Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Svet

Razmere v Evropi Francija in Nemčija zaostrujeta pogoje za vstop, na Nizozemskem izgredi

Nemčija je zaostrila pogoje za vstop, tudi iz Slovenije. EU obljublja, da bo "udaril po mizi" in farmacevtska podjetja prisilil, da bodo spoštovala pogodbe o dobavah cepiva. Na Hrvaškem je umrl 11-letni deček, kar je najmlajša smrtna žrtev s covidom.

74

Francija Macron po valu izpovedi obljublja ukrepe proti spolnim zlorabam otrok

Francoski predsednik Emmanuel Macron je po več tisoč zgodbah o spolnih zlorabah znotraj družine na družbenih omrežjih, ki so sledile objavi knjige Velika družina, napovedal strožje zakone in druge ukrepe za preprečevanje incesta.

Gvinejski zaliv Pirati pred obalo Nigerije ugrabili 15 mornarjev s turške ladje

Pirati so pred obalo Nigerije napadli turško tovorno ladjo in zajeli 15 mornarjev, enega pa so ubili. Dva od treh preostalih mornarjev na ladji sta ranjena. Pirati doslej niso postavili nobenih zahtev.

3

Kitajska Rešili enajst rudarjev, ki so bili pod zemljo ujeti dva tedna

Čeprav so kitajski reševalci še v petek napovedali, da bo moralo enajst ujetih rudarjev pod zemljo zdržati še 15 dni, so v nekajurni reševalni akciji vse spravili na varno.

8

Cepiva Medtem ko Izrael začenja cepiti najstnike, v Afriki cepili skupno 25 ljudi

Izrael je postal ena prvih držav na svetu, ki je proti covidu-19 začela cepiti najstnike. V državi je prvi odmerek cepiva prejela že četrtina prebivalstva (2,5 milijona ljudi), vendar skrbi vzbuja več kot 12.000 cepljenih, ki so se kljub temu okužili.

8

Evropa Portugalska naj bi izvolila novega starega predsednika države

Portugalci volijo predsednika države, ki naj bi sodeč po javnomenjskih anketah ostal isti – Marcelo Rebelo de Sousa. Obeta se mu izvolitev že v prvem krogu.

2

Več novic iz sveta

Covid-19 Kampanja cepljenja razkriva bistvo izraelskega apartheidskega režima

Izrael je vodilna država po stopnji cepljenja proti covidu-19, zaradi česar si je prislužil občudovanje številnih držav in posameznikov, ki pa zanemarjajo, da kampanja, ki izključuje milijone Palestincev pod nadzorom Izraela, razkriva naravo te države.

101

Na čelu Združbe Na Nizozemskem aretirali azijskega "kralja mamil" in enega najbolj iskanih ljudi

Nizozemska policija je aretirala enega najbolj iskanih ljudi na svetu, domnevnega vodjo enega največjih azijsko-tihomorskih mamilarskih kartelov, na Kitajskem rojenega kanadskega državljana Tse Či Lopa.

6

Od Vladivostoka do Moskve Policija na protestih v podporo Navalnemu aretirala več kot 2000 ljudi

Ruska policija je na protestih, na katerih so ljudje po več mestih po državi zahtevali izpustitev priprtega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, prijela več kot 2000 ljudi. Najbolj množičen je bil shod v Moskvi.

231

Portugalska dan pred volitvami v svetovnem vrhu po številu okužb in smrti

Na Portugalskem so potrdili rekordnih 15.133 okužb z novim koronavirusom. Na Hrvaškem razburjajo posnetki zabave iz bolnišnice v Dubravi, na Češkem je več restavracij protestno odprlo svoja vrata. Nizozemska prvič po svetovni vojni uvaja policijsko uro.

61
Več novic

Ameriške volitve

"Zdaj lahko gremo tehnokratskemu globalizmu naproti"

"Me zanima, kdaj in katera država bo prva blagoslovljena z napadom demokracije," je bil le eden izmed številnih odzivov MMC-jevih bralcev na inavguracijo ameriškega predsednika Joeja Bidna.

56

Biden najprej v boj s pandemijo in razsutim gospodarstvom

Pričakovanja pri novem predsedniku Joeju Bidnu so velika, njegova prva naloga je očitna in zelo težka: obvladati pandemijo covida-19, ki je samo na dan inavguracije vzela 4400 življenj, in oživiti gospodarstvo. Veliko pa od njega pričakuje tudi svet.

152

Joe Biden prisegel kot 46. predsednik ZDA: Vodili bomo z močjo zgleda

"Imate pravico, da se ne strinjate z mano. Ampak to ne sme voditi do razkola. Obljubljam, da bom predsednik vseh državljanov," je v prvem nagovoru po inavguraciji dejal 78-letni Joe Biden, ki je prisegel kot 46. predsednik ZDA.

