Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Indice

Suggerimenti

Nessun risultato trovato.


Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Condividi TV Capodistria Radio × Menu

Poglej in povej

254 epizod

Poglej in povej

254 epizod


»Poglej in povej je rubrika namenjena spoznavanju skoraj pozabljenih muzejskih in galerijskih premetov, umetniških stvaritev, starejših knjižnih izdaj, javnih in drugih spomenikov na katere smo skoraj pozabili ali pa se jih spomnimo le še ob posebnih priložnostih. S kratkim opisom in pogovorom z osebo, ki pozna podrobnosti želimo spodbuditi osebno srečanje poslušalke ali poslušalca z obravnavano tematiko in dvigniti naš skupen odnos do ostalin preteklosti na višjo raven.

18.07.2024

Natis Prešernove Zdravljice, ki je izšel sredi vojne vihre pred 80 leti

V rubriki Poglej in povej smo izvedeli, da prav letos mineva 80 let od prav posebne izdaje Prešernove Zdravljice, ki je sredi vojne izšla natanko stoletje po tistem, ko je France Prešeren napisal pesniško mojstrovino, katere del je postal naša državna himna.


11.07.2024

120 let od rojstva skladatelja, dirigenta in vsestranskega glasbenika Draga Lorbka

V rubriki Poglej in povej smo tokrat z Ervinom Hartmanom spomnili, da je minilo 120 let od rojstva skladatelja, dirigenta in vsestranskega glasbenika Draga Lorbka iz Zrkovc, ki je tudi avtor nekaterih zelo znanih slovenskih koračnic.


27.06.2024

90 let od rojstva zgodovinarja in arhivista Viktorja Vrbnjaka

V rubriki Poglej in povej smo spomnili, da bo minilo 90 let od rojstva zgodovinarja in arhivista Viktorja Vrbnjaka. Bil je izjemen poznavalec kulturne zgodovine Štajerske in v tem prostoru njegova bogata zapuščina še vedno živi.


20.06.2024

Spomin na dramskega igralca Janeza Klasinca

V rubriki Poglej in povej smo se tokrat spomnili nedavno preminulega dramskega igralca Janeza Klasinca, enega najbolj izstopajočih umetnikov mariborske Drame v šestdesetih in sedemdesetih letih minulega stoletja, bil pa je tudi naš, radijski sodelavec.


13.06.2024

Jože Curk in njegovo stoletje

V rubriki Poglej in povej smo spomnili, da mineva to soboto točno sto let od rojstva umetnostnega zgodovinarja Jožeta Curka, ki je v Mariboru pustil pomembne sledi. Med drugim je preprečil rušenje nekaterih delov starega mestnega jedra, kot sta Vetrinjska in Slovenska ulica.


06.06.2024

80 let glasbenika mag. Edvarda Holnthanerja

Danes je dopolnil 80 let znani mariborski glasbeni ustvarjalec magister Edvarda Holnthaner in zaradi tega smo nekaj utrinkov z njegove glasbeni poti strnili v naslednji rubriki …


30.05.2024

Glasbena zgodba Tadeja Hrušovarja

V rubriki Poglej in povej tokrat o tem, kateri slovenski pevec in skladatelj zabavne glasbe je ustvaril več kot 400 skladb in bil tudi odličen atlet – celo jugoslovanski rekorder v skoku v daljino.


23.05.2024

100 let od rojstva pravnika Ljuba Bavcona

V rubriki Poglej in povej smo spomnili, da je minilo stoletje od rojstva pravnika Ljuba Bavcona, enega pobudnikov in utemeljiteljev smrtne kazni pri nas.


16.05.2024

Dr.Nace Šumi – stoletje umetnostnega zgodovinarja

V rubriki Poglej in povej smo se spomnili umetnostnega zgodovinarja, konservatorja, etnografa, pedagoga in likovnega kritika Naceta Šumija. V torek je namreč minilo 100 let od njegovega rojstva.


09.05.2024

Baritonist Vekoslav Janko

V rubriki Poglej in povej smo se tokrat spomnili slovitega baritonista – Rušana -- Vekoslava Janka. Največji uspeh je doživel z arijo očeta Germonta iz opere La Traviata Giuseppa Verdija.


02.05.2024

80 let od tragične deportacije pripadnikov prekmurske judovske skupnosti

V zadnjih dneh aprila je minilo 80 let od takrat, ko so madžarske okupacijske oblasti v uničevalna taborišča deportirale pripadnike prekmurske judovske skupnosti. Spomin na tragično dogajanje smo obudili v tokratni rubriki Poglej in povej.


25.04.2024

Slavko Jug, radijec in pesnik

V soboto bo minilo 90 let od rojstva Slavka Kočevarja Juga - pesnika, prevajalca, pa tudi novinarja in urednika oddaj o kulturi na našem radiu.


18.04.2024

100-letnica radioamaterske dejavnosti v Mariboru

Letos mineva 100 let od začetka radioamaterske dejavnosti v Mariboru. Kdo so današnji radioamaterji in zakaj je njihovo delo še vedno zelo pomembno?


11.04.2024

Ivan Gradišek in Teritorialna obramba

V rubriki Poglej in povej smo tokrat izvedeli, kdo je bil pred 100 leti rojeni Ivan Gradišek, organizator in prvi poveljnik Teritorialne obrambe za vzhodno Štajersko.


04.04.2024

Branko Gombač - 100 letnica rojstva

V rubriki Poglej in povej se tokrat spominjamo gledališkega režiserja Branka Gombača in njegove vloge v Drami SNG Maribor.


28.03.2024

150-letnica rojstva generala in pesnika Rudolfa Maistra Vojanova

V rubriki Poglej in povej tokrat o jutrišnji 150-letnici rojstva generala in pesnika Rudolfa Maistra Vojanova in o prireditvah, ki bodo počastile spomin nanj.


21.03.2024

Žarko Petan – pisatelj, aforist in režiser iz Kavarne Astoria

Tokat se spominjamo pisatelja in gledališkega režiserja Žarka Petana. Bil je tesno povezan z Mariborom, prihodnji teden pa bo minilo 95 let od njegovega rojstva.


14.03.2024

Stoletje od rojstva pesnika Ivana Minattija

V rubriki Poglej in povej smo spomnili, da bo čez nekaj dni minilo sto let od rojstva pesnika Ivana Minattija, predstavnika prvega povojnega rodu slovenskih pesnikov, ki mu je velik uspeh prinesla pesem »Nekoga moraš imeti rad«; izdal jo je v zbirki z istim naslovom pred več kot 60-imi leti.


07.03.2024

Kaj prinaša Maistrovo leto?

Tokratna rubrika Poglej in povej je prva v seriji tistih, ki jih namenjamo »Maistrovemu letu«; napovedali smo skorajšnje spominske prireditve v Mariboru.


29.02.2024

Karli Arhar Čarli

Spomnili smo se pevca in šansonjerja Karla Arharja Čarlija Minilo je namreč 80 let od njegovega rojstva.


Pagina 1 di 13
Registrati alle e-novice

Registrati alle e-novice

Neveljaven email naslov