Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Indice

Suggerimenti

Nessun risultato trovato.


Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Condividi TV Capodistria Radio × Menu

Kulturna panorama

920 epizod

Kulturna panorama

920 epizod


Oddaja je mozaična, sestavljena iz prispevkov o izbranih aktualnih dogodkih s področja kulture tekočega tedna in napovedjo dogodkov prihodnjega. Prispevki so praviloma v obliki pogovorov z umetniki ali poznavalci posameznih področji ali prireditev. Uredniki oddaje Kulturna panorama se menjujejo in vsak ji da svoj osebni pečat.

29.06.2024

Pred nami je 21. Pranger – festival kritike, prevoda in branja poezije

Na Rožniku nad Ljubljano so prejšnjo nedeljo slovesno podelili letošnjo nagrado kresnik. Kot je znano, jo je prejela Anja Mugerli za roman Pričakovanja. Predstavljamo razstave, ki so na ogled v ljubljanski Cukrarni, v galeriji Dessa in v piranski Hiši Tartini, podrobneje pa tudi o letošnjem Prangerju – festivalu kritike, prevoda in branja poezije. Avtorji prispevkov: Sašo Puljarević, Žiga Bratoš, Petra Tanko, Aleksandra Saška Gruden in Tadeja Krečič; glasbena oprema: Tina Ogrin; ton in montaža: Maks Pust; redakcija: Tina Kozin.


22.06.2024

Zaživela je COBISS Ela

Na spletu je zaživela prva javna platforma za izposojo elektronskih knjig v Sloveniji COBISS Ela. V Galeriji Škuc v Ljubljani je na ogled razstava AUSSTELLUNG! LAIBACH KUNST 1980–1984. V Centru Rog v Ljubljani s pregledno razstavo obeležujejo 20-letnico delovanja kolektiva Oloop. Predstavljamo avtobiografijo januarja preminulega igralca Jurija Součka, ki je izšla pred dnevi. Naslov je Glej ga, Součka! Poročamo tudi o ustanovitvi prve slovenske literarne agencije za avtorske pravice Ljubljana Literary Agency, ki je nastala s podporo Založbe Pivec. Bralec Igor Velše, glasbena oprema Tina Ogrin, ton in montaža Mirta Berlan, redakcija Staša Grahek.


15.06.2024

Borštnikovo srečanje se sklepa, podeljene Župančičeve nagrade, napoved trienala sodobne umetnosti U3 in Spider festivala radikalnih teles in več...

Ta teden so našo pozornost pritegnili: iztekajoči se 59. festival Borštnikovo srečanje, Župančičeve nagrade mesta Ljubljana in nagrade na festivalu Lirikonfest, prihajajoči trienale sodobne umetnosti U3, Spider festival radikalnih teles, mednarodni plesni festival Baletne noči ter Razvojna strategija za sodobni ples, ki jo je za naslednje štiriletno obdobje sprejelo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. Vabimo vas k poslušanju!


08.06.2024

Dobitnica nagrade kritiško sito, nagrajenec vilenice in začetek tekmovalnega programa na 59. Borštnikovem srečanju

V oddaji Kulturna panorama boste najprej izvedeli več o Ani Pepelnik in njeni pesniški zbirki To se ne pove, za katero je prejela nagrado kritiško sito. Znan je tudi nagrajenec 39. mednarodnega literarnega festivala Vilenica, ki bo letos potekal od 2. do 7. septembra. Odpravili se bomo v Maribor, kjer se začenja tekmovalni program 59. Borštnikovega srečanja. Povabili vas bomo še na razstavo Neznano kraljestvo s podnaslovom Ilirija ali kar hočete v Mestni muzej ter na dva zanimiva festivala. Vabljeni k poslušanju. Avtorji prispevkov: Gregor Podlogar, Vlado Motnikar, Brigita Mohorič, Marko Golja, Špela Šebenik in Aleksander Čobec; glasbena oprema: Tina Ogrin; tonski mojster: Vjekoslav Mikez; redaktorica: Ana Rozman.


01.06.2024

250. obletnica NUK-a, Cankarjeva nagrada Denisu Škofiču, začetek Borštnikovega srečanja ...

Posvečamo se 250. obletnici Narodne in univerzitetne knjižnice. V četrtek zvečer je dobil Denis Škofič Cankarjevo nagrado za pesniško zbirko Tuskulum. Kaj bomo gledali in kaj se bo dogajalo na 59. Borštnikovem srečanju v Mariboru - začne se v ponedeljek, vemo pa že, da dobi Borštnikov prstan igralec Branko Šturbej. Pogledamo v Muzej sodobne umetnosti Metelkova, tam je razstava Ozvezdja mnogoterih želja: Ob vzhodnem obzorju, in v Etnografski muzej v Ljubljani na razstavo Azija sredi Ljubljane. Spremljali smo simpozij ob stoti obletnici rojstva umetnostnega zgodovinarja profesorja Naceta Šumija.


25.05.2024

Plečnikove, Valvasorjeve nagrade, desetnica, 40 let Druge godbe

Kulturna panorama nam bo tokrat predstavila najnovejše Plečnikove in Valvazorjeve nagrajence ter dobitnico desetnice. Druga godba praznuje 40 let, dogajata se festivala Rdeči revirji in Svetlobna gverila, v ljubljanski Mestni galeriji razstavlja Mladen Stropnik.


18.05.2024

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica praznuje

- Slovensko narodno gledališče v Novi Gorici; 30 let od odprtja nove gledališke stavbe in 20 let od pridobitve statusa narodnega gledališča - Valter Pregelj - mednarodni dan muzejev - Ana Rozman - Festival BIG Arhitektura Ljubljana - Žiga Bratoš - Trienale umetnost in okolje EKO 9 v Mariboru - Sara Zmrzlak - BiFest - LGL Showcase mladih lutkarjev v Ljubljani - Magda Tušar - začetek sezone v antičnem gledališču v Sirakuzah na Siciliji - Janko Petrovec Glasbena oprema Tina Ogrin, ton in montaža Timon Gerželj, redakcija Staša Grahek.


11.05.2024

Po deželi stečkov, nagrada skupine OHO, Svobodna Palestina

Začenjamo s podporo prizadevanjem slovenskih založnikov proti krčenju javnih sredstev za knjigo, ki jo je izrazilo evropsko združenje založnikov. Nezadovoljstvo večjega dela slovenskih založb izhaja iz rezultatov štiriletnega razpisa in pričakovanja, da bo po gostovanju Slovenije na knjižnih sejmih v Frankfurtu in Bologni, slovenska knjiga deležna večje podpore. V Atriju ZRC so odprli fotografsko razstavo Po Deželi stečkov, skrivnostnih srednjeveških nagrobnikov na območju Bosne in Hercegovine, na Hrvaškem, v Črni gori in Srbiji. Slovenski etnografski muzej 60-letnico Muzeja neevropskih kultur v Goričanah obeležuje z razstavama Prepletenost svetov: Zunajevropske zbirke v obdobju neuvrščenosti in Popotovanja spominov preko krajin Alžirije v 60. letih 20. stoletja. V Centru in galeriji P74 pa na skupni razstavi predstavljajo nominiranke in nominiranca za nagrado skupine OHO: letos so to Maja Bojanić, Lucija Rosc, Dominik Štibernik in Nežka Zamar. Končujemo z Gibanjem za pravice Palestincev, ki ob obletnici nakbe pripravlja serijo dogodkov Svobodna Palestina.


27.04.2024

Manca Juvan v Ljubljani, v Zagrebu Tomislav Gotovac

Teme tokratne oddaje so razstava Manca Juvan: Istanbul - obrazi svobode v Moderni galeriji v Ljubljani, razstava Tomislava Gotovca v MSU Zagreb ter razstava Slovenska literarna moderna v češkem okolju v Vili Zlatica. Pozornost namenjamo tudi Fotohiši Pelikan v Celju in 30-letnici Teatra Trotamora na Koroškem. Odprt pa je tudi natečaj za najboljšo kratko zgodbo Programa Ars za nagrado lastovka. Avtorji prispevkov Gregor Podlogar, Aleksandra Saška Gruden, Vlado Motnikar, Matija Mastnak, Mateja Železnikar in Matej Juh, glasbena oprema Tina Ogrin, tonski mojster Blaž Kumše, redaktor Vlado Motnikar.


