Spletna stran rtvslo.si je začela delovati 24. 12. 1995. V ta namen smo zbrali serijo tehnoloških dosežkov, ki so zaznamovali zadnje četrtstoletje. Vse prispevke si lahko pogledate na naši posebni podstrani.

Električni avtomobili ne ponujajo zgolj bolj tekoče uporabniške izkušnje, ampak se v njih skriva kar nekaj novosti in izboljšav.
Podjetji Kuhn Schweiz in Lithium Storage sta dokazali, da je elektrika uporabna tudi na področju delovnih strojev, saj sta s skupnimi močmi razvili največje in najtežje električno vozilo na svetu, ki tehta okoli 50 ton, teža baterij iz niklja, mangana in kobalta pa znaša kar 4,5 tone.

Spletna stran rtvslo.si leta 2019. Foto: MMC RTV SLO
Spletna stran rtvslo.si leta 2019. Foto: MMC RTV SLO

Električni delovni stroj e-Dumper je zgrajen na osnovi 1440 baterij s skupno zmogljivostjo 700 kilovatnih ur, kar zadošča, da lahko vozilo brez težav prevaža do 21 ton materiala. Baterije so med seboj ločene predvsem zato, da se v primeru poškodb uniči le ena baterija, ne celotni sistem. Dodatno energijo pa vozilo pridobiva s toploto, ki nastane pri zaviranju. Čeprav je vozilo e-Dumper šele prototip, so prvi opravljeni preizkusi pokazali, da se tovrstni električni delovni stroj lahko brez težav kosa s klasičnimi delovnimi stroji, pri čemer je ta seveda znatno prijaznejši do ljudi in okolja.

Odtisi časa

Število svetovnega prebivalstva: 7.700.000.000
Glasba: Old Town Road - Lil Nas X
Filmi: Joker, Čas deklištva, Vojna zvezd: Vzpon Skywalkerja
Slovenija: reševanje malega Krisa

E-Dumper trenutno uporabljajo za prevoz tovora iz švicarskega kamnoloma v podjetje za proizvodnjo betona Vigier Ciment. Za primerjavo: povprečni delovni stroj porabi med 41.000 in 83.000 litrov dizelskega goriva na leto.

25 let rtvslo.si: VSESTRANSKI