516

Evropska unija

Conte bo zaradi zamud pri dobavi cepiv uporabil "vsa pravna sredstva" zoper Pfizer in AstraZeneco

Ne le družbi Pfizer in BioNTech, tudi britanska AstraZeneca je obvestila Evropsko unijo, da bo v prvi četrtini letošnjega leta dobavila manj cepiva, kot je bilo dogovorjeno. Zmanjšanje bo občutno – kar 60-odstotno. Predstavniki EU-ja so zelo nejevoljni.

212

Logar s hrvaškim kolegom tudi o izključnih gospodarskih conah v Jadranu

Zunanja ministra Anže Logar in Gordan Grlić Radman sta v Zagrebu ocenila, da sta odnose med državama v preteklih desetih mesecih spravila na višjo raven. Prva postaja je bila sicer Petrinja, kjer je Logar v imenu Slovenije izrazil solidarnost.

78

Preiskava: Frontex ni našel dokazov o nasilnem vračanju prebežnikov

Upravni odbor Frontexa v notranji preiskavi primerov, v katerih naj bi pripadniki agencije sodelovali pri nezakonitem nasilnem vračanju prebežnikov iz Grčije v Turčijo, niso našli dokazov o kršenju človekovih pravic.

11

Države EU-ja podpirajo enotno priznavanje testov na novi koronavirus

Članice Evropske unije (EU) so se dogovorile o skupnem okviru za vzajemno priznavanje izidov testov za diagnostiko covida-19 in za okrepljeno uporabo hitrih antigenskih testov.

6
Več

Presek dneva

Izbor

59. predsedniška inavguracija Burni začetki predsedovanj: od smrti po rekordnem govoru na mrazu do prisege na letalu po atentatu

Oči sveta bodo popoldne uprte v ZDA, kjer bo na Kapitolu potekala inavguracija 46. predsednika Joeja Bidna. Letošnjo slovesnost zaznamujeta poostrena varnost in pandemija, zaradi katere ne bo množic, ki običajno spremljajo prihod novega predsednika.

332

Afrika Veliki zeleni zid za izboljšanje življenja v Sahelu dobiva nov zagon

Veliki zeleni zid je ambiciozen projekt izboljšanja življenjskih razmer v Sahelu, vendar je po 14 letih izvajanja šele pri 18 odstotkih poti do cilja. Nove finančne spodbude in izjave afriških voditeljev zdaj dajejo občutek, da projekt dobiva nov zagon.

54

ZDA "Trump ni vzrok krize ameriške demokracije, ampak njen simptom"

Kaj točno je namen ustavne obtožbe teden dni pred iztekom mandata predsednika Donalda Trumpa? Gre zgolj za simbolno potezo ali se zadaj skriva kaj več?

189

Twitterjeva blokada Trumpa "Zelo nevarno je dopustiti, da nam meje svobode govora določajo zasebna podjetja."

Twitterjeva samovoljna blokada računa ameriškega predsednika Donalda Trumpa močno odmeva, nasprotniki jo pozdravljajo, privrženci obsojajo. Evropske države in komunikologi opozarjajo, da družbena omrežja ne morejo sama regulirati svobode govora.

279

Evropa Velika prenova Pariza – Elizejske poljane kot "izjemen vrt"

Pariška županja je potrdila 250 milijonov evrov drago preobrazbo Elizejskih poljan, čeprav se ambiciozna dela ne bodo začela pred poletnimi olimpijskimi igrami, ki jih Pariz gosti leta 2024.

30

Analiza Ferfila: "Trump si je zaprl vsa vrata", Balanč: "To ni bil državni udar, temveč klic iz obupa"

"Nekateri želijo napad na ameriški kongres prikazati kot državni udar, a to je bil klic iz obupa ljudi, ki so bili v ameriški družbi odrinjeni, vse dokler ni na sceno prišel Donald Trump," meni Klemen Balanč.

424
Več

Izza zidov 1989-2019

Na videz častni tečaj ena proti ena, pogrom gospodarstva NDR

Zakaj naj bi Vzhodne Nemce o tržnem gospodarstvu poučeval animirani film, zakaj so likvidirali tudi ne neuspešne obrate, zakaj je od tega imel korist Helmut Kohl … 30 let nemške monetarne unije.

33

En krompir, tri države ali kako je okupacijska meja določala življenje na Dolenjskem

Obdobje, ko so domačini v novomeškem Mačkovcu krompir posadili še v stari Jugoslaviji, negovali so ga pod nemškim rajhom in izkopali pod italijansko okupacijo, se predstavlja na zgodovinski razstavi, ki gostuje na gradu Rajhenburg.

2

"Nevarnost razraščanja izgube spomina je vse bolj očitna"

Požig slovenskega Narodnega doma v Trstu leta 1920 je bil začetna iskra v pogromu nad drugačnimi. Majda Širca v dokumentarcu Požig "v času, ko se zgodovina z neznosno lahkostjo pozablja in preoblači", osvetljuje to večplastno zgodovinsko dogajanje.

47
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov