Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Indice

Suggerimenti

Nessun risultato trovato.


Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Risultati della ricerca

Condividi TV Capodistria Radio × Menu

Zorni kot

72 epizod

Zorni kot

72 epizod


Podkast namenjen komentiranju in analiziranju aktualnih tem, ki so neposredno oz. posredno povezane s podravsko regijo.

23.05.2024

Nataša Forstner Holešek, podpredsednica Slovenskega društva za celiakijo

V podcastu Zorni kot je sogovornica podpredsednica Slovenskega društva za celiakijo Nataša Forstner Holešek. Nedavno je bil mednarodni dan celiakije, društvo pa skozi ves maj ozavešča in izobražuje o tej doživljenjski, kronični avtoimuni bolezni,ki jo pri genetsko obremenjenih osebah sproži zaužitje glutena. Gostja podcasta je o tej bolezni spregovorila tudi iz lastne izkušnje, saj ima celiakijo tudi ona.


16.05.2024

Umetna inteligenca na področju prava: program AI Krpan

Umetna inteligenca je vse bolj med nami in olajša in pospeši vse več storitev – tudi na področju prava in pravniških storitev je temu tako. To omogoča program AI Krpan (izg. AI – druga črka je velik i – kot Artificial Intelligence). S pomočjo naprednih algoritmov ponuja odgovore na pravna vprašanja. Več o tem je povedal pravnik oziroma odvetnik iz Maribora Aleksander Kumer, ki je eden od soustvarjalcev programa.


09.05.2024

Petra Škarja, pisateljica in avtorica večih knjižnih uspešnic

V tokratnem podcastu Zorni kot je naša sogovornica pisateljica in podjetnica Petra Škarja. Je avtorica več knjižnih uspešnic, med njimi je verjetno najbolj poznano delo Camino – Od suženjstva do svobode. Po tem, ko se je odpravila na najbolj znano romarsko pot na svetu, je dojela, da vsakdo bije svoje bitke. Piše pa med drugim knjige uspešnih slovenskih podjetnikov. Kakšen je recept za knjižno uspešnico in ali se izplača napisati knjigo?


02.05.2024

Taja Topolovec, odgovorna urednica Pod črto, spletnega medija za raziskovalno novinarstvo

V podcastu Zorni kot je bila naša sogovornica Taja Topolovec, ustanoviteljica in odgovorna urednica Pod črto, spletnega medija, specializiranega za raziskovalno novinarstvo. Ta medij letos praznuje 10. obletnico obstoja, pogovor pa je nastal ob prihajajočem mednarodnem dnevu svobode medijev - praznujemo ga 3. maja.


25.04.2024

Dr. Domen Mongus, vodja Centra za pametna mesta in skupnosti na mariborski Univerzi

V podcastu Zorni kot je bil naš sogovornik dr. Domen Mongus, redni profesor in vodja Centra za pametna mesta in skupnosti na mariborski Univerzi. V akademski karieri je za svoje raziskovalne in pedagoške dosežke prejel številne nagrade. Z njim smo se pogovarjali o umetni inteligenci; med drugim tudi o tem, kako umetna inteligenca vpliva in bo vplivala na naša delovna mesta.


18.04.2024

Matea Brečko o projektu Vseslovensko petje s srci

V podcastu Zorni kot je bila naša sogovornica Matea Brečko, baletna učiteljica iz Slovenske Bistrice, sicer pobudnica in koordinatorica projekta Vseslovensko petje s srci. Ta že tradicionalna prireditev bo letos 21. in 23. aprila, torej čez nekaj dni. Z njo smo se pogovarjali o projektu, pozitivnih učinkih petja in o tem, da ima slovenski narod petje v krvi.


11.04.2024

Vanja Jus, nagrajena inovatorka za družbene inovacije in državna prvakinja v hitrem branju

V podcastu Zorni kot smo se pogovarjali z Vanjo Jus, ki je že nekaj let zapored članica strokovne komisije za izbor najboljših inovacij Podravja, ki ga že leta organizira Štajerska gospodarska zbornica. Jusova je med drugim tudi zastopnica za modele in znamke pri Uradu za intelektualno lastnino Republike Slovenije in državna prvakinja v hitrem branju.


04.04.2024

Psihologinja Ajda Demšar o avtizmu

V podcastu Zorni kot je bila naša gostja Ajda Demšar, psihologinja iz mariborskega Centra za sluh in govor. Z njo smo se bomo pogovarjali o avtizmu, ki je pogosto opisan kot nevidna invalidnost.


28.03.2024

Fawzi Abder Rahim, Palestinec V Mariboru

Gost podcasta Zorni kot je Fawzi Abder Rahim, ki se je rodil leta 1945 v Palestini. V šestdesetih letih je bil zaradi vojne skupaj z družino izgnan od tam, prišel je v Slovenijo in kasneje v Maribor, ki je postal njegov drugi dom.


21.03.2024

Hadeja Adeva Horvat, direktorica Zavoda za opolnomočeno in prijazno družino Livija, Maribor

V podcastu Zorni kot je bila naša gostja Hadeja Adeva Horvat, direktorica Zavoda za opolnomočeno in prijazno družino Livija iz Maribora, ki nudi staršem individualno in unikatno podporo skozi program sedmih korakov. Sogovornica, sicer vzgojiteljica po izobrazbi, je delila z nami zanimive in poučne misli o izzivih, s katerimi se starši soočajo pri vzgoji, in kako jih nasloviti.


13.03.2024

Rok Snoj, generalni direktor Kraftpalovih podjetij v Avstriji in Nemčiji

V sodelovanju s Štajersko gospodarsko zbornico enkrat mesečno v podcastu Zorni kot gostimo gospodarstvenika z mariborskega območja oziroma Podravja. Tokrat je naš gost Rok Snoj, generalni direktor Kraftpalovih podjetij v Avstriji in Nemčiji. Sedež podjetja, ki proizvaja palete, ki izgledajo in funkcionirajo kot lesene palete, je v Londonu, v Mariboru je center za operacije, v Rušah pa razvojni center. Več o delovanju podjetja, njihovih tovarnah v tujini in še marsičem pa v pogovoru z direktorjem.


22.02.2024

Uršulinka sestra in misijonarka Andreja Godnič

V podcastu Zorni kot je naša gostja uršulinka sestra in misijonarka Andreja Godnič. Pred leti je bila predstojnica sester uršulink v Mariboru, nato je vrsto let preživela na misijonih v Peruju in Venezueli. Pred nekaj meseci se je vrnila v Maribor, v skupnost tukajšnjih sester uršulink.


13.02.2024

Anton Zupančič, direktor podjetja iz Maribora Systemair

V sodelovanju s Štajersko gospodarsko zbornico bomo odslej enkrat mesečno v podcastu Zorni kot gostili sogovornike s področja gospodarstva iz naše regije. Naš prvi sogovornik je Anton Zupančič, direktor podjetja Systemair iz Maribora, ki se ukvarja s prezračevalnimi sistemi. Z njim smo se pogovarjali med drugim o njegovi oceni gospodarstva v Mariboru, energetski učinkovitosti, ki je vodilo podjetja in tudi tem, da imajo v podjetju svoje lastno interno univerzo, na kateri izobražujejo svoje kadre.


01.02.2024

Ana Lah, medijka in nekdanja Večerova novinarka

V podcastu Zorni kot je bila naša sogovornica nekdanja novinarka Večera Ana Lah. Približno pred letom dni je Lahova, ki je leta 2021 prejela nagrado Društva novinarjev Slovenije za izstopajoče novinarske zgodbe, pritegnila pozornost javnosti, ko ji Večer - kljub drugačnim zagotovilom – ni podaljšal pogodbe za določen čas. Po odhodu z Večera Ana Lah nadaljuje z novinarskim delom v okviru spletnega medija Rdeča pesa, dela kolumne za Radio Študent in piše knjigo.


