Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Indice

Suggerimenti

Nessun risultato trovato.


Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Condividi TV Capodistria Radio × Menu

Jabolka, hruške in knjige

23 epizod

Jabolka, hruške in knjige

23 epizod


V podkastu se dijak(inja) pogovarja z izbrano književnico oziroma z izbranim književnikom o njeni oziroma njegovi knjigi, o tem in onem. Ne pričakujte strokovnega žargona, slišali boste zvedavost in sproščenost in drugačen pristop.

28.06.2024

Jure Jakob: Drobne opazke

V tej epizodi podkasta sva se z Juretom Jakobom pogovarjala o njegovi najnovejši pesniški zbirki Drobne opazke. Pogovarjala sva se tudi o njegovih najljubših stvareh: ena izmed njih je ukvarjanje s sadovnjakom. Razkril je, kako je njegova povezanost z naravo navdihnila tudi to zbirko. Poleg motivov narave v njej najdemo tudi kritične poglede na moderni čas, ki naravo uničuje zaradi svojih potreb. Skrbno izbrane besede, ki so nastale pod Jakobovim peresom, pripovedujejo o izjemnosti vsakdanjih opazk, ki zaradi svoje običajnosti niso nič manj pomembne. Vabim vas k poslušanju, Andrijana Nograšek Foto: Marko Golja


29.05.2024

Jan Stergar in Nataša Kramberger o njeni knjigi Po vsej sili živ in tudi o kmetijstvu

Tokrat sem v podkastu, posnetem na daljavo, gostil Natašo Kramberger, avtorico knjige Po vsej sili živ. Pogovarjala sva se, kje dobi navdih in o njenem procesu pisanja knjig, veliko sva se pogovarjal še o temi knjige in Natašinem drugem poslanstvu, ekološkem kmetovanju. Omenila sva probleme, s katerimi se sooča slovensko podeželje in kmetje, ter se pogovarjala o rešitvah za le-te, beseda pa je tekla tudi o izzivih ekološkega kmetovanja in pomembnosti tranzicije intenzivne oblike v bolj naravi prijazno kmetovanje. Toplo priporočam poslušanje zanimivega pogovora s še zanimivejšo gostjo, Jan Stergar Foto: Michael Aust


30.04.2024

Živa Anderluh in Tanja Mlakar o romanu Begunka

V tokratni epizodi podkasta Jabolka, hruške in knjige sva se s pisateljico Tanjo Mlakar pogovarjali o njenem romanu Begunka, ki je izšel leta 2023 pri založbi Družina. Romaneskna junakinja Janja se je kot maturantka odpravila v povojno Sarajevo, da bi pomagala sirotam pri učenju Tam je doživela sosledje dogodkov, ki je za vedno preusmerilo tok njenega življenja. V romanu je opisana njena življenjska zgodba z velikim poudarkom na odnosih s prijatelji in najbližjimi. Posledično je beseda tekla o pisateljičinem življenju, pomenu družine in prijateljev, med drugim pa sva omenili, kako si avtorica predstavlja življenje v prihodnosti. Prisrčno vabljeni k poslušanju, Živa Anderluh


31.03.2024

Andrijana Nograšek in Eva Mahkovic o knjigi Toxic

V tokratni epizodi podkasta Jabolka, hruške in knjige sva se z Evo Mahkovic pogovarjali o njenem žanrsko malo težje opredeljivem delu Toxic, ki je izšlo leta 2023. Razpravljali sva o črni luknji njene mladosti, sploh o njenih vzornicah in prijateljicah. Secirali sva lepoto in grozo javne percepcije in prihodnost slovenščine ter se na kratko pogovorili o njenem delu dramaturginje, ki je sodelovala pri uprizoritvi drame Zaprta vrata. Malo za šalo, malo za res, sva se podali v fikcijski svet Gilmore Girls, Gossip Girl in Girls. Prisrčno vabljeni k poslušanju, Andrijana Nograšek.


29.02.2024

Jan Stergar in Vladimir P. Štefanec o romanu Naš človek na nebu : skoraj resnična zgodba o pilotu Josipu Križaju … in fašizmu

Sem Jan Stergar, dijak Gimnazije Vič ter tokratni voditelj podkasta Jabolka, hruške in knjige. Gostim Vladimirja P. Štefaneca, avtorja knjige o pilotu Josipu Križaju z naslovom Naš človek na nebu. V epizodi sva se pogovarjala o pilotovi izjemni življenjski poti, ki je večina ne pozna, ter o zahtevnosti pisanja po resničnih zgodbah. Pogovarjava se tudi o rdeči niti romana, kar je boj proti fašizmu. Najprej pa se pogovarjava o fašizmu v 20. stoletju, pozneje pa predvsem razpravljava o vzponu fašizma in skrajnega nacionalizma dandanes. Več o tem ter vlogi knjige in znanja v boju proti fašizmu pa v epizodi, v pogovoru z odličnim pisateljem in zanimivim sogovornikom Vladimirjem P. Štefanecem. Jan Stergar


30.01.2024

Živa Anderluh in Tadej Golob o romanu Oj, Triglav, moj dom ter še o marsičem

V tokratni epizodi podkasta Jabolka, hruške in knjige se pogovarjam s pisateljem, alpinistom in bivšim avtorjem intervjujev Tadejem Golobom. Na knjižnem sejmu leta 2023 je predstavil nov roman o Tarasu Birsi z naslovom Oj, Triglav, moj dom. Slovenski javnosti že znani detektiv v najnovejšem romanu preiskuje primer smrti na Triglavu, hkrati pa se spopada s kopico osebnih težav. Ker je sogovornik še kako zanimiva osebnost, sem morala to priložnost izkoristiti in ga povprašati tudi še o čem drugem kot samo o knjigi. Vas zanima, kaj Tadej zajtrkuje? Ali pa kakšna prigoda med njegovimi alpinističnimi vzponi? Vljudno vabljeni k poslušanju, Živa Anderluh


22.12.2023

Andrijana Nograšek in Neli Filipić o pripovedni zbirki Srečni konci

Pogovor v tej epizodi podkasta teče o novoizdani zbirki kratkih zgodb Srečni konci avtorice Neli Filipić. Pogovarjali sva se o mladosti in starosti, pravih in virtualnih osebah, materah in ženskah. Pisateljica je razkrila tudi, od kod ji inspiracija in kako se je soočila z izzivom pisanja svojega prvega dela za odrasle. Pogovorili sva se o jabolkih in hruškah, družbenih problemih, patriarhatu in feminizmu, umetni inteligenci. Poklepetali sva tudi o joku, ki je v enih zgodb predstavljen kot služba z osemurnim delovnikom in razmišljali o tistih, ki si jok zaslužijo, pa tudi o tistih, ki si ga (le) na prvi pogled ne zaslužijo. Vljudno vabljeni k poslušanju.


20.11.2023

Živa Anderluh in Mateja Gomboc o romanu Balada o drevesu

Tokrat se prvič pogovarjam za podkast Jabolka, hruške in knjige. Pogovarjala sem se s pisateljico in profesorico slovenščine na Škofijski klasični gimnaziji Matejo Gomboc o njenem romanu Balada o drevesu. Roman je prejel nagrado desetnica, bil pa je tudi izbran za projekt Rastem s knjigo. Delo opisuje izgubo ljubljenega ter sprejemanje minulih dogodkov, vsebuje pa tudi nekaj momentov nasilja med vrstniki. Precej sva se pogovarjali o nastajanju besedila, pisateljičinem opusu, njenem zasebnem življenju, pisateljica pa je malo celo namignila kaj še lahko pričakujemo od njenega ustvarjanja v naslednjih letih. Prisrčno vabljeni k poslušanju.


25.10.2023

Andrijana Nograšek in Gregor Podlogar o pesniški zbirki Atlas

V prvi epizodi druge sezone podkasta Jabolka, hruške in knjige se pogovarjam s pesnikom Gregorjem Podlogarjem. Beseda teče o njegovi pesniški zbirki Atlas, ki zajema pesmi, pretkane s temami narave in obstoja. Pesnik je odgovoril tudi na vprašanja o modernizmu, navdihu, ki ga je s seboj prinesel z Dunaja, povezanosti z glasbo in pomenu besede "dom". V pogovor sva zajela tudi razmišljanje o simboliki barv in besedo napeljala tudi na, po pesnikovem mnenju, najbolj pomembno pesem iz te zbirke. Vljudno vabljeni k poslušanju!


12.10.2023

Tjaša Mislej in Simona Semenič o svojih dramah in še marsičem, tudi o preredkih knjigah slovenskih avtoric na maturi

V tej prav posebni epizodi podkasta Jabolke, hruške in knjige, posneti na Avdiofestivalu Radia Slovenija 9. oktobra 2023 v Cukrarni, sva voditelja prve sezone podkasta Zala Trebežnik in Juš Dovjak prvič nastopila pred precejšnjim občinstvom in se pogovarjala z dramatesama Tjašo Mislej in Simono Semenič o dramatiki, (ne)vključevanju avtoric in njihovih literarnih del v nabor del, o katerih slovenske dijakinje in dijaki pišejo maturitetni esej, ter o položaju žensk v umetnosti in o širšem dojemanju patriarhata, predvsem pa o dramah obeh umetnic. Lepo vabljeni, da poslušate nekoliko drugačno epizodo, ki naju je tako izzvala kot presenetila.


31.08.2023

Juš Dovjak in Alex Kama Devetak o zbirki kratkih zgodb Nedaleč

V tokratni epizodi podkasta Jabolka, Hruške in knjige se pogovarjam s pisateljem Alexom Kamo Devetakom, nagrajencem Festivala mlade literature Urška 2021, o mehurčkih v slovenskem literarnem prostoru, medgeneracijskih vzporednicah ter neizogibnih pečinah, predstavljenih v njegovi zbirki kratkih zgodb Nedaleč (knjigo je izdal Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti v zbirki Prvenke).


30.07.2023

Zala Trebežnik in Ana Schnabl o romanu Plima

V tokratni epizodi se s pisateljico in prevajalko Ano Schnabl pogovarjava o njenem psihološkem romanu, o Plimi. V romanesknem okolju Slovenskega primorja spoznavamo kompleksne in večplastne posameznike kot so Dunja, Katarina in Kristjan. Protagonistka Dunja se je po dvajsetih letih vrnila na Obalo, da bi odkrila resnico o skrivnostni smrti svojega brata, Dražena, pri tem pa se obrača na njune prijatelje in ljubezni iz otroštva. Roman je moč opisati kot igro dvojnosti: v njej spoznavamo ne le ambivalentnost junakov in odkritij, do katerih prihajajo, temveč tudi ambivalentnost samega okolja, igralne plošče, na katero so postavljeni. Da bi izvedeli več, se nama pridružite v podkastu Jabolka, hruške in knjige.


30.06.2023

Juš Dovjak in Nežka Struc, avtorica pesniške zbirke Nihanja

V tokratni oddaji sem se pogovarjal s pesnico Nežko Struc. Pogovor je tekel o globinah pesniškega izražanja in samoaktualizaciji ter – o gojenju zelenjave. Vljudno Vas vabiva, da prisluhnete.


31.05.2023

Zala Trebežnik in Ana Pepelnik o pesniški zbirki To se ne pove

V tokratni epizodi z Ano Pepelnik razpravljava o razponu med njenim prvencem, Ena od variant kako ravnati s skrivnostjo, in njenim najnovejšim delom, To se ne pove. V obeh imajo osrednjo vlogo povsem vsakdanje reči, pri slednji zbirki pa je najbolj markantno to, da jih pesnica opazuje skozi prizmo vesoljne zavesti, hkrati pa odpira eksistencialna vprašanja, s katerimi dokazuje, da zmorejo tudi nevsiljivi in blagi verzi prinašati težke ugotovitve, katerih vrhunec je prodoren komentar. Lepo vabljeni k poslušanju!


30.04.2023

Juš Dovjak in Esad Babačić o zbirki esejev Navijaj v sebi

V epizodi sem se pogovarjal s pesnikom, esejistom in pisateljem Esadom Babačićem. Dotaknila sva se medgeneracijske razlike in se vprašala, ali smo si med generacijami zares različni ali pa se naša prepričanja samo izražajo drugače, vendar ostajajo podobna. Ob koncu oddaje sva govorila o melanholiji in tem, kako do nje gojiti zdrav odnos in si z njo pomagati. Lepo vabljeni, da prisluhnete.


31.03.2023

Zala Trebežnik in Pino Pograjc o pesniški zbirki Trgetanje

"Uživam v poeziji, ki razkrije, izpusti, razda brez ovinkarjenja," zapiše Pino Pograjc, prejemnik nagrade za najboljši literarni prvenec. Njegova pesniška zbirka se imenuje Trgetanje, zlepljenka besed "trganje" in "drgetanje" in s tem nadvse točen uvodnik v čutno, mračno vzdušje, ki zavlada med pepelnato črnima platnicama knjige. Kljub temačni tančici, v katero je delo torej v celoti odeto, pa so Pinove pesmi polne ozkih lin, ki med verze pripuščajo rezke soje svetlobe. V sedmi epizodi podcasta Jabolka, hruške in knjige od bliže spoznamo avtorjevo spretno igro besed, ozadje za surovostjo njegovega pesnjenja in zakaj profesorju ne bi zameril besede "vulgaren", ko je ta njegov glas označil za sugestivnega. Lepo vabljeni k poslušanju!


28.02.2023

Juš Dovjak in Anja Novak o pesniški zbirki Rane rane

Tokrat se pogovarjam s pesnico in dramsko igralko Anjo Novak - Anjuto o njeni pesniški zbirki Rane rane in njenem gledališkem ustvarjanju. Ob njeni pesniški zbirki in gledališki predstavi Ljubimki se pogovarjava o ljubezni, spolnem nasilju, nasilju v družini, telesni dismorfiji in zajčkih. Vljudno Vas vabim, da prisluhnete. Juš Dovjak


31.01.2023

Dijana Matković: Zakaj ne pišem

V družbenokritičnem, avtofikcijskem romanu Zakaj ne pišem Dijana Matković skozi prizmo lastnih izkušenj odpre prostor samorefleksije in razumevanja posameznika in posameznice v njuni odvisnosti od družbe. Med pogovorom se naveževa na razredno razslojenost, debatirava o generacijskih razlikah med posamezniki, ki so vanjo umeščeni, in kako se spremenljivost družbe in njeni postopni premiki proti individualizmu in kapitalistično naravnanemu vrednostnemu sistemu, manifestirajo na njih. Proti koncu pogovora se dotakneva tudi šolskega sistema kot podaljška širše družbene ureditve, orientirane glede na rezultate, ter to prepleteva z mnogimi aktualnimi temami. Jasno je torej, da pete epizode podkasta Jabolka, hruške in knjige nikakor ne smete zamuditi!


31.12.2022

Goran Vojnović: Zbiralec strahov

V tokratni epizodi podkasta Jabolka, hruške in knjige se pogovarjam s pisateljem, režiserjem in kolumnistom Goranom Vojnovićem. Osrednja tema najinega pogovora je njegova zbirka esejev z naslovom Zbiralec strahov. Poleg Zbiralca strahov se v pogovoru nasloniva še na njegove romane, predvsem na roman Jugoslavija, moja dežela, in na trenutne socialno-ekonomske razmere v Sloveniji, Evropski uniji in na območju zahodnega Balkana. Ob resnejših temah pripoveduje Vojnović še o kreativnem procesu ter svojih preteklih in prihodnjih projektih. Pogovor je bil nadvse prijeten in zame zelo poučen. Vljudno vabljeni k poslušanju.


30.11.2022

Zala Trebežnik in pesnica ter pisateljica Katja Gorečan

V tokratni epizodi se pogovarjam z avtorico Katjo Gorečan o njenem delu Trpljenje mlade Hane, ki je kljub temu, da je bilo izdano leta 2012, še zmeraj aktualno, zakaj pa je temu tako, vam razkrijeva ob koncu pogovora. Zbirka poezije je resnično edinstvena v svojem direktnem in odprtem pristopu do tematik kot so ljubezen, ženstvenost in pesništvo samo, dotakne pa se tudi odnosov z družino, s prijatelji in samim seboj. Prežeta z milino, a hkrati surovo trpkostjo, knjiga odpira mnoga vprašanja, na katera sva s Katjo Gorečan skupaj iskali odgovore.


Pagina 1 di 2
Registrati alle e-novice

Registrati alle e-novice

Neveljaven email naslov