Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Kultura

Predstava za tri gledalce "V strahotni praznini se prižiga plamenček gledališča, ki bo kmalu postal plamen"

Med gledališčniki velja zlato pravilo, da ima predstavo smisel uprizoriti le, če v občinstvu sedi (vsaj) ena oseba več, kot jih nastopi na odru. Zakaj torej na odru Male drame štirje igralci uprizarjajo uro in pol dolgo dramo za občinstvo treh?

8

Drugo Na kulturnih prireditvah velja PCT-pogoj, razen za mlajše od 18 let v ožjem družinskem krogu

Obisk kulturnih prireditev je odslej mogoč ob upoštevanju t. i. PCT-pogoja, torej je dovoljen za prebolevnike, cepljene in testirane. Izjema so mlajši od 18 let, ki so udeležijo javne kulturne prireditve skupaj z ožjimi družinskimi člani oz. skrbniki.

15

Vladno imenovanje Novi predstavniki ustanovitelja v svetih ljubljanske Drame, MAO-ja in SFC-ja

Vlada je imenovala predstavnike ustanovitelja v svet SNG Drama Ljubljana ter razrešila in imenovala predstavnike ustanovitelja v svet Muzeja za arhitekturo in oblikovanje ter imenovala predstavnike ustanovitelja v svet Slovenskega filmskega centra.

Vizualna umetnost "Zgodovina umetnosti je zgodovina prijateljstva."

V projektu Mentorja umetnika Roman Uranjek in Tadej Vaukman skozi željo po kvalitetnejšem preživljanju prostega časa v koronski krizi pričneta drug drugega učiti svoje prakse.

Vizualna umetnost Matija Skurjeni: slikar nadrealistične poetike, ki je razstavljal tudi z Dalíjem

"Matija Skurjeni je bil slikar neraziskanih pokrajin, neskončnih prostranstev duha, uma in globoke podzavesti," so zapisali ob razstavi Matija Skurjeni, sanje in nadrealistične slike, ki se odpira nocoj v Galeriji likovnih samorastnikov.

1

Vizualna umetnost Plantportation - Q-modul: večplastno vstopanje v dimenzijo kvantne prepletenosti

Raziskovalni projekt Plantportation je zastavljen kot večplastno vstopanje v dimenzijo kvantne prepletenosti in s tem v mogoče teoretične posledice in interakcije, med katere spada tudi kvantna teleportacija.

Več kulturnih novic

Glasba V znamenju francoske glasbene barvitosti: koncert kvinteta solistov

Kvintet solistov Simfoničnega orkestra RTV Slovenija bo na radijskem koncertu predstavil tri dela za harfo v komornih zasedbah s flavto in godali: violino, violo in violončelom.

Vizualna umetnost Nagrada princese Asturije letos v roke Marine Abramović

Umetnica performansa Marina Abramović je letošnja dobitnica nagrade princese Asturije za umetnost. Nagrado ji podeljujejo, ker "se njen opus umešča v rod performativne umetnosti z doslej še neznano senzorično in duhovno komponento".

6

Na današnji dan 13. maj

80 let od spopad na Mali gori nad Ribnico, gradbenik in eden začetnikov turistične dejavnosti pri nas, Vika Podgorska – pot slovenske igralke, Nejc Zaplotnik in Andrej Štremfelj na strehi sveta

Več novic

Recenzije

Gledališka recenzija Slaba družba

Sinoči je na odru Nove pošte premierno zaživela solopredstava Vita Weisa Slaba družba. Z vprašanji notranje motivacije in žrtvovanja se je avtor in izvajalec ukvarjal na način raziskovanja bistva gledališča kot prostora srečanja igralca in gledalcev.

Gledamo Gospodična Marx

"I'm enough / you want more": to preprosto ugotovitev, ki bo našo protagonistko (morda?) končno rešila iz krempljev strupenega razmerja, Eleanor Marx prešine šele proti koncu filma.

1

Beremo Andrej Lutman: Zvrhan čas

Pesniška zbirka literarnega kritika in pesnika Andreja Lutmana Zvrhan čas je bila sicer napisana pred kaosom pandemije, a kar nekaj pesmi nas opominja na to, da se dogajajo tukaj in zdaj, čeprav so se dogajale tudi prej.

Več

Intervjuji

Več

Izza zidov 1989-2019

Na videz častni tečaj ena proti ena, pogrom gospodarstva NDR

Zakaj naj bi Vzhodne Nemce o tržnem gospodarstvu poučeval animirani film, zakaj so likvidirali tudi ne neuspešne obrate, zakaj je od tega imel korist Helmut Kohl … 30 let nemške monetarne unije.

33

En krompir, tri države ali kako je okupacijska meja določala življenje na Dolenjskem

Obdobje, ko so domačini v novomeškem Mačkovcu krompir posadili še v stari Jugoslaviji, negovali so ga pod nemškim rajhom in izkopali pod italijansko okupacijo, se predstavlja na zgodovinski razstavi, ki gostuje na gradu Rajhenburg.

2

"Nevarnost razraščanja izgube spomina je vse bolj očitna"

Požig slovenskega Narodnega doma v Trstu leta 1920 je bil začetna iskra v pogromu nad drugačnimi. Majda Širca v dokumentarcu Požig "v času, ko se zgodovina z neznosno lahkostjo pozablja in preoblači", osvetljuje to večplastno zgodovinsko dogajanje.

47

Presek dneva

Izbor

Več

Burna dvajseta

Več

1. svetovna vojna

V gozdu nad Doljami odstranili granate in ročne bombe iz 1. sv. vojne

Čeprav so od konca prve svetovne vojne v Posočju minila že sto tri leta, pa še zmeraj prihajajo na dan neeksplodirane granate in druga ubojna sredstva. Tokratno akcijo so bombni tehniki državne enote NUS izvedli v gozdu nad vasjo Dolje.

3

Virtualna premiera dokumentarnega filma Doberdob slovenskih fantov grob

V Doberdobu so leta 2016 odkrili prvi skupni spomenik padlim Slovencem na soški fronti. Okoli dogodkov njegove postavitve in dogajanja ob slovesnem odkritju je spleten dokumentarec Doberdob slovenskih fantov grob, ki si ga je mogoče ogledati na spletu.

2

Koliko življenj je vzela epidemija španske gripe v Ljubljani (2. del)

Španska gripa je bila ena največjih zdravstvenih kriz prejšnjega stoletja, ki je sovpadala s časom razpada velikih imperijev in posledično nastankom manjših držav. V eni takšnih novonastalih držav so se znašli tudi naši predniki pred dobrim stoletjem.

3
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov