Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Indice

Suggerimenti

Nessun risultato trovato.


Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Condividi TV Capodistria Radio × Menu

Kultura zdravi - umetnost lajša

587 epizod

Kultura zdravi - umetnost lajša

587 epizod


Oddaja je namenjena kulturnemu in umetniškemu dogajanju v Mariboru in širše. V njej napovedujemo premiere ter druge kulturne dogodke prireditve v severovzhodni Sloveniji in poročamo o njih.

12.07.2024

Na Ptuju Arsana ponuja glasbo, v gledališču pa napovedujejo nove premiere

Na Ptuju poteka 16. mednarodni glasbeni festival Arsana, nocoj pa bo na Mestni tržnici že drugi gala večer slovenske popevke. V tamkajšnjem mestnem gledališču so predstavili premiere prihodnje sezone. Temeljijo na misli o sejmu ničevosti sodobnega sveta, človeške slabosti in težave -- ob njih pa tudi upanje -- bodo oblekli v komedije, a ostre in neizprosne.


05.07.2024

Poklon Ondini Otta Klasinc v Mariboru in festival Art Stays na Ptuju

V oddaji o kulturi smo povzeli dogodke, ki so jih ob 100. obletnici rojstva sopranistke Ondine Otta Klasinc pripravili v SNG Maribor in predstavili biografsko-spominsko publikacijo o njenem življenju in delu, ki je izšla pri Univerzitetni založbi Univerze v Mariboru. Ujeli smo tudi otvoritev 22. mednarodnega festivala sodobne vizualne umetnosti Art Stays na Ptuju, dogodki pa se bodo nadaljevali ves konec tedna.


28.06.2024

Festival sodobnega plesa Nagib: brez odra

S projektom Še neznano – edicija Nirvana avtorice Petje Golec Horvat in skupine ustvarjalcev se je – še pred pol peto – v Kulturnem inkubatorju v Mariboru končal festival sodobnega plesa Nagib: brez odra. Zaznamoval ga je tudi posvet o povezovanju in sodelovanju ter o načrtih, ki jih predvideva razvojna strategija za sodobni ples do leta 2028. Plesalci po več desetletjih uspešnega dela pri nas živijo prekarno in si končno želijo delovati v urejenih razmerah.


21.06.2024

Slavnostna akademija ob 60-letnici KUD-a Študent Maribor

Oddajo o kulturi smo tokrat v celoti posvetili 60-letnici delovanja Kulturno umetniškega društva Študent iz Maribora. Sinoči so na Trgu Leona Štuklja pripravili slavnostno akademijo z aktivnimi in nekdanjimi člani akademskih sekcij: folklorne skupine in pevskega zbora. KUD je bil ustanovljen ob nastanku prvih višjih šol v Mariboru in tudi danes povezuje študente z različnih koncev države, se povezuje z drugimi akademskimi skupinami in je pomemben člen kulture v mestu in širše.


14.06.2024

Muzeji vabijo na tradicionalno poletno muzejsko noč, Borštnikov festival na sklepno slovesnost s podelitvijo festivalskih nagrad

V oddaji o kulturi in umetnosti tokrat o tem, da se v Mariboru končuje 59. Borštnikovo srečanje, pa tudi o jutrišnjih dogodkih Poletne muzejske noči, ko bodo slovenski muzeji odprti do 24. ure.


07.06.2024

Sodobna baletna predstava Vezi duš iz Nemčije nocoj slovesno odpira 59. Festival Borštnikovo srečanje v Mariboru .

Utrip 59. festivala Borštnikovo srečanje v Mariboru, ki ga z nocojšnjo slovesnostjo odpirajo tudi uradno, premiera animiranega filma Muca copatarica Roka Predina in jutrišnja operna noč v mariborskem parku – so osrednje teme oddaje o kulturi in umetnosti


31.05.2024

59. Borštnikovo srečanje v Mariboru tudi z lastno koprodukcijo Konec sveta v treh dejanjih

Oddaja je namenjena kulturnemu in umetniškemu dogajanju v Mariboru in širše. V njej napovedujemo premiere ter druge kulturne dogodke prireditve v severovzhodni Sloveniji in poročamo o njih.


24.05.2024

Med platnicami festivala Ko te napiše knjiga

V oddaji o kulturi tokrat o osrednjem književnem festivalu v Mariboru – z Boštjanom Gorencem, ki je bil nagrajen za najboljši prevod striporomana za mladino; o miline polnem literarnem večeru z osrednjo gostjo, pesnico Barbaro Korun, in o pomembni antologiji pesnic, povezanih z Mariborom, s pomenljivim naslovom Za robom jezika. Nekaj besed pa tudi o glasbenem filmu Dozoreli stroj o scenski glasbeni operi Homo faber Karmine Šilec in Izidorja Leitingerja /lajtingerja/, ki ga bodo nocoj premierno predvajali v gradu Rače.


