Planica je vsako leto eden izmed paradnih projektov RTV Slovenija. V nasprotju s preteklimi leti pa bo tekmovanje potekalo pod umetno svetlobo. Foto: BoBo
Planica je vsako leto eden izmed paradnih projektov RTV Slovenija. V nasprotju s preteklimi leti pa bo tekmovanje potekalo pod umetno svetlobo. Foto: BoBo

Prenosi poletov iz Planice že tako ali tako spadajo med produkcijsko in organizacijsko najzahtevnejše televizijske projekte, letos pa snovalcem povzroča dodatne težave predvsem pandemija covida-19.

"Šlo bo za prvi nočni prenos z letalnice v Planici, na kateri so postavljeni začasni stebri z žarometi. Televizija Slovenija ni še nikoli prenašala nočne tekme iz Planice in skakalci še niso skakali na letalnici pod žarometi. V torek in sredo od 16. do 18. ure bomo imeli tehnično in vročo vajo, da se preveri vsa oprema, uigra ekipa, prvič pa bomo lahko tudi v praksi preizkusili delo pod umetno svetlobo," pravi vodja projekta Planica na Televiziji Slovenija Zvezdan Martič.

Prenosi bodo letos še obogateni. 20 kameram so dodali še dve, tako da bo tudi ta "pogled" na planiško dogajanje rekorden, režiser Dejan Čretnik pa tudi pripravlja zanimiv "nadomestek" za sicer bučno planiško občinstvo.

V zeleni coni ob tekmovalcih tudi 18 članov TV-ekipe
Mehurčka bosta zaradi koronavirusa dva in vključujeta tako prizorišče tekmovanja kot prenočitvene kapacitete. V zeleni coni bodo vsi tekmovalci in 18 članov najbolj izpostavljene televizijske ekipe, ki bodo imeli poseben protokol. V sivi bodo vsi drugi – organizatorji, večina televizijske produkcijske ekipe, novinarji in akreditirane osebe. Vsi bodo morali seveda imeti negativen test na koronavirus.

"Organizacijsko je projekt zelo zahteven. Prehajanja ali stikov med ljudmi v obeh conah ni. Naši sodelavci bodo celo po apartmajih razdeljeni tako, da bodo v stiku samo tisti, ki se srečujejo tudi na prizorišču. Če bomo hoteli, denimo, del opreme prenesti iz sive v zeleno cono, se bomo morali držati izjemno strogih pravil. Protokol vsebuje devet strani. Ne smemo si privoščiti, da virus vdre v TV-ekipo, saj so lahko s tem ogroženi tudi prenos ali naslednji televizijski projekti, tudi športni," je povedal Martič.

Trije planiški postulati: tekmovalci, planiški delavci in TV Slovenija
Čeprav v Planici ne bo navijaškega vzdušja, kot smo ga vajeni, pa bo tekma pod lučmi nekaj posebnega. "Planica je nacionalni spomenik in za to so zaslužni trije deležniki – tekmovalci, planiški delavci in Televizija Slovenija. Brez legendarnih režiserjev, kamermanov, asistentov, tonskih mojstrov, novinarjev in inovativnih tehničnih in produkcijskih rešitev tudi Planica ne bi bila to, kar je danes," dodaja Martič.

Novosti tudi letos ne bo manjkalo. V sodelovanju z organizatorji boste na TV Slovenija lahko spremljali vznemirljivo zvočno in vizualno kuliso, igro luči ob letalnici in na njej.

Začetek v sredo s studijsko oddajo
Televizija Slovenija bo svoj planiški program začela v sredo, ko bo ob 20. uri na sporedu uvodna studijska oddaja, v kateri bodo gledalci izvedeli vse, kar morajo pred začetkom prvega vrhunca sezone v smučarskih skokih. Od četrtka do nedelje boste lahko spremljali vse, kar se bo dogajalo v dolini pod Poncami. Z izjemo prvega treninga v četrtek (najboljše polete tega bomo pokazali v studiu) bomo v neposrednem prenosu pokazali prav vse serije skokov, tudi vse poskusne. Reporter bo Andrej Stare.

V Ljubljani Jerković-Damjan, v Planici Bertoncelj-Kranjec-Mišič
Osrednji studio bo tokrat v Ljubljani, kjer bo ob Saši Jerkoviću vse dni osrednji gost slovenski reprezentant Jernej Damjan. V izteku letalnice v Planici bo Polona Bertoncelj skrbela za pogovore s tekmovalci. Ob njenem mikrofonu bo vsak dan tudi Robert Kranjec, prvi Slovenec, ki je postal svetovni prvak v poletih, zdaj pa v reprezentanci skrbi za skakalne drese. Ob odskočni mizi bo za zanimivosti in pogovore s trenerji skrbel Miha Mišič.