Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMCteden: Intervjuji, analize, kolumne, poglobljeni prispevki

Svet

Okužbe po Evropi Italija uvaja karanteno za turiste; Češka odpira lokale

V Italiji so podaljšali ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Stroge omejitve gibanja bodo med božično-novoletnimi prazniki, ko bo ob vstopu v državo obvezna karantena. Češka po drugi strani za praznike ukrepe rahlja.

29

Logar v ZDA Bo drugi blok krške jedrske elektrarne opremljen z ameriško tehniko?

Zunanji minister Anže Logar bo v ponedeljek obiskal Washington, kjer ga bo gostil ameriški zunanji minister Mike Pompeo. Obisk je namenjen poglabljanju odnosov med obema državama.

103

Evropa Črna gora prvič po 30 letih z vlado brez Đukanovića

Črna gora je dobila novo, šesto vlado po odcepitvi od ZR Jugoslavije leta 2006. Vodil jo bo premier Zdravko Krivokapić, ki je v 82-članskem parlamentu dobil tesno večino - 41 glasov, kolikor jih imajo zmagovalci zadnjih volitev, združeni v tri koalicije.

3

Evropa Erdogan si želi, da bi se Francija čim prej "znebila Macrona"

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da si želi, da bi se Francija čim prej "znebila predsednika Emmanuela Macrona".

26

Time prvič razglasil otroka leta Gitanjali Rao, 15-letna znanstvenica in izumiteljica

Revija Time je prvič imenovala "otroka leta". To je 15-letna znanstvenica in izumiteljica Gitanjali Rao iz Denverja v ameriški zvezni državi Kolorado. Izumila je napravo, ki zazna svinec v pitni vodi in aplikacijo za prepoznavo spletnega nasilja.

64

Evropa V eksploziji jeklenke v središču Beograda najmanj ena žrtev

V središču srbske prestolnice Beograd je v eksploziji plinske jeklenke na parkirišču pred poslopjem srbske radiotelevizije RTS po podatkih policije umrla ena oseba, dve pa sta poškodovani, ena huje.

2

Več novic iz sveta

ZDA 2020 "Amerika je na ravni javne retorike že nekaj časa v državljanski vojni"

Priznani ameriški novinar Michael Goldfarb razmišlja o razlogih, ki so Združene države Amerike pripeljali v težko ekonomsko, politično in socialno krizo.

28

Proračun EU-ja Bo EU zaobšel veto Madžarske in Poljske?

Ker Poljska in Madžarska ne želita spremeniti stališča do mehanizma o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava, se vse glasneje in jasneje omenjajo alternativni scenariji, s katerimi bi zaobšli veto Budimpešte in Varšave.

63

Hrvaška Na Dragonji aretirali italijanske policiste z ukradenim denarjem

Italijanski podjetnik v Pulju na Hrvaškem je obvestil policijo, da mu je bilo odtujenih 150.000 evrov. Hrvaška policija je na mejnem prehodu Dragonja ustavila šest osumljencev, med njimi dva italijanska policista in karabinjerja.

12

Biden bo pozval Američane, naj nosijo maske sto dni (a šele ob nastopu funkcije)

Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je pozval Američane, naj nosijo maske prvih sto dni njegovega mandata, da bi omejili širjenje epidemije. Biden se bo prav tako javno cepil, kar so napovedali tudi Bill Clinton, George Bush in Barack Obama.

70
Več novic

Ameriške volitve

Iz mojstrove delavnice

Retrospektiva dosežkov štirih let mojstrskih tečajev v ZDA je vredna zavidanja. Prava obrtna spretnost se namreč pokaže šele v celovitosti končnega izdelka.

127

Trumpove pomilostitve: zvezno sodišče ZDA preiskuje mrežo podkupovanja

Zvezno sodišče ZDA je razkrilo, da že od avgusta preiskuje resor Williama Barra, ki je tesni sodelavec ameriškega predsednika Donalda Trumpa, in sicer se ukvarja s shemo podkupovanja v zameno za pomilostitve.

52

Dilema Bidnovega kabineta – ali več žensk pomeni večjo naprednost? Niti ne.

"Dragi Joe Biden, si resen?" Takole neposredno je svoj piskrček h komentarjem glede počasi oblikujoče se administracije prihajajočega predsednika ZDA Joeja Bidna pristavila Erin Brockovich.

61

Evropska unija

Helga Schmid postala prva ženska na čelu Ovseja

Svet ministrov Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je za novo generalno sekretarko imenoval visoko nemško diplomatko Helgo Schmid.

