Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Kultura

Filmska recenzija Napoleon

Ko je Napoleon umiral na otoku Sv. Helena, so se, če gre verjeti zgodovini, njegove poslednje besede glasile: "Francija, vojska ... Josephine." A cesarjeve prioritete so bile nanizane po ravno obratnem vrstnem redu od naštetega, teoretizira Ridley Scott.

25

Oder Tri desetletja Impro lige, najstarejšega programa gledališča "hitrih misli in reakcij" v Sloveniji

Mineva okroglih 30 let od začetka Impro lige, najstarejšega tekmovanja v športnem gledališču na Slovenskem. V sklopu programa se je zvrstilo že več kot tisoč enkratnih predstav brez predhodnega besedila ali scenarija in s sodelovanjem občinstva.

1

Retrospektiva v Galeriji Vžigalica Pregledna razstava Giovannija Morbina, "ki politiko obravnavana kot plastično in kiparsko snov"

Kot hommage Ljubljani v Galeriji Vžigalica gostijo retrospektivo italijanskega umetnika in performerja Giovannija Morbina z naslovom Hibridizakcije, od 1995 do danes. Delo v prestolnici v 90. letih je pomembno vplivalo na njegovo mednarodno kariero.

Dediščina Šele pred leti Donatellu pripisana Marija iz terakote se je s firenške ulice preselila v muzej

V središču Firenc je stoletja visel relief device Marije, ki je nastal pred več kot 600 leti. Šele leta 2009 so ga pripisali Donatellu in do pred kratkim je bilo to še zadnje znano delo tega renesančnega kiparja, ki je bilo v zasebni lasti.

Na TV SLO Dokumentarec o Trboveljskem slavčku, medvojnem zboru knapovskih otrok, ki je osvajal svet

Lačni, bosi in slavni je naslov dokumentarnega filma Benjamina Krežeta o Trboveljskem slavčku, mladinskem pevskem zboru iz 30. let preteklega stoletja, ki so ga sestavljali revni knapovski otroci brez glasbene izobrazbe, a so kljub temu osvojili svet.

5

Dediščina Sunakova košarica Micotakisu: za odpoved srečanja v zadnjem hipu "krivi" partenonski kipi

Britanski premier Rishi Sunak je v zadnjem hipu odpovedal snidenje s svojim grškim kolegom Kiriakosom Micotakisom, ki naj bi ga odpoved zelo razburila, saj je na srečanju želel načeti temo vrnitve partenonskih kipov, ki jih hrani Britanski muzej.

4

Več kulturnih novic

Animateka Skozi razstavo pokukati v zakulisje nastajanja animiranega filma Hobotnica banana mišmaš

Hobotnica banana mišmaš je naslov razstave, ki obiskovalce Galerije Kresija skozi preplet risbe, ilustracije, animiranega filma, prostorske postavitve in družabne igre popelje v zakulisje nastajanja istoimenskega animiranega filma Milanke Fabjančič.

Arhitektura in oblikovanje Paviljon miru in sožitja v podporo simbiozi, najbolj trajnostnemu načinu sobivanja

Z odprtjem Paviljona miru in sožitja na dvorišču Pokrajinskega arhiva Maribor se je sklenil projekt Naj dvorišče ne bo parkirišče, sicer del programa Živa dvorišča in društva Hiša!, ki se osredotočata na kulturno obujanje skritih kotičkov Maribora.

1

Beremo Eva Mahkovic: Toxic

Fasciniranost z grdim, morbidnim in mrakobnim kot podstat (ali, bolje, ena od podstati) knjige, napisane v tako imenovani avtofikciji, morda ni prvo, na kar pomislimo ob tem; problem z avtofikcijo je namreč pogosto prav mesto umestitve filtra.

Obiščite razstavo v Jakopičevem paviljonu: kakšne razstave je ponujalo slavno razstavišče

Leta 1962 je Ljubljana za vedno izgubila Jakopičev paviljon, ki je svoj čas v mestu predstavljal osrednji prostor za razstavljanje likovnega ustvarjanja.

Več

Recenzije

Gledamo Niti besede

Celovečerec Hanne Slak govori o uspešni dirigentki Nini, ki mora nekega dne prekiniti vaje za pomemben koncert, ker je imel njen Lars nenavadno nesrečo. Za pet dni se zatečeta na zapuščen otok, kjer poskušata med sabo znova vzpostaviti odnos.

Beremo Alen Širca: Želo pesmi

Lahko bi rekli, da je slovenska literarna kritika v krizi.

1

Beremo Kazuo Ishiguro: Klara in sonce

Nobelovec Kazuo Ishiguro je v romanu Klara in sonce ustvaril distopični svet (ne tako oddaljene) prihodnosti, v katerem se izgubljajo socialni stiki, ljudje so odtujeni drug od drugega.

Več

Intervjuji

Več

Presek dneva

Izbor

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov