Predlogi

Odbojka
Hokej
Tenis

Rezultati iskanja

Zaradi testiranja je dodanih umetnih 2 sekunde delaya.

Koda (s tolmačem)

Kultura

Dediščina Hrvaški otok ljubezni je bil naseljen že pred 7.000 leti

Na Galešnjaku, otoku pri Zadru, znanem tudi pod imenom Otok ljubezni, so našli 7.000 let stare sledi naselja. To pomeni, da so tam ljudje živeli pred več kot 7.000 leti, so pokazale nedavne raziskave arheologov z zadrske univerze.

Knjige Nova literarna branja pri MK-ju in misel, da "smo vsi to, kar preberemo"

Jože Snoj je marca praznoval 85. rojstni dan. Ob tej priložnosti so pri Mladinski knjigi izdali njegovo najnovejšo pesniško zbirko Stihožitja in distonije. Z njo je dokazal, da je mogoče tudi na stara leta pisati mlado poezijo, pravi Nela Malečkar.

Razstave "Ekspresionizem je z zahtevo po novem človeku še kako aktualen"

Kaj imata skupnega cistercijanski samostan Kostanjevica na Krki in jezuitski kolegij v Kutni Gori? Oba sta z reformami Jožefa II. sočasno ugasnila, danes pa sta obnovljena objekta sodobni prizorišči likovnih umetnosti.

Prva svetovna vojna General Boroević, "od slave in zvezd do padca in pozabe"

Na Televizijo Slovenija nocoj prihaja celovečerni dokumentarec o enem največjih in najbolj karizmatičnih vojskovodij prve svetovne vojne, branilcu Karpatov in Soče, generalu Svetozarju Boroeviću.

3

Glasba Jazz festival Ljubljana z Johnom Zornom in francosko filmsko zvezdo Mathieujem Amalricom

Sicer je nekaj dogodkov že napovedalo letošnji, 60. Jazz festival Ljubljana, nocoj pa gre zares. Uradno bo jubilejno izdajo odprl koncert slovenskih, v New Yorku delujočih glasbenikov in Big Banda RTV Slovenija.

1

Recenzije Mark Rothko na Dunaju

Rafaela, Jana van Eycka in še kar nekaj mojstrov so morali umakniti, da so v Umetnostnozgodovinskem muzeju na Dunaju naredili prostor nekaj več kot 40 platnom Marka Rothka. Tolikšne koncentracije njegovih del tako blizu verjetno zlepa ne bomo več videli.

Več kulturnih novic

Knjige Hildegarda iz Bingna, pogumna ženska, ki je poskušala najti jasne besede

»Z današnjega vidika je njen kritični potencial v tem, da kaže na pristne naloge klerikov. Gre za kritiko, ki izhaja iz najglobljega jedra vere same,« o srednjeveški mistikinji Hildegardi iz Bingna pravi Michael Embach.

1

Vizualna umetnost Nagrada za Salgada, fotografa, ki prispeva k družbeni pravičnosti in miru

Dobitnik mirovne nagrade nemških knjigotržcev za leto 2019 je brazilski fotograf in naravovarstvenik Sebastiao Salgado. Leta 1950 ustanovljeno priznanje gre prvič v roke fotografa, ki prejme z nagrado tudi 25.000 evrov.

Film in TV Na male zaslone se je vrnila Poletna scena

Večeri bodo spet utripali s Poletno sceno. Prva oddaja je bila na sporedu v ponedeljek in bo do 23. 8. obveščala o zanimivem in slikovitem poletnem dogajanju po Sloveniji in drugod. Ogledati si jo bo mogoče od ponedeljka do petka ob 22.45 na TV SLO 1.

2
Več novic

Recenzije

Beremo Borut Korun: Utopija in resničnost

Publicist, svetovni popotnik in ljubiteljski etnolog Borut Korun je doslej pisal o kulturni zgodovini in antropologiji nekaterih starih civilizacij ter uredil zbornika o slovenski preteklosti.

1

Beremo Jedrt Lapuh Maležič: Vija vaja ven

Katero izmed naslednjih območij bi lahko imeli za sodobno deželo mleka in medu: Ameriko, Avstralijo, Bližnji vzhod, Balkan? Odvisno od tega, koga vprašamo.

Gledamo To še spijemo pa gremo

Frank in Nancy Teagarten sta skrbna starša, ki pospremita hčerko na začetek študija in se vrneta v svojo predmestno vilo, kjer se morata soočiti z dejstvom, da je njihov družinski proračun pred stečajem.

2
Več

Intervjuji

Več

Izza zidov 1989-2019

David Bowie se je iz strahu skril pod mizo, nato posnel vrhunski album in ustvaril legendo

Ključen je bil prihod Davida Bowieja. On je ustvaril možnost za nastanek legende o studiu ob zidu; ob berlinskem zidu, kjer si skozi okno videl stražarje z brzostrelkami in kjer so nastali kultni albumi osemdesetih.

2

"Rimski zidovi niso mogli zaščititi Rimljanov, današnji zidovi ne morejo zaščititi nas"

Ko so rušili Berlinski zid, so njegove opeke padale na glave v Sarajevu, pogosto poudari zgodovinar Nicolas Moll.

18

Pokopališče v Mirnu: Bodečo žico napeli tudi nad mrtvimi

"Moj nono je ležal z glavo v Italiji, noge pa so bile v Jugoslaviji," absurdnost birokratske postavitve meje med Italijo in Jugoslavijo opiše domačinka iz Mirna Cirila Pregelj.

33

Presek dneva

Izbor

Več

1. svetovna vojna

Devet držav zavezanih k vzpostavitvi Evropske poti miru

Partnerji iz Avstrije, Belgije, Bolgarije, Češke, Hrvaške, Italije, Madžarske, Slovenije in Slovaške so v Bovcu podpisali listino Zgradimo Evropsko pot miru, s katero želijo povečanje prepoznavnosti dogodkov iz prve svetovne vojne in njene dediščine.

Stric Geza ide v Zaturce

Pisatelj Štefan Kardoš in filmar Jože Glažar, dva Prekmurca, sta združila moči in se na svojevrsten način poklonila združitvi prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Počastili 100-letnico smrti borca za severno mejo Franja Malgaja

Na Ravnah na Koroškem so v soboto proslavili 125. obletnico rojstva in 100. obletnico smrti domoljuba, borca za severno mejo in osvoboditelja Mežiške doline Franja Malgaja.

21