Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Deli Televizija MMC Radio Kazalo

Svet

Evropa Finska in Švedska tudi uradno zaprosili za vstop v Nato

Finska in Švedska sta na sedežu Nata v Bruslju uradno vložili prošnji za vstop v Severnoatlantsko zavezništvo, za kar sta se odločili zaradi ruske vojaške agresije na sosednjo Ukrajino.

249

Evropa Ruski vojak priznal krivdo za umor civilista. Borce iz Azovstala prepeljali v nekdanji zapor.

21-letni ruski vojak Vadim Šišimarin, obtožen, da je umoril neoboroženega 62-letnega civilista, je na kijevskem sodišču priznal krivdo. Medtem so več kot 900 ukrajinskih vojakov, ki so se predali v Mariupolju, odpeljali v nekdanjo zaporniško kolonijo.

464

Civilne žrtve Ameriška vojska se je oprala krivde za več deset civilnih žrtev v napadu v Siriji leta 2019

Potem ko je ameriški časopis New York Times novembra lani objavil poročilo, ki je ameriško vojsko obtožilo prikrivanja napada na položaje skupine Islamska država, v katerem je bilo ubitih približno 70 ljudi. Vojska trdi, da ni kršila pravil vojne.

53

Evropa Zahod pošilja vse več orožja v Ukrajino, a strokovnjaki svarijo, da ni zadostne preglednosti

Zahodne države pošiljajo vse več orožja in streliva Ukrajini, strokovnjaki za trgovino z orožjem pa opozarjajo, da bi lahko del te pomoči končal v napačnih rokah.

40

Evropska unija Evropska komisija predlaga zmanjšanje porabe plina in omejitev cen

Evropska komisija je sprejela dodatne ukrepe za spoprijemanje z visokimi cenami energije in morebitnimi motnjami dobav iz Rusije. Med mogočimi ukrepi ob popolni ustavitvi dobave plina iz Rusije sta zmanjšanje porabe in omejitev cen plina na ravni EU-ja.

106

Evropa V Donavi pri Beogradu našli truplo, ki ustreza opisu pogrešanega Mateja Periša

V Donavi v bližini Beograda so davi našli truplo moškega, ki po opisu ustreza pogrešanemu Splitčanu Mateju Perišu.

Več novic iz sveta

Evropa Mireli Čavajda bo Hrvaška plačala prekinitev nosečnosti v Sloveniji

Hrvaški zavod za zdravstveno zavarovanje (HZZO) bo Mireli Čavajda, ki želi zaradi velikega tumorja na možganih ploda prekiniti nosečnost, pokril stroške posega v Sloveniji.

12

Azija Letalska nesreča na Kitajskem bi bila lahko namerno povzročena

Nesreča potniškega letala družbe China Eastern Airlines, v kateri je marca umrlo 132 ljudi, bi bila lahko povzročena namerno, saj podatki o letu nakazujejo, da bi lahko kdo v pilotski kabini letalo Boeing 737-800 namerno strmoglavil.

4

Evropa V BiH-u ne najdejo denarja za izvedbo volitev

V Bosni in Hercegovini, kjer bi morale oktobra potekati volitve, se politična kriza poglablja, saj politiki ne zmorejo najti kompromisa o spremembah volilne zakonodaje in ne uspejo zagotoviti niti denarja za izvedbo volitev.

50

ZDA nekoliko sprostile sankcije proti Venezueli

ZDA so nekoliko sprostile sankcije proti Venezueli, s čimer jo želi predsednik Joe Biden spodbuditi k političnemu dialogu z ZDA ter k dialogu med režimom predsednika Nicolasa Madura in opozicijo.

21
Več

Evropska unija

Evropska komisija članicam Unije predlaga skupno naročanje vojaške opreme

Evropska komisija je predstavila ukrepe za odpravo pomanjkljivosti na področju vlaganja v vojske v Evropski uniji. Med drugim državam članicam predlaga skupno naročanje vojaške opreme. To naj bi koristilo tudi vojaški industriji.

