Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMCTeden: Intervjuji, analize, kolumne, poglobljeni prispevki

Kultura

Dediščina 270 let osvetljevanja ljubljanskih ulic: poslednja bitka mestne plinarne

Današnji prispevek iz zgodovine osvetljevanja ljubljanskih ulic nas bo popeljal v 90. leta 19. stoletja, v čas, ko se je bíla poslednja bitka mestne plinarne in nove elektrarne.

Vizualna umetnost Letos dve priznanji, ena nagrada in kar dve nagradi za življenjsko delo Riharda Jakopiča

Letošnji nabor kakovostnih kandidatov za lovorike Riharda Jakopiča je bil zelo velik, zato se je žirija odločila, da poleg dveh priznanj in nagrade tokrat podeli tudi dve enakovredni nagradi za življenjsko delo.

1

3. sezona Avtoportret: 58 sekund z Natašo Živković

"Navdušil me je Janez Škof v predstavi Psiha. Njegov ludizem je bil v kontrapunktu s tem, kar sem do tedaj počela, z mojo baletno disciplino," pripoveduje plesalka in performerka Nataša Živković v enajsti epizodi tretje sezone videorubrike Avtoportret.

1

Gorica Feiglova knjižnica z novim sedežem v Trgovskem domu

Enota Narodne in študijske knjižnice v Trstu Feiglova knjižnica v Gorici je dobila nov sedež v Trgovskem domu, ki ga je na začetku 20. stoletja zasnoval Maks Fabiani.

Razstave Živel strip! Živela animacija!: razstava del striparskega podmladka

V Galeriji Kriva stena na Metelkovi je na ogled razstava udeležencev letošnjega mladinskega natečaja Živel strip! Živela animacija!, ki prinaša izbrana dela z natečaja.

Gledamo Novi afroameriški film

Judež in črni mesija, MLK/FBI, Združene države Amerike proti Billie Holiday, Ena noč v Miamiju, Ma Rainey’s Black Bottom, Da 5 Bloods in Soul.

9

Več kulturnih novic

Razstave Trije veliki v Mali galeriji Banke Slovenije: nagrajenci 13. bienala ilustracije

Trije veliki je naslov razstave, na kateri se v Mali galeriji Banke Slovenije predstavljajo ilustratorji, nagrajenci zadnjega bienala ilustracije. Hana Stupica, David Krančan in Milan Erič vsak s svojim slogom nagovarjajo gledalce.

Film in TV Kукла: Tudi cirilica je del moje identitete

Najnovejši hit Dina Merlina in Senidah, Dođi, ima na YouTubu več kot deset milijonov ogledov. Tudi po zaslugi Kukle, ki v videospotih uporablja elemente bogate slovanske in balkanske dediščine. Njen film Sestre je zmagal na festivalu v Franciji.

55

Na današnji dan 17. april

Sergej Mašera in Milan Spasić - narodna heroja z rušilca »Zagreb«, uršulinka in slovenska religiozna lirika, začetnik smučanja in turističnega slovstva, zasluge za dve svetovni prvenstvi na Slovenskem

Več novic

Recenzije

Beremo Primož Sturman: Sinteze

Zbirka dvajsetih kratkih zgodb Primoža Sturmana Sinteze je izšla dve leti po zbirki Gorica je naša.

Beremo Werner Herzog: O hoji v ledu

Werner Herzog, eden največjih nemških režiserjev, filma nikoli ni dojemal kot svojo poglavitno vokacijo; konkretno, menil je, da moraš za dobrega ustvarjalca najprej postati dober obrtnik, npr. tesar ali zidar.

6 nominacij za oskarje Zvok metala

Včasih življenje pred nas postavi nepričakovane ovire: smo še vedno isti človek, če se naša usoda zasuka v popolnoma drugo smer od pričakovane? Smo zaradi ljubljenih oseb dolžni iskati pot nazaj v prejšnje življenje?

7
Več

Intervjuji

Več

Izza zidov 1989-2019

Na videz častni tečaj ena proti ena, pogrom gospodarstva NDR

Zakaj naj bi Vzhodne Nemce o tržnem gospodarstvu poučeval animirani film, zakaj so likvidirali tudi ne neuspešne obrate, zakaj je od tega imel korist Helmut Kohl … 30 let nemške monetarne unije.

33

En krompir, tri države ali kako je okupacijska meja določala življenje na Dolenjskem

Obdobje, ko so domačini v novomeškem Mačkovcu krompir posadili še v stari Jugoslaviji, negovali so ga pod nemškim rajhom in izkopali pod italijansko okupacijo, se predstavlja na zgodovinski razstavi, ki gostuje na gradu Rajhenburg.

2

"Nevarnost razraščanja izgube spomina je vse bolj očitna"

Požig slovenskega Narodnega doma v Trstu leta 1920 je bil začetna iskra v pogromu nad drugačnimi. Majda Širca v dokumentarcu Požig "v času, ko se zgodovina z neznosno lahkostjo pozablja in preoblači", osvetljuje to večplastno zgodovinsko dogajanje.

47

Presek dneva

Izbor

Več

Burna dvajseta

Več

1. svetovna vojna

V gozdu nad Doljami odstranili granate in ročne bombe iz 1. sv. vojne

Čeprav so od konca prve svetovne vojne v Posočju minila že sto tri leta, pa še zmeraj prihajajo na dan neeksplodirane granate in druga ubojna sredstva. Tokratno akcijo so bombni tehniki državne enote NUS izvedli v gozdu nad vasjo Dolje.

3

Virtualna premiera dokumentarnega filma Doberdob slovenskih fantov grob

V Doberdobu so leta 2016 odkrili prvi skupni spomenik padlim Slovencem na soški fronti. Okoli dogodkov njegove postavitve in dogajanja ob slovesnem odkritju je spleten dokumentarec Doberdob slovenskih fantov grob, ki si ga je mogoče ogledati na spletu.

2

Vojaški uspehi težko spreminjajo dejstva, ki so se ustvarjala v Parizu

Vloga generala Rudolfa Maistra, ki je 23. novembra 1918 v samostojni vojaški akciji prevzel vojaško oblast v Mariboru, ni bila pomembna le za pridobitev Dravske kotline, temveč tudi za usodo Koroške. Ta se je zakoličila pred 100 leti.

26
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov