Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Svet

S. in J. Amerika V Kolumbiji na ulicah proti vladi več sto tisoč protestnikov

V Kolumbiji so zaradi protesta proti vladi pod vodstvom predsednika Ivána Duqueja pripravili splošno stavko. Na ulicah glavnega mesta Bogota in drugih večjih mest, kot so Cali, Medellín in Barranquilla, se je zbralo več sto tisoč protestnikov.

61

Zdravje 'Epidemija' neaktivnih otrok, tudi v Sloveniji, ogroža njihovo zdravje

Štirje od petih mladostnikov med 11. in 17. letom starosti po vsem svetu je premalo telesno aktivnih in preveč na telefonih, opozarja na alarmantno stanje Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

21

Poljska Nova ustavna sodnika postala nekdanja poslanca vladajoče stranke

Poljski parlament je v četrtek pozno zvečer za nova ustavna sodnika izvolil sporna nekdanja poslanca vladajoče desničarske stranke Zakon in Pravičnost Krystyno Pawlowicz in Stanislawa Piotrowicza. Tretji sodnik je postal profesor prava Jakub Stelina.

11

S. in J. Amerika ZDA: Začasno ustavili usmrtitve obsojencev na zvezni ravni

Ameriška zvezna sodnica v Washingtonu je začasno ustavila izvrševanje smrtnih kazni za obsojence na zvezni ravni. Na vrsti so bili štirje obsojenci, ki bi jih morali v Indiani usmrtiti decembra in januarja. To bi bile prve usmrtitve po 16-letnem premoru.

46

Bližnji vzhod Egipt bo v vesolje izstrelil svoj prvi komunikacijski satelit

Egipt bo danes v vesolje izstrelil svoj prvi komunikacijski satelit, s katerim naj bi izboljšal svojo komunikacijsko infrastrukturo in spletne storitve ter privabil vlagatelje.

16

Evropa Beograd in Moskva želita zmanjšati pomen vohunske afere

Srbijo pretresa vohunski škandal, povezan z nekdanjim pomočnikom ruskega vojaškega atašeja v Srbiji, a predsednik Aleksandar Vučić pravi, da Srbija ne bo spremenila politike do Rusije.

89

Več novic iz sveta

Izrael Netanjahuja uradno obtožili korupcije

Izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja so uradno obtožili korupcije. Očitajo mu sprejemanje podkupnin, poneverbe in zlorabo zaupanja, je sporočilo pravosodno ministrstvo. Netanjahu obtožbe zavrača in jih označuje kot politične.

44

Afera Hrvaški piloti tihotapili orožje in prevažali osumljenega tihotapca orožja

Trije hrvaški piloti vojaških helikopterjev naj bi, kot so razkrili mediji, pred dvema mesecema prevažali osumljenega tihotapca orožja, preoblečenega v pilotsko uniformo. Hrvaški obrambni minister Damir Krstičević je sporočil, da so trojico suspendirali.

16

Protestni shod Portugalski policisti protestirajo zaradi prenizkih plač in slabih delovnih razmer

V središču Lizbone se je na protestu, na katerem so zahtevali višje plače in boljše delovne razmere, zbralo več tisoč policistov. "Vlada najde denar za banke, zakaj ne za policijo," očitajo vladi. "Mi varujemo ljudi, kdo varuje nas?"

3

Izjemna priložnost nakupa večjih stanovanj v Eko srebrni hiši

Eko srebrna hiša stoji ob Dunajski cesti v Ljubljani in velja za edinstven večstanovanjski pasivni objekt v Sloveniji z najsodobnejšo tehnologijo in minimalnim vplivom na okolje.

Več novic

Evropska unija

Tusk napovedal boj proti naraščujočemu populizmu v Evropi

Evropska ljudska stranka je na kongresu v Zagrebu izbrala novo vodstvo, na čelu s predsednikom Donaldom Tuskom, ki po petih letih zapušča položaj predsednika Sveta Evrope.