17.05.2024

Umetniška dela na EKO 9 ponujajo soočenje z okoljsko krizo, s premiero opere Tosca v SNG MB znova poklon Pucciniju

Med številnimi dogodki, ki v teh dneh nagovarjajo ljubitelje kulture v Mariboru, izpostavljamo nocojšnje odprtje mednarodne razstave sodobne umetnosti Oči v skali pod okriljem trienala EKO 9 v Umetnostni galeriji, premierno uprizoritev Puccinijeve opere Tosca, pomen praznovanja jutrišnjega mednarodnega dneva muzejev in prihajajoči literarni festival Slovenski dnevi knjige.


10.05.2024

Pestra ponudba razstav v mariborskih galerijah

Oddaja je namenjena kulturnemu in umetniškemu dogajanju v Mariboru in širše. V njej napovedujemo premiere ter druge kulturne dogodke prireditve v severovzhodni Sloveniji in poročamo o njih.


03.05.2024

Vizualna pismenost, sposobnost kritičnega presojanja podob, s katerimi smo dnevno bombardirani, je danes nujna

V oddaji o kulturi in umetnosti tokrat o vizualni pismenosti. Ta nam omogoča kritično spremljanje vizualnih sporočil, s katerimi se srečujemo na vsakem koraku, tega pa se lahko naučimo tudi ob likovni umetnosti in z obiskovanjem galerij in muzejev umetnosti.


26.04.2024

Glasbena drama Amadeus o genialnem Mozartu zadnja uprizoritev sezone dramskega ansambla SNG Maribor

V oddaji o kulturi in umetnosti smo govorili o glasbeni predstavi Amadeus, življenjski zgodbi genialnega Mozarta, s katero v mariborski Drami zaokrožujejo uspešno gledališko sezono, ter predstavili filmsko ponudbo feminističnega filmskega festivala Fefi, na spletu na ogled do nedelje.


19.04.2024

V Mariboru 28. zborovsko tekmovanje Naša pesem

Pogovarjali smo se z ilustratorko Alenko Spacal in založnico Zalo Stanonik iz Maribora o pomenu njunega sodelovanja na mednarodnem sejmu otroške in mladinske literature v Bologni.


12.04.2024

V SNG Maribor po 20 letih znova premiera baletne uspešnice Grk Zorba

Premierna uprizoritev velike baletne predstave Grk Zorba ob koncu uspešne sezone mariborskega baletnega ansambla je osrednja tema tokratne oddaje o kulturi in umetnosti.


05.04.2024

Glazerjevi nagrajenci o svojem ustvarjanju in dosežkih, s katerimi so obogatili kulturno krajino v Mariboru in drugod

V Mariboru bodo nocoj podelili najvišja priznanja zaslužnim ustvarjalcem v kulturi in umetnosti, Glazerjevo nagrado in Glazerjeve listine. Za življenjsko delo v umetnosti mesto nagrajuje slikarko Ido Brišnik Remec. Nagrajence in njihove dosežke smo predstavili v tokratni oddaji.


29.03.2024

Marjan Pungartnik, dobitnik najvišje državne nagrade za življenjsko delo v ljubiteljski kulturi

Marjan Pungartnik iz Maribora, dobitnik najvišje državne nagrade za življenjsko delo v ljubiteljski kulturi je gost tokratne oddaje o kulturi in umetnosti


22.03.2024

Poezija povezuje, bogati, lutkovna predstava ponuja mistično izkušnjo

Utrinki s tradicionalnega javnega branja poezije v Mariboru in premiera avtorske predstave Dobra družba Mihe Bezeljaka sta osrednji temi oddaje o kulturi in umetnosti.


15.03.2024

Platforma Trigger povezuje domače in tuje ustvarjalcev sodobne uprizoritvene prakse, položaj žensk v nevladni kulturi vse bolj brezizhoden

V Mariboru se je začelo srečanje domačih in tujih ustvarjalcev sodobne scenske umetnosti, zato je v oddaji o kulturi in umetnosti dobila prostor platforma Trigger, posvetili pa smo se tudi vse težjemu položaju žensk v kulturi pri nas, položaju prekarnih gledaliških ustvarjalk.


08.03.2024

Ob prazniku več kulturnih dogodkov o položaju žensk in njihovi vlogi v sodobni družbi

Položaj ženske v sodobni družbi ob današnjem prazniku obravnava več kulturnih dogodkov -- na ogled v Mariboru, med njimi sta tudi festival Rdeče zore in premierna predstava Toxic v tukajšnjem gledališču, ki ju izpostavljamo tudi v oddaji o kulturi in umetnosti.


01.03.2024

Čipke iz brona in plastike Metke Kavčič, poezija o materinstvu Tonje Jelen

Ustavili smo se na razstavi kiparke Metke Kavčič, ki poleg del v bronu prvič razstavlja dela iz plastike; predstavili pa smo tudi zadnjo pesniško zbirko Tonje Jelen.


Pagina 1 di 30
Registrati alle e-novice

Registrati alle e-novice

Neveljaven email naslov