Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Indice

Suggerimenti

Nessun risultato trovato.


Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Condividi TV Capodistria Radio × Menu

Radio Prvaki

13 epizod

Radio Prvaki

13 epizod


Z oddajo Radio Prvaki se v regionalnem RTV-centru Maribor pridružujemo mladinski radijski sceni. Dijaki s svojimi prispevku povezujejo mladinsko populacijo Maribora, Slovenije in širše.

06.03.2024

Kar se kadi, mi smrdi

…pravijo mariborske prvogimnazijke Lili, Taja in Maruša, medtem ko se s Saro pogovarjajo o prepovedanih substancah, ki povzročajo odvisnost. Za mladoletne naj bi bile prepovedane vse, tudi alkohol in tobačni izdelki (vsaj kupovati jih ne smejo), poznajo pa tudi druge. Dekleta o tem precej resno, Prva reporterja pa - kot je to zanju običajno - nekoliko manj. Ne le, da zavračata uporabo različnih snovi, ki povzročajo odvisnost, o njih nimata niti najmanjšega pojma. Kdor jima pač verjame.


07.12.2023

Na mariborski Prvi imajo Štrom

Dekleta 1. g (imena lahko slišite v podcastu) so posnela reportažo o šolski glasbeni skupini Štrom. Današnja oddaja prinaša tudi spoznanje o relativnosti doživljanja časa in bolečine med klasično šolsko proslavo in dobrim rock koncertom ter razmišlja o glasbenem aktivizmu.


27.10.2023

Zala in Anina na koncertu Joker Out

V studiu Radia PrvaKi na mariborski prvi gimnaziji je nastal nov izdelek. Zala in Anina nista le oboževalki, ampak tudi poznavalki. Dobro sta se pripravili na koncert, v njem očitno uživali, poročilo pa začinili s kričanjem (s koncerta).


20.10.2023

Nepozabljena mariborska prva

Mariborska Prva gimnazija je zrasla iz dediščine klasične gimnazije, z njo pa tudi mladi sodelavci Radia PrvaKi. Klasična gimnazija je dobila svojo knjigo, v njej so tudi portreti ravnateljev, profesorjev in profesoric ter nekdanjih dijakov, ki so zaznamovali lokalno in najširše okolje. Zala, Anina, mentor Matej in Luka miksmaster so nekatere izmed njih na predstavitvi srečali, posneto pa povezali v podcastu.


10.07.2023

Kako hitro bije tvoje?

Dijake mariborske Prve gimnazije Obiskala je obiskala danska pisateljico Mette Vedsø z velikim posluhom za otroke in mlade, od leta 2011 je napisala več kot petdeset knjig. Sodelavci Radia PrvaKi so posneli intervju in se tokrat še posebej potrudili s posnetim prevodom. Z mladinsko pisateljico, ki ima doslej le eno knjigo prevedeno v slovenščino, se pogovarjajo Anžej, Mia, Svit in Zoja. Aja, naslov knjige je "130 utripov na minuto".


10.07.2023

O profesorju, ki ima rad vse svoje dijake in pravi - matura ni vse

Znani so rezultati mature, mi pa bomo spomnili na pošteno gesto prof. Jerneja Ajda z mariborske Prve gimnazije. Pred zrelostnim izpitom je namreč na dijake naslovil prisrčne in spodbudne besede in bil zato nominiran tudi za izjavo meseca na Valu 202. Za podkast, ki nastaja pod okriljem Radia Maribor, je intervju z njim posnela Zala. Med drugim ji je povedal, da zaradi nobene generacije ni podvomil v svoj poklic.


06.06.2023

Mladost v prostem slogu

Občasno studio Radia PrvaKi obiščejo dijaki in si zaželijo le prostega govora. Radijsko delo si je ogledal cel razred mariborske Prve gimnazije, sodelovali pa so Tai, Svit, Gaja, Mia, Gašper, Miha in Luka. Začne mentor Matej Kos, sledijo mladi v prostem slogu – o ocenah, mariborskem trikotniku, vroči generaciji in globalnem segrevanja in povezavi med gasilskimi vajami in gašenju žeje. Že nekje vmes so vprašali - saj to bo šlo ven, ne? Pa ni šlo.


06.06.2023

Mladi vedo - spomin je pomemben za prihodnost

Dijaki in profesorji Prve gimnazije iz Maribora so se maja udeležili zaključne konference mednarodnega projekta "Never forget - v spomin na holokavst ter za spodbujanje strpnosti in solidarnosti v EU in širše". Zraven sta bili tudi mladi novinarki Lara in Zala in se pogovarjali z Borisom Hajdinjakom, direktorjem Sinagoge, in Mihaelom Šoošom, podžupanom občine Lendava.


17.05.2023

S katerimi energenti v prihodnost?

V tem šolskem letu se šole združujejo v projektu EPAS, ki promovira delovanje Evropske unije in ena izmed aktivnosti projekta so srečevanja s slovenskimi evropskimi poslanci in pogovor o aktualnih temah. Poslušaj, kaj sta povedala dijaka Filip in Gal o srečanju na temo energetike in prihodnosti. Ali bi morala ta temeljiti na jedrski energiji in ali jo bosta sogovornika sooblikovala ? Spraševala je Zala, posnel pa Luka.


21.04.2023

Zelena luč na koncu tunela

Kohezijska politika EU je lahko za dijake nezanimiva. V studiu radia Prvaki na Prvi gimnaziji Maribor so pometli s stereotipom in opravili pogovor z dijakom Jakobom Kršljinom Stojičem, ki je zmagal na tekmovanju Ekokviz. Kako so mladi radijci vzpostavili most med poučenim dijakom, ki tekmuje z znanjem o zeleni koheziji, in "navadnimi« dijaki, boste slišali, če boste kliknili.


21.04.2023

Nekoč druženje, danes lajkanje

V studio radia PrvaKi so povabili profesorja Dragana Bosnića, ki ima po dolgoletni kilometrini zanimive poglede na življenje srednjih šol in mladine. Kaj se je v tridesetih letih spremenilo? Česa umetna inteligenca ne more ustvariti in kakšna je povezava med brezalkoholnim viskijem in srednjo šolo? Pogovarjali so se: mentor Matej ter dijakinji Gaja in Lara z mariborske Prve gimnazije.


06.03.2023

OD TRNJA DO ZVEZD - PO STOPNICAH DO RADIA

Od trnja do zvezd je vodilo Prve gimnazije Maribor. Prilbižno osemsto dijakov se vzpenja tja, približno deset izmed njih pa tudi redno po stopnicah, ki vodijo v prostore šolskega radia. Tu je njihov nov podcast.


26.01.2023

Pogovarja(j)mo se o radiu

Mariborska Prva gimnazija ima šolski radio, gimnazijci pa občasno ob pomoči Radia Maribor pripravljajo tudi podkast. Prepoznali ga boste po imenu Radio PrvaKi. V njem bodo govorili o tem, kaj si želijo, zahtevali, kar potrebujejo, se čudili življenju in občasno zganjali norčije. Skratka – so mladi, imejmo jih radi!


Pagina 1 di 1
Registrati alle e-novice

Registrati alle e-novice

Neveljaven email naslov