25.01.2024

Sonja Vogrin, nagrajena medicinska sestra v Socialno varstvenem zavodu Hrastovec

Podcast Zorni kot smo posneli v Socialno varstvenem zavodu Hrastovec. Naša sogovornica je bila srednja medicinska sestra v tem zavodu Sonja Vogrin, ki je pred dnevi prejela srebrni znak Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Maribor. V Hrastovcu dela od začetka svoje poklicne poti, že več kot 40 let. Pogovarjali pa smo se o delu z ljudmi s posebnimi potrebami, o sprejemanju drugačnosti in o tem, kakšne spremembe opaža v delu medicinske sestre v zavodu Hrastovec v teh svojih desetletjih dela.


18.01.2024

Leon Grager, policijski zaupnik na Policijski upravi Maribor

V Slovenski policiji že dobro desetletje delujejo policijski zaupniki – policisti se lahko obrnejo nanje za svetovanje ali razbremenilni pogovor, če se znajdejo v stiski. Raziskave namreč kažejo, da je poklic policista eden najbolj stresnih poklicev, saj se srečujejo s stresnimi in travmatičnimi situacijami. O vsem tem smo se pogovarjali s policijskim zaupnikom na Policijski upravi Maribor Leonom Gragerjem.


11.01.2024

S Sabino Fras Popović o bralni kulturi in pismenosti

Sogovornica v podcastu Zorni kot je Sabina Fras Popović, ki je nedavno prejela državno Čopovo diplomo za življenjsko delo za širok prispevek k bibliotekarski stroki, zlasti na področju bralne kulture in pismenosti. V okviru Mariborske knjižnice je sodelovala pri številnih akcijah spodbujanja branja, vodila je tudi Center za spodbujanje bralne pismenosti. Ste vedeli, da v naših možganih ni samostojnega centra za branje? Kako bralno pismeni sploh smo? Kako v času mobitelov spodbuditi – vse generacije, ne samo mladih - k branju?


21.12.2023

Marko Lukić, direktor in lastnik mariborskega podjetja Lumar

V podcastu Zorni kot je sogovornik Marko Lukić, direktor in lastnik nadvse uspešnega mariborskega podjetja Lumar – gre za vodilnega slovenskega proizvajalca skoraj nič-energijskih montažnih hiš. Podjetje letos praznuje 30 let obstoja; ozrli smo se malce v njegovo preteklost, govorili o montažni gradnji, prednostih lesa kot gradbenega materiala, pa tudi o tem, kakšna je prihodnost gradnje lesenih hiš. .


14.12.2023

Pedagoginja in galeristka Melita Ragolič

Sogovornica podkasta Zorni kot je pedagoginja in galeristka Melita Ragolič, ustanoviteljica in vodja Šole umetnosti in Galerije Atilem v Mariboru. Pogovarjali smo se o delu z mladimi v njeni likovni šoli, ob katerem zelo uživa in jo izpolnjuje, pa tudi o težki življenjski preizkušnji, iz katere je izšla še močnejša – o njenem boju z rakom.


07.12.2023

Maja Plaz, predsednica Društva SOS telefona za ženske in otroke – žrtve nasilja

Sogovornica v podcastu Zorni kot je bil Maja Plaz, predsednica Društva SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja. Nasilja v družini je veliko; lani so prejeli šest klicev dnevno, kar opažajo strokovnjaki in je spodbudno pa je, da je vedno več prijav nasilja s strani očividcev oziroma sosedov. Govorili smo tudi o knjigi, ki je nedavno izšla in nosi naslov V njeni koži. V njej so zbrane anonimne zgodbe žensk, ki so na lastni koži izkusile nasilje.


Pagina 1 di 4
Registrati alle e-novice

Registrati alle e-novice

Neveljaven email naslov