Znova je prvi poletel član domačega kluba Rateče Planica Rok Tarman. Foto: BoBo
Znova je prvi poletel član domačega kluba Rateče Planica Rok Tarman. Foto: BoBo

Prvi se je po zaletišču znova spustil skakalec domačega kluba Rok Tarman, ki je najprej poletel 198 m, njegov drugi poskus pa je meril 207 m. Šest tekmovalcev je letelo prvič. Tudi Stržinar, ki je po 225 metrih v prvi seriji drugič pristal pri 204 metrih. Dvakrat je čez 200 metrov poletel še Nik Fabjan (202 in 206). V drugi seriji je bil sicer najdaljši Marcel Rep, še en novinec na letalnicah, ki je zmogel 214 metrov. Kar 15 skakalcev je postavilo osebni rekord.

Na preizkusi planiške letalnice Stržinar poletel 225 m
Presečnik in Grilc brez Planice

Na torkovem testiranju na okužbo z novim koronavirusom je bil pozitiven izvid Jerneja Presečnika. Na tej podlagi je bil ugotovljen tudi rizičen stik Tjaša Grilca. Oba tekmovalca, ki sta bila med 13 prijavljenimi slovenskimi skakalci za kvalifikacije, sta že zapustila reprezentančni hotel. Zamenjala sta ju Žak Mogel in Mark Hafnar.

Finančni rezultat panoge bo drugačen od načrtovanega

Preizkus letalnice je letos že v torek, saj je v Planici dodatni tekmovalni dan. Tako so kvalifikacije pred prvo preizkušnjo že v sredo, v četrtek pa je na sporedu prestavljena posamična tekma, ki bi morala biti pretekli konec tedna v Vikersundu, ki je odpadel skupaj z vso norveško turnejo Raw Air. Planica drugič v tej zimi gosti skakalno elito, potem ko je decembra priredila svetovno prvenstvo v poletih. Mednarodna smučarska zveza je dobila celo idejo, da bi v dolini pod Poncami ob koncu zime tekmovali kar dva konca tedna in bi tako slovensko nordijsko središče prevzelo kar vse tekme odpovedanega Raw Aira, vendar, kot je povedal predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo pri Smučarski zvezi Slovenije Ljubo Jasnič, jim v tako kratkem času ni uspelo pridobiti sredstev za takšen podvig.

Pestro planiško dogajanje boste lahko v neposrednih prenosih spremljali na TV SLO 2, Valu 202 in MMC-ju.

Zahvala vsem pokroviteljem, da nam v teh težkih časih stojijo ob strani. Vesel sem, da smo za dodaten tekmovalni dan pridobili tudi novega pokrovitelja. Temu še posebej hvala, da bo, ne samo Sloveniji in Planici pokazal skakalnemu svetu, kaj pomenimo, ampak omogočil tudi slovenskim reprezentantom še en dan več tekmovanj v dolini pod Poncami.

Tomaž Šušteršič

Zaradi velikega finančnega bremena so se odločili, da bodo nadomestili le eno tekmo, tako bodo v Planici še štiri preizkušnje, tri posamične in v soboto še ekipna. "V imenu panoge gre zahvala predsedniku SZS-ja Enzu Smrekarju, da je v imenu firme prevzel finančno breme četrtkove tekme. Žal nam ni uspelo pridobiti financ še za eno tekmo norveške turneje. Za nami je zelo težka sezona, nepredvidljiva," je pojasnil Jasnič o sezoni in pristavil: "Vsa dogajanja so vplivala, da bo finančni rezultat drugačen od načrtovanega. A počakajmo na april. Kot veste, je lanski marec z odpovedjo svetovnega prvenstva v poletih izkopal veliko finančno luknjo, globoko več kot milijon evrov, ker smo finale organizirali, ne pa izpeljali. Posledica je, da smo v panogi ostali brez plačil TV-pravic decembra lani in tudi teh marca. To je prispevek panoge k sanaciji Planice. Čimprejšnja sanacija Planice pomeni tudi čimprejšnjo nadaljnjo pomoč skokom in tekom. Gre za vzajemno odvisnost, za sobivanje v dobrem in slabem."

Letalnica bratov Gorišek je pripravljena na še en praznik letenja na smučeh. Foto: BoBo
Letalnica bratov Gorišek je pripravljena na še en praznik letenja na smučeh. Foto: BoBo

Pojasnil je še, da so veliko denarja pri SZS-ju to sezono vložili v preventivo pred okužbami s koronavirusom: "Vesel sem, da so ta čas vsi zdravi in da lahko tekmujejo. A dogajanja v športu od odgovornih zahtevajo analizo, kaj s športniki, ki predstavljajo državo po svetu. Načrt prednostnih skupin cepljenja proti covidu-19 jih nima na seznamu. Mislim, da bi morali razmisliti o tem, da se nanj uvrstijo tudi športniki. Vsa velika tekmovanja so bila organizirana, mi pa smo z življenjem v mehurčkih upali, da se vrnemo domov brez dodatnih karanten."

"Zadnji dnevi niso bili lahki. Če smo se bali, da bo marca snega morda celo premalo in smo v vmesnem obdobju pripravljali dodatnega, kompaktnega, smo v zadnjih dneh morali celo odstranjevati odvečen sneg s same letalnice. Prepričan sem, da smo storili vse, da bo Planica zopet priča lepemu, velikemu skakalnemu spektaklu. Pripravili smo t. i. virtualno navijaško tribuno, kjer bodo tudi tokrat vse tekmovalne dni gledalci lahko spremljali svoje idole in za njih navijali. Skoraj v živo, le da iz udobja dnevne sobe. Spremljajte nas, bodite del Planice tudi letos. Organizatorji zagotavljamo, da bomo storili vse, da bo to še en nov spektakel," je dodal generalni sekretar OK Planica Tomaž Šušteršič.


Spored

Sreda:
13.30: Uradni trening
14.30: Uradni trening (MMC TV)
16.00: Kvalifikacije (TV SLO 2/MMC)

Četrtek:
14.00: Poskusna serija (MMC TV)
15.00: Prva serija; Finalna serija (TV SLO 2/MMC)

Petek:
13.30: Kvalifikacije (TV SLO 2/MMC)
15.00: Prva serija; Finalna serija (TV SLO 2/MMC)

Sobota:
09.00: Poskusna serija (MMC TV)
10.00: Prva serija; Finalna serija (TV SLO 2/MMC)

Nedelja:
09.00: Poskusna serija (MMC TV)
10.00: Prva serija; Finalna serija (TV SLO 2/MMC)