Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Indice

Suggerimenti

Nessun risultato trovato.


Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Condividi TV Capodistria Radio × Menu

Humoreska tega tedna

5 epizod

Humoreska tega tedna

5 epizod


Humorna besedila iz zakladnice slovenske in tuje književnosti.

14.07.2024

Anton Pavlovič Čehov: Zapiski vzkipljivega človeka

Ruski pisatelj Anton Pavlovič Čehov je v zgodnjem obdobju svojega ustvarjanju pod psevdonimom Antoša Čehonte napisal vrsto kratkih, duhovitih zgodbic, ki pa so danes žal manj znane. Ena izmed njih ima naslov Zapiski vzkipljivega človeka. V slovenščino jo je prevedla Ana Krauthaker. Interpretira dramski igralec Branko Jordan, glasbena oprema Cvetka Bevc, zvok in montaža Damjan Rostan, režija Klemen Markovčič, redakcija ponovitve Tesa Drev Juh, posneto leta 2011.


07.07.2024

Anton Pavlovič Čehov: Nezakonskost, Diplomat

Anton Pavlovič Čehov je svojo pisateljsko pot začel kot pisec številnih humoresk za različne časopise, zgodbice pa je po navadi podpisoval s psevdonimom Antoša Čehonte. V zgodbici z naslovom Nezakonskost se zgodi zelo neroden nesporazum, Diplomat pa je učna ura iz pretiranega prizadevanja za diplomacijo v pogovoru. Zgodbi je prevedel Marjan Poljanec. Interpretira Uroš Fürst, glasbena oprema Tina Ogrin, zvok in montaža Sonja Strenar, režija Ana Krauthaker, redakcija ponovitve Tesa Drev Juh, posneto leta 2015.


30.06.2024

Slavko Krušnik: Kdor gre gor, ni nujno nor

Mesec Humoresk tega tedna s planinsko tematiko končujemo z nasveti za varno hojo v gorah Slavka Krušnika. Pred stotimi leti rojeni satirik in strastni zbiralec anekdot in šal - in tudi transverzalnih žigov, kot bomo slišali - je v drugi knjigi 'Smeh na vseh poteh' popisal svoje planinske izkušnje iz sedemdesetih, osemdesetih let prejšnjega stoletja ter jih zabelili z vsakovrstnimi šalami. Igralec Željko Hrs, urednik oddaje Vlado Motnikar, režiserka Ana Krauthaker, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, mojstrica zvoka Sonja Strenar. Posneto junija 2024.


23.06.2024

Janko Mlakar: Nekaj iz morfologije in biologije planincev

Pred skoraj sto leti je Janko Mlakar objavil duhovito kvazinaravoslovno študijo o obiskovalcih slovenskih gora. Čeprav so nekatere vrste, ki jih opisuje, že skoraj izumrle ali pa so mutirale in bi danes lahko dodali še podvrsto ali dve, se še vedno lahko iz srca nasmejimo bistroumnim opisom teh sorodnikov vrečarjev z rodoslovno oznako homo alpinus. Interpret Uroš Smolej, glasbeni opremljevalec Luka Hočevar, tonska mojstrica Sonja Strenar, režiserka Ana Krauthaker. Urednika oddaje Vlado Motnikar, Petra Tanko. Produkcija 2023.


16.06.2024

Andrej Arko: Veliki komplikator

Prevajalec in pisatelj Andrej Arko, tudi dolgoletni urednik Literarnega programa na Radiu Slovenija, je objavil vrsto vrhunskih prevodov, med drugim Poeja in Keatsa, za prevod epa Gorski venec Petra Petrovića Njegoša je prejel Sovretovo nagrado. Poleg prevajanja Andrej Arko piše tudi prozo, odlikuje se v humoreskah. Humoresko Veliki komplikator smo v interpretaciji dramskega igralca Rudija Kosmača posneli leta 1980, tonski mojster je bil Staš Janež, režija Mara Černe. Prijetno poslušanje.


Pagina 1 di 1
Registrati alle e-novice

Registrati alle e-novice

Neveljaven email naslov