Predlogi

Odbojka
Hokej
Tenis

Rezultati iskanja

Zaradi testiranja je dodanih umetnih 2 sekunde delaya.

Svet

Egipt Odstavljeni predsednik Mursi umrl na sodišču zaradi srčnega napada

Nekdanji egiptovski predsednik Mohammed Mursi, ki ga je vojska leta 2013 odstavila, je med zaslišanjem na sodišču v Kairu omedlel in pozneje v bolnišnici umrl.

19

Nemčija Je šlo pri umoru propribežniškega politika za politični umor?

Nemško zvezno tožilstvo je prevzelo primer umora pribežnikom naklonjenega politika CDU-ja v mestu Kassel, vodje mestne uprave Walterja Lübckeja.

Južna Amerika Bo Vatikan za Amazonijo dopustil poročene duhovnike?

Vatikan razmišlja, da bi nekaterim poročenim moškim v Amazoniji pustil, da se jih posveti v duhovnike, saj v tej južnoameriški regiji močno primanjkuje kandidatov.

2

Bližnji vzhod Iran bo presegel dovoljeno količino urana - Netanjahu poziva k sankcijam

Iran je sporočil, da bo 27. junija presegel količino obogatenega urana, ki mu jo dovoljuje mednarodni jedrski sporazum, sklenjen s svetovnimi velesilami julija 2015.

71

S. in J. Amerika Ekvador dal vojski ZDA zeleno luč za uporabo Galapagosa

Ekvador je prižgal zeleno luč ZDA, da lahko njena vojaška letala delujejo z letališča San Cristobal na Galapagoških otokih.

10

Afrika Nigerija: 30 mrtvih v trojnem samomorilskem napadu

V trojnem samomorilskem napadu na severovzhodu Nigerije je bilo ubitih najmanj 30 ljudi. Za napadi naj bi stala teroristična skupina Boko Haram.

2

Več novic iz sveta

Azija z Oceanijo Nemirni Hongkong: Izpuščeni aktivist Wong Lamovo pozval k odstopu

Najbolj znan hongkonški študentski aktivist Joshua Wong je bil v ponedeljek izpuščen iz zapora. Ob prihodu na svobodo je voditeljico Hongkonga Carrie Lam pozval, naj odstopi.

91

Evropa Primer Marije Lukić: Boj ene izmed nas

"Primer, ki prihaja iz Srbije, je ravno zato pomemben, ker ženske, ki so v ameriški kampanji dvignile glas in opozarjale na spolno nadlegovanje in nasilje v filmski industriji, so ženske, ki imajo izredno veliko denarja, imajo močno pravno pomoč.

23

Evropa Hancock: Johnson bo skoraj zagotovo nov britanski premier

Britanski minister za zdravje Matt Hancock je za novega voditelja konservativne stranke in s tem britanskega premierja podprl nekdanjega zunanjega ministra Borisa Johnsona.

35

Evropa Heinz-Christian Strache se je odpovedal "stolčku" v Bruslju

Nekdanji vodja avstrijskih svobodnjakov in podkancler Heinz-Christian Strache, ki ga je odnesla afera Ibiza, je sporočil, da se odpoveduje mandatu evropskega poslanca. Hkrati je dodal, da se bo boril za svojo "politično rehabilitacijo".

9
Več novic

Evropska unija

Juncker: V pogajanjih o proračunu je čas za višjo prestavo

Evropska komisija je pred junijskim vrhom EU-ja pozvala voditelje k prizadevanjem za napredek pri pogajanjih o naslednjem večletnem proračunu za obdobje 2021-2027, da bo mogoče doseči dogovor do jeseni.

4

Višegrajska skupina bo enotna pri iskanju vodje Evropske komisije

Države Višegrajske četverice ne bodo imele skupnega kandidata za novega predsednika Evropske komisije ali Evropskega sveta, bodo pa v pogovorih nastopale enotno.

