Zadnji kilometer druge etape Dirke po Sloveniji

Groenewegen, ki je v Rogaški Slatini zmagal že leta 2018, je ob pomoči moštvenega kolega Luke Mezgeca premagal Belgijca Lionela Taminiauxa in Nemca Pascala Ackermanna.

Najboljši Slovenec je bil Matevž Govekar na devetem mestu. V času zmagovalca je kot 17. v cilj prišel tudi Tadej Pogačar.

V skupnem seštevku ni sprememb. V zeleni majici vodilnega je ostal Rafal Majka, drugi je Domen Novak (+0:06) in tretji Pogačar (0:08).

Dylan Groenewegen je po letu 2018 drugič zmagal v Rogaški Slatini. Foto: www.alesfevzer.com
Dylan Groenewegen je po letu 2018 drugič zmagal v Rogaški Slatini. Foto: www.alesfevzer.com

Groenewegen: Mezgec se je dobro odzval

"Na koncu je bila etapa zares zahtevna. Ko je Bahrain začel narekovati ritem, ni bilo preprosto. Toda imeli smo nadzor nad dogajanjem, ob sebi sem imel veliko moštvenih kolegov. Na koncu smo naredili dober načrt, potem pa sem izgubil Luko v zadnjem zavoju, kar ni bilo dobro. Ampak nato se je res pametno odzval in mi napravil nekaj prostora. Kolesarji so prihajali z leve in desne, sam pa sem našel nekaj prostora in sklenil delo," je dejal Groenewegen.

"Bilo je kar kaotično, čeprav smo bili v manjši skupini. Za nas zaključek ni bil idealen, predstavljali smo si, da bomo lepše izpeljali zadnje krožišče, a smo izgubili sprinterja, Dylan pa je za mano zaostal nekaj mest. Morali smo zmanjšati hitrost, zato so drugi lahko ušli naprej. Tudi sam sem bil nekoliko blokiran, zato mi ni uspelo Dylanu pripraviti najboljšega izhodišča. Ampak znašel se je, našel pot ven iz gneče in cilj je bil dosežen," je za TV Slovenija sprint opisal Mezgec.

Spretni Groenegewen znova dobil sprint v Rogaški Slatini

Neuspešen beg šesterice

Večino etape je bila v ospredju šesterica, v kateri so bili Vid Jeromel (Kranj), Aljaž Janc (Adria Mobil), Španca Carlos Canal Blanco (Euskatel) in Marti Marquez Roman (Kern Pharma), Poljak Adam Stachowiak (Mazowse Serce) ter Slovak Pavol Rovder (Dukla Banska Bystrica).

Skupinica je pobegnila kmalu po startu, si nabrala skoraj tri minute prednosti, a je bil njihov poskus obsojen na neuspeh. Glavnina jih je po več kot 100-kilometrskem begu ujela 48 kilometrov pred koncem.

Pogovori z Mezgecem, Mohoričem in Tratnikom v cilju v Rogaški Slatini

Mohorič: 9. mesto ni najboljši izid, a dobra izkušnja za naprej

V nadaljevanju sta večino časa tempo navijala Matej Mohorič in Jan Tratnik, vendar je bilo jasno, da bo o zmagovalcu etape odločal ciljni sprint. Ekipa BikeExchange – še posebej Mezgec – je pripravila teren za svojega najboljšega moža, ki je ponujeno izkoristil in opravil s tekmeci v zadnjih metrih.

Pred zaključkom so se vodilni znebili enega najboljših sprinterjev na svetu, Belgijca Tima Merlierja, ki je nato z ekipo Alpecin Fenix neuspešno lovil skupino približno 40 kolesarjev v ospredju.

Mohorič, ki je razbil glavnino na več delov približno 50 km pred ciljem, ni bil zadovoljen z izkupičkom svojega moštva Bahrain Victorious: "Videli smo, da so ekipe, ki so narekovale ritem, že zelo zdesetkane, zato smo se poskušali znebiti najboljših sprinterjev. Ni nam popolnoma uspelo, Matevž je bil na koncu le deveti, kar ni najboljši izid, ampak je dobra izkušnja za naprej."

Mezgec: Groenewegnu po padcu na Poljskem ni lahko

Tretja etapa se bo končala na Celjskem gradu

V petek bo na sporedu etapa z vzponoma na Lipo in Svetino ter ciljnim vzponom na Celjski grad. Lani je prav na tej etapi Pogačar s samostojnim napadom napravil razliko do tekmecev in prvič v karieri zmagal na Dirki po Sloveniji.

"Danes je bilo na koncu zahtevno. Poskušali smo zmagati s Pascalom, končal je na tretjem mestu, a bil kljub temu vesel. Jutri je nov dan in zagotovo bomo poskušali s Tadejem Pogačarjem, morda majica zamenja lastnika," je namignil Majka, ki bo v prihodnjih dveh dneh delal za svojega kapetana.

Dirka po Sloveniji, celoten posnetek 2. etape
Foto: Organizator
Foto: Organizator