Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Deli Televizija MMC Radio Kazalo

Kultura

Vizualna umetnost Razstava Andreje Peklar: "Kot bi se podoba kar sama prelila ali zarisala v belino temeljnika"

V galeriji desakralizirane cerkve sv. Duha v Črnomlju je odprta razstava Zavetje neba slikarke in ilustratorke Andreje Peklar, ki jo zaznamujeta "neposrednost in spontanost zapisa".

Vizualna umetnost Na sarajevskem festivalu fotografije nagradili tri slovenske avtorje

Konec tedna je v bosanski prestolnici potekal Sarajevski festival fotografije, v okviru katerega so pripravili fotografski natečaj, na katerega so prispele prijave iz tridesetih držav. V finale so se uvrstili tudi trije slovenski fotografi.

Film in TV V Ljubljani na Rudniku se odpira nov kinematograf

"Ponosni in izjemno srečni smo, da bomo prebivalcem Ljubljane in okolice končno ponudili nov, najsodobnejši kino – multipleks – pravzaprav kino, ki pritiče prestolnici Slovenije," sporočajo iz podjetja Cineplexx.

23

Filmski festival Francoska riva znova gosti svetovno filmsko smetano, vrata odpira 75. festival v Cannesu

Z netekmovalnim filmom Final cut francoskega režiserja Michela Hazanaviciusa se drevi začenja 75. filmski festival v Cannesu, ki bo v tekmovalni sekciji ponudil 21 filmov. Na festivalu so le filmi, ki so namenjeni kinematografskemu predvajanju.

Dediščina Vlada je izdala uredbo o varstvenih območjih dediščine

Vlada je izdala uredbo o varstvenih območjih dediščine. Določi se jih z namenom celostnega ohranjanja dediščine, preprečevanja njenega uničenja in okrnjenja njenih vrednot v prostoru na državni in lokalni ravni.

1

Vodenje kulturnih ustanov Renata Zamida bo 5 let vodila Center Rog, Teji Zorko nov mandat na čelu ljubljanske mestne knjižnice

Ljubljanski mestni svetniki so na ponedeljkovi seji Renati Zamida potrdili polni petletni mandat direktorice Centra Rog, zadnje leto je bila v. d. direktorice. Nov mandat so svetniki potrdili tudi Teji Zorko na čelu Mestne knjižnice Ljubljana.

8

Več kulturnih novic

Glasba Italijanski kandidat za vpis na seznam nesnovne dediščine je opera

Italijanski odbor za Unesco je po zahtevnem premisleku odločil, da bo italijanski kandidat za vpis na Unescov seznam nesnovne svetovne dediščine italijanska opera, ne pitje kave.

1

Film in TV Boter odpira cikel šestih filmov Novi Hollywood v Kinodvoru

S projekcijo kultnega Botra, ki letos praznuje 50 let, se drevi začenja cikel Novi Hollywood v Kinodvoru, ki bo do avgusta v Kinodvoru in na Kongresnem trgu postregel s šestimi filmskimi poslasticami. Cikel spremlja tudi priložnostna razstava v Kinodvoru.

7

Asociacija ocenjuje, da je to ambiciozen načrt, ekonomist Srakar poudarja stabilnost financiranja

V Asociaciji ocenjujejo, da gre v koalicijski pogodbi na področju kulture za ambiciozno zastavljen načrt prednostnih nalog in ciljev. Ekonomist Andrej Srakar pa poudarja napoved stabilnega financiranja kulture ter razmislek o ustreznih spremembah.

2

Na današnji dan 17. maj

Od predsednika Jugoslovanskega predsedstva do predsednika Republike Slovenije * 190 let ljubljanske ubožnice * »Pesem šolske sestre« * Janez Pavel 2. prvič v Sloveniji

Več

Recenzije

Beremo Marina Bahovec: Življenje je mačka, ki stoji na glavi

V spremni besedi k zbirki kratke proze Marine Bahovec Življenje je mačka, ki stoji na glavi je Mateja Seliškar Kenda izpostavila, da si avtorica vzame svobodo pri zasnovi svojih junakov.

Beremo Tomaž Šalamun: In povsod je bil sneg / And all around there was snow

Dvojezična knjiga In povsod je bil sneg / And all around there was snow je nekaj prav posebnega, saj gre za zadnjo pesniško zbirko s pesmimi, ki jih je Tomaž Šalamun sam avtoriziral.

Beremo Daisy Johnson: Sestri

Instantne literarne senzacije je dandanes vredno jemati z zrnom soli. Ne vse, a ko začnejo narativ voditi založniški superlativi (najmlajša nominiranka za bookerja!) in prehitre paralele (naslednica Shirley Jackson!), je vredno stopiti korak nazaj.

Več

Intervjuji

Več

Izza zidov 1989-2019

Na videz častni tečaj ena proti ena, pogrom gospodarstva NDR

Zakaj naj bi Vzhodne Nemce o tržnem gospodarstvu poučeval animirani film, zakaj so likvidirali tudi ne neuspešne obrate, zakaj je od tega imel korist Helmut Kohl … 30 let nemške monetarne unije.

31

En krompir, tri države ali kako je okupacijska meja določala življenje na Dolenjskem

Obdobje, ko so domačini v novomeškem Mačkovcu krompir posadili še v stari Jugoslaviji, negovali so ga pod nemškim rajhom in izkopali pod italijansko okupacijo, se predstavlja na zgodovinski razstavi, ki gostuje na gradu Rajhenburg.

2

"Nevarnost razraščanja izgube spomina je vse bolj očitna"

Požig slovenskega Narodnega doma v Trstu leta 1920 je bil začetna iskra v pogromu nad drugačnimi. Majda Širca v dokumentarcu Požig "v času, ko se zgodovina z neznosno lahkostjo pozablja in preoblači", osvetljuje to večplastno zgodovinsko dogajanje.

47

Presek dneva

Izbor

Burna dvajseta

Več

1. svetovna vojna

Kobariški muzej prikazuje spremembe, ki jih je prinesla 1. svetovna vojna

Kobariški muzej na obletnico ustanovitve muzeja odpirajo novo občasno razstavo !Hurra! Avanti Savoia!, osredotočeno na spremembe, ki jih je prinesla prva svetovna vojna.

4

V gozdu nad Doljami odstranili granate in ročne bombe iz 1. sv. vojne

Čeprav so od konca prve svetovne vojne v Posočju minila že sto tri leta, pa še zmeraj prihajajo na dan neeksplodirane granate in druga ubojna sredstva. Tokratno akcijo so bombni tehniki državne enote NUS izvedli v gozdu nad vasjo Dolje.

3

Virtualna premiera dokumentarnega filma Doberdob slovenskih fantov grob

V Doberdobu so leta 2016 odkrili prvi skupni spomenik padlim Slovencem na soški fronti. Okoli dogodkov njegove postavitve in dogajanja ob slovesnem odkritju je spleten dokumentarec Doberdob slovenskih fantov grob, ki si ga je mogoče ogledati na spletu.

2
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov