Jesus David Pena je prvi prečkal cilj. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida
Jesus David Pena je prvi prečkal cilj. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Dirka je bila dramatična in polna preobratov. Pričakovati je bilo, da bodo odločitve padle na dveh vzponih na Kolovratu, najvišji točki na dirki. V prvem krogu so se favoriti še tipali, v drugem pa je šlo na polno. Sredi vzpona je potegnil prvi favorit Filippo Zana in si do vrha priboril približno pol minute prednosti.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida
Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Drugi je na vrh prišel Jesus David Pena, ki je bil videti v res izvrstni formi, saj je na začetku klanca s hitrim tempom razbil glavnino. Dobrih 20 sekund za njim so vrh prečkali še trije Italijani: Diego Ulissi (UAE Emirates), Lorenzo Fortunato ((EOLO-Kometa) in Giovanni Aleotti (Bora-Hansgrohe).

Zano pri spustu vrglo čez krmilo kolesa

Pri spustu pa je Zana na enem od ovinkov zletel s ceste. Vrglo ga je čez krmilo kolesa, tako da je naredil salto. Na srečo je padel na travo. Po pobočju se je skotalil več deset metrov, nato je še pobral kolo in se vrnil na cesto.

"Ekipa je opravila sijajno delo, na zadnjem vzponu pa sem v ovinek prišel prehitro in padel. Vse je v redu, sem pa lahko zelo srečen. V zadnjem delu smo osvojili prvo in drugo mesto za našo ekipo, kar je dobro, mar ne," je dejal novi vodilni v skupnem seštevku Zana.

Vratolomen padec vodilnega Zane pri spustu s Kolovrata

Vmes je vodstvo prevzel Pena, a Kolumbijec je imel nato precej težav z menjalnikom, saj ni mogel prestaviti v višjo prestavo. Vseeno je prednost obdržal do cilja in se veselil velike zmage. Zadaj so se Italijani ujeli in v zaključnem sprintu obračunali za drugo mesto. Z zaostankom 17 sekund je pripadlo Zani, ki je tako dobil dragocenih šest sekund bonusa. Tretji je bil Ulissi in četrti Aleotti.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida
Foto: Vid Ponikvar/Sportida

"Res sem vesel zmage, to je moja prva zmaga v Evropi. Imel sem dobre noge, ekipa mi je dala priložnost. Res sem bil vesel. Pri prvem spustu sem padel, ne vem, kaj se je zgodilo s kolesom," je bil po prvi zmagi v poklicnem kolesarstvu presrečen 23-letni Pena.

"Na prvem spustu sem padel in ne vem, kaj se je pravzaprav zgodilo s kolesom. Imel sem samo manjši zobnik, a moral sem pripeljati do cilja. Ko sem videl Zano, ki je padel, sem mislil, da se bom moral ustaviti, a direktor mi je dejal, naj grem po zmago. Videl sem ga, da je padel v istem ovinku kot jaz, a na srečo je bil videti dobro," je še dodal Pena.

Mohorič najboljši Slovenec na šestem mestu

Najboljši Slovenec je bil Matej Mohorič na šestem mestu. Po vratolomnem spustu je nadomestil precej zaostanka, ciljno črto pa prečkal 36 sekund za zmagovalcem etape.

Zmagovalec 4. etape Jesus David Pena. Foto: Vid Ponikvar/Sportida
Zmagovalec 4. etape Jesus David Pena. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

"Vzpon sem odpeljal v svojem ritmu. Nisem specialist za vzpone, ampak mislim, da je pripravljenost pred Dirko po Franciji v redu. Zdaj bom samo še osredotočen, da česa ne 'zafrknem'. Potem pa upam na Touru na kakšno etapno zmago," je dejal Mohorič.

"Mislim, da so imeli vodilni eno prestavo več na klancu, kar je normalno, saj so specialisti za vzpone. Zana in Ulissi sta odpeljala Giro, in to se pozna v nogah. Dirka po Sloveniji ni moj cilj, cilj je Tour," je poudaril kolesar iz Podblice pri Kranju.

Le sekunda razlike v boju za zeleno majico

V skupnem seštevku ima Zana zdaj le eno sekundo prednosti pred dvakratnim zmagovalcem slovenske pentlje Ulissijem, kar pomeni, da bo končnega zmagovalca dala šele razgibana zadnja etapa. Šest sekund zaostaja Fortunato in enajst Aleotti. Etapni zmagovalec Pena je peti (+0:12), Mohorič pa šesti (0:22).

V nedeljo priložnost za napad na vzponu na Trško Goro

Dirka se bo odločala v nedeljo na 142,6 km dolgi peti etapi od Vrhnike do Novega mesta z zahtevnim zadnjim klancem na Trško Goro (1,5 km/10,5 %) približno 10 km pred ciljem.

Zana po vratolomnem padcu: Srečo sem imel
Vsega ena sekunda loči Zano in Ulissija
Pena izkoristil nesrečo ekipnega kolega Zane

29. Dirka po Sloveniji
4. etapa, Ljubljana–Kobarid, 165,5 km

Prerez današnje etape. Foto: Organizator
Prerez današnje etape. Foto: Organizator