Mohorič se je veselil prve zmage na slovenski pentlji. Foto: Sportida
Mohorič se je veselil prve zmage na slovenski pentlji. Foto: Sportida

Vse se je odločalo na 1,7 km dolgem vzponu na Trško Goro, kjer je glavnina ujela šesterico ubežnikov. Ti so bežali več kot 130 kilometrov. Mohorič je silovito potegnil, a se Zana ni dal in čez vrh sta prišla skupaj. Do cilja je bilo še 9,5 kilometra.

Najboljši trije z letošnje dirke. Foto: MMC RTV SLO
Najboljši trije z letošnje dirke. Foto: MMC RTV SLO

Slovenec se je za kratko otresel Italijana z vratolomnim spustom, vendar je Zani s skrajnimi napori le uspelo ujeti Mohoriča, ki bi moral imeti za končno zmago na cilju 18 sekund prednosti.

V zadnjih nekaj kilometrih sta kolesarila skupaj in imela okoli pol minute prednosti pred Diegom Ulissijem in Giovannijem Aleottijem, ki sta bila pred etapo v igri za končno zmago. Mohorič je v sprintu prvi prečkal ciljno črto, kar je njegova prva zmaga na Dirki po Sloveniji. Zana se je zadovoljil z drugim mestom, kar je pomenilo zmago na slovenski pentlji. Tretji je bil Luka Mezgec.

Zadnji kilometer v Novem mestu

Zana je na koncu zmagal z 18 sekundami prednosti pred Mohoričem in 23 pred Ulissijem.

Dobra priprava na Dirko po Franciji

Matej Mohorič se je veselil 18. zmage v karieri: "To je bila edina etapa na tej dirki, ki mi je bila res pisana na kožo. Na Trški Gori sem šel na polno, nisem spremljal preostalih kolesarjev. Na vrhu sem videl, da je zraven le Zana. Spust je bil prekratek, da bi si prikolesaril večjo prednost." Slovenski kolesar je bil zadovoljen, da je bilo vroče, saj je to pomenilo dobro pripravo na Dirko po Franciji, na kateri ima spet velike ambicije. Na koncu je dodal, da je kolesaril z mislimi na pokojnega kolego Gina Mäderja.

Mohorič čustven po zmagi

"Zaradi sinočnjega padca sem šel danes malce bolj rezervirano. Zahvaliti bi se želel Mateju, ker me je počakal na koncu spustu. Skupaj sva prišla do cilja, on je dobil etapo, jaz pa dirko. Popolno! Zahvala gre tudi mojim sotekmovalcem, ki so cel dan garali. Ta zmaga je za Gina!" pa je dirko opisal Zana.

Ubežniki pobirali bonifikacijske sekunde

Kolesarji so se takoj po kilometru nič povzpeli na Zaplano (8,1 km s 5,6 %). Vzpon tretje kategorije je osvojil Italijan Samuele Zoccarato, nosilec modre majice za gorske cilje, ki je s tem dokončno postal zmagovalec te razvrstitve. Izoblikovala se je ubežna sedmerica, v kateri so bili Žiga Horvat (Slovenija), Italijan Samuele Zoccorato (Bardiani), Italijan Alessandro Iacchi (Corratec), Španec Marcel Camprubi (Q36.5), Norvežan Embret Svestad (Human Powered Health), Čeh Martin Voltr (RRK Group) in Švicar Simon Pellaud (Tudor).

To je šlo na roko vodilni ekipi Jayco AlUla, ki si je želela, da zaradi minimalnih razlik ubežniki pobirajo bonifikacije (3-2-1) na letečih ciljih na Škofljici, Višnji Gori in Trebnjem. To se je tudi zgodilo – vse tri leteče cilje in s tem devet sekund odbitka je dobil Voltr.

Podelitev najboljšim

V Ljubljani nočna kraja koles

V noči na nedeljo so nepridipravi pred hotelom v Ljubljani ukradli kombi s 14 kolesi baskovske ekipe Euskatel Euskadi. Španska ekipa se je razumljivo odločila, da na zadnji etapi ne bo nastopila. V skupnem seštevku je bil iz te ekipe najvišje Unai Iribar Jauregi na 17. mestu (+2:07).

Etapna zmaga na navdušenje navijačev Mohoriču, skupna pa Zani
Lepote Slovenije s pomočjo RTV SLO v svet
Slovenski kolesarji iz manjših ekip iščejo svoj prostor

29. Dirka po Sloveniji, izidi zadnje etape

Etapo smo spremljali v aplikaciji MMC-živo.