Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMCteden: Intervjuji, analize, kolumne, poglobljeni prispevki

Kultura

3. sezona Avtoportret: 57 sekund z Valerie Wolf Gang

"Ta knjiga me je dolgoročno oblikovala in spodbudila, da sem šla tudi v intermedijsko umetnost," opisuje umetnica Valerie Wolf Gang v drugi epizodi tretje sezone videorubrike Avtoportret.

Drugo Vrnitev akcije za kulturo: "Ministrstvo lahko mirno deložira kar samo sebe"

V kontekstu petkovih protestov se je zgodila nova "akcija", kakršne so kulturniki redno pripravljali spomladi in poleti. Na nazoren način - z ureditvijo okrvavljenega birokratskega prostora na ulici - so izrazili nestrinjanje s kulturno politiko.

20

Dražbe Prodaja Hockeyeve slike, s katero se nad vodo drži Kraljeva opera, prinesla 14 milijonov

Slavni portret nekdanjega izvršnega direktorja londonske Kraljeve operne hiše Davida Websterja, ki ga je v 70. letih prejšnjega stoletja naslikal britanski umetnik David Hockney, so v četrtek prodali za 12,9 milijona funtov (14,2 milijona evrov).

Drugo Kar naprej nam ponujajo zgodbe o srečnih zakonih

Zakonska nezvestoba, denarna odvisnost, materinstvo, nasilje v družini in strah ženske, da je ona kriva za vse, so nekatere izmed tem, ki zanimajo makedonsko pisateljico Rumeno Bužarovsko. Po zbirki kratkih zgodb je Ivana Đilas režirala predstavo Moj mož.

4

Numizmatika V letu 2021 ne bo Škofjeloškega pasijona, bodo pa jubilejni kovanci

V naslednjem letu bo vlada izdala zbirateljske kovance ob 300-letnici Škofjeloškega pasijona. Nastalo bo 500 zlatnikov z nominalno vrednostjo 100 evrov, 1000 srebrnikov z nominalno vrednostjo 30 evrov in 47.250 dvokovinskih kovancev z vrednostjo tri evre.

Film Zastoj slovenske filmske produkcije: Kako dolgo še?

Slovenski filmski ustvarjalci so opozorili, da je k blokadi javnega sofinanciranja kinematografije prispevala poteza prejšnje vlade, ki je državne subvencije kinematografiji prekvalificirala v investicije.

7

Več kulturnih novic

Drugo Asociacija nasprotuje predlogu kulturnega ministrstva glede komisij

Ministrstvo za kulturo je podalo v javno obravnavo predlog sprememb pravilnika o strokovnih komisijah. Društvo Asociacija predlogu ministrstva v celoti nasprotuje.

23

Oder Treba bi bilo peljati psa na sprehod: radijska igra med 4 finalisti za Prix Europa

Slovenska radijska igra je prvič v zgodovini med finalisti za nagrado za najboljšo radijsko igro v Evropi. Za nagrado se poteguje tankočutna igra Treba bi bilo peljati psa na sprehod.

3

Na današnji dan 24. oktober

Ljubljansko dramatično društvo napovedalo novo dobo umetniškega delovanja, pomen socialnih korenin zgodovinskih tokov, Plečnikov kiparski ustvarjalec, »čudež pri Kobaridu«

Več novic

Recenzije

Filmska recenzija Padati

Kinematografi so med epidemijo še drugič zaprli svoja vrata. Medtem ko čakamo na vrnitev kulturnega življenja, se lahko spomnimo na enega od zadnjih filmov, ki je gostoval na slovenskih velikih platnih. Padati je režijski prvenec Vigga Mortensena.

6

Beremo Aleksander Peršolja: Poklekni in moli bogovom

Enajsta pesniška zbirka Aleksandra Peršolje Poklekni in moli bogovom je razdeljena v tri sklope: Vračanje, Bil je ocean in Pogreb.

1

Recenzije Sarival Sosič: Sin in sin

Sarival Sosič je v slovensko literarno polje vstopil suvereno, z dodelanim prvencem Starec in jaz, ki je vnesel samosvoj, čeprav ne nujno inovativen pristop do avtobiografskega gradiva.

Več

Intervjuji

Več

Izza zidov 1989-2019

Na videz častni tečaj ena proti ena, pogrom gospodarstva NDR

Zakaj naj bi Vzhodne Nemce o tržnem gospodarstvu poučeval animirani film, zakaj so likvidirali tudi ne neuspešne obrate, zakaj je od tega imel korist Helmut Kohl … 30 let nemške monetarne unije.

33

En krompir, tri države ali kako je okupacijska meja določala življenje na Dolenjskem

Obdobje, ko so domačini v novomeškem Mačkovcu krompir posadili še v stari Jugoslaviji, negovali so ga pod nemškim rajhom in izkopali pod italijansko okupacijo, se predstavlja na zgodovinski razstavi, ki gostuje na gradu Rajhenburg.

2

"Nevarnost razraščanja izgube spomina je vse bolj očitna"

Požig slovenskega Narodnega doma v Trstu leta 1920 je bil začetna iskra v pogromu nad drugačnimi. Majda Širca v dokumentarcu Požig "v času, ko se zgodovina z neznosno lahkostjo pozablja in preoblači", osvetljuje to večplastno zgodovinsko dogajanje.

47

Presek dneva

Izbor

Več

Burna dvajseta

Več

1. svetovna vojna

Stoletne priče ali iz "mišje perspektive" posneti spomeniki padlim v prvi svetovni vojni

"Dela Marka Vogriča sicer ne spadajo v kontekst vojne ali dokumentarne fotografije, čeprav so tesno povezana z dogajanjem prve svetovne vojne. So torej sad procesa, ki zaobjema avtorjevo ustvarjanje, raziskovanje in intelektualno poglobitev."

"Kar je meč že odločil, je pero diplomatov prečrtalo"

Junija 1919 je bilo bojev za severno mejo konec. V njih je uvodoma briljiral samoiniciativni slovenski general Rudolf Maister, medtem ko so se v Ljubljani obotavljali. Vojaško je bila zgodba končno dobljena, a Korošci so na referendumu izbrali Avstrijo.

109

Izviren poklon feldmaršalu Borojeviću ob stoletnici smrti

23. maja je minilo sto let od smrti feldmaršala Svetozarja Borojevića pl. Bojne, vrhovnega poveljnika soške fronte med prvo svetovno vojno. Društvo Soška fronta 1915–1917 je ob tem pripravilo slovesnost v parkovnem spomeniku na Prevalu nad Solkanom.

43
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov