Predlogi

Odbojka
Hokej
Tenis

Rezultati iskanja

Zaradi testiranja je dodanih umetnih 2 sekunde delaya.

MMCTeden: Intervjuji, analize, kolumne, poglobljeni prispevki

Svet

Svet Beller: Volitve so nujne za vzpostavitev zaupanja ljudi

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen in kancler Sebastian Kurz bosta na izrednem sestanku določila nadaljne korake za predčasne volitve, ki jih je kancler razpisal, zaradi korupcijske afere Ibiza.

Evropa Avstrijski kancler zaradi afere Ibiza napovedal predčasne volitve

Heinz-Christian Strache je po razkritju t. i. afere Ibiza odstopil tako z mesta avstrijskega podkanclerja kot vodje svobodnjakov (FPÖ). Mediji so razkrili, da je domnevno ruski vlagateljici ponujal državne posle v zameno za politično utrditev.

301

Evropa Angela Merkel: V EU-ju so struje, ki ga želijo zrušiti

Nemška kanclerka Angela Merkel je med obiskom v Zagrebu dejala, da v Evropski uniji obstajajo struje, ki želijo zrušiti EU, in da se je temu treba upreti. Manfred Weber je medtem dejal, da je nacionalizem povzročil veliko težav v Evropi.

27

Azija z Oceanijo Avstralija: Nepričakovana zmaga konservativne vladne koalicije

Prvi delni izidi parlamentarnih volitev v Avstraliji so pokazali na nepričakovano zmago konservativne vladne koalicije premierja Scotta Morrisona. Vodja opozicijskih laburistov Bill Shorten je že priznal poraz in odstopil z vrha stranke.

5

Evropa Spominska slovesnost pri Pliberku minila brez incidentov

Na Libuškem polju pri Pliberku je ob okrepljenem policijskem nadzoru potekala 74. slovesnost v spomin na hrvaške žrtve povojnih pobojev, ki je minila brez incidentov. Zbralo naj bi se okoli 10.000 ljudi.

90

S. in J. Amerika Misuri sledi Alabami pri omejevanju pravice do splava

Ameriška zvezna država Misuri je dva dni po Alabami sprejela enak zakon o omejevanju pravice žensk do splava. Tudi novi zakon prepoveduje splav po osmem tednu nosečnosti, edina izjema pa je ogroženost življenja nosečnice.

5

Več novic iz sveta

S. in J. Amerika Nekdanji agent Cie zaradi izdaje Kitajski v zapor za 20 let

ZDA so zaradi vohunjenja za Kitajsko na 20 let zapora obsodile nekdanjega agenta ameriške obveščevalne službe Cia Kevina Malloryja, ki je leta 2017 kitajskim obveščevalcem za 25.000 evrov predal zaupne informacije.

7

Bližnji vzhod Iran poziva h konkretnim ukrepom za ohranitev jedrskega dogovora

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je mednarodno skupnost in sopodpisnice dogovora o iranskem jedrskem programu, vključno z zaveznicama Rusijo in Kitajsko, pozval h "konkretnim korakom" za ohranitev dogovora.

43

S. in J. Amerika ZDA ukinile carine na uvoz kanadskega jekla in aluminija

ZDA so s Kanado dosegle dogovor o ukinitvi carin na uvoz jekla in aluminija, kar bi lahko vodilo v sprejetje novega severnoameriškega trgovinskega dogovora.

9

Afrika Sudan: Protestniki obžalujejo tridnevno vojaško prekinitev pogovorov

Vodje protestnikov v Sudanu obžalujejo odločitev vladajočega vojaškega sveta za 72-urno prekinitev pogovorov o mirnem prenosu oblasti v civilne roke.

1
Več novic

Evropska unija

Infografika: Kdo, zakaj, za koliko ... v Evropskem parlamentu

Ste vedeli, da imajo vsi evropski poslanci enako plačo, ki trenutno znaša 6.824,85 evra? Da je ob 24 uradnih jezikih mogočih 552 jezikovnih kombinacij prevodov? Da je bila udeležba na evropskih volitvah leta 2014 le 42,5-odstotna?

1

London: Konec pogovorov laburistov in konservativcev glede brexita

Vodja britanskih laburistov Jeremy Corbyn je sporočil, da končujejo pogovore z vlado o brexitu zaradi vse večje šibkosti in nestabilnosti vlade. Premierka Theresa May je krivdo za propad pripisala neenotnosti v vrstah laburistov glede drugega referenduma.

12

Angela Merkel trdi, da je položaj v Bruslju ne zanima

Nemška kanclerka Angela Merkel je zavrnila možnost, da bi prevzela kakršen koli položaj v okviru institucij Evropske unije.

26

Evropska komisija petim bankam naložila milijardno kazen

Evropska komisija je petim mednarodnim bančnim velikanom zaradi kartelnega dogovarjanja o strategijah pri trgovanju s tujimi valutami naložila dve kazni, skupaj težki 1,07 milijarde evrov.

16
Več

Presek dneva

Izza zidov 1989-2019

Zakaj velja s kolesom vztrajati do Marzahna ali o stanovanjski politiki NDR-a

Oktobra 1988 je vodstvo NDR-a objavilo vest, da je bilo zgrajeno trimilijonto stanovanje po letu 1971. Vest je bila laž. Stanovanjsko vprašanje, ki ga je močno zaostril prav Berlinski zid, kot socialni problem ni bilo odpravljeno.

11

Žrtve komunistične diktature v NDR-ju lažje do odškodnine

Nemška vlada se je 30 let po padcu Berlinskega zidu odločila, da bo vsem, ki so jih v času komunističnega režima nekdanje Nemške demokratične republike (NDR) kot otroke odvzeli staršem in jih poslali v prevzgojne domove, olajšala pot do odškodnine.

10

Zgodbe iz muzeja tihotapstva: "S 60 kilogrami kave si lahko kupil golfa"

"Švercanje" blaga med kapitalistično Italijo in socialistično Jugoslavijo je bilo pravi nacionalni šport. Takoj po 2. svetovni vojni so tihotapili najnujnejše, ko je kupna moč Jugoslovanov v 60. letih narasla, pa se je začel pravšnji nakupovalni turizem.

133

Izbor

Svet Par 20 let pogozdoval in živali so se vrnile

Svetovno poznani fotograf Sebastião Salgado je z ženo zadnjih 20 let na opustošeni družinski zemlji v Braziliji načrtno posadil več kot šest milijonov dreves. Gozd je zaživel, vanj pa so se vrnile tudi živali.

110

S. in J. Amerika Sleparka, ki je Manhattan prepričala, da je bogata dedinja

Zgodba Anne Sorokin se bere kot roman in verjetno bodo na neki točki tudi posneli film o tej 28-letni Nemki, ki se ji je vrsto let uspelo izdajati za bogato dedinjo in tako opehariti luksuzne hotele na Manhattnu in banke za pravo bogastvo.

33

Slovenija Puigdemont v Ljubljani: Želimo zgraditi drugačno demokratično državo

"Želimo zgraditi drugačno demokratično državo, z drugačnim odnosom med oblastjo in državljani," je v nagovoru ob obisku v Ljubljani dejal odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont, ki pri nas začenja tudi svojo kampanjo za evropske volitve.

50

Azija z Oceanijo Tajski kralj - najbogatejši monarh, ki ga je prepovedano obrekovati in žaliti

Prizori iz Tajske v preteklih dneh: podrejena kraljica leži pri kraljevih nogah, podaniki v žgočem soncu nosijo kralja po sedemkilometrski poti na nosilnici, samookronanje s sedemkilogramsko krono. In nato kraljeva prisega, da bo vladal v korist Tajcev.

56

Svet Žižek: Bliža se apokalipsa, a ne smemo izgubiti živcev

Slavoj Žižek je po "debati stoletja" z Jordanom Petersonom napolnil zagrebško Hrvaško nacionalno gledališče (HNK), kamor ga je povabil hrvaški filozof Srećko Horvat.

133

Številke Boštjan Anžin: Imidž Evrope se je z brexitom spremenil

Politični voditelji na Balkanu se zavedajo, da se bodo na položaju obdržali s pomočjo medijev, kar je tudi eden izmed vzrokov, da stanje medijev ni najbolj rožnato.

21
Več