Predlogi

Odbojka
Hokej
Tenis

Rezultati iskanja

Zaradi testiranja je dodanih umetnih 2 sekunde delaya.

Kultura

Kultura Zoran Poznič, kandidat za ministra: "Treba je vzpostaviti kontinuiteto z začetim delom"

V stranki Socialnih demokratov so predstavili kandidata za novega kulturnega ministra, Zorana Pozniča, direktorja Zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje.

41

Drugo Glosa Pozniču priznava vodstvene sposobnosti, v Asociaciji za čimprejšnje delo

V Sindikatu kulture in narave Slovenije (Glosa) kandidatu za ministra za kulturo Zoranu Pozniču priznavajo vodstvene sposobnosti in si želijo, da bi ostal do konca mandata.

Film in TV Teorija zarote, po kateri bo Whoopi Goldberg "voditeljica presenečenja" na oskarjih

Uradno še vedno velja, da bo letošnja podelitev oskarjev šele druga v 91-letni zgodovini prireditve, ki se bo odvijala brez voditelja oziroma povezovalca.

3

Glasba 30 let kultnega albuma Disintegration: The Cure praznujejo v operi

Britanska postpankovska skupina The Cure bo 30-letnico svojega osmega studijskega albuma Disintegration, s katerim se je vrnila k začetkom gotskega rocka, maja v živo proslavila v operni hiši v Sydneyju.

Knjige Knjižno popotovanje po pomembnih postajah zgodovine slovenske scenografije

Pred veliko spomladansko razstavo o zgodovini scenografije na Slovenskem lahko to spoznavamo v pregledni strokovni monografiji, ki jo podpisuje Ana Kocjančič.

Arhitektura in oblikovanje Arhitektura – inventura, presek kakovosti aktualne arhitekture

Društvo arhitektov Ljubljane (DAL) Arhitektura je znova potegnilo črto pod snovanjem svojih članov v zadnjih dveh letih. Svoje delo predstavljajo na razstavi, ko jo danes odpirajo v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma.

Več kulturnih novic

Vizualna umetnost Louvre: Odrešenika sveta želimo na veliki Leonardovi razstavi

Potem ko se je razširila novica, da pariški Louvre v svojo razstavo del Leonarda da Vincija ne bo vključil slike Salvator mundi, v muzeju poudarjajo nasprotno. Sliko želimo imeti na veliki Leonardovi postavitvi, pravijo.

Dediščina Newyorški MET Egiptu vrača odtujeni sarkofag

Newyorški metropolitanski muzej bo Egiptu vrnil starodaven pozlačen sarkofag, potem ko je javni tožilec ugotovil, da je pridobitev eksponata sporna, saj je bil ta odtujen iz izvorne države.

4

Dediščina Filmsko in gledališko zakulisje skozi objektiv Edija Šelhausa

Cvetje v jeseni, Ples v dežju in Maškarada je le nekaj filmov, zakulisje katerih je s svojim objektivom ovekovečil Edi Šelhaus.

Več novic

Recenzije

Beremo Blaž Lukan: Teorija ničesar

Pesniško zbirko Blaža Lukana Teorija ničesar sestavlja šest različno razvejanih pesemskih poglavij. V najdaljšem poglavju najdemo trinajst pesmi, v najkrajšem sta le dve.

Gledamo Alita: Bojni angel

Čeprav se morda na prvi pogled zdi, da je Alita: Bojni angel le še eden izmed izdelkov današnje filmske industrije, ki sledi sodobnim smernicam in v ospredje akcijskih spektaklov potiska vedno več junakinj, pa to pravzaprav ne drži.

6

Beremo Pablo Neruda: Tvojih nog se dotikam v senci in druge neobjavljene pesmi

Čilski pesnik Pablo Neruda je že v času življenja postal literarni zvezdnik, s poezijo je polnil stadione in prejemal priznanja, med drugimi tudi Nobelovo nagrado za književnost.

Več

Intervjuji

Več

Presek dneva

Izbor

Več

1. svetovna vojna

Presenečenje v pošiljki krompirja - granata iz prve svetovne vojne

Delavci v kitajskem podjetju Calbee (proizvajalec slanih prigrizkov v Hongkongu) so med pošiljko krompirja iz Francije odkrili neeksplodirano ročno granato iz prve svetovne vojne.

5

Rosa Luxemburg: pri 13 je nemškemu cesarju priporočila boljše ravnanje z ljudmi, pozneje je postala najpomembnejša ženska mednarodnega delavskega gibanja

Med hojo po cesti je pela na glas, tudi ponoči. Pri trinajstih je napisala satirično pesem o nemškem cesarju Viljemu I. Njene fotografije so se odlično prodajale. V NDR-ju so njeno misel demonizirali, njo pa častili kot mučenico.

17

Monografija Prekmurje v vrtincu pariške mirovne konference 1919

18. januarja pred natanko stotimi leti se je začela pariška mirovna konferenca in v petek so se uradno začele prireditve ob praznovanju stote obletnice združitve Prekmurcev z matičnim narodom.

4