Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Svet

Potres v Turčiji in Siriji Žrtev katastrofalnega potresa že več kot 5000. Erdogan razglasil izredne razmere v 10 mestih.

Število žrtev močnega potresa, ki je stresel Turčijo in Sirijo, se povečuje, po zadnjih podatkih jih je že več kot 5000, ranjenih je več kot 23.000. Reševalci si prizadevajo rešiti morebitne preživele, pri čemer jih ovira močan dež. Tla se še tresejo.

89

Vojna v Ukrajini Šojgu svari: Vpletenost Nata v Ukrajini bi lahko privedla do "nepredvidljive" eskalacije

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je dejal, da zahodne pošiljke orožja Ukrajini de facto vlečejo Nato v konflikt, kar bi po njegovem lahko privedlo do "nepredvidljive" eskalacije vojne.

Vojna v Ukrajini Oblasti na Krimu nacionalizirale premoženje ukrajinskih oligarhov

Oblasti na Krimskem polotoku so nacionalizirale premoženje več ukrajinskih oligarhov, politikov in poslovnežev. Med njimi so nekateri najbogatejši Ukrajinci, tudi nekdanji premier Arsenij Jacenjuk, ki je ukrajinsko vlado vodil dve leti. 

183

Evropa Vučić tudi po pogovorih z EU-jem še naprej zavrača priznanje Kosova

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je ponedeljkovo srečanje s posebnim odposlancem EU-ja za dialog med Beogradom in Prištino Miroslavom Lajčakom ocenil kot dobro in odprto, a zatrdil, da Srbija ne bo priznala Kosova.

12

Gospodarstvo Dobički BP-ja so se zaradi vojne lani podvojili na 28 milijard dolarjev

Letni dobički energetskega velikana BP-ja so se lani zaradi rekordnih podražitev cen plina zaradi vojne v Ukrajini več kot podvojili, to je na 28 milijard dolarjev.

24

Zdravje Raziskava: Skupno življenje znižuje krvni sladkor – tudi če zveza ni idealna

Ljudje, ki živijo v skupnem gospodinjstvu s partnerjem, imajo nižje ravni sladkorja v krvi – tudi če se z njim oz. njo ne razumejo, je pokazala raziskava, ki opozarja, da družbena osamitev lahko poveča tveganje sladkorne bolezni.

7

Več novic iz sveta

Tehnologija Google predstavil nov program umetne inteligence Bard

Ameriški tehnološki velikan Google je uradno predstavil nov program umetne inteligence Bard. Kot poudarjajo v podjetju, gre za pomemben naslednji korak na področju umetne inteligence za Google.

12

Silovito tresenje tal Po potresu v Turčiji in Siriji že več kot 3000 mrtvih; uničenje veliko tudi zaradi mirne prelomnice

Jugovzhodni del Turčije in sever Sirije je v noči na ponedeljek stresel silovit potres z magnitudo 7,8, v katerem je po zadnjih podatkih v obeh državah umrlo več kot 3000 ljudi. Jugovzhod Turčije je dopoldne nato stresel nov potres z magnitudo 7,5.

161

Pomoč po potresu Slovenija v Turčijo pošilja strokovnjake za oceno stanja in koordinacijo

EU je po katastrofalnem potresu na jugu Turčije in severu Sirije aktiviral mehanizem civilne zaščite in že usklajuje napotitev reševalnih ekip na prizadeto območje. Slovenija bo v prvi fazi pomoči ponudila strokovnjake za oceno stanja in koordinacijo.

54

Zelenski naj bi se osebno udeležil vrha EU-ja v Bruslju konec tedna

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega povabil, naj se v prihodnosti osebno udeleži vrha voditeljev EU-ja. Po neuradnih informacijah naj bi se Zelenski udeležil že vrha, ki bo konec tega tedna.

88
Več

Evropska unija

Štucin: Slovenija podpira krepitev nadzora na zunanjih meja EU-ja, a brez gradnje ograj in zidov

Slovenija se zavzema za okrepitev zunanjih meja EU-ja, pri čemer pa nasprotuje gradnji ograj na njih, je ob prihodu na zasedanje ministrov za zadeve EU-ja v Bruslju povedal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Marko Štucin.

29

V EU-ju začel veljati embargo na uvoz ruskih naftnih derivatov

Potem ko je v začetku decembra lani začela veljati prepoved uvoza večine ruske surove nafte v EU-ju, je z današnjim dnem začel veljati še embargo na ruske naftne derivate.

78

Vrh EU-ja pozdravlja napredek Ukrajine na poti v Unijo

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sta v Kijevu pozdravila napredek, ki ga je Ukrajina naredila na poti v EU. Kijev medtem pravi, da si želi pristopna pogajanja začeti še letos.

535

EU določil višino cenovne kapice za ruske naftne derivate

Države članice EU-ja so dosegle dogovor o višini cenovne kapice za ruske naftne derivate, ki jih Moskva izvaža v tretje države, je sporočilo švedsko predsedstvo Svetu EU-ja. Dogovor morajo članice zdaj še uradno potrditi.

40
Več

Izbor

Slovensko-nemški dan vodika Bo Slovenija po zgledu Nemčije zajahala val navdušenja nad vodikom?

V Evropski uniji bo vodik eden od ključnih energentov za doseganje podnebnih ciljev, vendar so na tej poti še veliki proizvodni in infrastrukturni izzivi, zato bo potrebno čezmejno sodelovanje, so poudarili na Slovensko-nemškem dnevu vodika.

102

Afrika Zimbabve želi s prepovedjo izvoza litija tudi sam vstopiti v proces proizvodnje baterij

Zimbabve je konec lanskega leta presenetil s prepovedjo izvoza nepredelanega litija, saj ne želi biti več le izvoznik surovin, ampak je odločen razviti lastno industrijo za predelavo te ključne sestavine baterij v sodobnih elektronskih napravah.

117

MMC pogovor s Prezljem in Šteinerjem Lahko zahodni tanki prevesijo tehtnico na bojiščih Ukrajine?

Nemčija je vendarle obljubila tanke Ukrajini, sledile so ZDA. Iztok Prezelj meni, da lahko v spopadu dveh sovjetskih vojska zahodna tehnologija ustvari razliko, Alojz Šteiner pa ugotavlja, da "toliko oklepa ni bilo na bojišču od invazije na Irak".

515

Zdravje Kriza evropskega zdravstva: premalo zdravnikov in sester, hude obremenitve in beg v bogatejše države

Zdravstveni sistemi (zahodno)evropskih držav so dolga desetletja veljali za najboljše na svetu. A vse pogosteje poročamo, kako se v čedalje več državah spopadajo s pomanjkanjem zdravstvenega osebja, tako zdravnikov kot sester. Hkrati pa se Evropa stara.

221

Comuna 13 V nekoč najnevarnejšem naselju v Kolumbiji: "Smrti se ne bojim, ker sem zrastel z njo"

Medellin je danes videti idilično s svojimi bujnimi zelenimi zaplatami, trendi lokali, eklektično mešanico prebivalstva ter živahno umetniško in glasbeno sceno.

52

Intervju "Strategija ustrahovanja iranskih oblasti predvsem pri mladih ljudeh ne deluje več"

Iranskim oblastem je s silovitim odzivom in brutalnostjo uspelo oslabiti proteste, ki v državi trajajo od septembra, niso jih pa zatrli, saj strategija ustrahovanja ne deluje več, je za MMC dejala raziskovalka Amnesty International Raha Bahreini.

103

Kitajska Prvi padec števila prebivalstva v 60 letih. "Kitajska se bo prej postarala, kot pa postala bogata."

V torek bo Kitajska sporočila nove podatke štetja prebivalstva. Prvič po veliki lakoti leta 1961 naj bi se število prebivalcev na letni ravni zmanjšalo. Napovedi kažejo, da bo se bo število prebivalcev do leta 2050 zmanjšalo za 109 milijonov.

176
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov