Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Kultura

Film in TV Izganjalec hudiča se vrača kot 400-milijonska trilogija

Studio Universal Pictures in platforma za pretočne vsebine Peacock sta za 400 milijonov dolarjev odkupila pravice za franšizo Izganjalec hudiča. Snemali bodo novo trilogijo; vrača se tudi Ellen Burstyn v vlogi, ki ji je prinesla oskarjevsko nominacijo.

Dediščina "Restitucija brez precedensa": ZDA vračajo artefakte Iraku

ZDA bodo Iraku vrnile več kot 17 tisoč arheoloških artefaktov iz starodavne Mezopotamije, ki so bili iz države odneseni v zadnjih desetletjih; nekateri predmeti so stari tudi do 4000 let.

15

Razstave v 2022 Nadrealisti, Paul Cezanne in Radikalne pokrajine: razstavni vrhunci na Otoku

Britanska galerija Tate – njene izpostave so Tate Modern, Tate Britain, Tate Liverpool in Tate St Ives –, je razkrila program za naslednje leto. Med drugim bodo pripravili razstave Paula Cezanna, nadrealističnih umetnikov in dobitnika Turnerjeve nagrade.

Sporni predor Unesco: Stonehenge lahko izgubi svoje mesto na seznamu svetovne dediščine

Organizacija Unesco je potrdila, da Stonehengeu grozi izguba statusa svetovne dediščine, če bodo pod starodavnim spomenikom res zgradili načrtovani cestni predor. Obstaja strah, da bo narejena nepopravljiva škoda na področju "neznanske vrednosti za svet".

2

Mož brez krivde Zadnja klapa za slovensko-italijansko dramo o maščevanju in bolečini

Zadnjo klapo na snemanju je dočakal novi slovenski film Mož brez krivde, tržaška "zgodba o osebnem maščevanju in odrešenju". Igrani celovečerni prvenec zamejskega Slovenca Ivana Gergoleta v kinematografe prihaja marca naslednje leto.

Več kulturnih novic

Film in TV Bob Odenkirk se je sesedel na snemanju, zdaj že v stabilnem stanju

Ameriški igralec Bob Odenkirk je na snemanju nadaljevanke Better Call Saul doživel "zdravstveno krizo, povezano s srcem", a je zdaj že v stabilnem stanju, je za medije potrdil njegov predstavnik za javnost.

7

Knjige Pametna očala, ki olajšujejo branje slepim in slabovidnim, že v Avstriji

Slepi, slabovidni in dislektiki si lahko v avstrijski narodni knjižnici že brezplačno izposodijo posebna očala, s katerimi berejo knjige. Očala namreč prebrano pretvorijo v zvok in predvajajo po majhnem vgrajenem zvočniku.

1

Potres neznano kje

Prispevek z zanimivim naslovom "Potres neznano kje" je prinašal vest o močnem potresu, ki se je dogodil nekje med južno Afriko in osrednjo Azijo ali pa celo na Japonskem.

2

Na današnji dan 29. julij

Lovrenc Košir (1804-1879) poštni uradnik – inovator, alpski vršaci in njihova prvič izmerjena nadmorska višina, montiran politični proces razveljavljen po 44 letih, nacisti odvzeli staršem 650 otrok

Več novic

Recenzije

Beremo Emil Filipčič: Nepočesane misli

V nasprotju z nekaterimi prejšnjimi romani Emila Filipčiča, ko besedilo iz sedečega pisateljevanja kot zapisovanja prehaja v neposredni pisateljski performans, se Nepočesane misli berejo kot film ali nadaljevanka v prozi.

1

Beremo Frederic C. Lane: Benetke, pomorska republika

Ameriški zgodovinar Frederic Chapin Lane je, kot priča dobrih 30 strani bibliografije na koncu knjige, zares vsestransko in temeljito raziskal nastanek in vzpone, nazadovanja in konec beneške republike, v marsičem drugačne od drugih središč moči v Evropi.

2

Gledamo Duša

Večina izmed 24 celovečercev animacijskega studia Pixar je zadela žebljico na glavico, ker je brezhibno animirano zgodbo, običajno namenjeno starostno zelo raznovrstnemu občinstvu, spretno povezala z nekim splošnejšim družbenim ali človeškim problemom.

1
Več

Intervjuji

Več

Izza zidov 1989-2019

Na videz častni tečaj ena proti ena, pogrom gospodarstva NDR

Zakaj naj bi Vzhodne Nemce o tržnem gospodarstvu poučeval animirani film, zakaj so likvidirali tudi ne neuspešne obrate, zakaj je od tega imel korist Helmut Kohl … 30 let nemške monetarne unije.

33

En krompir, tri države ali kako je okupacijska meja določala življenje na Dolenjskem

Obdobje, ko so domačini v novomeškem Mačkovcu krompir posadili še v stari Jugoslaviji, negovali so ga pod nemškim rajhom in izkopali pod italijansko okupacijo, se predstavlja na zgodovinski razstavi, ki gostuje na gradu Rajhenburg.

2

"Nevarnost razraščanja izgube spomina je vse bolj očitna"

Požig slovenskega Narodnega doma v Trstu leta 1920 je bil začetna iskra v pogromu nad drugačnimi. Majda Širca v dokumentarcu Požig "v času, ko se zgodovina z neznosno lahkostjo pozablja in preoblači", osvetljuje to večplastno zgodovinsko dogajanje.

47

Presek dneva

Izbor

Več

Burna dvajseta

Več

1. svetovna vojna

V gozdu nad Doljami odstranili granate in ročne bombe iz 1. sv. vojne

Čeprav so od konca prve svetovne vojne v Posočju minila že sto tri leta, pa še zmeraj prihajajo na dan neeksplodirane granate in druga ubojna sredstva. Tokratno akcijo so bombni tehniki državne enote NUS izvedli v gozdu nad vasjo Dolje.

3

Virtualna premiera dokumentarnega filma Doberdob slovenskih fantov grob

V Doberdobu so leta 2016 odkrili prvi skupni spomenik padlim Slovencem na soški fronti. Okoli dogodkov njegove postavitve in dogajanja ob slovesnem odkritju je spleten dokumentarec Doberdob slovenskih fantov grob, ki si ga je mogoče ogledati na spletu.

2

Koliko življenj je vzela epidemija španske gripe v Ljubljani (2. del)

Španska gripa je bila ena največjih zdravstvenih kriz prejšnjega stoletja, ki je sovpadala s časom razpada velikih imperijev in posledično nastankom manjših držav. V eni takšnih novonastalih držav so se znašli tudi naši predniki pred dobrim stoletjem.

3
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov