Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Kultura

Knjige Avtoportret Antoina de Saint-Exuperyja: obupan Mali princ na vešalih

Antoine de Saint-Exupery je najbolj znan po knjigi Mali princ, ki jo napisal in ilustriral. Po navdihu motivov iz knjige je kasneje ustvaril tudi risbo, na kateri je upodobil sebe kot Malega princa na vešalih. Ta bo kmalu na prodaj na dražbi.

Knjige Umrl je Larry Kramer, "velikan, ki se je kot bojevnik postavil za pravice gejev"

V 85. letu starosti je umrl dramatik in scenarist Larry Kramer, pionir v boju za pravice gejev, aktivist za obolele z aidsom. Avtorju prelomne drame Normalno srce se ob slovesu poklanjajo številni zvezdniki, med drugim Elton John in Julia Roberts.

Intervju "Najbolj trdoživ in za Jude nevaren je stereotip o njihovi povezanosti z denarjem"

"Marburg, pomembno srednjeveško mesto, je bilo strpno in napredno mesto, saj je imelo vedno odprta vrata za begunce iz drugih dežel," je stavek iz zgodovinske študije, ki je spodbudil nastanek romana Marpurgi – ta pa je letos doživel že četrti ponatis.

20

Poletje v Istri Katere prireditve v slovenski Istri ostajajo in kaj bo odpadlo?

V slovenski Istri bodo to poletje vendarle izpeljali večino tradicionalnih kulturnih prireditev, med drugim Piranske glasbene večere, Folkest, MareziJazz, Etno Histeria in Primorski poletni festival.

Intervju z Natuzzijem Nika Zupanc za Natuzzi oblikovala kolekcijo Deep: "Je obraz novih oblikovalcev"

Oblikovalka Nika Zupanc pogosto preseneti s svojimi sodelovanji in kreativnimi izdelki, njena premierna kolekcija za Natuzzi Italia pa je izjemno sodelovanje s tem uveljavljenim italijanskim pohištvenim podjetjem, ki je v času velikih sprememb.

16

Oder Dvojina - Javna površina ali pogled na izgubljeni popotnici z rdečima potovalkama

Opoldne in uro pozneje bo na Trgu republike v Ljubljani stekla koreografska parafraza Dvojina - Javna površina, ki sledi nenavadnostim časa, v katerem so se znašli ljudje, in v njem lovi pogled na dva izgubljena popotnika z rdečimi potovalkami.

1

Več kulturnih novic

Ob 50-letnici Gleja Gledališki poklici izginjajo, na neodvisni sceni položaj še slabši

Zaradi vse težjih delovnih razmer in financiranja nekateri gledališki poklici izginjajo ali pa so podplačani in ogroženi. Prihajajoča kriza bo položaj le še poslabšala, saj je brez dela čez noč ostala vrsta samozaposlenih v kulturi.

21

Glasba Radijski koncert v živo: nastopata pihalca Anzhelika Chernykh in Domen Marn

Na programu Ars se nadaljuje cikel koncertov v Komornem studiu. Nocoj bo mogoče prisluhniti uveljavljenima komornima glasbenikoma in solistoma, članoma simfoničnega orkestra SNG Maribor – ruski fagotistki Anzheliki Chernykh in klarinetistu Domnu Marnu.

Na današnji dan 28. maj

Janez Vajkard Valvasor, Vaclav Talich, Anton Vodnik, Društvo  za gradnjo  delavskih  stanovanj  za  oženjene  in  neoženjene  delavce

Več novic

Recenzije

Serije The Great: "Občasno resnična" satira o vzponu Katarine Velike

Velika (The Great), deseturna serija o življenju ruske cesarice z najdaljšim vladarskim stažem, zgodovinska dejstva obravnava kot zgolj neobvezna pomagala. Anahronistična satira popisuje zgodbo o vzponu ambiciozne ženske v svetu nesposobnežev in bebcev.

4

Serije Beg ljubimcev (Run): Bi postavili vse na kocko za bivšega?

Medtem ko so v času karantene seznami in kolumne razpredali o najboljši popkulturi za pobeg od krute resničnosti, so pri HBO-ju "eskapizem" vzeli dobesedno: Beg ljubimcev (Run) je nadaljevanka o paru, ki se znajde v adrenalinski tekmi s časom.

3

Beremo Uroš Prah: Udor

Po zbirkah z naslovoma Čezse polzeči in Tišima, urednikovanju revije Idiot in programiranju festivala Literodrom je Uroš Prah udaril med knjižne molje z zbirko Udor.

Več

Intervjuji

Več

Izza zidov 1989-2019

"Nevarnost razraščanja izgube spomina je vse bolj očitna"

Požig slovenskega Narodnega doma v Trstu leta 1920 je bil začetna iskra v pogromu nad drugačnimi. Majda Širca v dokumentarcu Požig "v času, ko se zgodovina z neznosno lahkostjo pozablja in preoblači", osvetljuje to večplastno zgodovinsko dogajanje.

47

"Berlinski zid se nam je v Bosni zrušil na glavo"

Leta 1993 so dekleta, ki so se potegovala za naslov mis obkoljenega Sarajeva, nosila transparent z napisom: "Don't let them kill us" (Ne dovolite jim, da nas pobijejo). Berlinski zid se nam je zrušil na glavo, je za MMC dejal profesor Asim Mujkić.

64

Arhitekturna hladna vojna – vroča točka Berlina

Kako so sredi 50. let slavni Le Corbusier, Niemeyer in Gropius kot arhitekti sodelovali v simbolnem boju med Vzhodom in Zahodom oziroma kako je arhitektura postala orožje v hladnovojnem boju. Vrhunec spopada: leto 1957.

17

Presek dneva

Izbor

Več

Burna dvajseta

Več

1. svetovna vojna

Bolni vojaki, stekli psi in razpuščeni konji

Drugi val epidemije španske gripe, jeseni 1918, ki je tudi najbolj prizadel slovenske kraje, je sovpadal s takrat že neizbežnim razpadom Avstro-Ogrske in dolgo pričakovanim koncem prve svetovne vojne.

10

Od reka "tople noge, mrzla glava zapro zdravniku vrata" do "politične influence" pri nas

"V starodavnih listinah že čitamo o groznih kugah in strašnih epidemijah, ki so nenadoma in brez znanih vzrokov nastajale, z brzimi koraki se razširjale ter ljudi in živali neizprosno požirale in pokončavale.

12

"Kako se zavarujemo pred okuženjem skozi špansko bolezen"

Z zgornjimi besedami je bil naslovljen članek v ptujskem časopisu Štajerc, in sicer pred dobrim stoletjem, natančneje 20. oktobra 1918 – z nekaj osnovnimi higienskimi navodili za prebivalstvo.

6
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov