Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Indice

Suggerimenti

Nessun risultato trovato.


Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Condividi TV Capodistria Radio × Menu

Literarni portret

4 epizod

Literarni portret

4 epizod


Slovenske in tuje književnike predstavljamo z odlomki iz njihovih del in krajšim spremnim besedilom.

14.07.2024

Horacio Castellanos Moya: Nasilje in literatura

V literaturi Horacia Castellanosa Moye, pa naj gre za realistično ali fantastično, je bistvena značilnost nasilje, in to kot tema in kot oblika pripovedi. Njegova dela so kritično raziskovanje tematik in retorike nasilja. Lahkotnost zločinskega vedenja, zlorabe politične desnice in levice, katolištva in komunizma, nečloveško izživljanje vojaških in paravojaških enot, razpad revolucionarnih utopij in razočaranje tistih, ki so se borili v njihovem imenu, so osrednji motivi, ki se pojavljajo v njegovih romanih, ubeseduje pa jih brezkompromisno. Avtorica oddaje (tekst): Veronika Rot; avtor literarnega dela: Horacio Castellanos Moya; avtorica prevoda: Veronika Rot; režiserka: Ana Krauthaker; bralka: Mateja Perpar; interpretira: Primož Pirnat; glasbeni opremljevalec: Luka Hočevar; mojstra zvoka: Sonja Strenar, Nejc Zupančič; urednica oddaje: Tina Kozin; leto posnetka: 2017.


07.07.2024

Jan Neruda

Tadeja Šergan predstavlja češkega pesnika, pisatelja in novinarja Jana Nerudo. Marsikomu zveni ime precej neznano: morda se ob imenu Neruda spomnimo najprej na Pabla Nerudo, nobelovca, ki si je psevdonim izbral prav po Janu Nerudi. Desetega julija bo minilo sto devetdeset let od rojstva tega češkega besednega ustvarjalca. Prevajalci Avgusta Smolej, Viktor Smolej in Josip Stare, interpreti Vesna Jevnikar, Aleš Valič in Željko Hrs, bralca Maja Šumej in Aleksander Golja, glasbena oprema Cvetka Bevc, mojster zvoka Andrej Kocan. Režiser Klemen Markovčič. Posneto leta 2011. Urednica oddaje Tadeja Krečič.


30.06.2024

Laurie Lee

Mineva 110 let od rojstva angleškega avtorja Laurieja Leeja – s pravim imenom Laurence Edward Alan Lee. Bil je pisatelj, pesnik in scenarist, najbolj znan in cenjen pa je kot potopisec. Oddaja vključuje odlomka iz njegovih knjig Vrtnica za zimo in Ko sem nekega poletnega dne stopil na plan. Avtorica in prevajalka Nina Grahek Križnar, bralka Natalija Sinkovič, interpret Boris Kerč, glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina, tonski mojster Staš Janež, režiser Jože Valentič. Produkcija 2004.


23.06.2024

Dorothy West: Poroka

Ameriška pisateljica Dorothy West je v svojih delih pisala o življenjih črnskih Američanov višjega sloja in pri tem na hkrati poetičen in duhovit način orisala protislovja življenja na presečišču družbenega razreda, rase in spola. Avtorica oddaje Tina Poglajen je prevedla nekaj odlomkov iz njenega poslednjega romana z naslovom Poroka, ki je izšel leta 1995, ko je bila pisateljica že v visoki starosti – v poznih osemdesetih. Interpretira Pia Zemljič, vezno besedilo bereta Eva Longyka Marušič in Miha Zor, glasbena oprema Darja Hlavka Godina, zvok in montaža Nejc Zupančič in Sonja Strenar, režija Igor Likar, redakcija Tesa Drev Juh, produkcija 2017.


Pagina 1 di 1
Registrati alle e-novice

Registrati alle e-novice

Neveljaven email naslov