Tadej Pogačar je zeleno majico vodilnega na dirki nosil od četrtka, ko je dobil drugo etapo s ciljem na celjskem gradu. V četrtem poskusu je prvič dobil najpomembnejšo domačo kolesarsko dirko. To je že njegova 25. zmaga v profesionalni karieri, osma v tej sezoni. Foto: Organizator/Sportida.com
Tadej Pogačar je zeleno majico vodilnega na dirki nosil od četrtka, ko je dobil drugo etapo s ciljem na celjskem gradu. V četrtem poskusu je prvič dobil najpomembnejšo domačo kolesarsko dirko. To je že njegova 25. zmaga v profesionalni karieri, osma v tej sezoni. Foto: Organizator/Sportida.com
Phil Bauhaus je bil danes premočen za vse šprinterje. Foto: Organizator/Sportida.com
Phil Bauhaus je bil danes premočen za vse šprinterje. Foto: Organizator/Sportida.com

Bauhaus je dokončal odlično delo ekipe Bahrain Victorious, ki je sestavila zelo uspešen sprinterski vlak in predvsem prišla v ospredju na Kandijski most, kar je pomenilo že polovico uspeha. 26-letni Nemec je v cilj (v rahel klanec) prišel s prednostjo več kot dveh dolžin kolesa. Drugo mesto je osvojil Avstralec Alexander Edmondson. Jon Aberasturi, ki je bil najboljši v petek v Krškem, je osvojil peto mesto. V Novem mestu je bilo izjemno vzdušje, številni navijači so z ogromnim aplavzom pozdravili skupnega zmagovalca dirke Tadeja Pogačarja, ki si je zmago zagotovil s četrtkovo simultanko na celjski grad.

Slovenci pobrali vse majice
Pričakovano zadnja etapa ni prinesla nobenih sprememb na vrhu skupnega seštevka. Pogačar, ki je zeleno majico oblekel z izjemno zmago v četrtek na Celjski koči, je s prednostjo minute in 21 sekund slavil pred moštvenim kolegom pri ekipi UAE Team Emirates Diegom Ulissijem, sicer dvakratnim zmagovalcem Dirke po Sloveniji (2011, 2019). Na tretjem mestu je dirko končal Italijan Matteo Sobrero (Astana Premier Tech). Pogačar je osvojil tudi modro majico za najboljšega hribolazca, Matej Mohorič pa (za točko) majico najboljšega sprinterja. V razvrstitvi do 23 let za belo majico je bil najboljši 22-letni Kristjan Hočevar, kapetan slovenske ekipe Adria Mobil.

Vsaka vas, vsako mesto, povsod na vseh klancih so bili navijači. Zame je bilo to, da sem bil doma, nekoliko lažje. Vse leto sem že od doma in zdaj se lahko vsaj vozim blizu domače hiše in to je pomirjajoče. Užival sem od jutra do večera.

Tadej Pogačar

Pogačar užival od jutra do večera
"Dobra pripravljalna dirka, imeli smo se res 'fajn', ekipa je bila super in uživali smo na vseh naših cestah s toliko gledalci. Zdaj gremo lahko veseli domov," je povedal Pogačar. Forma je po njegovem mnenju v redu, kot rad skromno poudari. "Zdaj bo malce počitka, nato pa sledi državno prvenstvo, še kakšen trening, potem pa se začne že Tour. Bomo videli, ali se bo forma še kaj dvignila ali ne, ampak za zdaj se kar v redu počutim." Gorenjski volk je užival tudi zaradi številnih navijačev: "Bili so veličastni. Peljati se po domačih cestah s takšnim številom gledalcev je neverjetno. Vsaka vas, vsako mesto, povsod na vseh klancih so bili navijači. Zame je bilo to, da sem bil doma, nekoliko lažje. Vse leto sem že od doma in zdaj se lahko vsaj vozim blizu domače hiše in to je pomirjajoče. Užival sem od jutra do večera."

Ljubljana-Novo mesto, 175 km:
 1. P. BAUHAUS   NEM    4:12:05 
 2. A. EDMONDSON  AVS        
 3. H. HAUSSLER   AVS        
 4. M. TRENTIN   ITA        
 5. J. ABERASTURI  ŠPA      vsi 
 6. E. SANZ     ŠPA        
 7. M. GIBSON    AVS        
 8. R. FELIPE    POR        
 9. A. BANASZEK   POL        
10. M. SOBRERO   ITA      isti 
...                  
13. Ž. JERMAN    SLO        
23. K. KOREN    SLO        
26. T. POGAČAR   SLO        
27. M. MOHORIČ   SLO      čas 
Zadnji kilometer 5. etape - sprint v Novem mestu
Podelitev najboljšim na Dirki po Sloveniji

Prvi del po poti male Franje
Zadnja etapa se je, skupaj z maratonom Franja, začela v Ljubljani v BTC-ju, po krogu skozi Horjul, Gorenjo vas in Škofjo Loko ter vnovičnem prečkanju Ljubljane (prvi del etape je šel po poti male Franje) pa je karavana zavila proti Dolenjski in se skozi Višnjo Goro, Ivančno Gorico in Trebnje podala v Novo mesto. Sredi etape je bilo v begu sedem kolesarjev, tudi Slovenec Martin Lavrič, ki so imeli največ tri minute in pol prednosti pred glavnino, večino časa pa so kolesarili približno dve minuti pred zasledovalci. 31 km pred ciljem se je ubežna skupina razbila na dva dela, v ospredju je ostala četverica Traeen, Pallesen, Bernas in Lavrič.

Profil pete etape. Foto: Dirka po Sloveniji
Profil pete etape. Foto: Dirka po Sloveniji

Težje bi bilo zapraviti zmago
Glavnina je vodilno četverico ujela šest kilometrov pred ciljem, ko so bili kolesarji že v drugem krogu po ulicah dolenjske prestolnice, in začela se je priprava za sprint. Vidno delo je nekaj časa spet opravljal Jan Tratnik, na koncu pa je Bahrain Victorious uprizoril lekcijo za učbenike in tekmecem ni ponudil niti trohice možnosti za uspeh. "Ekipa je opravila izredno delo, niso to le moštveni kolegi, ampak prijatelji, ki se žrtvujejo zame. Ključen je bil zadnji ovinek, vse smo opravili brezhibno, težje bi bilo osvojiti 2. mesto kot zmagati," je povedal Bauhaus.

Zmagoslavje Pogačarja na Dirki po Sloveniji
Slovenci osvojili vse majice na Dirki po Sloveniji
Končni vrstni red po petih etapah:  
 1. T. POGAČAR   SLO    19:23:31
 2. D. ULISSI    ITA     +1:21
 3. M. SOBRERO   ITA      1:35
 4. R. MAJKA    POL      2:08
 5. J. SHAW     VB      2:29
 6. T. KANGERT   EST      2:34
 7. M. MOHORIČ   SLO      2:39
 8. G. CARBONI   ITA      2:46
 9. J. POLANC    SLO      3:21
10. J. LASTRA    ŠPA      4:45
...                  
18. J. TRATNIK   SLO      6:59
19. K. HOČEVAR   SLO      7:04
Videopredstavitev pete etape 27. Dirke po Sloveniji