Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Indice

Suggerimenti

Nessun risultato trovato.


Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Condividi TV Capodistria Radio × Menu

Za en bokal muzike

4 epizod

Za en bokal muzike

4 epizod


V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tako nam ponuja vpogled v izvedbene prakse in enkratne interpretacije pevcev in godcev, obenem pa tudi v spremembe v načinih izvajanja in odnosu do izročila, kot jih prinaša čas in spreminjanje načina življenja.

11.07.2024

Dobrepoljske

So kraji, v katerih se je izročilo še posebno dobro ohranilo. Navadno so bili nekoliko odmaknjeni od glavnih prometnih poti, zato se je tudi način življenja tam počasneje spreminjal. Dobrepolje je eno takih območij, to pa so hitro ugotovili tudi raziskovalci, zato ni čudno, da so pevci in godci iz tega dela Dolenjske v naše arhive prispevali veliko pesmi in viž. Sodelavci Glasbenonarodopisnega inštituta in ekipe naše radijske hiše so se tam mudili večkrat, tudi leta 1975, ko so nastali zvočni zapisi, ki se jim posvečamo tokrat.


04.07.2024

Moravče

Prepuščamo se pevcem in pesmim iz Moravč in okolice, ki so jih v Slovenski zemlji in besedi davnega leta 1968 predstavili avtorja Zmaga Kumer in Mirko Ramovš ter urednik Julijan Strajnar. Takrat so se pri Matevcovih v Dvorjah zbrali domačini iz moravške fare, ki so pobrskali po spominu in nam tako ohranili in posredovali del raznovrstnega pevskega izročila.


27.06.2024

Peli so jih mati moja

Posvečamo se izboru ljudskih pesmi, ki sta jih iz preteklih predstavitev v radijskem programu do takrat leta 1970 nabrala Zmaga Kumer in Julijan Strajnar. Zvočni zapisi so z leti samo še bolj dragoceni, saj sta se odnos do ljudske glasbe in tudi njeno izvajanje zelo spremenila in spomin na izročilo v drugem času in prostoru je razkošje, ki ga številne generacije pred nami niso poznale.


20.06.2024

Severovzhod

Poslušamo zvočne zapise s severovzhoda naše dežele: Haloze, Prekmurje, Porabje in Slovenske gorice – to so pokrajine, katerih značilni primeri pesmi in viž zapolnjujejo minute, namenjene našemu glasbenemu izročilu. Sprehod skozi čas, ko so te pokrajine bile še izrazito kmečke in so ohranjale stari sistem vrednot, ki se je na našem prostoru izoblikoval skozi stoletja. Pesmi o ljubezni in delu, pa o veselju in žalosti, skratka: o življenju.


Pagina 1 di 1
Registrati alle e-novice

Registrati alle e-novice

Neveljaven email naslov