Spletna stran rtvslo.si je začela delovati 24. 12. 1995. V ta namen smo zbrali serijo tehnoloških dosežkov, ki so zaznamovali zadnje četrtstoletje. Vse prispevke si lahko pogledate na naši posebni podstrani.

Materiali, ki so jih uporabili raziskovalci, so različne barve in celice, ki so približno od 1,5 odstotka do dva odstotka učinkovite pri pretvorbi sončne energije v električno. Celice in barvo je sicer mogoče nanesti na kateri koli material.

Leta 2012 so zaznamovali premiki na področju pametne tehnologije. Foto: Pixabay
Leta 2012 so zaznamovali premiki na področju pametne tehnologije. Foto: Pixabay

Hkrati je New York Times je poročal, da je Googlova raziskava o poglobljenem učenju prišla do izsledkov, da se je 16.000 računalnikov naučilo med seboj, kako prepoznati mačko. Podatek, ki je tehnološko industrijo pognal v resnejše raziskovanje umetne inteligence in projekte o učenju strojev. Med drugim tudi tehnologijo za samovozeče avtomobile, programsko opremo za prepoznavanje obrazov in tehnologijo, ki bo pomagala digitalnim asistentkam, kot sta Siri in Alexa, da bosta čez čas postali še pametnejši.

Spletna stran rtvslo.si leta 2012. Foto: MMC RTV SLO
Spletna stran rtvslo.si leta 2012. Foto: MMC RTV SLO

2012 pa je bilo tudi veliko leto na področju 3D-tiska. Podjetja, kot je MarkerBot, so na trg pošiljala nove tiskalnike. NASA je predstavila dele raket naslednje generacije, ki so bile izdelane na podlagi 3D-tiska s kovino. Pojavile pa so se storitvene dejavnosti, ki so začele tiskati dizajne v 3D-obliki iz materialov, kot so plastika, jeklo in celo srebro.

Odtisi časa

Število svetovnega prebivalstva: 7.020.000.000
Glasba: Royals - Lorde
Filmi: Maščevalci, Vzpon viteza teme in Igre lakote
Citat: "Study Russian." oz. "Uči se ruščine." Odgovor Nasine astronavtke Anna Lee Fisher po pristanku z Discoveryjem na vprašanje mlade astronavtke, kako lahko pride v vesolje.
Slovenija: balonarska nesreča, Robert Kranjec postane prvi svetovni prvak v smučarskih poletih iz Slovenije

A ti tehnološki podvigi so nosili tudi posledice, saj so leta 2012 prvič s pomočjo 3D-tiska natisnili spodnji nosilec za puško AR-15. Kar je pomenilo, da ne bo več dolgo trajalo, ko si bodo lahko ljudje doma natisnili orožje.

25 let rtvslo.si: RAZNOVRSTNI