Foto: Sportida
Foto: Sportida

Na pogovoru so opozorili, da so za varnost tako športnikov kot navijačev ob progi pomembni odgovornost, strpnost in kultura športnega navijanja.

Športnim navdušencem in drugim, ki se bodo med 14. in 18. junijem zaradi uspehov slovenskih kolesarjev odpravili ob 833-kilometrsko progo kolesarske dirke, da bi spodbujali tekmovalce, želijo predstaviti varnostne ukrepe in priporočila, ki zagotavljajo njihovo in varnost športnikov, so pojasnili.

Predstavnik slovenske prometne policije, zadolžen za varovanje Dirke po Sloveniji, Matjaž Leskovar, je navedel, da bo dirko v petih dneh skupaj spremljajo od 250 do 300 na to posebej pripravljenih policistov, dnevno pa še 28 policistov motoristov in najmanj tri policijska vozila s po šestimi policisti. Na nevarnih točkah bodo prisotni še dodatni policisti.

Leskovar je še opozoril, da naj vozniki upoštevajo mobilne prometne zapore, ob katerih morajo obvezno ustaviti. Vozniki, obiskovalci dirke in navijači pa naj upoštevajo navodila tako policistov kot redarjev ob progi. Vse udeležence v prometu in navijače je ob dirki pozval k strpnosti, umirjenosti in zavedanju nevarnosti, ki jo lahko povzročijo.

Dirka po Sloveniji se bo začela z etapo od Celja do Rogaške Slatine. Foto: Organizator
Dirka po Sloveniji se bo začela z etapo od Celja do Rogaške Slatine. Foto: Organizator

Brez pomoči! Tudi če se sname veriga.
Športni direktor Kolesarske zveze Slovenije Martin Hvastija je pozval k odgovornemu navijanju in poudaril, da se morajo obiskovalci dirke zavedati, da morajo tekmovalci neovirano priti do cilja. Na noben način ne smejo vplivati na izid dirke, tekmovalcem pa ne smejo pomagati tudi v primeru, če se jim sname pogonska veriga. Ob progi sicer želijo gledalce, ki pridejo spodbujat kolesarje, gledalce, ki vedo, kakšna je njihova vloga na dirki, in ki navijajo varno ter korektno. Ob progi ne želijo obiskovalcev, ki dirko ob razvnetih čustvih fizično ovirajo in nespametno navijajo. Ne želijo tudi kakršnih koli drugih ovir ali incidentov ob progi.

Nevarni so lahko tudi vozički
Obiskovalci naj bodo ob njihovi morebitni prisotnosti pozorni tudi na svoje otroke in živalske ljubljenčke. Nevarni pa so lahko tudi otroški in invalidski vozički. Navijači naj bodo v primerni oddaljenosti od tekmovalcev, z zastavami oz. njihovimi drogovi naj jim ne mahajo tako rekoč pred nosom. Sicer pa z nekaj zdrave pameti ob spodbujanju tekmovalcev ne bo težav, je še menil Hvastija. Da je tako velika tekma velik varnostni izziv, je ocenil tudi organizacijski direktor Dirke po Sloveniji Bogdan Fink. Pri njeni organizaciji, pri kateri partnersko sodelujejo s policijo, pa je zato treba upoštevati vse varnostne standarde, je pristavil.

Martin Hvastija je poudaril, da navijači na noben način ne smejo vplivati na izid dirke. Foto: Sportida/KZS
Martin Hvastija je poudaril, da navijači na noben način ne smejo vplivati na izid dirke. Foto: Sportida/KZS

20 ekip in 140 kolesarjev
Na mednarodni dirki bo sodelovalo 20 kolesarskih ekip s skupaj 140 tekmovalci. Pri organizaciji dirke in njeni izpeljavi pa sodeluje približno 2500 posameznikov, številni prostovoljno. Dirko bodo televizijsko spremljali v nekaj več kot 130 državah, pri čemer gre za veliko medijsko prepoznavnost in promocijo Slovenije. Njen štart bo 14. junija v Celju, je med drugim dejal Fink.

V petih letih 46 milijonov gledalcev
Dirko po Sloveniji so sicer prvič priredili pred 30 leti. Zaradi covidne epidemije je enkrat odpadla. Njena gledanost je z uvrstitvijo njenega neposrednega prenosa na televizijski program Eurosport in s slovenskimi televizijskimi prenosi močno zrasla. Dirko si je v petih letih sodelovanja z Eurosportom ogledalo več kot 46 milijonov gledalcev po vsem svetu.

Dirka po Sloveniji z vidika varovanja nadvse zahtevna