29

Kmalu prva sodba o arbitraži

Sodišče EU-ja bo o dopustnosti in vsebini slovenske tožbe proti Hrvaški glede arbitraže odločalo ločeno. Prva sodba, ki bo sledila mnenju pravobranilca, se bo nanašala samo na dopustnost, pričakuje se v prvem četrtletju prihodnjega leta.

21

Predsednik EPP-ja Daul: Blokada pogajanj s Skopjem in Tirano strateška napaka

V Zagrebu se je začel dvodnevni kongres največje evropske politične stranke, Evropske ljudske stranke (EPP), na katerem je več kot 2.000 udeležencev iz 40 držav.

14

Ustvarja Evropa "izgubljeno generacijo" mladih beguncev?

Evropa je v nevarnosti, da bo ustvarila "izgubljeno generacijo" mladih beguncev, ki so zbežali pred vojno in pregonom v svojih državah, opozarja agencija EU-ja za človekove pravice.

79
Več

Presek dneva

Izza zidov 1989-2019

2. del: Kako je Marijan Miklavič pobegnil iz Jugoslavije in postal Mario Mikland?

Marijan se je urno splazil do krav, ki so spale na travniku, in se ulegel mednje. Na prsih je prekrižal roke in se potuhnil, medtem ko so se, pomešani s šumom dežja, približevali glasni koraki vojaških čevljev ...

58

Eden, dva, trije ... morda štirje dnevi nemške enotnosti?

Sta bili obe nemški državi sploh kdaj docela ločeni, zakaj lahko govorimo o treh ali štirih dnevih nemške enotnosti, kateri nemški politiki so "lagali" o dogodkih jeseni 1989, koliko pričakovani so ti dogodki bili ...

25

Steinmeier ob obletnici padca zidu poziva ZDA "proti nacionalnemu egoizmu"

V nemškem glavnem mestu Berlin in drugje po državi so se s slovesnostmi spomnili padca Berlinskega zidu pred 30 leti. Kanclerka Angela Merkel je pozvala k uporu proti sovraštvu, predsednik Frank-Walter Steinmeier pa je ZDA pozval k spoštovanju.

88

Izbor

Svet na nogah Protesti, ki zahtevajo drugačno delovanje držav

Svet pretresajo masovni protesti: od z nafto bogatega Iraka do Libanona, Hongkonga, Bolivije in Čila, kjer varnostne sile protestnike streljajo celo v oko, da ti oslepijo.

231

Intervju Markus Kornprobst: Velike sile se morajo zavedati svoje odgovornosti

"Pričakujem, da se bo nadaljeval vzorec, ki je prisoten že od zgodnjih 50. let prejšnjega stoletja: vojne med državami izbruhnejo zelo redko, vojne znotraj držav pa so pogoste in so običajno zelo uničujoče," o razreševanju kriz pravi Markus Kornprobst.

43

Andrej Stopar Na očeh javnosti

"Mislim, da se nimamo več za odrasla, odgovorna človeška bitja. Na nobeni strani. Vsi iščemo izgovore za ljudi, ki so nam všeč.

86

"Mali schengen" Srbija, Severna Makedonija in Albanija pospešujejo pretok blaga in ljudi

Voditelji Severne Makedonije, Srbije in Albanije so se v okviru ideje "malega schengena" dogovorili za prost pretok delovne sile in potovanja med državami le z osebno izkaznico.

60

Evropa "Padec Berlinskega zidu – kamenček, ki je sprožil veliki plaz uničenja vzhodnega bloka"

9. november 1989 se je vpisal v zgodovino kot dan, ko je padel Berlinski zid – in z njim svet, kot smo ga poznali do tedaj.

337

Pismo iz Čila Krvavi zapis v zgodovini novega Čila

V roke sem dobila fotografije mladega profesorja kinematografije in fotografa Joseja Miguela Araye, ki že od prvega dne dokumentira največji ljudski upor v zgodovini Čila.

202
Več