Spletna stran rtvslo.si je začela delovati 24. 12. 1995. V ta namen smo zbrali serijo tehnoloških dosežkov, ki so zaznamovali zadnje četrtstoletje. Vse prispevke si lahko pogledate na naši posebni podstrani.

Oculus Rift je naglavni prikazovalnik (HMD) za navidezno resničnost, ki projicira na dva zaslona slike, generirane na računalniku. Projicira dve sliki, po eno za vsako oko. Nad zaslonom je kombinacija leč, ki sliko pripravi za vsako oko in omogoča stereoskopski 3D-pogled. Rift spremlja položaj glave uporabnika z vgrajenim senzorjem ter ustrezno prilagaja sliko. Ima tudi zunanji sledilec položaja glave, ki izboljša natančnost zajetih podatkov.

Očala, ki so spremenila pogled na svet. Foto: Reuters
Očala, ki so spremenila pogled na svet. Foto: Reuters
Spletna stran rtvslo.si leta 2016. Foto: MMC RTV SLO
Spletna stran rtvslo.si leta 2016. Foto: MMC RTV SLO

Očala vsebujejo žiroskop, merilnik pospeška in magnetometer. Rift omogoča premike v vseh šestih prostostnih stopnjah, kar omogočajo infrardeče LED-lučke, ki jih zaznava priložena kamera. Zaslon OLED izrisuje samo spremenjene okvirje ter omogoča manjšo zamegljenost in tresenje slike, kar pomaga zmanjšati simulatorsko bolezen. Z roko se stisne osrednji element upravljalnika, ki vsebuje ergonomično oblikovan gumb in s to akcijo lahko v virtualnem svetu primemo določen objekt. Navidezna resničnost na dosegu roke.

Odtisi časa

Število svetovnega prebivalstva: 7.300.000.000
Glasba: Love Yourself - Justin Bieber
Filmi: Rogue One: Zgodba Vojne zvezd, Iskanje pozabljive Dory, Stotnik Amerika: Državljanska vojna
Slovenija: migrantska kriza in protesti

TikTok v številkah

- Več kot 800 milijonov aktivnih mesečnih uporabnikov,
- v letu 2019 so aplikacijo prenesli več kot 738 milijonkrat,
- v ZDA so aplikacijo v letu 2019 prenesli 46 milijonkrat,
- najbolj sledena oseba je pevka Loren Gray s skoraj 40 milijoni sledilcev,
- povprečni uporabnik preživi na TikToku 45 minut,
- v letu 2019 je TikTok ustvaril 176,9 milijona ameriških dolarjev.
(Vir: businessofapps.com)

Istega leta pa je generacija Z dobila novo platformo, ki je v zadnjem času postala tudi figura v tehnološki hladni vojni med Združenimi državami Amerike in Kitajsko ‒ Tiktok Aplikacija omogoča snemanje in objavljanje kratkih videov, ki lahko trajajo med tremi in petnajstimi sekundami oziroma od treh sekund do minute. Te je mogoče opremiti s filtri in drugimi posebnimi učinki. Poleg tega lahko slikovnemu materialu dodate še glasbene podlage največjih imen na glasbenem prizorišču ‒ uporabnik postane avtonomen producent, režiser in montažer videoposnetkov. Te posnetke lahko delijo s prijatelji ali širšo javnostjo. A sama vsebina je predvsem odmik od resničnosti, kar platforme, kot so Twitter, Facebook, Instagram, ne dovoljujejo. TikTok je namenjen objavljanju skečev, plesov in drugih oblik zabavnih videov.

TikTok je spremenil navade generacije Z. Foto: Pixabay
TikTok je spremenil navade generacije Z. Foto: Pixabay

Lastnik TikToka je kitajsko podjetje ByteDance, ki je leta 2012 razvilo aplikacijo za zbiranje novic Toutiao. Ta s pomočjo umetne inteligence oziroma algoritmov in podatkov o uporabnikih poskuša zbrati najrelevantnejše novice za vsakega posameznika. Leta 2016 so za kitajski trg razvili aplikacijo Douyin. TikTok pa je bila nato zgolj nadgradnja za ves svet. To pa je postala težava za ZDA in predvsem predsednika Donalda Trumpa, ki je v letu 2020 Američanom TikTok skoraj že prepovedal. Po zadnjih napovedih naj bi kitajsko podjetje vstopilo v partnerstvo z ameriškima podjetjema Oracle in Walmart.

25 let rtvslo.si: BRILJANTNI