Foto: Sportida
Foto: Sportida

Zvezdnik ekipe UAE Emirates je na novinarski konferenci v Novi Gorici, kjer bo v sredo startala karavana, predstavil pričakovanja: "Res je, da že kar nekaj časa nisem tekmoval. Sem vesel, da sem na startu te dirke. Je ena najlepših dirk na svetu. Res se veselim tega tedna. Prihajamo z močno ekipo. Večina teh kolesarjev gre tudi na Dirko po Franciji. Namen je, da se na tej dirki čim bolj povežemo. Je nekakšna minigeneralka za Tour. Na vsako dirko pridemo dat čim več od sebe in upam, da bomo uživali v tem tednu."

Neposredni prenos na TV SLO 2 in MMC-ju

Boje za zeleno majico boste lahko v neposrednem prenosu spremljali na TV SLO 2 in na MMC-ju. 1. etapa se bo začela v Novi Gorici, končala v Postojni.

Tako kot Pogačar tudi drugi slovenski kolesarski zvezdnik, ki bo nastopil na domači dirki, Matej Mohorič, že dobra dva meseca ni dirkal. Kolesar moštva Bahrain Victorious je na svetovni lestvici trenutno šesti: "Najprej sem tri tedne počival, saj sem bil zelo utrujen od prvega dela sezone. Potem sem dober mesec pridno garal in upam, da bomo že ta teden videli sadove dela, če ne ta teden pa zagotovo potem na Touru."

Mohorič osredotočen na etapne zmage

Bahrain Victorious je bil na zadnjih tritedenskih dirkah najboljša ekipa. Mohorič je dodal, da imajo najboljšo podporo, da pa niso najboljši v generalnem seštevku, pa je v šali navedel razlog, da Tadej Pogačar ne dirka v njihovem moštvu. Mohorič se zaveda, da bo lanskega zmagovalca težko premagati, zato je bolj osredotočen na etapne zmage. Zanj je zanimiva že prva. Če pa se bo ponudila priložnost, bo svojo seveda iskal tudi v skupnem seštevku.

Verjame, da se lahko za visoko mesto v skupni razvrstitvi poteguje tudi Domen Novak, ki ima "dobre noge" po Dirki po Italiji. Barve Bahraina bosta zastopala tudi Jan Tratnik in Matevž Govekar, ki je debitant v ekipi. "Matevž se bo spoznaval z ekipo. Je zelo hiter tekmovalec in mogoče bo v sprintu iskal svojo priložnost. Preostali moramo delati kot dobra ekipa. Dirko jemljemo kot dobro pripravo na Tour in skušal bom ujeti tekmovalni ritem," je še povedal Mohorič.

Pogačar komaj čaka, da kolesarji prečkajo Komendo

Pogačar ima priložnost, da postane peti kolesar z dvema skupnima zmagama na Dirki po Sloveniji. Poleg njega je na startu le še en, ki je že dobil to dirko, sicer njegov moštveni kolega, Poljak Rafal Majka. Za gorenjskega volka bo dirka posebna, saj trasa vodi tudi skozi Komendo. "Ko bomo prečkali Komendo, mi bodo zagotovo šle kocine pokonci. Če ne bomo šli prehitro, se bom mogoče za trenutek ustavil," je napovedal Pogačar.

Ker je Dirka po Sloveniji priprava za Dirko po Franciji – najprestižnejša dirka na svetu se bo začela 1. julija –, je Pogačar, zmagovalec zadnjih dveh Tourov, odgovarjal tudi na vprašanja o vrhuncu sezone. Na Dirki po Dofineji je Jumbo Visma na čelu s Primožem Rogličem in Jonasom Vingegaardom dokazal, da je zelo močan in bo (verjetno) njegov glavni izzivalec: "Nisem presenečen. Na klancu sta bila oba zares močna. Zagotovo bodo tudi oni gledali Dirko po Sloveniji, Tour pa bo povsem druga zgodba."

Medtem ko torej večina glavnih favoritov za generalko pred Tourom izbere prestižnejši Dirko po Švici ali Dofinejo, pa se je Pogačar že drugo leto zapored podal na domačo preizkušnjo, toda v prihodnosti se bo, kot je dodal, zagotovo preizkusil tudi na teh: "To je domača dirka. Prelepa dirka, ki traja le pet dni. Mislim, da pred Tourom ne potrebujem sedem ali devet dni dirkanja. Osredotočam se na treninge. Skušam se zabavati na domači dirki in iti na Tour sproščen. V prihodnosti pa bosta zagotovo na koledar dodani tako Dofineja kot Švica."

Pogovor s Tadejem Pogačarjem in Bogdanom Finkom pred začetkom Dirke po Sloveniji
Mohorič: Na Dirki po Sloveniji je težko zmagati