka zelo jasno izpostavljamo svoja pričakovanja in zadržke, za katere pričakujemo, da bodo spoštovani," je dejal. Med temi so vsaj ohranitev trenutnih standardov na področju prehrane, zdravja in okolja, za občutljive kmetijske proizvode Slovenija zahteva zaščito v obliki tarifnih kvot, nasprotuje predlagani vključitvi ISDS v sporazum ter zahteva jasno in nedvoumno navajanje previdnostnega načela v poglavju o regulatornem sodelovanju.

Gre za sporazum mešane narave

Slovenija vztraja tudi, da gre za sporazum mešane narave, o katerem ne bi mogel odločati zgolj Bruselj, ampak tudi države članice. Pogajanja o TTIP so še v teku, do njihovega zaključka bo minilo še nekaj časa. "Ko bo vsebina določena, jo bo obravnaval tudi DZ," je zagotovil premier. Dodal je, da je za vlado kakovostna vsebina pomembnejša od hitrosti. Nevladna organizacija Greenpeace, ki je pred časom objavila del dokumentov iz pogajanj o TTIP, je objavila delovne dokumente, ne končnih besedil, je pojasnil: "Del pogajanj pa vedno poteka tajno, saj ima vsaka stran pogajalska izhodišča, ki jih ne želi razkrivati drugi strani." Ta stališča so "mestoma zelo ostra", a to ne pomeni, da bo takšno tudi končno besedilom. Zadostna mera transparentnosti je za Slovenijo imperativ, je zagotovil Cerar in dodal, da vlada podpira odprto razpravo tako o TTIP kot o Ceti. Glede opravljenih raziskav pa je dejal, da te kažejo različne rezultate. Zato bo slovenska vlada počakala, da se približa zaključek pogajanj. Ko bomo imeli glavne vsebinske odgovore, bo naročila novo študijo učinkov.

27. maja v DZ javna predstavitev mnenj o TTIP

Pred nekaj dnevi so govorili o TTIP tudi člani odborov za gospodarstvo in zadeve EU in so se strinjali, da se 27. maja v DZ opravi javna predstavitev mnenj o TTIP. Matej T. Vatovec (ZL) je ocenil, da je spodbudno, da koalicija problematizira takšne sporazume, a da gre za reševanje v zadnjem trenutku, saj so pogajanja do zdaj bistveno napredovala. Obenem se je spraševal, kako bodo javno razpravljali o nečem, kar nosi oznako tajno. "Nujno bi bilo, da se minister Zdravko Počivalšek zavzame, da se pogajanja prekinejo in da se vsebina javno uradno razkrije. Upamo, da javna razprava ne bo le dimna zavesa, ki bo služila, da se v javnosti prikaže neko skrb, pogajanja pa bodo šla dalje," je dejal in predlagal, da se v javno razpravo doda še tematika trgovinskega sporazuma med EU in Kanado (Ceta), ki da vsebuje mnoge podobne mehanizme in določbe kot TTIP. Predsednik odbora za zadeve EU Kamal Izidor Shaker (SMC) je razširitev označil kot mešanje hrušk in jabolk ter poudaril, da je bilo tudi s predstavniki zainteresirane javnosti že veliko razprav na temo TTIP. Predlagal je, da se v kratkem posebej opravi tudi javna predstavitev mnenj na temo Cete.

»Nekateri v javnosti dezinformacije, s katerimi strašijo ljudi«

Tudi Matjaž Nemec (SD) je bil mnenja, da bi pri razširitvi razprave s Ceto izgubili rdečo nit, Bojan Dobovšek (NP) pa bi podprl razširitev s Ceto in Tiso. Javno predstavitev mnenj je podprl tudi Franc Breznik (SDS), ki je prepričan, da v javnosti nekateri predvsem širijo dezinformacije, s katerimi strašijo ljudi. Meni, da so to tisti, ki se bojijo konkurence, in se sprašuje, kaj je alternativa, če sporazum ne bi bil sprejet. Sam boljše alternative ne vidi, saj da bo sporazum prinesel več razvoja, več delovnih mest. Vatovec je izpostavil, da mora Evropa ohraniti visoke standarde, ki jih je doslej zgradila, ter da je alternativa prekinitev pogajanj in korak v smer, da se sporazum javno razgrne. S prekinitvijo pogajanj se ni strinjal Bojan Krajnc (SMC), ker meni, da imamo dovolj jasna stališča, da lahko ohranjamo standarde. "O tem ni bilo nikoli nobene dileme. Tu smo si enotni," je dejal.

Mnenja in stališča bodo podlaga za delo obeh odborov

Javna predstavitev je po mnenju Uroša Prikla (DeSUS) pot, da se predstavijo različna mnenja, do sporazuma pa je zadržan, ker se boji, da se bodo prikradle k nam rešitve, ki so lahko v škodo pravic delavcev, varstva okolja in kmetijstva. Na predstavitev bo ob predstavnikih poslanskih skupin, vlade, evropske komisije in parlamenta povabljena širša zainteresirana javnost, med njimi zbornice, fakultete, sindikati, Zveza potrošnikov Slovenije, Greenpeace, Umanotera in številni drugi. Vsi udeleženci bodo lahko predstavili svoje poglede na TTIP in pridobili ustrezna pojasnila odgovornih. Namen javne predstavitve mnenj je pridobiti mnenja in stališča strokovne in širše javnosti glede stanja pogajanj in vsebine TTIP, ki bodo služila kot podlaga za delo obeh odborov.

Foto: Reuters