Domen Novak sanja o skupni zmagi na Dirki po Sloveniji, medtem ko bo Luka Mezgec delal predvsem za sprinterja Dylana Groenewegna, a se ne bo branil lastne priložnosti, da pride so svoje tretje etapne zmage na domači dirki. Foto: Sportida
Domen Novak sanja o skupni zmagi na Dirki po Sloveniji, medtem ko bo Luka Mezgec delal predvsem za sprinterja Dylana Groenewegna, a se ne bo branil lastne priložnosti, da pride so svoje tretje etapne zmage na domači dirki. Foto: Sportida

"Sposoben sem. Ne vem niti, kdo bo vse na startni listi, a sam sem treniral in pripravljenost je dobra," je za TV Slovenija visok cilj potrdil Domen Novak. Že od prvih zimskih priprav je Dirka po Sloveniji glavni osebni cilj za 27-letnika iz Dolenje vasi pri Otočcu. Lani je še kot član Bahrain Victoriousa končal na tretjem mestu, kar je njegov izid kariere na etapnih dirkah.

Po lanskem tretjem mestu želi Novak narediti dva koraka naprej in za UAE Emirates ubraniti zeleno majico, četudi je v ekipi tudi dvakratni zmagovalec slovenske pentlje Diego Ulissi. "Forma je zelo dobra, ni še optimalna. Mogoče mi manjka tekmovalni ritem, a do odločilne etape imam tri dni dirkanja," se Novak strinja, da se bo o skupnem zmagovalcu odločalo v 4. etapi Ljubljana–Kobarid, med katero se bodo dvakrat povzpeli na Kolovrat s tolminske strani.

Novak je tako prvi adut, da zelena majica ostane v Sloveniji, ob tem pa ima močno dodatno motivacijo. Če Novak osvoji 29. Dirko po Sloveniji, bo bržkone tudi potrdil mesto Pogačarjevega pomočnika na Dirki po Franciji.

"Sem v izboru desetih kolesarjev za Dirko po Franciji. Če ne bom dober, bom tudi sam rekel, da ne bi šel. Odločajo pa športni direktorji," je Dolenjec potrdil Davidu Črmelju, da je zdaj med desetimi kolesarji, ki se potegujejo za osem mest na prihajajoči Dirki po Franciji. V Sloveniji bo imela ekipa tudi neposredno primerjavo s Timom Wellensom, ki se vrača po poškodbi in je izpustil velik del pomladi.

Domen Novak ima jasen cilj – zmago na Dirki po Sloveniji

Tako kot Novak bo sedmič v karieri na Dirki po Sloveniji nastopil tudi Matej Mohorič. Tudi on je bil že skupno tretji na izvedbi leta 2018. Nekdanja ekipna sotekmovalca pa druži tudi to, da na najpomembnejši kolesarski dirki še nimata etapne zmage. Če je Novak z zgolj eno profesionalno zmago (državni prvak 2019 na progi v Radovljici, ki se bo letos ponovila), je na drugi strani Mohorič v pestri karieri nabral 17 zmag, tudi na vseh treh grand tourih.

Vendar se mu etapa na slovenski dirki še izmika, nazadnje mu jo je lani zadnji dan v sprintu v Novem mestu speljal letos odsotni Tadej Pogačar.

Poels za skupno zmago, a brez Govekarja

"Mislim, da ne bom vozil na skupni seštevek, ker nisem še dovolj pripravljen, res pa nikoli ne veš, dokler se ne pomeriš z drugimi," je za TV Slovenija Mohorič priznal, da ob letošnji trasi nima ambicij po skupnem seštevku. Kandidat Bahrain Victoriousa za zmago bo prekaljeni Nizozemec Wout Poels, ki je Slovenijo izbral kot ogrevanje za Dirko po Franciji.

Športni direktor Franco Pellizotti je v klubski objavi poudaril, da bo tudi Mohorič dirkal za skupno razvrstitev in da želijo, da eden ali drugi konča na zmagovalnem odru.

A zanimivo, da so bahrajnci na dirko prijavili le šest in ne maksimalnih sedem kolesarjev, v ekipi tako ni Matevža Govekarja, ki je bil na nedavni Dofineji v enem izmed sprintov kljub oviranju peti in je načrtoval nastop na domačih cestah.

Brez višinskih priprav ponoviti poletje 2021

Tour de France 2023 je veliki cilj tudi za Mohoriča, potem ko se mu spomladi ni vse izšlo po načrtih in željah. Kot običajno se Mohorič ni udeležil ekipnih višinskih priprav, saj mu ne ustrezajo in je na domačih cestah pilil pripravljenost. Ne nazadnje mu je takšen pristop prinesel tudi izredno poletje 2021, ko je naprej postal državni prvak, nato pa v Franciji v velikem slogu dobil dve najdaljši etapi.

Mohorič na Dirki po Sloveniji ne bo lovil visoke skupne razvrstitve

Startna lista bo uradno potrjena na tehničnem sestanku ekip v Celju, kjer bo ob 17.00 pred športno dvorano Golavec sledila odprta novinarska konferenca za javnost. Gostje bodo Luka Mezgec, Matej Mohorič in Diego Ulissi.