Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Indice

Suggerimenti

Nessun risultato trovato.


Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Condividi TV Capodistria Radio × Menu

Izbrana proza

4 epizod

Izbrana proza

4 epizod


Objavljamo odlomke proznih del slovenske in svetovne književnosti.

13.07.2024

Ferdo Godina: Bele tulpike

Pisatelj, partizan, novinar in urednik Ferdo Godina se je rodil 17. oktobra 1912 v Dolnji Bistrici, umrl je 14. julija 1994 v Ljubljani. Kot dijak in študent se je preživljal sam, pozneje, do druge svetovne vojne je živel od pisanja, med vojno je bil vsa leta partizan, po vojni pa je opravljal različne poklice; med drugim je bil ravnatelj Slovenskega knjižnega zavoda in je zaradi spora s partijo ostal brez te službe. Oblast je nase opozoril že takoj po koncu vojne, ko je objavil roman Bele tulpike. Roman, ki ni imel nič skupnega s povojnim socialnim realizmom, pripoveduje o ljubezni kaplana Arpada in Judinje Rahele, postavljen je v malomestno okolje Lendave ter je precej razgiban. Ob obletnici pisateljeve smrti lahko v Izbrani prozi slišite odlomek o junakovi počasni spremembi. Interpret Blaž Šef, režiserka Špela Kravogel, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, mojstrica zvoka Sonja Strenar, urednik oddaje Marko Golja. Posneto leta 2024.


06.07.2024

Simone de Beauvoir: Strta ženska

Simone de Beauvoir velja za buditeljico zavesti žensk o njihovi neodvisnosti, moči, da gradijo in nadzorujejo lastno življenje. Roman Strta ženska, izšel je skoraj dvajset let po izidu avtoričinega najbolj znanega dela Drugi spol, slika portret ženske, ki je pravo nasprotje neodvisnosti in moči. Pripoved, pisano kot dnevnik, spremljamo s perspektive Monique, ki po dveh desetletjih zakona spozna, da je bila globoka povezanost med njo in možem le njena iluzija, saj jo on že dolga leta vara. Monique se z resnico le s težavo sooča, saj je arhetip tiste ženske, ki je 'drugi spol', torej ženske, ki je v vsem podrejena moškemu, ki se kot ona sama opredeljuje predvsem v razmerju do moškega. Avtorica literarnega dela: Simone De Beauvoir; avtorica prevoda: Ivanka Sket; režiserka: Saška Rakef; interpretira: Vesna Jevnikar; glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina; mojstrica zvoka: Sonja Strenar; urednica oddaje: Tina Kozin; leto posnetka 2024.


29.06.2024

Miriam Drev: Po poti se je zvečerilo

Novi, že četrti roman Miriam Drev Po poti se je zvečerilo prikazuje intimno zgodbo ženske, razpete med dve kulturni okolji, ki se znajde v zagatni zasebni situaciji. Partner, ki je tujega rodu in ga spozna na delovnem mestu, se po rojstvu njunega otroka izkaže za pred tem dobro prikrivano patološko osebnost. Vzporedno z njeno zgodbo teče pripoved o vrsti stranskih likov, med temi njenega očeta francosko-libanonskih korenin, babice, potomke stare meščanske družine, na katero se močno naveže, in drugih. Lok pripovedi se razpenja od Bejruta, rojstnega kraja protagonistke Lucie, ki je hči Libanonca in Slovenke, do bivanja v Ljubljani in nato znova v tujini. Izhodišče je čas državljanske vojne v Libanonu ter zatajena osebna travma glavne akterke, zatem pa se časovnica pomakne v bližnjo preteklost in sedanji čas. Miriam Drev je uveljavljena prevajalka, pesnica in prozaistka. Roman Po poti se je zvečerilo bo letos izšel pri Založbi Pivec. Interpretacija Saša Mihelčič, glasbena oprema Darja Hlavka Godina, ton in montaža Sonja Strenar, režija Ana Krauthaker. Produkcija 2024. Urednica oddaje Staša Grahek.


22.06.2024

Siri Hustvedt: Kar sem ljubil

Ameriško pisateljico Siri Hustvedt pri nas poznamo po romanu Poletje brez moških in nekaj zgodbah v prevodu Miriam Drev. Leta 1955 rojena avtorica je vsestranska ustvarjalka. Doslej je objavila pesniško zbirko, devet romanov in dve zbirki esejev, poleg tega piše tudi zgodbe in razprave. Med slovenske bralce zdaj prihaja njen roman Kar sem ljubil iz leta 2003, ki velja za enega vrhuncev njenega ustvarjanja. Omenimo, da ga je posvetila svojemu možu, pred kratkim preminulemu pisatelju Paulu Austerju. Pripovedovalec romana Kar sem ljubil je srednjeletni umetnostni zgodovinar Leo – Leon Hertzberg, ki zgodbo svojega življenja in življenj svojih bližnjih pripoveduje, ko začne izgubljati vid. Leo je poročen z literarno zgodovinarko Erico, posebej tesno prijateljstvo pa ga veže z likovnim umetnikom Billom Wechslerjem, ki je poročen s pesnico Lucille. Med paroma, ki se jima približno ob istem času rodita sinova, se stke prijateljstvo, iz katerega po ločitvi od Billa izstopi Lucille, vanj pa vstopi Billova druga žena in muza Violet. Avtorica pronicljivo riše odnose v romanu, v katerem tematizira na eni strani vse mogoče oblike ljubezni, na drugi pa izgubo v vseh njenih razsežnostih. Prehaja med prostori in časi, se iz sedanjosti vrača v preteklost, narativne pasaže prepleta z esejističnimi odlomki. Z opisi težavnega odraščanja slikarjevega sina Marka pa roman dobi celo razsežnost kriminalne zgodbe. Prevajalka Staša Grahek, interpret Matej Puc, režiserka Saška Rakef, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, tonska mojstra Urban Gruden in Matjaž Miklič, urednik oddaje Matej Juh. Produkcija 2024.


Pagina 1 di 1
Registrati alle e-novice

Registrati alle e-novice

Neveljaven email naslov