Spletna stran rtvslo.si je začela delovati 24. 12. 1995. V ta namen smo zbrali serijo tehnoloških dosežkov, ki so zaznamovali zadnje četrtstoletje. Vse prispevke si lahko pogledate na naši posebni podstrani.

Inženirji tehnološkega podjetja Boston Dynamics so v sodelovanju z raziskovalno agencijo ameriškega ministrstva za obrambo razvili novo generacijo naprednega gigantskega robotskega sistema Atlas. Novost je namreč tako dovršena, da je sposobna izvajati celo trike, ki jih ne zmorejo niti ljudje, zaradi česar se je številni celo bojijo.

Atlas med predstavitvijo leta 2013. Foto: Reuters
Atlas med predstavitvijo leta 2013. Foto: Reuters
Spletna stran rtvslo.si leta 2013. Foto: MMC RTV SLO
Spletna stran rtvslo.si leta 2013. Foto: MMC RTV SLO

Najnovejša različica inovativnega robota Atlas lahko celo preskakuje ovire, saj so ga inženirji podjetja Boston Dynamics opremili z naprednim sistemom, ki nadzoruje gibanje v zraku. K temu dosežku je seveda veliko pripomogel tudi velik napredek, ki je bil narejen na področju strojne opreme, procesorske moči in programske opreme. Zato ne preseneča, da lahko roboti danes precej bolj nadzorujejo gibanje nog, rok in trupa pri teku in poskakovanju ter pri tem ohranijo ravnotežje. Poleg tega lahko tudi "prenašajo" svojo težo z ene noge na drugo, kar je značilno za ljudi.

Velik napredek na področju robotike je bil storjen tudi na računalniškem vidu, saj je bil ta že izboljšan do te mere, da lahko roboti prepoznajo vse predmete v prostoru.

Odtisi časa

Število svetovnega prebivalstva: 7.100.000.000
Glasba: Blurred Lines - Robin Thicke feat. T.I., Pharrell
Filmi: Igre lakote: Kruto maščevanje, Železni mož 3, Ledeno kraljestvo
Slovenija: Stožice so gostile Eurobasket

25 let rtvslo.si: NAJUSPEŠNEJŠI