Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Kultura

Sproščanje ukrepov Od sobote znova odprte knjižnice v regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko

Z novim vladnim odlokom vlada je od sobote omogočeno tudi delovanje knjižnic v Gorenjski, Koroški, Obalno-kraški, Osrednjeslovenski, Podravski, Pomurski, Primorsko-notranjski, Savinjski in Zasavski statistični regiji.

Drugo FOTO: Rušitvena dela v Rogu. PEN: nasilje nad umetniki "nevredno demokratične Slovenije"

Na dogajanje na območju nekdanje tovarne Rog, kjer so več let živeli in ustvarjali pripadniki avtonomne skupnosti, dokler ni območja v torek v posest prevzela Mestna občina Ljubljana, so se odzvali tudi v Slovenskem centru PEN.

249

Sproščanje ukrepov Muzeji pripravljeni na odprtje, razmere za zagotavljanje varnosti že obvladajo

V regijah z ugodnejšo epidemično sliko se galerije in muzeji danes pospešeno pripravljajo na ponovno odprtje. Nekateri sicer obiskovalcev še ne bodo sprejemali v soboto, ampak šele v ponedeljek.

3

Film in TV Umrla je Mira Furlan, hrvaška zvezdnica s hollywoodsko kariero

Po daljši bolezni je umrla hrvaška igralka Mira Furlan. Ikona jugoslovanskega filma in gledališča je ob izbruhu vojne odšla v ZDA, kjer je s serijama Babylon 5 in Skrivnostni otok njena kariera vzcvetela na novo. Stara je bila 65 let.

42

Knjige Umrla je prevajalka, pesnica in pisateljica Jolka Milič

Za posledicami srčnega napada je umrla prevajalka, književnica in publicistka ter ambasadorka slovenske literature v Italiji Jolka Milič. Stara je bila 94 let.

Film in TV Poslovila se je francoska igralka Nathalie Delon

Boj z rakom je izgubila Nathalie Delon. Francoska igralka, ki je bila znana po svojem šarmu, je zaslovela z vlogo v filmu Bledolični ubijalec (1967), v katerem je nastopila z Alainom Delonom, svojim takratnim možem. Stara je bila 79 let.

Več kulturnih novic

Knjige Študija intenzitete jezika ponuja pristope za nenasilno komunikacijo

Vesna Mikolič v svoji novi knjigi Izrazi moči slovenskega jezika celovito in interdisciplinarno obravnava pojem moči slovenskega jezika.

1

Začasno sproščanje ukrepov V regijah z ugodno epidemiološko sliko od sobote odprte knjižnice, muzeji in galerije

Vlada je na današnji seji sprejela odlok o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev, s katerim so kot izjeme od prepovedi dodane knjižnice, muzeji in galerije v statističnih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko. 

7

Na današnji dan 21. januar

Dr. Pavel Turner (1842-1924) svetovljan ter mecen študentov in umetnikov, od Keleie do Celja, dediščina diplomata in egiptologa, prvi doktor znanosti Univerze v Mariboru

Več novic

Recenzije

Beremo Jožef Muhovič in Vid Snoj: Diafanije: pogovori o likovni in literarni umetnosti

Izraz 'diafanije' je množina priložnostno prevzete in podomačene grške besede diapháneia, ki pomeni prosojnost.

Beremo David Terčon: Vračanje v gnojnico sanj

Prvi pogled na peto samostojno knjigo kraškega ustvarjalca Davida Terčona Vračanje v gnojnico sanj dokazuje, da je mogoče zgolj v črno-beli tehniki oblikovati kakovostno knjigo. Oblikoval jo je David Terčon.

Gremo v kino Viralni filmi 4 – Angel uničenja

Ob razmerah pri nas, ko smo že nekaj mesecev v prisilni zapori brez kakšnih opaznejših rezultatov ali celo sledov izboljšanja bolezenskega stanja, gre lahko prihodnje razmišljanje glede na zakladnico filmske zgodovine v dve smeri.

5
Več

Intervjuji

Več

Izza zidov 1989-2019

Na videz častni tečaj ena proti ena, pogrom gospodarstva NDR

Zakaj naj bi Vzhodne Nemce o tržnem gospodarstvu poučeval animirani film, zakaj so likvidirali tudi ne neuspešne obrate, zakaj je od tega imel korist Helmut Kohl … 30 let nemške monetarne unije.

33

En krompir, tri države ali kako je okupacijska meja določala življenje na Dolenjskem

Obdobje, ko so domačini v novomeškem Mačkovcu krompir posadili še v stari Jugoslaviji, negovali so ga pod nemškim rajhom in izkopali pod italijansko okupacijo, se predstavlja na zgodovinski razstavi, ki gostuje na gradu Rajhenburg.

2

"Nevarnost razraščanja izgube spomina je vse bolj očitna"

Požig slovenskega Narodnega doma v Trstu leta 1920 je bil začetna iskra v pogromu nad drugačnimi. Majda Širca v dokumentarcu Požig "v času, ko se zgodovina z neznosno lahkostjo pozablja in preoblači", osvetljuje to večplastno zgodovinsko dogajanje.

47

Presek dneva

Izbor

Več

Burna dvajseta

Več

1. svetovna vojna

Stoletne priče ali iz "mišje perspektive" posneti spomeniki padlim v prvi svetovni vojni

"Dela Marka Vogriča sicer ne spadajo v kontekst vojne ali dokumentarne fotografije, čeprav so tesno povezana z dogajanjem prve svetovne vojne. So torej sad procesa, ki zaobjema avtorjevo ustvarjanje, raziskovanje in intelektualno poglobitev."

"Kar je meč že odločil, je pero diplomatov prečrtalo"

Junija 1919 je bilo bojev za severno mejo konec. V njih je uvodoma briljiral samoiniciativni slovenski general Rudolf Maister, medtem ko so se v Ljubljani obotavljali. Vojaško je bila zgodba končno dobljena, a Korošci so na referendumu izbrali Avstrijo.

109

Izviren poklon feldmaršalu Borojeviću ob stoletnici smrti

23. maja je minilo sto let od smrti feldmaršala Svetozarja Borojevića pl. Bojne, vrhovnega poveljnika soške fronte med prvo svetovno vojno. Društvo Soška fronta 1915–1917 je ob tem pripravilo slovesnost v parkovnem spomeniku na Prevalu nad Solkanom.

43
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov