Predlogi

Odbojka
Hokej
Tenis

Rezultati iskanja

Zaradi testiranja je dodanih umetnih 2 sekunde delaya.

Kultura

Vizualna umetnost "Indiana Jones sveta umetnosti" se je dokopal do pred 20 leti ukradene Picassove slike

Arthurju Brandu se je uspelo dokopati do slike, na kateri je Pablo Picasso leta 1938 upodobil svojo ljubimko in muzo Doro Maar in je bila leta 1999 ukradena z jahte savdskega šejka.

Knjige Zakaj slovenskim bralcem ne dišijo knjige s politično tematiko

"Z malce posploševanja lahko rečemo, da Donald Trump v knjižnih izdajah Slovencev ne zanima preveč, prav tako ne mnenja slovenskih politikov, če ne uberejo drugačnih poti do bralca," pravi Rok Gregorin iz Mladinske knjige.

5

Vizualna umetnost Francoske mojstrovine, preimenovane po temnopoltih modelih

Kuratorji razstave francoskih mojstrov so se odločili za preimenovanje slik, na katerih so po njihovem mnenju dolgo spregledani temnopolti modeli, ki bodo tako na prihajajoči razstavi v Parizu nosile njihova imena.

1

Knjige Olga Tokarczuk, prva poljska prejemnica mednarodnega bookerja, gostuje v Novi Gorici

V novogoriškem SNG-ju drevi gostijo poljsko pisateljico Olgo Tokarczuk, lansko prejemnico mednarodnega bookerja, ki bo na dogodku spregovorila o svojem delu, ustvarjalnih vzgibih in etičnih vrednotah.

Vizualna umetnost Ročno izdelane fotografije Petra Koštruna na Dunaju

S projektom Slutnja se v dunajski galeriji Photon v okviru dunajskega fotobienala FotoWien predstavlja Peter Koštrun, pri čemer glavnino razstave tvorijo ročno izdelane črno-bele fotografije večjih dimenzij, ki jih je minuciozno toniral z rdečim tušem.

Vizualna umetnost Super Hilda – s hudomušnim portretom babice proti fantazmi o večni mladosti

Leta 2013 je Urša Premik preživljanje časa z babico Hildo združila s fotografskimi seansami. Te so postale običajni del njunega druženja, s tem pa je začel nastajati projekt Super Hilda, ki ga fotografinja predstavlja v Galeriji Kresija.

1

Več kulturnih novic

Glasba V Cankarjevem domu kabalistična raperka Victoria Hanna

V Klub Cankarjevega doma danes prihaja skladateljica, performerka in raziskovalka Victoria Hanna, kabalistična raperka, ena najopaznejših izraelskih glasbenih osebnosti.

Kultura Prva ženska v zgodovini, ki je dobila naziv "učiteljica Cerkve"

Španska mistikinja in karmeličanka Terezija Avilska (1515-1582) velja za prvo žensko v zgodovini, ki je bila razglašena za učiteljico Cerkve.

8

Film in TV Veliko slavje Olma Omerzuja na podelitvi čeških filmskih nagrad

Na Češkem živeči in delujoči slovenski režiser Olmo Omerzu je veliki zmagovalec čeških filmskih nagrad, ki so jih konec preteklega tedna podelili v Pragi. Z Zimskimi muhami je osvojil šest nagrad, vključno s tisto za najboljši film.

4
Več novic

Recenzije

Gledamo Ne bom več luzerka

Nekdo je nekoč rekel, da se ljubezen ne zrcali v velikih, pompoznih dejanjih, pač pa da se prej udejanja v malih, na videz nepomembnih gestah, ki pa izpričujejo globoko predanost in poznavanje tistega, kogar ali kar ljubimo.

5

Beremo Slobodan Šnajder: Doba brona

Slobodan Šnajder je zelo zanimiva osebnost hrvaškega kulturnega življenja, v osemdesetih letih se je uveljavil kot dramatik, esejist in prozaist kratkega metra, zadnje čase pa tudi kot romanopisec.

Poslušamo Haiku Garden: Where If Not Now

Pa saj nikoli ni bilo dvoma.

10
Več

Intervjuji

Več

Izza zidov 1989-2019

Slavja ob 30-letnici padca Berlinskega zidu ne bodo tako brezskrbna kot pred 5 leti

Župniki so stali do 50.000 DEM, inženirji so bili dražji, tudi do 300.000 DEM. Socializem župnikov ni potreboval, inženirje pač. Berlinski zid je preprečeval izseljevanje državljanov, bil pa je tudi vir denarja, torej dejansko eksistenčni pogoj NDR-ja.

34

Eden izmed 30 potujočih delov Berlinskega zidu bo ob 30. obletnici padca ostal v Plovdivu

V starodavnem bolgarskem mestu Plovdiv, ki je ena izmed dveh letošnjih evropskih prestolnic kulture, bo ostal eden izmed 30 fragmentov Berlinskega zidu, ki so del potujoče razstave.

Zid na ameriško-mehiški meji: zaostrena retorika, stara politika

Pred volitvami v ZDA ni nič bolje povzelo duha napovedanih politik zmagovalca Donalda Trumpa kot obljuba izgradnje zidu na meji z Mehiko. A zid oziroma ograjo s smrtonosnimi posledicami že 25 let gradijo tako republikanski kot demokratski predsedniki.

36

Presek dneva

Izbor

Več

1. svetovna vojna

Barve zelenega smaragda Avgusta Ipavca v spomin na žrtve prve svetovne vojne

Na koncertu, ki je posvečen 100. obletnici prve svetovne vojne oz. padlim v septembrskih bitkah leta 1916 na Goriškem in Sveti Gori, bo 90-članski simfonični orkester izvedel simfonično pesnitev Barve zelenega smaragda, ki jo podpisuje Avgust Ipavec.

BiH pred prvo vojno v fotografskem objektivu: Živi in osupljivi prizori iz vsakdana ljudi

Dela Františka Topiča pričajo o bosensko-hercegovski družbi na pragu ene največjih tragedij človeštva - prve svetovne vojne. Posebno vrednost imajo zlasti zato, ker se osredotočajo na prizore iz vsakdanjega življenja, poudarek je na obrazih ljudi.

6

Novi film: Za Prekmurje gre

Avtor in režiser Štefan Celec je posnel dokumentarno-igrani film Za Prekmurje gre, v katerem je orisal dogodke ob koncu prve svetovne vojne, ki so vodili k priključitvi Prekmurja k takratni Državi SHS.