Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Indice

Suggerimenti

Nessun risultato trovato.


Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Condividi TV Capodistria Radio × Menu

Mojstri samospeva

4 epizod

Mojstri samospeva

4 epizod


O samospevih, njihovih ustvarjalcih in izvajalcih

10.07.2024

Samospevi Erwina Schulhoffa, 2. del

Letos mineva 130 let od skladateljevega rojstva. Rodil se je v Pragi, kot Kafka in Mahler je bil tudi on po poreklu nemški Jud, ki je odraščal v češkem okolju. Bil je tudi eden najzgodnejših in najuspešnejših skladateljev, ki se je pri svojem ustvarjanju opiral na džez. Glasbeni navdih je sicer črpal še iz drugih virov, med drugim iz čeških narodnih pesmi.


03.07.2024

Samospevi Erwina Schulhoffa, 1. del

Od skladateljevega rojstva letos mineva 130 let. Bolj kot obletnica je morda pomembno dejstvo, da gre za osebnost v generaciji evropskih glasbenikov, katerih obetajoče glasbene kariere je prekinil vzpon nacističnega režima v Nemčiji. Njegova dela, tudi samospeve, kljub kakovosti, še danes redko slišimo. Bil je tudi eden prvih klasičnih skladateljev, ki je našel navdih v ritmih džezovske glasbe, v njegovih delih je očiten avantgardni vpliv dadaizma. Me drugim je avtor tudi nekaterih socialističnih agitacijskih pesmi, saj se je v zadnjem obdobju svoje kariere priključil komunističnemu gibanju.


26.06.2024

Samospevi Gabriela Fauréja, 2. del

Letos mineva 100 let od skladateljeve smrti.Zaradi obsežnega pesemskega opusa mu mnogi pravijo francoski Schubert, čeprav je živel pozneje. Poleg mnogih miniaturnih skladb za glas in klavir, je ustvaril tudi obsežnejše samospevne cikle, med njimi La Bonne Chanson, op. 61, ki ga boste tokrat slišali v izvedbi mezzosopranistke Sarah Walker in instrumentalnega sestava The Nash ensamble.


19.06.2024

Samospevi Gabriela Faureja, 1. del

Letos mineva 100 let od skladateljeve smrti. A to morda ni pomembno, veliko več pove podatek, da je s svojimi več kot 100 deli za glas in klavir k razvoju francoskega samospeva prispeval mnogo več kot marsikateri drug skladatelj. Danes velja za najplodovitejšega francoskega skladatelja te glasbene oblike pred Debussyem. Samospeve je komponiral je vse življenje, pri čemer raziskovalci njegovega dela in življenja opozarjajo na vedno večjo poduhovljenost in abstraktnost njegovih poznih del.


Pagina 1 di 1
Registrati alle e-novice

Registrati alle e-novice

Neveljaven email naslov