Spletna stran rtvslo.si je začela delovati 24. 12. 1995. V ta namen smo zbrali serijo tehnoloških dosežkov, ki so zaznamovali zadnje četrtstoletje. Vse prispevke si lahko pogledate na naši posebni podstrani.

Svet se je leta 2014 boril z epidemijo ebole in najslabša stran virusa je bila njegova hitrost. V nekaj dneh lahko v telesu ustvari takšno število svojih kopij, da človeški imunski sistem zanje preprosto nima časa. Vendar pa hemopurifier, poseben vložek, ki se pritrdi na dializni aparat, lahko usmeri ravnovesje proti telesu: filter v kartuši lahko odstrani viruse ebole iz krvi, ko gre skozi njega.

Spletna stran rtvslo.si leta 2014. Foto: MMC RTV SLO
Spletna stran rtvslo.si leta 2014. Foto: MMC RTV SLO

Testirali so ga samo enkrat na bolniku v Nemčiji, vendar je pomagalo – bolnik je lahko okreval od okužbe. Kot so zapisali pri reviji Time, gre za napravo, ki uporablja "posebej oblikovan vložek, ki se pritrdi na dializni aparat" in ta posrka virus iz krvi. Napravo uporabljajo tudi za boj proti hepatitisu in raku.

Odtisi časa

Število svetovnega prebivalstva: 7.170.000.000
Glasba: Happy - Pharrel Williams
Filmi: Ostrostrelec, Igre lakote: Upor, Varuhi galaksije
Slovenija: žled, ki je zajel celotno državo

Replika rolke, s katero je Marty McFly potoval nazaj v prihodnost leta 1989. Foto: Reuters
Replika rolke, s katero je Marty McFly potoval nazaj v prihodnost leta 1989. Foto: Reuters

2014 je postalo uresničenje prihodnosti za vse ljubitelje drugega dela filma Nazaj v prihodnost iz leta 1989, kjer se glavni lik Marty McFly (upodobil ga je Michael J. Fox) rolka po zraku. Kalifornijsko tehnološko podjetje Hendo je predstavilo "hoverboard", ki lebdi v zraku. Toda lebdenje je bilo mogoče le na višini 2,5 centimetra od tal in nad materiali, kot sta baker in aluminij. Sama baterija pa je zdržala slabih 15 minut. Toda sama tehnologija je pomenila začetek novega načina razmišljanja.

25 let rtvslo.si: ODLIČNI