Ulissi se je veselil prve zmage v sezoni. Foto: Sportida
Ulissi se je veselil prve zmage v sezoni. Foto: Sportida
Zaključek četrte etape s ciljem na Sveti Gori

Ekipa UAE Emirates je bila na tej dirki daleč najboljša. Prevladovala je tudi v četrti etapi, v kateri so morali kolesarji premagati 3000 metrov nadmorske višine in pet kategoriziranih vzponov. Emirati so ves čas nadzirali dogajanje, v sklepnih kilometrih so pospešili tempo, da so najprej polovili ubežnike, nato pa so 12 km pred ciljem na vzponu na Ravnico (3,2 km, povprečni naklon 9,5 odstotka) popolnoma razredčili vodilno skupino.

Tadej Pogačar na Sveti Gori ubranil zeleno majico

Pogačar naredil zadnjo selekcijo
Ko je
Tadej Pogačar v ciljnem vzponu na Sveto Goro (2,5 km, povprečni naklon 13 odstotkov) le "malo potegnil", so v ospredju ostali le štirje kolesarji, moštvena kolega Diego Ulissi in Rafal Majka ter Matteo Sobrero (Astana). Ves čas je bilo jasno videti, da želi Pogačar prepustiti zmago Ulissiju, ki je s tem namreč napredoval na skupno drugo mesto. To je pred današnjo etapo držal Matej Mohorič, ki je pet kilometrov pred ciljem skušal s pobegom, a je bil hitro ujet.

V nedeljo za Trentina in Oliveiro
Pogačar je bil v cilju zadovoljen: "Razplet je v redu! Danes je bila izvrstna etapa za nas, to je res super izid. Forma je dobra, lahko smo ponosni, zvečer bomo proslavljali." Pogačarju se v četrtem nastopu na Dirki po Sloveniji obeta prva zmaga, še pomembneje pa je, da je v izvrstni formi pred Tourom. "Najbrž je bilo celo več ljudi, kot jih bo v Franciji," je bil navdušen zmagovalec zadnje francoske pentlje in potrdil, da bo zadnji dan tudi sam delal za ekipo. "Branili smo zeleno majico. Na koncu je Ulissi sam vedel, kaj mora narediti, je le najhitrejši v takšnih ciljih. V Novem mestu bomo delali za Trentina in Oliveira, ki sta se trudila čez teden."

Še vedno v igri rdeča majica
Mohorič je na koncu zaostal 1:19 in v skupnem seštevku padel na sedmo mesto, s tem je drugi najboljši Slovenec, še vedno pa je v vodstvu v seštevku točk: "To je bil danes moj maksimum. Rdeča majica? Kdor bo jutri zmagal, bo blizu. Mi bomo delali za sprint in Phila Bauhausa, da dosežemo drugo etapno zmago."

Sorodna novica 4. etapa

Bežala osmerica
Po 25 km dirkanja se je izoblikovala ubežna osmerica, v kateri nihče ni v igri za visoko skupno razvrstitev, sta pa bila v tej skupini tudi dva Slovenca, David Per in Kristjan Koren. Na gorskem cilju 3. kategorije na Temnici je bil prvi Britanec Robert Scott, na Ravnico pa se je prvi pripeljal Poljak Adam Stachowiak.

Konec bo v nedeljo
Ubežniki so bili 53 km pred ciljem, ko so bili kolesarji v Goriških brdih, dve minuti spredaj. Vzpon 3. kategorije na Vrhovlje se je razpletel z novo "zmago" Stachowiaka. Ubežniki so bili po akciji UAE-ja ujeti približno 15 km pred ciljem.

Vse o današnji etapi sicer lahko izveste v prispevku Tonija Grudna.

Dirka po Sloveniji se bo končala v nedeljo, predvidoma s sprintom v Novem mestu.

Dirka po Sloveniji, 4. etapa

Ajdovščina-Nova Gorica, 164,1 km:   
 1. D. ULISSI    ITA    4:15:28
 2. T. POGAČAR   SLO     +0:01
 3. M. SOBRERO   ITA    isti čas
 4. R. MAJKA    POL      0:27
 5. J. SHAW     VB      0:48
 6. T. KANGERT   EST      0:53
 7. G. CARBONI   ITA      1:05
 8. M. MOHORIČ   SLO      1:19
 9. J. R. OLIVER  ŠPA      1:28
10. J. POLANC    SLO      1:35
...                  
18. J. TRATNIK   SLO      2:48
23. K. HOČEVAR   SLO      3:16
27. M. LAVRIČ    SLO      3:45

Skupni vrstni red

 1. T. POGAČAR   SLO    15:11:26
 2. D. ULISSI    ITA     +1:21
 3. M. SOBRERO   ITA      1:35
 4. R. MAJKA    POL      2:08
 5. J. SHAW     VB      2:29
 6. T. KANGERT   EST      2:34
 7. M. MOHORIČ   SLO      2:39
 8. G. CARBONI   ITA      2:46
 9. J. POLANC    SLO      3:21
10. J. LASTRA    ŠPA      4:45
Kolesarstvo - dirka po Sloveniji: 4. etapa, prenos
Navijaški utrip na kraljevski etapi Dirke po Sloveniji