Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Indice

Suggerimenti

Nessun risultato trovato.


Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Condividi TV Capodistria Radio × Menu

Radiosfera

204 epizod

Radiosfera

204 epizod


Radiosfera so zgodbe, pogledi, razgledi, spomini, potovanje, znanost, tehnologija, kultura, dediščina, šport, glasba, zabava. Svet, ki ga ujame Prvi jutranji program.

17.07.2024

Ponovno iščemo progastega goža

Progasti gož je naša največja nestrupena kača, ki ima v Sloveniji najboljše pogoje za življenje v Slovenski Istri. “Raziskovalci Nacionalnega inštituta za biologijo ponovno vabimo k sodelovanju vse ljubiteljske znanstvenike, da s skupnimi močmi zberemo čim več informacij o pojavljanju te zanimive, redke in ogrožene vrste plazilcev,” je povedala gostja doc. dr. Alenka Žunič Kosi. Kako prepoznamo progastega goža? S čim se prehranjuje in kje se najraje zadržuje? Odgovore smo poiskali v ponovljeni Radiosferi.


12.07.2024

Mojmir Sepe – Angelina

Predlogi so bili: Mojmir Sepe – Angelina Oto Pestner – Tople julijske noči David Bowie – Space Oddity Zmagovalec je Mojmir Sepe – Angelina


09.07.2024

Melanie Rieback: "Poslovanje je orodje za ustvarjanje sprememb"

Ali je podjetništvo, ki ne temelji na nenehnem ustvarjanju dobičkov, možno? Vprašanje je pravzaprav narobe postavljeno. V razmerah, ko smo že trčili ob planetarne meje in ko je zelo jasno, da naš način življenja ni vzdržen, je namreč odgovor jasen: takšno podjetništvo je nujno. Vprašanje je, kako do tega? Obstajajo primeri dobrih praks, ki temeljijo na skupnostnih projektih ali tem, da bistvo podjetništva ni povečevanje dobičkov- Eno možno pot kaže doktorica Melanie Rieback, etična hekerica, ki je prejšnji mesec obiskala Ljubljano.


09.07.2024

Dobri zgledi iz romske skupnosti

Romi na sploh, tudi v Sloveniji, zavzemajo številne vloge v družbi. Vse več je tudi visoko izobraženih Romov. V Sloveniji imamo Rome, ki so policisti, zdravstveni delavci, socialni delavci, učitelji in vzgojitelji, imamo zelo uspešne športnike, kuharje, poslovneže, tudi politike. O dobrih zgledih iz skupnosti, tudi o tistih Romih, ki so svetovno znane osebnosti, pa tokrat z radijskim kolegom, novinarjem in voditeljem romskih vsebin na radiu in televiziji Slovenija Sandijem Horvatom.


05.07.2024

The Doors - Light my fire

Predlogi za skladbo Iz Radiosfere: Moni Kovačič - Nasmeh poletnih dni The Doors - light my fire Ansambel bratov Avsenik - Na Golici Zmagala je zasedba The Doors in skldba Light my fire


04.07.2024

Poletni večer na astronomskem observatoriju

Satelit Gaia Evropske vesoljske agencije je pred meseci objavil odkritje najmasivnejše črne luknje, za katero vemo, da je nastala iz zvezde. Več o samem satelitu in pomembnosti tega odkritja, pa tudi o tem, zakaj nekatere zvezde sijejo modro, druge pa rdeče, smo izvedeli na obisku na Astronomskem observatoriju Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Tik pred začetkom poletja smo se podali na Golovec, prisluhnili predavanju prof. dr. Tomaža Zwittra in skupaj z ostalimi obiskovalci opazovali zvezde.


03.07.2024

Nova Gorica in Vipavska dolina ponujata preplet kulturnih, turističnih in kulinaričnih doživetij

V tokratni Radiosferi bomo spoznali, kaj obiskovalcem lahko ponudijo destinacije Nova Gorica in Vipavska dolina ter Kras in Brkini. Odpravili se bomo namreč na novinarsko študijsko turo s Slovensko turistično organizacijo, ki na omenjenih destinacijah želi povezati kulturno ponudbo s turizmom in značilno tamkajšnjo kulinariko.


02.07.2024

Mednarodni dan reggae glasbe

Včeraj smo že 30-ič praznovali mednarodni dan reggae glasbe. Reggae je pravzaprav glasbena zvrst, ki ima svoje korenine na Karibskem otočju, še natančneje na Jamajki. Začel se je razvijati v poznih 60-ih letih prejšnjega stoletja in na svoji priljubljenosti pridobival skozi leta. Tudi v Sloveniji je reggae precej popularen, imamo celo svoj glasbeni festival, ki k nam privabi tudi največje tovrstne glasbenike. Več o tem, zakaj je ta jamajška glasbena zvrst priljubljena tudi v Sloveniji in kako ta žanr dojemajo na Jamajki, je zanimalo Lano Furlan.


28.06.2024

Aldo Kumar - Strastra za orgle in Simfonični orkester

Predlogi za skladbo Iz Radiosfere: Bogovi veselih ljudi - Peter Lovšin, Andrej Janežič, Sergej Pobegajlo Strastra za orgle in Simfonični orkester - Aldo Kumar Izgubila sem kompas - Počeni Škafi. Zmagovalec je Aldo Kumar- Strastra za orgle in Simfonični orkester.


27.06.2024

Tigrasti komarji napadajo podnevi in ponoči

Komarjeva slina razdraži kožo in povzroči neprijeten občutek. Človeka prav sili, da se praska. Kakšna je prva pomoč ob piku?


26.06.2024

17. sezona naPOTkov pelje po planinskih poteh

17. sezono napPOTkov pripravljamo v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije. Katere poti bomo prehodili in kaj bo še ustvarjalo planinsko vzdušje na Prvem, izveste v pogovoru z Manco Ogrin, predstavnico za odnose z javnostmi na PZS.


25.06.2024

Dobrodošli doma, srečanje rojakov iz sveta in sosednjih držav

Ta - za mnoge praznično-dopustniški teden - bo tudi v znamenju druženj s Slovenci iz zamejstva in sveta. V državnem zboru bo v četrtek potekalo že 20. Vseslovensko srečanje, tokrat posvečeno mladim. Na konservatoriju za glasbo in balet bo nato sledila opereta Kot stari naredi je vedno prav, nastala na avstrijskem Koroškem, kot uvod v prireditve Dobrodošli doma. Nadaljevalo se bo v petek z ogledom Narodne in univerzitetne knjižnice, vrhunec pa bo v soboto v Celju s popoldanskim nastopom folklornih in pevskih skupin iz zamejstva in sveta. Dobrodošli doma je srečanje rojakov iz sveta – izseljencev in zdomcev – ter iz sosednjih držav, ki je leta 2011 nasledilo Izseljeniški piknik in Srečanje v moji deželi. V sinočnjih Sotočjih se je Mateja Železnikar o tem pogovarjala z dr. Borisom Jesihom. Takrat je bil državni sekretar na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, zdaj pa je predsednik Slovenske izseljenske matice, ki že drugič pripravlja prireditev Dobrodošli doma.


21.06.2024

Natko Štiglić - Fandango

Predlogi so bili: Iztok Mlakar - Čuoja Natko Štiglić – Fandango John Lee Hooker – Boom Boom Zmagovalna skladba je Natko Štiglić - Fandango.


20.06.2024

V prihodnosti bo prišlo do integracije med naravno in umetno inteligenco, pa če nam je to všeč ali ne

»Ne verjamem, da se lahko komunikacijskim vmesnikom človek-stroj v prihodnje izognemo. Treba jih bo integrirati v našo družbo s pozitivnimi in negativnimi lastnostmi vred. Potrebno se je dovolj zgodaj o tem pogovarjati, da bodo varovalke dovolj hitro nastavljene. Nimam nobenega dvoma, da je prihodnost v večji povezanosti človeka s strojem.« Tako razmišlja prof. dr. Aleš Holobar s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, ki tudi koordinira evropski raziskovalni projekt HybridNeuro.


19.06.2024

Butter be kind prodira na ameriški trg

Butter be kind je slovenska znamka naravne in okolju prijazne kozmetike, za katero stoji Teja Urankar. Znanstvenica in podjetnica je pred dvemi leti zapustila Dunaj in kozmetično industrijo ter se podala v podjetniške vode. Danes so njeni izdelki že uspešno prodrli na tuje trge, na slovenskem pa jih uporabniki šele spoznavajo. O izzivih v podjetništvu, njeni poti, trendih in lepotni industriji je spregovorila v junijski podjetniški Radiosferi.


07.06.2024

Uzbekistan: Neodkrit biser sveta

Danes se bomo podali na potovanje po centralni Aziji. Spoznali bomo muslimansko državo, skozi katero je nekdaj potekala Svilena pot - Uzbekistan. Tja se je podala Lara Lipnik, učiteljica, ki v svojem prostem času najraje potuje kar sama. Kaj vse ponuja ta država, pa izveste v današnji Radiosferi. Pred mikrofon jo je povabila Lana Furlan


14.06.2024

Eva Hren - Ko boš prišla na Bled

Predlogi so bili: Eva Hren - Ko boš prišla na Bled Return to forever - Jungle waterfall Ansambel Mihe Dovžana - Moravška dolina Zmagalna skladba je Eva Hren - Ko boš prišla na Bled


13.06.2024

Jadransko morje je varno, a tudi v njem živijo strupene živali

Jadransko morje je sicer mnogo bolj varno kot nekatera druga morja ali oceani, v katerih živijo tudi človeku smrtno nevarne živali. Po odkritju zelo strupene ribe v Jadranskem morju - srebrnoprogaste napihovalke, tujerodne vrste, ki je prek Sueškega prekopa pred leti prišla v Sredozemsko morje in se v njem razširila - pa se je zastavilo vprašanje, katere strupene živali živijo ob naši obali? Naše morje je po besedah strokovne vodje Akvarija Piran dr. Manja Rogelja sicer zelo plitvo, a zanimivo in biotsko pestro, tudi v njem pa se najdejo strupene oz. potencialno človeku nevarne živali.


13.06.2024

Kako varno s psom v gore

Z lepim vremenom se je začela sezona množičnega obiska hribov in gora. Marsikdo se v gore odpravi tudi s svojim psom. Kako varno s psom v gore in kaj storiti ob morebitni nesreče oziroma kako se ji izogniti, več v tokratni Radiosferi s Katjo Arhar.


11.06.2024

Tudi Slovenci po svetu se pripravljajo na EURO 2024

Pred vrati je evropsko nogometno prvenstvao. Na EURU bodo, kot vemo, tudi slovenski nogometaši: prvo tekmo bodo odigrali to nedeljo v Stuttgartu proti Danski, drugo v četrtek (20. 6.) v Műnchnu, tretjo pa v torek (25. 6.) v Kőlnu, proti Angliji. In na navijanje "za naše" se seveda ne pripravljmo samo v Sloveniji, temveč s tudi Slovenci, ki živijo v tujini, že v "nizkem startu".


Pagina 1 di 11
Registrati alle e-novice

Registrati alle e-novice

Neveljaven email naslov