Na evropskih volitvah 9. junija je velik uspeh dosegla skrajna desnica. Foto: EPA
Na evropskih volitvah 9. junija je velik uspeh dosegla skrajna desnica. Foto: EPA

S tem je na četrto mesto zrinila liberalce (Renew), ki pa se prav tako še dogovarjajo z morebitnimi člani.

ECR, ki mu pripadajo pretežno desne in skrajno desne stranke, je na novo pridobil še 11 doslej nepovezanih evroposlancev in ima zdaj 83 sedežev v 720-članskem parlamentu.

Med drugim so se politični skupini pridružili evroposlanci nacionalističnega Zavezništva za enotnost Romunov (AUR). To pa naj bi od pridružitve ECR-ju odvrnilo madžarsko vladajočo stranko Fidesz, ki ima 11 evroposlancev. "Romunski AUR, ki je znan po svojih skrajno protimadžarskih stališčih, se je pridružil ECR-ju v Evropskem parlamentu. Fidesz ne bo nikoli delil skupine s takšno stranko v Evropskem parlamentu. O tem se ne bomo pogajali," je sporočil vodja poslanske skupine Fidesza Mate Kocsis.

S tretjega mesta je ECR tako izrinil Renew, ki mu pripada tudi Preporod francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Po neuradnih informacijah imajo trenutno liberalci 78 evroposlancev, se pa pogovarjajo še z nekaterimi nepovezanimi. Če bi liberalcem uspelo pridobiti nove člane, bi lahko po velikosti obdržali tretje mesto v Evropskem parlamentu.

Med skupno sedmimi od 12 evroposlancev, s katerimi naj bi se še pogovarjali, je tudi pet poslancev panevropske stranke Volt, ki pa se glede na zadnje informacije bolj nagibajo k pridružitvi Zelenim. Kot so zapisali v pismu članom stranke, ki ga povzema portal Politico, menijo, da je ta skupina "kredibilnejša v boju proti desničarskim populistom". Čas za odločitev imajo člani do nedelje.

Po velikosti so v Evropskem parlamentu po volitvah obdržali primat Evropska ljudska stranka (EPP) in socialisti (S&D), ki skupaj z Renewom tvorijo neuradno koalicijo v parlamentu.

Po tokratnih volitvah je veliko novoizvoljenih poslancev še nepovezanih in ne pripadajo nobeni od obstoječih političnih skupin. Trenutno v Evropskem parlamentu politične skupine tako vodijo pogovore z nepovezanimi evropskimi poslanci o morebitni priključitvi. Članstvo evropskega poslanca v politični skupini v parlamentu pa še ne pomeni samodejno priključitve stranke tega evroposlanca evropski stranki.