1

Evropski poslanci pozivajo k "pravici do odklopa" pri delu od doma

Tretjina vseh delavcev v Evropski uniji zaradi pandemije novega koronavirusa dela na daljavo. Delo v domačem okolju in nenehna dosegljivost delavcev ob tem zamegljujeta ločnico med službo in zasebnim prostim časom.

18

STA poziva Ukom, "naj preneha z dejanji, ki ogrožajo nemoteno delovanje"

"Javni mediji igrajo posebno vlogo v EU-ju, in pozivamo vse članice, naj se vzdržijo poskusov izvajanja pritiskov," je ob ustavitvi financiranja STA-ja opozorila Vera Jourova. V STA-ju pozivajo Ukom, naj preneha z dejanji, ki ogrožajo njihovo delovanje.

190

Budimpešta ne vidi možnosti za kompromis glede veta, a je odprta za pogajanja

Madžarska vztraja pri vetu na večletni evropski proračun in sklad za obnovo po pandemiji covida-19 zaradi pogojevanja črpanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava. Pri nasprotovanju vztraja tudi Poljska.

10
Več

Presek dneva

Izbor

Prehrana Umetna perutnina, ustvarjena brez zakola živali, na degustaciji v Singapurju

V Singapurju so odobrili uporabo kultiviranega mesa, proizvedenega v bioreaktorjih. Gre za prelomnico v mesni industriji, saj za pridobivanje umetnega mesa ni potreben zakol živih živali.

47

Evropa Kljub mirovanju zaradi epidemije zrak ostaja močno onesnažen, mladi vlagajo tožbe

V evropskih državah je zrak onesnažen bolj, kot je zakonito, epidemija covida-19 pa kljub ustavitvi življenja na njegovo kakovost ni imela posebnega vpliva. Ker zanemarjajo okoljske probleme, nekateri ljudje proti oblastem vlagajo tožbe.

143

Fotoreporter v Kurdistanu Simon Chang: "V primerjavi s psihiatrično bolnišnico se bitke v klavnici hitro končajo"

Težko je doumeti, zakaj bi nekdo odšel v Kurdistan z namenom, da si tam ogleda psihiatrično bolnišnico, za povrh vsega pa to ustanovo za zdravljenje duševnih motenj ljudi še primerja s halal klavnico. A fotoreporter Simon Chang je storil ravno to.

16

Božično-novoletni čas Kakšni bodo "koronaprazniki"? Ukrepe bodo v nekaterih državah začasno omilili

V različnih državah napovedujejo, da bodo med božično-novoletnimi prazniki ukrepe proti širjenju novega koronavirusa nekoliko omilili, med drugim bodo dovolili druženje in potovanja. Pred današnjim zahvalnim dnem je v ZDA potovalo več milijonov ljudi.

53

Azija in covid-19 “Čudežno” obvladanje pandemije na račun popolne zaprtosti

Pred izbruhom pandemije novega koronavirusa je bila Azija, zlasti jugovzhodna, ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij.

68

Kitajski pristop "Kitajska izkušnja uči, da je preventiva boljša kot kurativa"

Kitajska je na pandemijo odreagirala podobno, kot bi odreagirala na finančno krizo. Najprej se je začela ukvarjati z vzrokom krize in obvladala širjenje virusa SARS-CoV-2, potem pa začela z obsežnimi ukrepi stimulirati gospodarstvo.

60
Več

Izza zidov 1989-2019

Na videz častni tečaj ena proti ena, pogrom gospodarstva NDR

Zakaj naj bi Vzhodne Nemce o tržnem gospodarstvu poučeval animirani film, zakaj so likvidirali tudi ne neuspešne obrate, zakaj je od tega imel korist Helmut Kohl … 30 let nemške monetarne unije.

33

En krompir, tri države ali kako je okupacijska meja določala življenje na Dolenjskem

Obdobje, ko so domačini v novomeškem Mačkovcu krompir posadili še v stari Jugoslaviji, negovali so ga pod nemškim rajhom in izkopali pod italijansko okupacijo, se predstavlja na zgodovinski razstavi, ki gostuje na gradu Rajhenburg.

2

"Nevarnost razraščanja izgube spomina je vse bolj očitna"

Požig slovenskega Narodnega doma v Trstu leta 1920 je bil začetna iskra v pogromu nad drugačnimi. Majda Širca v dokumentarcu Požig "v času, ko se zgodovina z neznosno lahkostjo pozablja in preoblači", osvetljuje to večplastno zgodovinsko dogajanje.

47
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov