Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Indice

Suggerimenti

Nessun risultato trovato.


Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Condividi TV Capodistria Radio × Menu

Klicna koda

215 epizod

Klicna koda

215 epizod


Vsak ponedeljek zjutraj vtipkamo klicno kodo naših dopisnikov in sodelavcev ter preverimo aktualno dogajanje v različnih državah sveta.

15.07.2024

»Tudi v Nemčiji ni vse »kot v Nemčiji«.«

Kaj so bile največje posebnosti in zanimivosti evropskega nogometnega prvenstva? Nemčija se je sicer znašla na naslovnicah uglednih tujih časnikov tudi zaradi težav z vlaki, kaj se je dogajalo? Nogomet se nikdar ne more zares izogniti politiki, političnim gestam in izjavam. Katere so izstopale na tem prvenstvu?


08.07.2024

Filozofska fakulteta razburja, robotaksi ne deluje

Hrvaški gasilci se pri gašenju srečujejo s še eno nadlogo, z droni, ki resno ovirajo gašenje. Poletje pomeni tudi nekaj zatišja na političnem prizorišču. Hrvaška je imela kar pestro volilno pomlad, s koncem tega tedna pa tudi poslanci odhajajo na počitnice. No jeseni se ne bodo vrnili v svoje klopi na Trgu Svetega Marka, selijo se na drugo lokacijo. Zakaj? Filozofska fakulteta je poskrbela za razburjenje z napovedjo novega študija, ki bi se ukvarjal s spolno identiteto. Zlati hrvaški mladenič Mate Rimac, ki je uspel s svojimi elektičnimi avtomobili in sodelovanjem z drugimi prestižnimi avtomobilskimi giganti, je nedavno doživel manjši fiasko na predstavitvi svojega velikega projekta robotaksijev, za katerega je dobil precej evropskega denarja. Kaj je šlo narobe?


01.07.2024

Trst se pripravlja na obisk papeža

V minulih dneh so se v Trstu srečali ministri za izobraževanje držav skupine G7, v novem tednu pa se mesto pripravlja na obisk papeža. Vse to je privedlo do tega, da so izpraznili skladišče, kjer so prenočevali migranti, ki so tako čez noč ostali brez zatočišča. Bliža se tudi obletnica požiga Narodnega doma, s tržaško dopisnico pa smo pregledali tudi nekatere poletne kulturne prireditve Slovencev v zamejstvu.


24.06.2024

Boštjan Anžin o izpadu elektrike, govoricah o oboroževanju Ukrajine, obujenem projektu kopanja litija, volitvah v Severni Makedoniji in še čem

Pred nogometno tekmo Slovenije in Srbije so se v Beogradu temperature dvignile do 38 stopinj celzija, v regiji je za nekaj časa prišlo do izpada elektrike, sledila so silovita neurja s točo. Seveda pa ni samo vremensko burno dogajanje poskrbelo za pester junij. Veliko se govori o tem, da Srbija prek drugih držav oborožuje Ukrajino. Tudi o tem več Boštjan Anžin, ki pravi, da so sicer srbski politiki ob protestih obljubili piko "Projektu Jadar", izkopavanju litija s podjetjem Rio Tinto, a kot kaže, so te ideje znova obudili. Junija so potiho izpeljali tudi volitve v srbskem glavnem mestu, volitve pa so se zaključile tudi v Severni Makedoniji. Novi predsednik vlade je Hristjan Mickoski. Seveda pa, čeprav na kratko, ni šlo mimo športa. Vabljeni k poslušanju!


17.06.2024

Hrvati so zagreti navijači

V tokratni Klicni kodi z zagrebško dopisnico o dveh fenomenih, ki so jih prinesle evropske volitve pri naših južnih sosedih, o napovedih za poletno turistično sezono in seveda o prvem razočaranju hrvaških ljubiteljev nogometa.


10.06.2024

Dan po volitvah v Evropski parlament

Ali so bile to res prelomne volitve v Evropski parlament? Kdo so največji zmagovalci in poraženci znotraj 27-terice, je bil zeleni prehod kaznovan, kdo ima po izidih volitev največ možnosti za oblikovanje večine v EP? Bo Ursula von der Leyen ostala na čelu Evropske komisije?


03.06.2024

Največje in najdražje volitve v zgodovini človeštva so pod streho

V Indiji so se končale parlamentarne volitve, ki so bile največje in najdražje v zgodovini, volivcem je bilo na voljo kar milijon volišč. Kakšna po Indija poslej? Veliko kritik je slišati na račun dozdajšnjega predsednika Modija, a mu očitno Indijci še vedno zaupajo, kako to? V Švici naj bi sredi meseca potekala pogajanja za mir v Ukrajini, ključno vlogo pri tem naj bi imela Kitajska, ki pa je udeležbo odpovedala. Zakaj?


27.05.2024

Italijani zelo spoštujejo Pogačarjevo osebnost

Če stroka ceni Pogačarjev kolesarski profil - čedalje bolj popoln, kot so nam zadnje tri tedne razlagali kolegi iz športnega uredništva - pa Italijani zelo spoštujejo njegovo osebnost: pomoč sočloveku, ljubeznivost, kolegialnost - vse to so značilnosti, ki so tukajšnjemu značaju ljube. Italijanske stranke pred evropskimi volitvami ciljajo na karizmo svojih voditeljev, ki so jih uvrstili na prva mesta kandidatnih list, čeprav je jasno, da v naslednjih petih letih ne bodo odšli v evropski parlament, ampak bodo svoja mestu prepustili nižje uvrščenim kandidatom. To velja za Antonia Tajanija v stranki Naprej, Italija, Giorgio Meloni v Bratih Italije in tudi Elly Schlein v Demokratični stranki.


20.05.2024

Ali bo Stranka piva postala parlamentarna stranka?

Avstrijci bodo v Evropski parlament volili 9. junija, v jeseni pa bodo zvezne parlamentarne volitve. Kako poteka predvolilni boj, kaj kažejo javnomnenjske raziskave? S svojo kandidaturo na zvezni parlamentarnih volitvah pa je presenetila Stranka piva. Za zdaj kaže, da ji bo uspel vstop v parlament, za kakšno stranko gre?


13.05.2024

Umetna inteligenca in UEFA EURO 2024

Bliža se evropsko nogometno prvenstvo, velika tema zaradi geostrateških napetosti in terorističnih groženj je zagotovitev varnosti. Številni nogometni navdušenci, ki so v zadnjih mesecih skušali kupiti vstopnice za evropsko prvenstvo, so ostali praznih rok. Pa vendar, kdor ima srečo, lahko do njih še pride. Kako in po kakšni ceni?


06.05.2024

Procesi proti Trumpu ponujajo vpogled v anatomijo predvolilnih kampanj

Zakaj je zanimiv kazenski proces zaradi dajanja denarja v zameno za molk, prvi od štirih kazenskih procesov Donalda Trumpa? V Washingtonu se končuje eden bolj prelomnih procesov, ki bo učinkoval tudi globalno: ZDA proti Googlu. Ameriški predsednik Joe Biden je v petek podelil predsedniške medalje svobode 19 osebam, kdo so prejemniki? In kaj sploh pomeni medalja svobode?


29.04.2024

Stric Skopušnik- simbol nebrzdanega kapitalizma

Belgijcem se letos res obeta super volilno leto, ker bodo na volišča morali oditi kar petkrat. In to dobesedno morali, saj je Belgija ena redkih članic Unije v kateri je udeležba na volitvah obvezna. Tik pred praznikom dela,1.majem, so se dostavljavci hrane podjetja Uber (v glavnem so to kolesarji in motoristi) odločili, da bodo stavkali. Na enem osrednjih bruseljskih trgov so postavili kip - strica Jake Racmana - Skopušnika. Saj veste - to je tisti, ki je super bogat, ampak zelo skopuški. Kip, bržčas ne bi ravno razveselil Skopušnika, če bi bil resnična oseba. Upodobljen je namreč kot, da je prelit s katranom in povaljan v perju. Vsi dobro vemo, kaj to pomeni.


22.04.2024

Bo Andrej Plenković novi predsednik Evropske komisije?

Za Hrvaško je teden volilnih in povolilnih dogajanj, ki pa še niso prinesla jasne slike o bodoči vladi. V pogajanja o možni novi hrvaški koalicijski vladi se je vmešalo tudi ustavno sodišče. Po drugi strani nekateri tuji mediji vse glasneje omenjajo prav hrvaškega premierja Plenkovića kot možnega kandidata za predsednika Evropske komisije. Pa še pogled na evrovizijske stavnice. Hrvaška pesem Rim Tim Tagi Dim je bila dolgo časa na prvem mestu.


15.04.2024

Evropski poziv k miru in razumu

Ali bo izredni vrh voditeljev EU, ki bo ta teden v Bruslju in ki bi moral biti posvečen gospodarstvu, zdaj zasenčilo dogajanje na Bližnjem vzhodu? Zakaj mladi na Nizozemskem tako težko pridejo do stanovanja, kljub temu, da ne gre za pomanjkanje denarja?


08.04.2024

»V Pariz odhaja ruska reprezentanca brezdomcev«

Ukrajinskemu predsedniku Zelenskemu se izteka prvi predsedniški mandat, v javnosti so se pojavile razprave o tem, ali bo Zelenski po 20. maju sploh še legitimen predsednik. V ruski regiji Orenburg je počil jez. Med ruskimi športniki in ruskimi športnimi funkcionarji se je vnela polemika o nastopu ruskih športnikov na OI v Parizu.


01.04.2024

"Avtonomijo univerze oblast razume kot napad na državo.«

Slab teden je zdaj že minil od tega, ko je nekaj kilometrov od mesta Bor izginila še ne dveletna deklica Danka Ilić. Cela država spremlja in upa, da jo bodo našli. Od včeraj je v preiskavo vključena tudi policija na Dunaju. Zakaj? Predsednik Vučić je razkril ime novega mandatarja, torej prihodnjega srbskega premiera. To je Miloš Vućević, predsednik vladajoče Srbske napredne stranke. Kakšni so odzivi? Vroče je tudi v Novem Sadu, kjer je bila od četrtka zaprta Filozofska fakulteta, ki jo je blokirala skupina nezadovoljnih študentov. Zahtevajo odpoved za enega od profesorjev, no fakulteta bo danes spet odprta, vsaj začasno. Kakšno je ozadje?


25.03.2024

Papeževo zdravje vzbuja skrbi in ugibanja

Tokratna cvetna nedelja v Vatikanu ni bila vesela. Oziroma: zasenčila jo je skrb za papeževo zdravje. Da to ni čvrsto, je očitno že vso zimo; tudi lani je takle čas bolehal na pljučih, letos pa seriji prehladov, gripe in bronhitisa kar ni konca. Predvolilna tekma pred junijsko evropsko preizkušnjo je v polnem zamahu tudi v Italiji. Že dve leti spremljamo agonijo tovarne ladijskih motorjev v Boljuncu, ki jo dozdajšnja, finska lastnica Wartsilla zapira. Več sto ljudi tvega izgubo dela, v zadnjih dneh pa se je vendarle pokazala perspektivna rešitev situacije. S kom in kako?


18.03.2024

Zakaj je Taylor Swift sprla Azijce med seboj?

Kako se na Kitajskem odzivajo na novico, da je Putin znova, prepričljivo zmagal? Kitajska je že pred desetletjem stavila na električne avtomobile. Zdi se, da zdaj kot največja avtomobilska sila žanje, kar je sejala. V Aziji pa imajo tudi druge skrbi, v zadnjih tednih je mladino in tudi politike najbolj jezilo, da je Taylor Swift vseh 6 azijskih koncertov imela v Singapurju.


11.03.2024

V Belgiji so najbolj iskani inženirji

Švedska zastava pred sedežem zveze NATO, belgijski kralj v Evropskem parlamentu in kronično pomanjkanje inženirjev vseh profilov v Belgiji.


04.03.2024

Ali bo Kamala Harris obraz Bidenove kampanje?

Se bosta na ameriških predsedniških volitvah spet pomerila Donald Trump in Joe Biden? Na eni strani Trumpov prodor, kljub njegovim sodnim procesom na drugi strani Bidnova krhkost V predvolilno kampanjo se je aktivno vključila tudi podpredsednica Kamala Harris. Različne študije kažejo, da so ZDA tudi v t. i. epidemiji duševnih bolezni.


Pagina 1 di 11
Registrati alle e-novice

Registrati alle e-novice

Neveljaven email naslov