Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Kultura

V iskanju lastnika V smetnjaku na avtocestnem počivališču najdeni sliki iz 17. stoletja

V smetnjaku na avtocestnem počivališču v bližini Kölna sta se - za zdaj še neznano, kako - znašli oljni sliki iz 17. stoletja. Ena je avtoportret italijanskega slikarja Pietra Bellotta, druga je delo nizozemskega mojstra Samuela van Hoogstratena.

2

Gledamo Kako postati dobra žena 

Paulette Van Der Beck je ravnateljica uglednega podeželskega internata za dekleta, kjer jih učijo gospodinjstva in lepega obnašanja, skratka, kako biti "vzorna žena". 

2

Priznanja Zlatku Kaučiču zlata plaketa za življenjsko delo na področju ljubiteljske kulture

Zlatko Kaučič je prejemnik zlate plakete JSKD-ja za življenjsko delo na področju ljubiteljske kulture. Srebrne plakete prejmejo Rosina Katz-Logar in Lenart Katz, Franc Kopič, Veronika Haring ter Helena Fojkar Zupančič, zlati znak pa prejme Jerica Bukovec.

1

Intervju Matej Draksler: Rimska Emona je pustila velik pečat tudi v današnjem prostoru

Na Trgu mladinskih delovnih brigad v Ljubljani so arheološke raziskave na novo osvetlile zgodovinski prostor Emone oziroma predmestja te rimske kolonije v ožini Ljubljanskih vrat, ki je bilo doslej slabše raziskano, posledično pa tudi slabše poznano.

30

Na Arsu Kvartet Roya z Bachom in s sodobnimi deli za saksofone

Na 19. koncertu v Komornem studiu programa Ars, ki jih od aprila lani pripravljajo v uredništvu za resno glasbo Radia Slovenija, bo nastopil kvartet saksofonistk Roya, v katerem igrajo virtuozne glasbenice iz Slovenije, Hrvaške in Poljske.

Več kulturnih novic

Knjige Stičišče poezije, leposlovja, glasbe in omike: čas je za 20. Festival Sanje

20. Festival Sanje - stičišče poezije, glasbe in omike - do nedelje zavzema Kras in Goriška brda, ta bo "zunaj karantene" prinesel literarne, glasbene, gledališke in filmske dogodke. Dogajanje se začenja v Divaški jami z glasbenim delom DERT.

Knjige Lavrinova diploma Rawleyju Grauu, ki slovensko književnost približuje angleško govorečemu bralstvu

Letošnji dobitnik Lavrinove diplome, ki jo od leta 2003 podeljuje Društvo slovenskih književnih prevajalcev, je prevajalec slovenske književnosti v angleški jezik Američan Rawley Grau. Diplomo mu bodo podelili 1. julija na vrtu Lili Novy.

Nove LG-jeve klimatske naprave prinesejo v dom svežino in poskrbijo tudi za zdravje

LG Electronics (LG) tudi to sezono postavlja nove standarde v panogi s svojimi inovativnimi rešitvami za klimatizacijo bivalnih prostorov.

Na današnji dan 24. junij

Pred 30 leti smo dobili državni grb in zastavo, prvi strojno izdelani papir iz Vevč, Vladimir Vauhnik - častnik in obveščevalec, kipar, ki je ustvaril »Dečka s piščalko«

Več novic

Recenzije

Beremo Simona Škrabec: Vračam se iz gozda z obarvanimi rokami

Rdeča nit kratkoprozne zbirke Simone Škrabec Vračam se iz gozda z obarvanimi rokami je tesno povezana s prehajanjem med različnimi svetovi in s premiki v zavesti pripovedovalke zgodb.

Beremo Jani Virk: Jaka in Vane

V romanu Jaka in Vane Jani Virk na več kot 300 straneh opisuje dogodivščine dveh prijateljev, ki v osemdesetih letih prejšnjega stoletja služita vojaški rok, preganjata dekleta in se spopadata z različnimi popotniškimi izzivi, izstopa obisk Španije.

1

Gledamo Palm Springs

Palm Springs je film, za katerega mislite, da ga že poznate: godrnjav protagonist je ujet v dnevu, ki se ponavlja vedno znova in znova. Ne glede na to, kaj počne, ga bo naslednje jutro budilka neizprosno vrnila v monotonijo že doživetega.

4
Več

Intervjuji

Več

Izza zidov 1989-2019

Na videz častni tečaj ena proti ena, pogrom gospodarstva NDR

Zakaj naj bi Vzhodne Nemce o tržnem gospodarstvu poučeval animirani film, zakaj so likvidirali tudi ne neuspešne obrate, zakaj je od tega imel korist Helmut Kohl … 30 let nemške monetarne unije.

33

En krompir, tri države ali kako je okupacijska meja določala življenje na Dolenjskem

Obdobje, ko so domačini v novomeškem Mačkovcu krompir posadili še v stari Jugoslaviji, negovali so ga pod nemškim rajhom in izkopali pod italijansko okupacijo, se predstavlja na zgodovinski razstavi, ki gostuje na gradu Rajhenburg.

2

"Nevarnost razraščanja izgube spomina je vse bolj očitna"

Požig slovenskega Narodnega doma v Trstu leta 1920 je bil začetna iskra v pogromu nad drugačnimi. Majda Širca v dokumentarcu Požig "v času, ko se zgodovina z neznosno lahkostjo pozablja in preoblači", osvetljuje to večplastno zgodovinsko dogajanje.

47

Presek dneva

Izbor

Več

Burna dvajseta

Več

1. svetovna vojna

V gozdu nad Doljami odstranili granate in ročne bombe iz 1. sv. vojne

Čeprav so od konca prve svetovne vojne v Posočju minila že sto tri leta, pa še zmeraj prihajajo na dan neeksplodirane granate in druga ubojna sredstva. Tokratno akcijo so bombni tehniki državne enote NUS izvedli v gozdu nad vasjo Dolje.

3

Virtualna premiera dokumentarnega filma Doberdob slovenskih fantov grob

V Doberdobu so leta 2016 odkrili prvi skupni spomenik padlim Slovencem na soški fronti. Okoli dogodkov njegove postavitve in dogajanja ob slovesnem odkritju je spleten dokumentarec Doberdob slovenskih fantov grob, ki si ga je mogoče ogledati na spletu.

2

Koliko življenj je vzela epidemija španske gripe v Ljubljani (2. del)

Španska gripa je bila ena največjih zdravstvenih kriz prejšnjega stoletja, ki je sovpadala s časom razpada velikih imperijev in posledično nastankom manjših držav. V eni takšnih novonastalih držav so se znašli tudi naši predniki pred dobrim stoletjem.

3
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov