Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Indice

Suggerimenti

Nessun risultato trovato.


Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Condividi TV Capodistria Radio × Menu

Slovenski solisti

229 epizod

Slovenski solisti

229 epizod


V živo na programu gostimo slovenske glasbene poustvarjalce, s pogovori in izbrano glasbo pa predstavljamo njihovo umetniško delovanje.

12.07.2024

Miro Božič: "Všeč so mi nove stvari. Ko dobiš novo skladbo, je zmeraj en tak nov začetek in imaš privilegij, da si prvi, ki jo izvedeš."

Orgličar Miro Božič predstavlja svojo glasbeno pot in velike izrazne možnosti majhnega inštrumenta, ustne harmonike.


03.07.2024

Gal Gjurin: "Kdor se na težko pot poda, se mu odstre skrivnost sveta."

Predstavljamo drugi del pogovora s skladateljem, pevcem, pesnikom in multiinštrumentalistom Galom Gjurinom. 27. junija 2024 je uradno izšel njegov nov album z naslovom Ljubke ljudske, Zgodba o Sloveniji, ki prinaša preplet slovenskih ljudskih pesmi skozi zgodbo potujočega pevca trubadurja na poti po slovenskih pokrajinah in narečjih. O procesu nastajanja plošče Gal Gjurin pripoveduje s članom svoje zasedbe, tolkalcem Nikom Kostanjevcem.


25.06.2024

Gal Gjurin: "Če je kaj duhovna hrana, potem je to glasba, ki nas popelje in v sedanjost in v preteklost in v realnost in v magičnost."

Premierno predstavljamo nov projekt vsestranskega umetnika, skladatelja, pevca, pesnika in multiinštrumentalista Gala Gjurina. Po mesecih raziskovanj slovenskega ljudskega izročila je s svojo zasedbo posnel album z naslovom Ljubke ljudske, Zgodba o Sloveniji, ki bo premierno predstavljen v četrtek, 27. junija, ob 21h, na Štrekljevem večeru na Gradu Štanjel. V pogovoru z Anamarijo Štukelj Cusma Gal Gjurin, skupaj s članom svoje zasedbe, tolkalcem Nikom Kostanjevcem, pripoveduje o svojem avtorskem pristopu k slovenskim ljudskim pesmim, v katerih prepoznava navdihujočo globino in povezanost s sedanjostjo.


12.07.2024

Miha Haas: "Posnetki so dobri, ker vzpostavijo kritično distanco do tvojega igranja sedaj ali pa celo izpred nekaj let."

O svoji umetniški poti pripoveduje pianist Miha Haas. Sin pianistke Lidije Malahotky Haas in pokojnega pianista Hinka Haasa deluje kot solist in komorni glasbenik. Je izredni profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kot predavatelj se predstavlja tudi na tujih univerzah in mednarodnih konferencah.


11.06.2024

Zvezdana Novaković: "Zdi se mi lepo, da ima pesem še eno drugo dimenzijo, ne samo melodijio in besedilo, ampak tudi živečo formo."

Zvezdana Novaković je pevka, skladateljica, harfistka in performerka. Je raziskovalka klasične, džezovske in tradicionalne glasbe ter neutrudna popotnica, ki odkriva zmožnosti človeškega glasu in zvok v vseh njegovih razsežnostih. Avtorica različnih projektov pozitivne učinke zvoka vpleta v različne umetniške prakse, rada se posveča projektom za najmlajše.


27.05.2024

Tomaž Rauch:"Od vse glasbe imam še zmeraj najrajši tišino, ker znotraj tišine lahko vso ostalo glasbo sploh slišimo."

Tomaž Rauch je skladatelj, pedagog, pevec in multiinštrumentalist. Še posebej ga zanima ljudska glasba, ki jo je raziskoval v skupini Trinajsto prase, vrsto let igra tudi z zasedbo Marko banda. Kot skladatelj raziskuje posamezne zvoke akustičnih in ljudskih glasbil, piše avtorsko glasbo za zbore, igrane, animirane in dokumentarne filme, lutkovne predstave in radijske igre. V oddaji med drugim predstavlja izvirno zvočno pripoved za najmlajše Iz življenja stvari, ki je nastala v okviru mednarodnega projekta B Air.


07.05.2024

Izidor Erazem Grafenauer: "Flamenko izraža prvinsko strast, vse izhaja iz petja, ki se mu je kasneje kot harmonska osnova pridružila kitara in potem še gib."

Izidor Erazem Grafenauer je končal študij klasične kitare na Akademiji za glasbo v Ljubljani, podiplomsko se je izpopolnjeval še na Konservatoriju Benedetto Marcello v Benetkah in na Akademiji za glasbo v Zagrebu. Njegovo umetniško delovanje je razpeto med izvajanjem starejše glasbe na avtentična glasbila in moderno klasično glasbo, vrsto let je raziskoval tudi glasbeno zvrst flamenka. Aprila 2024 je izdal CD ploščo Ventana abierta z avtorsko glasbo, ki temelji na flamenko palosih in izraža refleksije njegovega doživljanja sveta.


23.04.2024

Janja Brlec: "Vedno tekmuješ sam s sabo, ne z drugimi, to se mi zdi najboljša miselnost poti k uspehu."

Citrarka Janja Brlec je po številu nagrad z državnih in mednarodnih tekmovanj ena najuspešnejših citrark pri nas. Iz citer je diplomirala na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu, magistrirala pa na Univerzi Mozarteum v Salzburgu. V želji, da bi citre približala širši javnosti kot koncertni inštrument velikih razsežnosti, igra različne glasbene sloge. Izdala je dve plošči, Med strunami in Moments, na katerih predstavlja glasbo od baroka do sodobnosti.


16.04.2024

Lalita Svete:"S svojo violino sem zelo zadovoljna, saj se mi zdi, da skupaj z mano živi, se razvija in diha."

17. aprila 2024 se v Ljubljani začenjajo Slovenski glasbeni dnevi, festival, ki v ospredje postavlja novitete slovenskih skladateljev. Na uvodnem koncertu bo med drugim krstno izveden Koncert za violino in orkester Tomaža Sveteta. Izvedla ga bo violinistka Lalita Svete, ki ji je koncert tudi posvečen. Lalita Svete je pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija pred tremi leti izdala tudi ploščo z naslovom Silhouettes, na kateri se predstavlja z izborom del od baroka do sodobnosti. Ob tej priložnosti smo umetnico povabili v oddajo Slovenski solisti, pogovoru se je pridružil tudi skladatelj Tomaž Svete.


16.04.2024

Boris Šinigoj: "Glasbeni izročili severa in juga družita tematska povezanost in slogovna enotnost."

Po jubilejni zgoščenki, ki je predstavljala dialog med zahodnim in vzhodnim glasbenim izročilom, je zasedba Nova Schola Labacensis izdala ploščo z naslovom Delitiae musicae – Radosti glasbe. Ta odkriva tematsko in slogovno povezanost severa in juga. Skladbe od nizozemske renesanse do italijanskega baroka predstavlja umetniški vodja zasedbe, lutnjar, kitarist in filozof Boris Šinigoj.


04.04.2024

Miro Kokol: "Publiko in pevce pridobiš z zanimivimi sporedi, ki so drugačni od tega, kar se sliši na ulicah."

Skladatelj in zborovodja Miro Kokol je vrsto let delal z mladimi pevci v Pionirskem domu v Ljubljani. Dvakrat je z mladinskima zboroma zmagal na zborovskem festivalu v Celju, z novomeškim Mešanim zborom Krka in Komornim zborom Pentakord pa je z neobičajnimi zborovskimi sporedi gostoval po Evropi. V spomin mnogih generacij mladih pevcev se je zapisal tudi kot avtor in urednik zbirke pesmi Prek sveta odmeva pesem, ki se je dvajset let uporabljala kot učbenik v osnovnih šolah.


29.03.2024

In memoriam Igor Ozim: "Če ima kdo resnično lep ton, kot rečemo, tega se ne da naučiti, to pride iz srca."

V 93. letu starosti se je 23. marca 2024 poslovil naš mednarodno priznani violinist Igor Ozim. Bil je častni doktor Univerze v Ljubljani, častni član Slovenske filharmonije, prejemnik Prešernove nagrade leta 1957 in prejemnik častnega znaka svobode Republike Slovenije, ki so mu ga leta 2001 namenili za posebne glasbene zasluge. Eden najboljših violinistov je nastopal z najuglednejšimi svetovnimi orkestri in v različnih komornih zasedbah, več desetletij dolgo bogato umetniško pot pa je dopolnjeval tudi z izredno uspešnim pedagoškim delom. Na njegovem repertoarju je bilo več kot 70 violinskih koncertov, številna komorna dela vseh slogovnih obdobij ter skladbe sodobnih slovenskih skladateljev, ki jih je rad krstno izvajal. V oddaji predstavljamo umetnikova razmišljanja o glasbi, ki jih je posnel za naš radio ob svoji osemdesetletnici in petinosemdesetletnici ter izbor skladb v njegovi izvedbi, dela Čajkovskega, Matičiča, Mozarta, Ljadova, Osterca, Beethovna, Bacha, Paganinija in Honeggerja. Vabljeni k poslušanju.


20.03.2024

Igor Dekleva: "Takšne publike, kot je v Južni Ameriki, ni nikjer na svetu. Ko so navdušeni, to res pokažejo. Mene so vzeli na rame in me nosili po dvorani."

V drugem delu pogovora naš priznani pianist, pedagog in skladatelj Igor Dekleva pripoveduje o gostovanjih po svetu, o pedagoškem delovanju in skladateljskem snovanju. Z glasbo ostaja tesno povezan tudi danes, saj še vedno vsak dan igra klavir in piše nove skladbe.


12.03.2024

Igor Dekleva: "Najvažnejše stvari niso napisane v notah, najvažnejše stvari v glasbi se nahajajo v duši."

Pianist, pedagog in skladatelj Igor Dekleva je 30. decembra 2023 dopolnil 90 let. Njegovo glasbeno pot odlikuje več kot 1600 nastopov po Evropi, Ameriki, Aziji in Afriki, številne krstne izvedbe del slovenskih skladateljev, prek 30 posnetih plošč in dolgoletno skupno muziciranje s soprogo Alenko v Klavirskem duu Dekleva.


28.02.2024

Tatjana Kaučič in Dušan Sodja

Življenjska in umetniška sopotnika, pianistka Tatjana Kaučič in klarinetist Dušan Sodja, predstavljata ploščo V objemu dvojine, na kateri je slovensko ljudsko motiviko avtorsko preoblikovalo osem slovenskih skladateljev.


28.02.2024

Matej Zupan

Flavtist Matej Zupan predstavlja ploščo Operne fantazije, ki jo je leta 2021 posnel s pianistko Andrejo Kosmač.


19.12.2023

Marjan Grdadolnik

23. decembra 2023 bo v Cankarjevem domu v Ljubljani nastopil Simfonični orkester Cantabile, ki bo skupaj s solisti in gostujočimi zbori predstavil izbor slovenske in argentinske glasbe. Koncert z naslovom Božič v Ljubljani je eden od tradicionalnih dogodkov, s katerimi Simfonični orkester Cantabile bogati slovenski kulturni prostor. Orkester vodi dirigent, klarinetist, skladatelj in pedagog Marjan Grdadolnik, ki v pogovoru z Anamarijo Štukelj Cusma predstavlja delovanje orkestra in svojo bogato umetniško pot.


09.11.2023

Janez Lovše

Letos mineva 90 let od rojstva pianista in pedagoga Janeza Lovšeta, zato njegovi nekdanji učenci na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v četrtek, 9. novembra, pripravljajo koncert, posvečen spominu na njegovo življenje in delo. Vsestransko razgledan umetnik je nastopal kot solist in komorni glasbenik in je za arhiv Radia Slovenija posnel številne skladbe slovenskih in tujih, predvsem francoskih skladateljev. Potem se je z vso vnemo posvetil poučevanju. V svojih učencih je odkrival talente, ki jim jih je pomagal razvijati in pri mnogih je s svojo umetniško in duhovno držo pustil neizbrisen pečat. Spomine na pianista in profesorja klavirja Janeza Lovšeta predstavljata njegova nekdanja dijaka, pianist in dirigent, danes tudi umetniški direktor ljubljanske Opere, Marko Hribernik in pianist in pedagog Petar Milić.


27.10.2023

Miro Božič

Miro Božič, po poklicu arhitekt, je tudi mojster na ustni harmoniki, ki jo igra že od otroštva. Z majhnim glasbilom velikih izraznih možnosti raziskuje različne glasbene sloge, rad sodeluje tudi s sodobnimi slovenskimi skladatelji in izvaja nova dela.


26.09.2023

Ema Krečič

Ema Krečič po končani ljubljanski Akademiji za glasbo nadaljuje študij na Univerzi Mozarteum v Salzburgu. Igra v različnih komornih zasedbah, kot solistka pa je že nastopila s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Orkestrom Slovenske filharmonije. Je nagrajenka več tekmovanj, za svoje študijske uspehe je prejela tudi Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Foto: Lucia Jerman


Pagina 1 di 12
Registrati alle e-novice

Registrati alle e-novice

Neveljaven email naslov