8

Razsodba ESČP-ja proti Grčiji zaradi mladoletnih prebežnikov

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je razsodilo proti Grčiji zaradi neprimerne obravnave mladoletnih prebežnikov iz Afganistana, kot nesprejemljive pa zavrnilo podobne tožbe proti Sloveniji, Avstriji, Hrvaški, Madžarski in Severni Makedoniji.

25

ESČP najbolj zanimala povezanost Ljubljanske banke z državo

Evropsko sodišče za človekove pravice je v Strasbourgu opravilo ustno obravnavo o vprašanju dopustnosti meddržavne tožbe Slovenije proti Hrvaški glede terjatev Ljubljanske banke do hrvaških podjetij.

59
Več

Presek dneva

Izza zidov 1989-2019

David Bowie se je iz strahu skril pod mizo, nato posnel vrhunski album in ustvaril legendo

Ključen je bil prihod Davida Bowieja. On je ustvaril možnost za nastanek legende o studiu ob zidu; ob berlinskem zidu, kjer si skozi okno videl stražarje z brzostrelkami in kjer so nastali kultni albumi osemdesetih.

2

"Rimski zidovi niso mogli zaščititi Rimljanov, današnji zidovi ne morejo zaščititi nas"

Ko so rušili Berlinski zid, so njegove opeke padale na glave v Sarajevu, pogosto poudari zgodovinar Nicolas Moll.

18

Pokopališče v Mirnu: Bodečo žico napeli tudi nad mrtvimi

"Moj nono je ležal z glavo v Italiji, noge pa so bile v Jugoslaviji," absurdnost birokratske postavitve meje med Italijo in Jugoslavijo opiše domačinka iz Mirna Cirila Pregelj.

33

Izbor

Intervju "Čas je za aktivno državljanstvo, z globalno akcijo do globalnih sprememb"

"Multinacionalke delujejo globalno, bogati posamezniki delujejo globalno, zato se moramo, da bi dosegli globalne spremembe, globalno povezovati tudi državljani. Smo šele na začetku teh sprememb," je prepričana Tove Maria Ryding iz Eurodada.

120

S. in J. Amerika Rastoče brezdomstvo – temni madež bogatega Los Angelesa

V Los Angelesu se je število brezdomcev v enem letu povečalo za več kot 5.000, na skupno 36.000 ljudi. Za številne Američane, ki Los Angeles – največje mesto najbogatejše zvezne države Kalifornije – vidijo kot mesto prestiža, so podatki šokantni.

196

Evropa Največji protesti moderne Češke: "Zahtevamo odstop Babiša!"

V Pragi na Vaclavskem trgu je več kot sto tisoč ljudi premierja Andreja Babiša pozvalo k odstopu. Spodbudilo jih je sporočilo Evropske komisije, da mora Češka vrniti evropska sredstva, podeljena podjetjem, v katerih je Babiš poskusil skriti lastništvo.

80

Azija z Oceanijo 30 let pozneje je kitajska oblast še vedno prepričana o upravičenosti pokola

"Po pokolu je bilo za nas diplomate, takrat je bilo v Pekingu okoli 150 veleposlaništev, skrajno moreče. Celo Jugoslavija, ki je imela zelo razvite odnose s Kitajsko, je imela pred stavbo oboroženo stražo," se spominja takratni veleposlanik Zvone Dragan.

205

Afrika "Omar Al Bašir je le glava, celoten gnil sistem pa še vedno obstaja"

"Kdo bi si mislil, da bomo po 30 letih praznovali ramazan brez Omarja Al Baširja," je v pogovoru za MMC uspeh protestov v Sudanu povzela predstavnica Sudanskega poklicnega združenja (SPA), ki vodi proteste, Sara Abdelgalil. A zmaga je nepopolna, pravi.

25

Evropa Sylvi Listhaug - "ogenj in bes" norveške desnice

"Kadite, pijte in jejte, kolikor vam je volja." Izjavo si lasti norveška ministrica za javno zdravstvo Sylvi Listhaug, ki pri 41 letih vodi že četrti ministrski resor, seznam njenih spornih izjav pa je še daljši.

139
Več