5

Bruselj predlaga za devet milijard evrov posojil za Ukrajino

Evropska komisija v kontekstu prizadevanj za pomoč in obnovo Ukrajini pri spopadanju s posledicami ruske invazije predlaga novo izredno makrofinančno pomoč v obliki posojil v znesku do devet milijard evrov.

17

Obrambni ministri EU-ja že četrtič odobrili pol milijarde evrov Ukrajini za orožje

V Bruslju so se sešli obrambni ministri članic EU-ja, ki so podprli nadaljnjo finančno pomoč Ukrajini za nakup orožja in vojaške opreme. V ta namen iz posebnega evropskega sklada Ukrajini že četrtič namenjajo 500 milijonov evrov.

128

Mednarodni dan boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji

Na mednarodni dan boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji so glasni pozivi proti diskriminaciji istospolno, biseksualno in transspolno usmerjenih. EU se zavzema za okrepljena prizadevanja na tem področju, v Bruslju bo o tem tudi posebna razprava.

31
Več

Presek dneva

Izbor

Vojna v Ukrajini Prezelj: Vključitvi Finske in Švedske predstavljata veliko vojaško in politično okrepitev Nata

Finska in Švedska imata zelo močni vojski, saj nevtralnost zahteva še močnejšo vojsko kot ga članstvo v zavezništvu, kot je Nato, pravi Iztok Prezelj. V tehničnem smislu sta lahko državi hitro vključeni v Nato, v političnem pa se lahko zaplete.

344

Evropa Kdo pošilja orožje v Ukrajino, koliko in predvsem zakaj?

"Da, evropske države so vojno v Ukrajini izrabile tudi za posodobitev svoje bojne opreme," pritrdi obramboslovec Vladimir Prebilič. Toda zakaj države, med njimi tudi Slovenija, tako "velikodušno" pošiljajo v Ukrajino svoje orožje?

204

Karantena v Šanghaju Matjaž Tančič: Največja težava je negotovost, ki izhaja iz nejasne komunikacije

"Danes je 38. dan strogega zaprtja. Mislim, da smo že iz faze zanikanja in jeze in smo v fazi sprejemanja," pravi v Šanghaju živeči fotograf Matjaž Tančič. Življenje je bolj kot ne obstalo, situacija pa je pozitivno povezala prebivalce, ki si pomagajo.

84

Afrika Podtalnica v Afriki predstavlja bogastvo in neizkoriščen potencial

Čeprav velja prepričanje, da v Afriki vlada veliko pomanjkanje vode, pa zadnje študije kažejo na ogromne količine podtalnice, ki bi jo lahko izkoristili za boljšo oskrbo prebivalstva s pitno vodo, z namakanjem v kmetijstvu pa prispevali k odpravi lakote.

66

Gospodarstvo Ruski poslovneži (tudi iz Slovenije) bežijo v Dubaj, da bi se izognili sankcijam

Zaradi uvedbe niza strogih sankcij zahoda proti Rusiji številni Rusi in ruska podjetja zapuščajo evropske države, tudi Slovenijo. Kot kaže, je postalo njihovo varno pribežališče Dubaj v Združenih arabskih emiratih.

10

Vojna v Ukrajini Miha Lampreht: V kontekstu energetskih groženj Zahodu je Putin ciničen, predrzen in preračunljiv

"Tudi v tej vojni se dogajajo številna grozodejstva in za veliko dejstev, s te ali z one strani, ne vemo. Pravo pač ne deluje, če ni treba," na vprašanje, kakšen bo epilog po pokolih v Buči in drugje, odgovarja novinar in nekdanji dopisnik Miha Lampreht.

86

Evropa Andrej Androjna: "Če bi križarka prejela zadetek, bi bila to sramota za rusko mornarico"

"Takšna ladja je ponos vsake mornarice," pravi Andrej Androjna, nekdanji poveljnik mornariškega diviziona, o domnevnem uničenju ruske križarke v Črnem morju. "Če so Ukrajinci plovilo zadeli, je šlo na ruski strani za človeško napako ali za star sistem."

611
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov