Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Indice

Suggerimenti

Nessun risultato trovato.


Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Condividi TV Capodistria Radio × Menu

Zbrano, zapisano, prebrano

486 epizod

Zbrano, zapisano, prebrano

486 epizod


V rubriki Zbrano, zapisano, prebrano s pomočjo knjižničarjev in knjižničark predstavljamo zanimivo branje. Listamo nove knjige in odkrivamo tiste, ki jih je bralska pozornost po krivem obšla. Vabljeni k poslušanju - in branju.

11.07.2024

Ida in Hostnikova banda, Silvo Grmovšek

Pri Mladinski knjigi je v zbirki Prvenci izšel roman IDA IN HOSTNIKOVA BANDA sociologa in knjižničarja Silva Grmovška. Dogajanje dvodelnega romana je postavljeno v čas po drugi svetovni vojni, v Šaleško dolino in njeno okolico. Zmaga je bila izbojevana, sklenjen je bil mir, vendar se vojni vihar ni povsem umiril. V prvem delu romana spremljamo naslovno junakinjo Ido, v drugem pa osrednjo trojico Hostnikove bande, skupino partizanskih dezerterjev, ki se borijo proti novi boljševiški oblasti. Nor pogum in tragičnost njihovega »razbojniškega boja« še okrepi nenadejana ljubezenska zgodba.


04.07.2024

Operacija Maščevanje & operacija Merkur, Samo Javornik

Danes predstavljamo prvo knjigo iz zbirke pustolovskih vojnih romanov Lov na generala, Operacija Maščevanje & operacija Merkur, avtorja Sama Javornika, ki je izšla pri založbi Primus. Knjiga bralca popelje v dramatične in ključne dogodke iz druge svetovne vojne. Avtor s prepletanjem zgodovinskih dejstev in osebnih zgodb ponuja globok vpogled v kompleksnost vojaških operacij in njihov vpliv na zgodovino. Knjiga prinaša napeto pripoved, ki doseže vrh v dveh zgodovinsko pomembnih bitkah, ki sta spremenili geostrateško podobo takratne Jugoslavije in Evrope: bombardiranju Beograda in nemški invaziji na grški otok Kreta.


27.06.2024

Morski volk in njegova meduza, Andraž Polič

Le zakaj se morje tako čarobno lesketa? In kaj neki skriva v svojih globinah? To in še marsikaj zanimivega in zabavnega v svojih pesmih razkriva pesnik Andraž Polič. Kot izkušen pomorščak zapluje v svet otroške domišljije in kot se za pravega morskega volka spodobi, predstavi prijazna, smešna in grozeča morska bitja – od komaj vidnih živalic do velikih zverin. Kadar mu zmanjka navdiha, mu na pomoč priskoči njegova muza, ožigalkasta meduza. Ob pesmih skupaj s teto Wiki zapiše še kakšno spoznanje, morsko kraljestvo pa zaživi v pisanih podobah Mojce Fo. Otrokom za prva samostojna branja in za vse ljubitelje morja! Slikanica prihaja na slovenske knjižne police prav v dneh, ko se odpravljamo na morje. Z njo bodo letošnje dogodivščine gotovo še bolj zanimive. Knjiga je izšla pri založbi Pivec.


20.06.2024

Glej ga, Součka!, Jurij Souček

Danes predstavljamo biografijo Glej ga, Součka! kultnega slovenskega dramskega, filmskega in televizijskega igralca Jurija Součka, ki se je od nas poslovil v začetku letošnjega leta. Knjiga Glej ga, Součka! izpod peresa Jurija Součka razkriva življenje in zapuščino legendarnega slovenskega igralca, ki se je od nas poslovil v začetku letošnjega leta. Sledi kronologiji skoraj stoletnega obdobja, zaznamovanega z okupirano Ljubljano, delovnimi brigadami, samoupravljanjem in razvojem gledališča, radia ter televizije. Prek anekdot, spominov in izkušenj avtorja Jurija Součka bralci dobijo vpogled v zakulisje gledaliških in medijskih produkcij ter spoznajo avtorja kot človeka in umetnika. Njegova življenjska zgodba prikazuje pomembne spremembe v slovenski družbi in kulturi ter poudarja njegovo vlogo pri inovacijah in razvoju gledališke umetnosti. Knjiga je izšla pri Založbi Beletrina.


13.06.2024

Za robom jezika, Kristina Kočan

Danes predstavljamo antologijo sodobnih pesnic Maribora z naslovom Za robom jezika, ki jo je zbrala in uredila pesnica in prevajalka Kristina Kočan. S spremno besedo Petre Kolmančič je knjiga izšla pri Založbi Litera. Antologija Za robom jezika obsega 24 pesnic 20. in 21. stoletja, ki so na različne načine povezane z Mariborom, bodisi kot krajem bivanja in/ali delovanja bodisi krajem, ki je postal njihov dom šele pozneje. Prva pesnica v izboru je Angela Žužek, rojena leta 1902, zadnja pa Ana Svetel, rojena leta 1990. Antologija je dober prikaz razvoja pesništva žensk v Mariboru in neposredni okolici, ki so vdihnile poeziji novo življenje, obenem pa je knjiga dokaz, da v prav vsakem obdobju, v vsakem desetletju obstajajo izvrstni, vitalni, tudi samosvoji glasovi pesnic.


06.06.2024

Pokvarjeno zlato, Slavko Pregl in Leon Pogelšek

Danes predstavljamo roman Slavka Pregla in Leona Pogelška z naslovom Pokvarjeno zlato, ki je izšel pri založbi Mladinska knjiga Tandem Pregl in Pogelšek – sodelovala sta že pri knjigi Skrivnost se imenuje Erich Šlomovič – se vrača s š eno napeto zgodbo, polno fascinantnih likov in nepričakovanih obratov. Vsi poznamo zgodbo o tem, da se je maršal Tito odločil za izdelavo jugoslovanske atomske bombe. Ni pa znana zgodba o tem, kaj se je zgodilo s posebno leguro, ki je bila del zaščitnega ovoja jedrskega reaktorja in je več desetletij ležala v kupu starega železa. Po vrsti nenavadnih naključij so se do nje dokopali ponarejevalci in izpeljali neverjetno draguljarsko in finančno prevaro evropskih razsežnosti. Pokvarjeno zlato je roman, poln balkanskega ludizma in objestnosti.


30.05.2024

Bodite koristni, Sedem pravil za življenje Arnolda Schwarzeneggerja

Danes vam predstavljamo knjigo z naslovom Bodite koristni, Sedem pravil za življenje Arnolda Schwarzeneggerja, ki ponuja vpogled v njegovo izjemno življenje, polno dosežkov in pogumnega nadgrajevanja samega sebe. Knjiga Bodite koristni je napisana v Arnoldovem edinstvenem, neposrednem in prepričljivem slogu, ki popelje bralce na napeto popotovanje po njegovem globoko osmišljenem življenju. Pokaže nam uporabna orodja za uresničevanje prihodnosti, ki nas bo izpolnila, pa naj bo kakršnakoli že. Svoja spoznanja je obogatil z zanimivimi osebnimi zgodbami, ki pripovedujejo tako o njegovih uspehih kot neuspehih. Knjiga je izšla pri Založbi Primos.


23.05.2024

Vnazaj, Barbara Korun

Osrednja gostja letošnjih dnevov knjige v Mariboru je pesnica Barbara Korun. Z njo se je ob tej priložnosti pogovarjala njena stanovska kolegica Lidija Gačnik Gombač. Prav na dan pogovora in dan pred pesničinim rojstnim dnem pa je izšla njena osma pesniška zbirka z naslovom VNAZAJ, ki jo danes predstavljamo v naši knjižni rubriki. Okrog osrednje teme, žalovanja, se razpira široka pahljača notranjih stanj in razpoloženj. Pesniški glas se kot voda, ključen motiv zbirke, razleze v skrite kote opazovanega prizora, si izbori nove poti zaznavanja in čutenja, se za hip pritaji, a nato z vso jasnostjo izraza opozori nase. Širok razpon čustvenih leg objema zrel, vseobsegajoč pogled, ki vidi življenje kot celoto, kot priložnost, ki se mu velja predati, in kot dar, ki bo v nekem trenutku odvzet. Knjiga je izšla pri Založbi Pivec.


16.05.2024

Pisma Maticu, Doris Kukovičič

Smrt otroka. Kako preboleti nekaj tako grozljivega, končnega, nepojmljivega, najhujšo nočno moro vsakega starša, ki brezpogojno ljubi? Doris Kukovičič je začela preminulemu sinu Maticu, ki ga je zgolj pol leta po dopolnjenem osemnajstem letu izgubila zaradi raka, pisati pisma. Na e-naslov matic@heaven4ever.sky je »poslala« več kot sto zapisov, v katerih je dala prosto pot vsem čustvom, s katerimi se je srečala na poti sprejemanja nesprejemljivega, se spominjala lepih trenutkov s sinom, mu poročala o svojem vsakdanjem življenju in o tem, kako se znova uči živeti. Knjiga Pisma Maticu je izšla pri založbi Beletrina.


09.05.2024

Krvni dolg, Arttu Tuominen

Danes predstavljamo roman finskega avtorja Arttuja Tuominena, z naslovom KRVNI DOLG. Dogajanje kriminalnega romana je postavljeno v pozno jesen. V Ahlainenu, Pori, se zgodi brutalen umor. Skupina moških je popivala in eden izmed njih je bil ubit. Policija kmalu najde okvavljenega moškega, ki se skriva v gozdu. Kaže, da gre za tradicionalni finski umor, ki se je zgodil pod vplivom alkohola. Osumljenec Antti Mielonen ima za sabo dolgo kriminalno preteklost. Prav tako tudi žrtev – Rami Nieminen. Glavni inšpektor pozna tako žrtev kot tudi osumljenca. Knjiga je izšla pri Založbi Litera.


25.04.2024

Nihče nikogar ne spozna, Katarina Gomboc Čeh

Tokrat predstavljamo roman Katarine Gomboc Čeh z naslovom Nihče nikogar ne spozna, ki je izšla pri Cankarjevi založbi. Enaindvajsetletno Mašo, študentko antropologije, poleg sanjarjenja ob glasbi Lane Del Rey zaposluje petje v ženskem pevskem zboru, njenega prijatelja Maksa pa delo z begunci, ki na pragu begunske krize vse bolj preplavljajo Evropo. Maša je v Maksa, ki ga pozna od malih nog, skrivaj zaljubljena, a kaj za njun odnos pomeni to, da so prijateljstvo njunih staršev končali različni pogledi na slovensko politično preteklost in prihodnost? In kako bodo prihajajoči dogodki, denimo poroka njene sestre, vse višja pričakovanja zborovodkinje Agate in prijateljstvo s skrivnostno Saro, vplivali na njene predstave o svetu in ljudeh, za katere je bila doslej prepričana, da jih zares pozna?


18.04.2024

Visoko senzitiven otrok, Dr. Elaine N. Aron

Tokrat predstavljamo knjigo VISOKO SENZITIVEN OTROK avtorice Dr. Elaine N. Aron, avtorice knjižnih uspešnic in psihologinje, katere knjige so bile izdane v več kot 240.000 izvodih. Tokrat obravnava lastnost »visoke senzitivnosti« pri otrocih − in ponuja revolucionaren vodnik za visoko senzitivne otroke in njihove skrbnike. V tem pionirskem delu so staršem na voljo koristni samoocenjevalni testi in študije primerov, ki jim bodo pomagali razumeti njihovega otroka, in izčrpni nasveti glede izzivov vzgajanja visoko senzitivnega otroka, kako pomiriti visoko senzitivne otročke, kako pomagati senzitivnim otrokom preživeti v ne-tako- -senzitivnem svetu in kako poskrbeti, da bodo šola in prijateljstva nekaj prijetnega. Knjiga je izšla pri Založbi Primus.


11.04.2024

Kurzschluss, Vid Kmetič

Danes predstavljamo knjigo Vida Kmetiča z naslovom KURZSCHLUSS, dnevniški zapis(k)i, v katerih avtor na svojstven, povečini satiričen način, opisuje obdobje med leti 2020 in 2022. Zbrani zapisi so po avtorjevih besedah začeli nastajati kot neke vrste ventil, psihoterapevt, navidezni prijatelj, analgetik, mehka, včasih tudi nekoliko trša droga in še kaj, kar je potreboval v obdobju, ki se je, preroško in simbolično, pričelo na petek, 13. marca 2020. Kasneje se je odločil, da jih pripravi za knjižno izdajo. Zložil jih je po vrsti, kronološko, opremil z datumi in se odločil, da bo pisanje zaključil na dan volitev, ki naj bi tako kot petek, 13., začetek, simbolično označevale konec tega obdobja. Obdobja, ki mu je, navdihnjen z besedami Igorja E. Berganta, nadel ime kurzschluss obdobje. Preko 120 zapisov boste lahko prebrali, vmes pa še lepo število takih, ki so zabeleženi zgolj kot enostavčne povedi. Knjiga je izšla pri Založbi Pivec.


04.04.2024

Zablode feminizma, Vesna V. Godina

Tokrat predstavljamo knjigo Vesne V. Godina, z naslovom ZABLODE FEMINIZMA. Ena najbolj branih družbenih kritičark in kolumnistk pri nas, Vesna V. Godina, ki je pred časom pri založbi Beletrina izdala knjigo Zablode postsocializma, se tokrat podaja v Zablode feminizma. Knjigo s podnaslovom Razmisleki o feministični ideologiji posveča milijonom žensk, ki jih beli zahodni feminizem spregleda, in na drugi strani tistim belim zahodnim feministkam, ki ne delujejo v skladu s svojo antropološko izobrazbo. Avtorica pojasnjuje, da se v knjigi ukvarja s pretvorbo feminizma iz kritične teorije o zahodnih družbah v ideologijo, ki zahodne kapitalistične družbe in gospostvena razmerja v njih reproducira. Knjiga je izšla pri Založbi Beletrina


28.03.2024

Iz točke nič, Tonja Jelen

Tretja pesniška zbirka Iz točke nič Tonje Jelen je presečišče, ki subjekt ki ponuja nov vpogled v svetovje. Ta pomeni odmik od stanj poslavljanj in bojev, na katere je opozarjala v prvih dveh zbirkah. Zdajšnja zbirka vsebuje veliko motivnih drobcev, ki so kot spomini in smisli na vidne ljudi v življenju subjekte in tudi npr. drevesa. Gre za mejo med obstojem in slovesom, med bolečino in radostjo, med dojemanjem telesa in uma. Pesmi se poskušajo poigravati s svetom suverenosti – a tu si poslavljanja, tu so spomini na svobodne otroške igre. Gonilo v zbirki je sobivanje, soobstoj vsega živega – pesnica lovi trenutke narave, svetlobe, vse vseh živih bitij, ki soustvarjajo radost življenja. Knjiga je izšla pri Založbi Litera.


21.03.2024

Povej, napisala bom, Iva L. Novak

Danes predstavljamo roman Povej, napisala bom, avtorice Ive L. Novak. Roman je zgodba o odnosih, materinstvu in odločitvah, ki je postavljena v čas koronavirusa. Da bi poskrbela za svoja predšolska otroka v času koronavirusa, pisateljica s partnerjevo spodbudo ostaja doma. Toda ko njen partner stopi v stik s skupno znanko, Lejlo D. Kres, se protagonistka romana oklene možnosti, da bo prav Lejla – ta zanimiva ženska, njegova bivša – tista, preko katere ji bo uspelo na novo konstruirati realnost, v kateri bo želela vztrajati. Torej realnost, ki bo segla preko biti mama/gospodinja/partnerka. Knjiga je izšla pri Cankarjevi založbi,


14.03.2024

Lepo je biti jaz, Mihaela Gržin

Danes predstavljamo knjigo Lepo je biti jaz, ki je izšla pri Založbi Primus. Gre za iskren priročnik za vse ženske, ki pogosto postavljajo na prvo mesto družino, službo, bleščeč dom ... ob tem pa pozabljajo, da vse to lahko postorijo hitreje in lažje, če najprej napolnijo svoje baterije. Avtorica MIHAELA GRŽIN, ki se je vedno trudila dobro poskrbeti za druge, a je hkrati pogosto pozabila nase, zato je leta 2016 trdo pristala na tleh z diagnozo ekstremna izčrpanost. Danes dobro ve, da je ne glede na karkoli, kar se nam dogaja, največja napaka, ki jo lahko storimo, ta, da pozabimo nase, na svoje sanje ter na ljubečo skrb za svoje telo, um in dušo. V našem življenju ni nič bolj pomembnega, kot smo mi. Je takšno razmišljanje znamenje sebičnosti? Ne, pravzaprav je znamenje odgovornosti do sebe in drugih. Če se sami ne počutimo dobro, ne moremo poskrbeti ne zase ne za druge. »Zato sem to knjigo napisala za vse ženske, ki pogosto postavljajo na prvo mesto družino, službo, bleščeč dom ... ob tem pa pozabljajo, da vse to lahko postorijo hitreje in lažje, če najprej napolnijo svoje baterije«, pravi avtorica.


07.03.2024

Happyendi, Jaroslava Blažkova

Pri Založbi Pivec je izšel roman HAPPYENDI, pisateljice Jaroslave Blažkové, ki ga je prevedla Stanislava Chrobaková Repar. Roman je izšel v okviru projekta Kreativna Evropa – Utrip evropske literature, v okviru katerega Založba Pivec prinaša slovenskim bralcem nagrajene evropske romane. Prevajalka bo v drugi polovici aprila gostja mednarodne predstavitvene turneje v Mariboru in Ljubljani.


29.02.2024

Kdo je ubil SEKS?, Andrej Capobianco

Tokrat predstavljamo kriminalno politični triler izpod peresa novega avtorja na slovenski literarni krimi sceni Andreja Capobianca, z naslovom Kdo je ubil SEKS? Lara Šmit, bivša teniška legenda in vodja hitro vzpenjajoče se novoustanovljene Slovenske evropske konstruktivne stranke (SEKS), pred začetkom volilne kampanje in ravno med tekmo Lige prvakov pade z balkona v središču Ljubljane. Naključje hoče, da sta jo na dan smrti – da bi zbrala dokaze o njeni domnevni nezvestobi – zasledovala zasebna detektivka, »primorski vihar« Anita Fikač in mladi stažist Rado Tulli, ki se je v Ljubljano preselil iz Rima. Ker postaneta v preiskovanju primera nepogrešljiva, sklene z njima zavezništvo policijski inšpektor Ivan Morelli. Politično ozračje se pregreva in vsem trem se silno mudi prebiti skozi labirint političnih in zasebnih spletk, da bi storilca ali storilko pripeljali pred roko pravice. Knjiga je izšla pri Založbi Beletrina.


22.02.2024

Noč, ko je preplavala reko, Adriana Kuči

Danes predstavljamo roman Adriane Kuči z naslovom Noč, ko je preplavala reko. Roman je pretresljiva zgodba o tem, kako se tudi najmočnejše med ženskami, iz najrazličnejših razlogov, najdejo v krogu intimno partnerskega razmerja, brez izhoda. Protagonistka Sara, uresničena ženska v 40. letih, živi v slovenski provinci, v na videz brezizhodnem položaju. Partner, nekoč velika ljubezen, je nasilen, ko pa ni nasilen, je nezainteresiran. Rada ima sicer pastorka, s katerim živijo tudi njeni otroci, toda ključni problem je, da tujka, ki se nima nikamor umakniti, predvsem pa je finančno ogrožena. Knjiga je izšla pri Založbi Litera.


Pagina 1 di 25
Registrati alle e-novice

Registrati alle e-novice

Neveljaven email naslov