Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Indice

Suggerimenti

Nessun risultato trovato.


Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Condividi TV Capodistria Radio × Menu

Poglobljeno

213 epizod

Poglobljeno

213 epizod


V oddaji Poglobljeno se posvečamo temam, ki so so pomemben del našega vsakdanjika pa tudi družbenega zavedanja in samozavedanja. Oddaja se poglobljeno dotika najrazličnejših področij.

25.06.2024

Ladislav Lipič in Miran Fišer

Gosta oddaje sta upokojeni generalmajor Ladislav Lipič, v novem mandatu na čelu Zveze veteranov vojne za Slovenijo, in upokojeni polkovnik Miran Fišer, v prav tako svežem mandatu na čelu Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Maribor


18.06.2024

Človekova razpetost med svobodo, upanjem in odgovornostjo

Tokratna oddaja Poglobljeno, ki ima delovni naslov »človekova razpetost med svobodo, upanjem in odgovornostjo« se je dogodila v našem terenskem studiu na domovanju patra dr.Karla Gržana pod Raduho v Gornji Savinjski dolini…Ob njem so v oddaji sodelovali še – slavistka in teologinja dr.Fanika Vrečko, duhovna antropologinja Milena Janel in naš novinarski kolega, komunikolog Robert Levstek, ki pa je pripravil zares zanimiv pogovor z dvema strokovnjakinjama z Inštituta Jožef Štefan v Ljubljani o poteh in stranpoteh umetne inteligence.. . Torej človekova razpetost med izjemnostjo njegovega uma, manipulativnostjo in stalno potrebo po varovanju njegovega temeljnega dostojanstva… Avtor oddaje Tone Petelinšek, tehnična realizacija… V.d.odgovornega urednika Radia Maribor Danijel Poslek.


11.06.2024

Grška avantura na otoku Leros

Naš gost je bil mladi popotnik Tilen Nipič, ki že nekaj let potuje in spoznava lepote sveta. Ko je predlani poleti dobil priložnost za delo v kampu na odročnem grškem otoku Leros pri zelo zanimivem delodajalcu, se je začela njegova grška avantura.


04.06.2024

Meta Frangež z vinarsko izkušnjo argentinske Mendoze

Gostja oddaje je mlada vinarka Meta Frangež iz Gornje Radgone, ki je nekaj mesecev preživela v argentinskem vinarskem središču Mendoza. Tako je zgodnjo pomlad in obrezovanje domače vinske trte na severni, zamenjala s trgatvijo in kletarskim delom na južni polobli. Kaj je doživela, kakšno je argentinsko vinarstvo, kje so podobnosti z evropskim in kje razlike?


28.05.2024

Izidor Pečovnik Dori gost Turnerjevega večera v Framu

V Framu se letos spominjajo 100 letnice smrti njihovega slovitega rojaka dr. Pavla Turnerja, osebnosti, ki se je v drugi polovici 19. stoletja dvignila iz svoje sredine na visok družbeni položaj, se obdal s svetovno kulturo in pri tem ostal narodno zaveden. Bil je tudi dosleden izpovedovalec svojega nazora – blizu evropskemu liberalizmu tedanjega časa. Gostje pogovornih večerov so praviloma ljudje, ki delujejo v širšem evropskem prostoru. Tak je tudi katoliški duhovnik Izidor Pečovnik Dori, ki je pred tremi desetletji prevzel vodenje slovenske in nemške župnije v Berlinu, od lanskega oktobra pa službuje v Münchenu. Je tudi predsednika Zveze slovenskih duhovnikov, ki delujejo po različnih delih Evrope, prav tako pa kot delegat zastopa Slovence v celotni Nemčiji pri Nemški škofovski konferenci.


16.05.2024

OD SRCA K SRCU - slavnostni koncert ŽPZ LA VITA ob deset-letnici delovanja - 11.MAJ 2024 - dvorana UNION Maribor

Posnetek SLAVNOSTNEGA KONCERTA ob dnevu babic (5.5.) in medicinskih sester (12.5.) – ob deset-letnici delovanja ženskega pevskega zbora Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov »LA VITA« Maribor… Koncert je bil v dvorani UNION v Mariboru v soboto 11.maja 2024… Ob slavljenkah so na prireditvi nastopili še gostje: Lina Kovač, družina Kolarič: Barbara, Damijan in Klara Blažević, TŠ Musica: Špela Pokeržnik in Tim Ribič, dr. Jadranka Stričević, Band 188.2: Jaš Kovač, Jaš Heler , Svit Šetor, Vito Beton, Ela Skale, zborovodkinja ŽPZ La Vita: Klementina Mikec Korpič, večer je moderiral gledališki igralec Bojan Marošević. Realizacija - Anemari Smonkar in Klementina Mikec Korpić… Koncert je posnela ekipa RTV centra Maribor – Radia Maribor: producent Smiljan Greif in tonski mojster Darko Kukovič.


14.05.2024

Laboratorijska pridelava mesa ima potencial in prednosti, spremljajo pa jo tudi pomisleki

Področje alternativnih beljakovin, celičnega kmetijstva oziroma gojenega mesa je mlado in z veliko potenciala. Prvo pleskavico za burger iz izvornih celic, ki je zrasla v evropskih laboratorijih, smo spoznali že pred enajstimi leti, a evropska zakonodaja za zdaj še ne dovoljuje umestitve teh izdelkov na trg. Raziskovalci in ponekod tudi že pridelovalci takih izdelkov pa želijo optimizirati stroške in omogočiti lokalno pridelavo s čim manj prevoza.


07.05.2024

Iran

V oddaji Poglobljeno smo vas tokrat popeljali po deželi na Bližnjem vzhodu – Iranu. Pri marsikom vzbuja mešane občutke, nedvomno pa je to dežela presežkov. Kako jo je doživel Ptujčan Marjan Ostroško


30.04.2024

Ervin Hartman - pred prvomajskimi budnicami

Prvomajske budnice pihalnih godb so sicer stvar prazničnega jutra. Mi pa smo v oddaji Poglobljeno gostili Ervina Hartmana, dolgoletnega vodjo pihalnega orkestra KUD Pošta Maribor, ki je praktično vsako prvomajsko jutro od otroštva do osemdesetletnice preživel glasbeno delovno.


17.04.2024

Naslednji dve minuti sta ključni

Nekega popoldneva v začetku lanske pomladi sta v gozdu v Jurovskem dolu zaradi suše padli zdravi drevesi srednjih let in pod seboj skoraj pokopali žensko. To je prva podoba, ki jo pred bralčevo notranje oko prikliče novi roman Nataše Kramberger Po vsej sili živ. Pisateljica, kolumnistka in kmetovalka iz Jurovskega dola v Slovenskih goricah del leta preživi v Berlinu, del pa na svoji biodinamični kmetiji, na kateri med drugim potrpežljivo čaka, da zraste raznolik visokodebelni sadovnjak. Medtem ko čaka, v imenu človeštva opozarja na pogubne učinke podnebnih sprememb in opozarja, da ni ključnih naslednjih štirinajst dni, ampak da sta ključni že naslednji dve minuti. Oddajo je pripravila Irena Kodrič Cizerl.


16.04.2024

Glazerjevi nagrajenci o svojem ustvarjanju

V tokratni oddaji Poglobljeno ste spoznali osebe, ki so pomembno zaznamovale področje kulture in umetnosti v Mariboru. Čas v oddaji smo namenili najvišjim občinskim priznanjem na tem področju – Glazerjevi nagradi in listinam – in pogovoru z nagrajenci. Slišali ste slikarko Ido Brišnik Remec – nagrajenko za življenjsko delo, prejemnika listin, akademskega slikarja Gregorja Pratnekerja, eno najvidnejših slovenskih sopranistk sodobnega časa Niko Gorič in muzejskega svetovalca Uroša Dokla.


02.04.2024

SVETA SI ZEMLJA, IN BLAGOR MU, KOMUR PLODIŠ... - 2.4.2024 - ZEMLJA IN SVETO...

Tokratna (2.4.2023) oddaja Poglobljeno ima delovni naslov – »Sveta si zemlja in blagor mu, komur plodiš…«. Oddaja se je dogodila v živo na biodinamični in ekološki kmetiji Majnika v Žičah v občini Slovenske Konjice. Govorili smo o duhovnih razsežjih našega odnosa do zemlje, o kozmičnih dimenzijah tega odnosa, o zdravi samooskrbi, o ljubezni do zemlje kot posebnem rodovnem premoženju naroda… Ob gostiteljicah Katji in Majdi Temnik so v oddaji sodelovali še: Ana Miličevič – vodja splošne knjižnice iz Slovenskih Konjice, duhovna antropologinja Milena Janel in Miha Jarm iz okolice Laškega. Tehnična realizacija Borut Plešej. Oddajo je pripravil in vodil Tone Petelinšek. Odgovorni urednik nacionalnega programa Radia Maribor Robert Levstek.


26.03.2024

Uglasbena poezija Rudolfa Maistra – Vojanova

Tokratna oddaja v duhu Maistrovega leta namenja pozornost poeziji generala in pesnika Rudolfa Maistra Vojanova, ki je s pomočjo številnih slovenskih skladateljev našla pot do uglasbitve. Naš gost je glasbeni pedagog, urednik in zborovodja Mitja Gobec, lanskoletni prejemnik Gallusove plakete za nenadomestljiv ustvarjalni prispevek slovenskemu zborovstvu. Mitja gobec je tudi sourednik izdaje Maistrovih pesmi na zgoščenki »Rudolf Maister Vojanov v besedi in glasbi«.


19.03.2024

Nataša Gobec Rajgelj o življenju in delu na Maldivih

V tokratni oddaji Poglobljeno smo se podali na Maldive. Za mnoge na stotine otokov predstavlja le sanjski oddih, s pomočjo Nataše Gobec Rajgelj, ki je pred osmimi leti zapustila Slovenijo, pa smo spoznali življenje na otoku Vashafaru, kjer turisti igrajo obrobno vlogo, življenje pa je še zmeraj podrejeno zelo vernemu lokalnemu prebivalstvu in njihovim pravilom.


09.03.2024

KAKO ŽIVETI S SAVINJO V PRIHODNJE - okrogla miza profesorjev in študentov - katedre za geografijo - FF UNI MB in kmetov z gornje Savinjske doline...

Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru - katedra za geografijo in RTV center Maribor - Radio Maribor... sta pred dnevi pripravila okroglo mizo (4.3.2024): KAKO ŽIVETI S SAVINJO V PRIHODNJE... sodelovali so študentje Žiga Majcen, Aleksandra Pepevnik, Gašper Kušej in Hana Urankar, profesorji ddr.Ana Vovk, dr.Peter Kumer in dddr.Joca Zurc ter kmetje iz Gornje Savinjske doline: Boštjan Škrabar, Klemen Šalej in Janez Oset in dve aktivistki iz tistih krajev Maja Klemen Cokan in Irena Rotar. Poseben gost večera ja bil katoliški duhovnik, vsestranski razumnik pater dr.Karel Gržan s Konjskega vrha pod Raduho v Gornji Savinjski dolini. Realizatorji oddaje so bili: prof.dr.Ana Vovk s Filozofske fakultete in tehnična ekipa RTV centra – Radia Maribor – Smiljan Greif in Darko Kukovič. Oddajo je pripravil in vodil Tone Petelinšek. Odgovorni urednik nacionalnega programa Radia Maribor Robert Levstek.


05.03.2024

Kraj prihodov, odhodov in prestopov, lahko pa tudi srečanj pod uro

Letos mineva 35 let, odkar so zgradili Glavno avtobusno postajo v Mariboru. Postaja je bila nekoč predmet čudenja in navdušenja, projektirala sta jo arhitekta Borut Pečenko in Ivo Goropevšek. Z njim smo se sprehodili po postaji in se spomnili, kako je nastajala. Inženir je bil takrat mladi in nadobudni Marjan Pipenbaher, ki se je kasneje proslavil s projektiranjem mostov, arhitekta pa se nista ustrašila drznih zamisli, čeprav se danes komu katera od njih zdi nepraktična.


27.02.2024

Andrej Tiršek in »Vinski vodnik«

V tokratni oddaji gostimo Andreja Tirška, upokojenega magistra elektrotehnike, vse od osnovnošolskih dni v Slovenj Gradcu zapisanega glasbi. Ob poklicu je glasbeno zorel skozi različne vokalne zasedbe s slovečimi zborovodskimi imeni … tri desetletja pa je posvetil delu v Mariborskem oktetu. Ko je sklenil to obdobje se je začelo nekaj novega. Izdal je dve pesniški zbirki, od leta 2015 piše tudi glasbo za svoje sonete in balade. Izšli so trije njegovi albumi šansonov. Zadnji nosi naslov Vinski vodnik.


17.02.2024

DRUŽINSKO PODJETNIŠTVO - primeri dobre prakse - družina RIBIČ...

V tokratni oddaji Poglobljeno govorimo o družinskem podjetništvu, o tem kako pomemben del nacionalne ekonomije predstavlja… O tem bodo v oddaji razmišljali: - pravnik, nekdanji politik in diplomat prof.dr. Ludvik Toplak, - župnik Frančesko Bertolini, - duhovna antropologinja Milena Janel, dijaki in učitelji mariborske Srednje šole za gostinstvo in turizem in člani družinskega podjetja Ribič iz Maribora - Janez, Marija, Rok in Tim. Povedali so, da so zdravi odnosi, medsebojno zaupanje, spoštovanje in lojalnost osnova uspešnega družinskega podjetništva. Glasbena oprema TIM RIBIČ, Tehnična realizacija Goran Glavičič. Oddajo je pripravil in vodil Tone Petelinšek. Odgovorni urednik nacionalnega prograna Radia Maribor Robert Levstek.


13.02.2024

Nastajanje Krajinskega parka Goričko

Stanka Dešnik, krajinska arhitektka iz Murske Sobote je bila pred dobrima dvema desetletjema med tistimi, ki so pripravljali podlage za ustanovitev Krajinskega parka Goričko. Na začetku je dvomila v uspeh projekta zato je bilo veselje ob dejstvu, da je Goričko postalo postalo del trideželnega parka Örseg-Raab-Goričko toliko večje. Zanimivo srečanje s Stanko Dešnik lahko zlahka nadgradimo in dodatno podoživimo z obiskom tega izjemno zanimivega dela naše domovine.


06.02.2024

Maistrovo leto

Slovenska vlada je junija lani letošnje leto razglasila za leto generala Rudolfa Maistra. Minilo bo namreč 150 let od rojstva in 90 let od smrti generala in pesnika, ki je hkrati ena najpomembnejših osebnosti slovenske zgodovine 20. stoletja. Kaj prinaša Maistrovo leto? O tem smo govorili z mag. Lučko Lazarev Šerbec - predsednico Zveze društev generala Maistra, Alenko Juvan iz Medobčinskega muzeja Kamnik, Alešem Arihom - predsednikom Domovinskega društva generala Rudolfa Maistra v Mariboru in zgodovinarjem dr. Gregorjem Antoličičem, znanstvenim sodelavcem ZRC SAZU in docentom, za predmetno področje Novejša in sodobna zgodovina na Filozofski fakulteti v Mariboru.


Pagina 1 di 11
Registrati alle e-novice

Registrati alle e-novice

Neveljaven email naslov