20.04.2024

Beneški bienale in srečanje PEN na Bledu

V Kulturni panorami tokrat o jubilejnem, 60. beneškem bienalu, povzemamo pa tudi vtise s 56. mednarodnega srečanja pisateljev PEN na Bledu. Obiskali smo literarni festival 27. Slovenski dnevi knjige v Mariboru in prisluhnili gostu Kritičnega kabareta Cankarjevega doma pakistansko-britanskemu intelektualcu Tariqu Aliju. Izpostavljamo še jubilej mariborske Foto galerije Stolp. Avtorji prispevkov: Iza Pevec, Aleksander Čobec, Tamara Zupanič Čučnik, Urban Tarman, Brigita Mohorič; glasbena oprema: Tina Ogrin; tonski mojster: Vjekoslav Mikez, redaktorica: Tina Kozin.


13.04.2024

Po Bologni in Tednu slovenske drame...

- sejem otroških knjig v Bologni - Magda Tušar - nagrade Tedna slovenske drame - Aleksander Čobec - nagrade Riharda Jakopiča - Žiga Bratoš - razstava v Mestnem muzeju Ljubljana: Od korzeta do žaketa, oblačilni videz Ljubljančanov, 1850–1950 - Petra Tanko - arhitekturni festival Odprte hiše - Liana Buršič - velika razstava o Marcu Polu v beneški Doževi palači - Janko Petrovec - PEN - napoved mednarodnega srečanja pisateljev na Bledu - Vlado Motnikar Glasbena oprema Tina Ogrin, ton in montaža Nina Kač, redakcija Staša Grahek.


06.04.2024

61. knjižni sejem v Bologni, odprtje Rafutskega parka, Glazerjeve nagrade

V Bologni odpirajo knjižni sejem, kjer bo Slovenija častna gostja. Z veliko razstavo bo predstavila 44 ilustratork in ilustratorjev, med njimi jih bo 12 še posebej izpostavljenih, v celotnem katalogu pa jih je zbranih 59. V Novi Gorici so odprli prenovljeni Rafutski park, edini eksotični park v Sloveniji, ki je obe Gorici povezal z zelenim koridorjem. Park je predviden tudi kot eno osrednjih prizorišč Evropske prestolnice kulture 2025. Govor bo tudi o letošnji prejemnici Glazerjeve nagrade za življenjsko delo, akademski slikarki Idi Brišnik Remec in prejemnikih Glazerjevih listin za posamezne dosežke. V Sloveniji je gostovala severnomakedonska pisateljica Rumena Bužarovska, v Aksiomi pa so odprli razstavo Enozvezdične ocene – vodeni ogled, ki je nastala v okviru serije Taktike in praksa.


30.03.2024

Stanovske nagrade ZDUS, razgrnitev slovenske predstavitve na beneškem bienalu in nova stalna postavitev na Blejskem gradu

Ob svetovnem dnevu gledališča so v Kranju na Tednu slovenske drame podelili stanovske nagrade, v Moderni galeriji v Ljubljani so razgrnili slovensko predstavitev na prihajajočem 60. beneškem bienalu, na Blejskem gradu pa predstavili novo stalno postavitev, pretekli teden pa so odprli tudi več razstav – v rojstni hiši Rudolfa Maistra razstavo Maister in rodni Kamnik, v galeriji ŠKUC v Ljubljani Prisotnost skupnosti, v dunajski Albertini razstavo Roya Lichtensteina, v Galeriji Staneta Kregarja v Šentvidu pa razstavo Igorja Banfija.


23.03.2024

Klavdij Sluban v ljubljanski Galeriji Jakopič, konec Fabule, napoved Tedna slovenske drame...

Še zadnjič to pomlad poročamo o festivalu Fabula, ki se je z nastopom bolgarskega pisatelja Georgija Gospodinova končal v Ljubljani. Posvečamo se razstavi fotografa Klavdija Slubana v Galeriji Jakopič v Ljubljani in opozarjamo na 125. obletnico delovanja Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov ter na težave, s katerimi se soočajo. Povzemamo 15. Grošljeve simpozij o gospodarstvu v antiki. Napovedujemo Arsov maturitetni program, Evroradijsko cvetno nedeljo in Teden slovenske drame v Kranju. Glasbena oprema Tina Ogrin, ton in montaža Maks Pust, redakcija Staša Grahek.


16.03.2024

Dimenzije, pripovedi, pisave, Dobre novice in še kaj

Prebuja se pomlad in z njo spomladanska sezona festivalov. Spregovorili bomo o Pripovedovalskem festivalu, Bobrih ter se pogovarjali s pisateljico Marijo Stepanovo, ki jo gosti festival Fabula. Velika tema tega tedna je tudi novi prevod Svetega pisma – prevod iz izvirnih jezikov, v slovenščino. Na področju likovnih umetnosti bosta v ospredju razstavi sodobnega slovenskega kiparstva Dimenzije ter mednarodna razstava sodobne umetnosti Dobre novice, nekoliko širše pa bomo segli s pogledom v največji univerzitetni znanstveni muzej in na druge zaklade kulturne dediščine v Padovi.


09.03.2024

Kroples in Jeraj, Koroška v Ljubljani, Pevčevi filmi ...

– Zbirka Kroples v Narodni galeriji – razstava Zmaga Jeraja v MGLC – Koroški kulturni dnevi v Ljubljani – retrospektiva filmov Metoda Pevca v Bergamu – cikel Neuklonljive v Slovenski kinoteki – 29. seja Nacionalnega sveta za kulturo – o selitvi SNG Drama


02.03.2024

Razstavi Marie Lassnig in Roberta Černelča, festivala Fabula in Rdeče zore, Dnevi komedije ter prihajajoči sejem knjig in ilustracij ob 8. marcu

V Ljubljani sta se začela dva uveljavljena mednarodna festivala – Fabula, eden naših največjih literarnih festivalov, in Rdeče zore, feministični in kvirovski festival, v Celju so se s podelitvijo nagrad sklenili Dnevi komedije, v prestolnici so odprli tudi dve razstavi, v Cankarjevem domu se predstavlja avstrijska umetnica Maria Lassnig, v Mestni galeriji Ljubljana pa slovenski umetnik Robert Černelč, na koncu pa predstavljamo še sejem knjig in ilustracij, ki ga ob 8. marcu pripravljata Center ilustracije in Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature.


24.02.2024

Prihaja 21. festival Fabula, nova strategija za sodobni ples, v Italiji tri slovenske knjige za otroke, prenovljena razstava o kmečkih uporih v Posavskem muzeju Brežice, razstava del Vincenta van Gogha v tržaški Revoltelli, pogovor s pisateljico Gedo Blee

Napovedujemo festival Literature sveta - Fabula, prredstavljamo Razvojno strategijo za sodobni ples, ki so jo izoblikovali na Kulturnem ministrstvu. V Italiji so z uspehom izšla tri slovenska dela za otroke, v Posavskem muzeju Brežice so odprli prenovljeno stalno razstavo Puntarija - Kmečki upori in Posavje v 16. stoletju. V Slovenijo je prišla Gerda Blees nizozemska pesnica, pisateljica in raziskovalka, v tržaškem muzeju Revoltella razstava del Vincenta van Gogha.


17.02.2024

Panoramski razgled po kulturi se začenja z Razširjenim vidom

- Razširjeni vid, razstava v Cukrarni - The Miha Artnak, razstava v Vžigalici - Sreča in veselje na fotografijah Marjana Cigliča na Ljubljanski gradu - Razmislek o financiranju gledališč - Ivan Hribar - Javno. Ustvarjalno. Zasebno - Ponikovske mačkare, razstava v SEM-u


10.02.2024

V javni razpravi je predlog Nacionalnega programa za kulturo

V Kulturni panorami tokrat o tem, kako smo zaznamovali kulturni praznik, o predlogu novega Nacionalnega programa za kulturo, o festivalu Dnevi komedije v Celju in ciklu literarnih večerov Salon z razgledom, ki se bodo zvrstili v Ljubljani. Predstavljamo tudi knjigo Inkunabule v Novi Gorici in razstavo Vojaška poljska bolnišnica – Feldspital 808, ki je na ogled v Parku vojaške zgodovine v Pivki. Avtorji prispevkov: Urban Tarman, Aleksander Čobec, Matija Mastnak, Sašo Puljarević, Karin Zorn Čebokli, Sabrina Mulec, glasbena oprema: Tina Ogrin, tonski mojster: Vito Plavčak, redakcija: Tina Kozin.


Pagina 1 di 46
Registrati alle e-novice

Registrati alle e-novice

Neveljaven email naslov